Arxiu de notícies - DESEMBRE 2013

 
Un 73% dels consumidors han signat algun contracte financer sense entendre'l
imagen

Un estudi sobre educació financera presentat per ADICAE posa de manifest la necessitat de la societat de l'Estat espanyol de millorar els coneixements en aquesta matèria per evitar nous fraus ja que els ciutadans avaluen la seva cultura financera amb un 4,27 de mitjana. Els dos grups més vulnerables són els joves i la gent gran, fet que reforça la postura d'ADICAE de fomentar l'educació financera a les aules i la formació constant posterior perquè el 70% admet que necessita més informació per sentir-se més segur davant les entitats financeres.

L'Associació d'Usuaris de Bancs Caixes i Assegurances (ADICAE) va presentar el 13 de desembre de 2013 l'estudi “Nivell d'educació financera dels consumidors a Espanya” realitzat a través d'enquestes a 2.240 persones consumidores de l'Estat espanyol. Les conclusions extretes mostren el baix grau de cultura financera de la societat ja que la nota mitjana que s'autoatorguen és un suspens amb un 4'27 i al voltant de tres quartes parts creu que necessita formar-se més per afrontar la seva relació amb les entitats financeres amb seguretat.

Les entitats tampoc són ben considerades a l'hora d'atendre els consumidors: els enquestats valoren els coneixements dels professionals que els atenen amb un 5 i només un terç els ha consultat per aclarir dubtes. El que és més remarcable és que dels qui sol·liciten informació només un 33% en treu profit i fins a un 22% encara queda més confós del que estava abans. Segons Àlex Daudén, Coordinador d'AICEC-ADICAE, cal remarcar que “la transparència de les entitats financeres és exigible per llei ja que a Catalunya això ho regula el Codi de Consum que es va aprovar per enfortir la protecció del consumidor”.

ADICAE ofereix formació per a empoderar els consumidors i evitar nous abusos

L'estudi mostra com els joves d'entre 18 i 25 anys són el grup més vulnerable juntament amb els majors de 65 anys. Aquesta dada reforça la necessitat d'educar en finances bàsiques des de ben aviat i amb aquest propòsit AICEC-ADICAE participarà a partir del mes de febrer als tallers del projecte Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC), coordinat per l'Institut d'Estudis Financers (IEF), dirigit a alumnes de 4t d'ESO. A més a més, ADICAE també ofereix una plataforma en línia i gratuïta dirigida a tots els públics per a promoure la cultura financera.

 
AICEC-ADICAE a la Comissió d'Investigació de Caixes al Parlament: "La reestructuració bancària no afavorirà als consumidors"
imagen

AICEC-ADICAE va comparèixer a la Comissió d'Investigació sobre les Possibles Responsabilitats Derivades de l'Actuació de les Entitats Financeres i la Possible Vulneració dels Drets dels Consumidors del Parlament de Catalunya on va expressar que cal voluntat política per legislar en favor dels drets dels consumidors i no posar pedaços constantment quan apareixen els problemes.

L'Associació va comparèixer dilluns dia 2 de desembre de 2013 i va assenyalar la irresponsable gestió financera de les caixes d'estalvi que ha esdevingut una pervesió intolerable dels seus principis fundacionals amb la col·locació de productes financers tòxics de forma massiva a milers i milers d'estalviadors catalans. També va apuntar la pràctica irresponsable de concessió de crèdit acompanyada de la imposició de condicions abusives que han provocat un autèntic drama social i hipotecari amb un increment escandalós de les execucions hipotecàries.

Així també, en el seu discurs es va destacar la necessitat de control i supervisió de les pràctiques financeres fraudulentes. Per això, va emplaçar la Generalitat a sevir-se del Codi de Consum per regular la informació i la publicitat referent a productes financers i va suggerir que la tramitació de la modificació del Codi de Consum és una bona oportunitat per incloure millores dels drets dels consumidors en l'àmbit hipotecari. L'Associació ja va intentar incloure-hi en la darrera modificació la regulació de les clàusules sòl en matèria de préstecs i crédits hipotecaris.

No a unes reformes sense responsabilitats

El Govern ha “reformat” sense exigir responsabilitats als directius que han arruïnat moltes caixes. El Reial decret Llei que pretenia reordenar el sistema financer deixa sense sanció als centenars de directius i alts executius responsables de caixes d'estalvis que han portat a la ruïna a moltes entitats. És intolerable que l'única "sanció