Arxiu de notícies - JUNY 2021

 
AICEC-ADICAE creu que el Suprem s'amaga darrere del TJUE per no acabar de reconèixer un dret irrenunciable
imagen

 

Despeses hipotecàries: el Tribunal Europeu ja es va pronunciar amb claredat al juliol de 2020 i reiteradament a l'abril de 2021

El Tribunal Suprem evita fixar el còmput de terminis per reclamar les despeses hipotecàries i amb això perjudica milions de persones consumidores

L'INE confirma que entre els anys 2005 i 2020 es van signar un total de 1.464.000 hipoteques a Catalunya, de les quals, una bona part encara estan vigents

Les entitats financeres van carregar sobre la persona consumidora de manera abusiva les despeses de formalització d'aquests crèdits

AICEC-ADICAE recorda que les reclamacions extrajudicials posen el comptador a zero sobre el termini per a demanar la devolució. Les persones consumidores poden i han d'exigir els seus drets

 

Barcelona, 23 de juny de 2021. Després d'aquesta resolució del Suprem sobre les despeses hipotecàries, pràctica abusiva que ha aplicat la banca durant molts anys, AICEC-ADICAE considera que no són necessàries noves qüestions prejudicials, perquè ja s'ha manifestat el Tribunal Europeu: encara que pugui existir una possibilitat de termini de prescripció, aquest termini no pot fer impossible a la persona consumidora la restitució de quantitats quan es tracta d'una clàusula abusiva declarada nul·la.

AICEC-ADICAE exigeix a la banca que cessi aquesta pràctica abusiva i reintegri el pagat de més sense nous subterfugis. Les entitats financeres continuen promovent actituds activament contràries als drets de les persones consumidores, i proposen privadament acords dels quals un percentatge amplíssim implica renunciar a posteriors reclamacions.

L'associació posa a la disposició de totes les persones consumidores hipotecades les seves seus per ajudar-les a exigir el que els correspon sense que la banca els imposi contraprestacions no desitjades. Els serveis jurídics d’AICEC-ADICAE recorden que la presentació de reclamacions extrajudicials, com fa l'associació amb totes les persones consumidores a les quals assessora, interromp i reinicia els terminis de reclamació.

D'aquesta manera, i encara que el Suprem no s'atreveixi a dictar, les persones consumidores tenen temps de continuar exigint el que els correspon. Les milions de persones afectades tenen ja assegurat i reconegut el reintegrament de com a mínim una mitjana d'entre 1.000 i 1.500 euros per cada préstec del qual van pagar despeses abusives, que han de ser restituïdes al cent per cent més l'interès legal dels diners. Es tracta del corresponent al 100% de la taxació, el registre i la gestoria també íntegrament, a més del 50% de la notaria, drets tots ells ratificats pel propi Tribunal Suprem.

AICEC-ADICAE aconsella que les persones consumidores es mobilitzin, recopilin tota la informació i documentació del seu préstec hipotecari, i s'adhereixin a les seves plataformes, obertes a tothom. En aquests moments l'associació ja té presentades milers de reclamacions , i prepara una bateria de noves accions per a reivindicar el que els correspon a milions de persones consumidores. Ara més que mai, és el moment d'inundar les entitats financeres amb reclamacions.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

 
AICEC-ADICAE organitza un Cicle d'estiu de prevenció i gestió del sobreendeutament
imagen

 

El cicle, que comença avui dia 21 de juny a les 18:30, inclou quatre sessions totalment gratuïtes i obertes a tothom que tractaran la prevenció del sobreendeutament, l’elaboració d’un pressupost familiar, el Codi de Bones Pràctiques i la Llei de Segona Oportunitat

 

L'objectiu de les sessions és informar, protegir les persones consumidores vulnerables, defensar els seus drets i explicar les eines que tenen al seu abast per gestionar la seva situació

 

El cicle comptarà amb les ponències del Professor de Mercantil i Diplomat en Direcció Econòmica Financera per ESADE, Frederic Moreno, i l’advocada d’ADICAE, Carme Bròvia.

 

Barcelona, 21 de juny de 2021. AICEC-ADICAE, associació de persones consumidores amb seu en Catalunya, ha organitzat un cicle d’estiu per tractar el tema del sobreendeutament des de la perspectiva de les persones consumidores.

 

El cicle inclou quatre sessions que es desenvoluparan les tardes dels dilluns i dimecres de les dues setmanes vinents i tractaran la prevenció del sobreendeutament, l’elaboració d’un pressupost familiar, el Codi de Bones Pràctiques i la Llei de Segona Oportunitat.

 

Les sessions seran impartides pel Professor de Mercantil i Diplomat en Direcció Econòmica Financera per ESADE, Frederic Moreno, i l'advocada d'ADICAE, Carme Bròvia.

 

En les dues primeres sessions es tractarà la prevenció del sobreendeutament i l’elaboració d’un pressupost familiar adient a la nostra situació financera. En les dues últimes sessions les ponències versaran sobre dues eines que permeten gestionar i resoldre els problemes de sobreendeutament: el Codi de Bones Pràctiques i la Llei de Segona Oportunitat.

 

La crisi sanitària de la COVID-19 i la crisi econòmica que l’acompanya han creat una situació propícia per caure en el sobreendeutament i per això, és necessari donar a conèixer mecanismes de prevenció, normativa i eines que permeten gestionar i resoldre les situacions de sobreendeutament i vulnerabilitat de les persones consumidores.

 

Segons un estudi realitzat per ADICAE, una de cada tres persones consumidores es va trobar en el darrer any en una situació de vulnerabilitat: aparèixer en un registre de morosos, donar-se de baixa d'un servei bàsic i patir el tall del servei, sol·licitar ajut econòmic a familiars o ONGs en alguna ocasió o acudir a crèdits ràpids.

 

Aquestes dades demostren la necessitat de donar informació, formació i eines a la població perquè puguin fer front a les situacions de vulnerabilitat causades per la COVID-19.

 

Per a més informació sobre aquestes dades, podeu accedir al capítol IV de l’estudi aquí.

 

 

Lloc: Per videoconferència

Amb confirmació prèvia a la seu d’AICEC-ADICAE (C/ Creu dels Molers, 13 - 08004)

aicec@adicae.nt

Dia i hora:

1. Dilluns, 21 de juny a les 18:30: Prevenció del sobreendeutament: https://bit.ly/3q3ZL8Z
2. Dimecres, 23 de juny a les 18:30: Pressupost Familiar: https://bit.ly/3pQWQjH
3. Dilluns, 28 de juny a les 18:30: Codi de Bones Pràctiques: https://bit.ly/2TwGdgV
4. Dimecres, 30 de juny a les 18:30: Llei de Segona Oportunitat: https://bit.ly/3iHvATh
        

 
AICEC-ADICAE insta el Banc d'Espanya a prendre nota del possible allunyament de la "bona fe exigida" que la CNMC atribueix als productes vinculats a préstecs
imagen

 

- El supervisor de mercats i competència creu que la comercialització de préstecs ICO amb productes vinculats ("assegurances, alarmes, televisors") s'allunyaria "de la bona fe exigida a les empreses en les seves relacions amb els clients", i obre expedient a quatre entitats financeres.

 

- Es tracta d'un protocol de venda completament estès en tota la banca espanyola a l'hora de contractar crèdits, fonamentalment hipoteques, de tal manera que per a les persones consumidores és gairebé impossible subscriure préstecs sense vincular-se per complet amb l'entitat.

 

- Competència entra a valorar aquests abusos pel fet que els ICO es dirigeixen a autònoms i empreses, però la pràctica és general cap a totes les persones consumidores. AICEC-ADICAE insta el Banc d'Espanya a prendre nota dels advertiments de la CNMC i a vigilar les condicions en les quals es concedeix crèdit a Espanya, màximament en l'actual etapa postpandèmia.

 

Barcelona, 16 de juny de 2021. L'associació porta ja molt temps argumentant l’abusividad d'aquestes pràctiques que detecta la CNMC. El supervisor investiga, en les seves paraules, "la vinculació a diferents productes que els bancs haurien exigit com a condició perquè els clients poguessin accedir a les línies d'avals ICO COVID".

 

"Després de l'anàlisi realitzada", la CNMC considera que "l'actuació dels bancs investigats s'allunyaria de la bona fe exigida a les empreses en les seves relacions amb els clients. En conseqüència, les seves pràctiques podrien haver alterat el comportament econòmic dels consumidors que van acudir a aquestes entitats per a subscriure els crèdits ICO".

 

"Tot això podria suposar un falsejament de la lliure competència i hauria afectat l'interès públic", resumeix el supervisor, que fa esment exprés dels "consumidors" tot i que els ICO van específicament dirigits a autònoms i empreses. Això, segons el parer de la nostra associació, hauria de cridar l'atenció del Banc d'Espanya, perfectament coneixedor de la política comercial de la banca espanyola a l'hora de distribuir crèdit.

 

AICEC-ADICAE insisteix que les condicions en les quals s'estan signant nous préstecs i refinançaments han de ser especialment vigilades i controlades en aquests moments d'incertesa econòmica generada per la pandèmia. I la vinculació abusiva és un dels principals fenòmens observats, motiu d'expedient en la CNMC i que, no obstant això, per al Banc d'Espanya mereix una simple anomenada en xarxes socials: "Els bancs poden proposar-te segurs que cobreixin unes certes incidències, però no oposar-se a una alternativa".

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

-- 
 
Dues noves imputacions plantejaran el caràcter irregular de l'ampliació de capital del Banc Popular davant la passivitat dels supervisors
imagen

4t Aniversari Banc Popular: AICEC-ADICAE anima als afectats a continuar incorporant-se a la querella

 

- El jutge crida a declarar a dos nous imputats, entre ells el director financer del Banc Popular en el moment en què es preparava la seva ampliació de capital en 2016. Les ramificacions del cas són cada vegada més complexes i anticipen un frau de colossals dimensions.

- El magistrat tracta d'aclarir quins van ser els protocols que es van seguir per a calcular el capital que necessitava el Popular, per què es va triar el procediment que es va dur a terme, i quines conseqüències va tenir aquesta elecció entre els 300.000 estalviadors i estalviadores que van capitalitzar l'entitat amb 2.500 milions d'euros.

- Fiscalia Anticorrupció veu insuficient el termini d'instrucció actual, que conclouria el 29 de juliol, i ha sol·licitat al jutge sis mesos més per a recopilar informes del Banc Central Europeu, el Banc d'Espanya i el Banc Santander. AICEC-ADICAE preveu que aquesta cascada d'informes confirmarà els indicis de delicte que els quatre anys de procediment penal ja estan traient a la llum.

- L'associació veu lògica la petició de la Fiscalia, encara que lamenta el retard d'un procés que des del principi s'intuïa complex. La querella, a la qual es poden incorporar nous demandants, es mostra com la millor oportunitat per demostrar la responsabilitat de tots aquells que van precipitar la dolosa resolució del Popular.

 

Barcelona, 11 de juny de 2021. Aquestes noves imputacions confirmen que, en efecte, els quatre anys d'instrucció que ja porta aquest procediment penal no han estat suficients per treure a la llum totes les derivacions, ramificacions i irregularitats d'un frau que mai havia d’haver ocorregut.

Aquesta setmana han declarat membres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) durant els anys d'ampliació de capital del Popular, i la seva declaració confirma les tesis de la nostra associació: el paper passiu dels supervisors financers a Espanya, incapaços d'acarar si les xifres que plantejava el banc corresponien mínimament amb la seva realitat econòmica.

ADICAE posa veu a més de 300.000 persones consumidores, petits i petites estalviadores amb un perfil minorista en la seva major part, per sota dels 10.000 euros de mitjana. Tots ells van recapitalitzar una entitat financera amb problemes de liquiditat i solvència, en benefici del Banc de Santander que va ser l'entitat que va adquirir el Popular pel simbòlic preu d'un euro.

I en aquesta tessitura, davant la precipitació de terminis de caducitat i prescripció per a exigir responsabilitats, adherir-se a aquesta demanda és la sortida més viable per veure rescabalats els seus drets. Per això l'associació fa una crida a totes aquelles persones afectades per a incorporar-se a la querella i defensar els seus drets, màximament si el jutge accepta la petició de Fiscalia i augmenta el termini d'instrucció.

 

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email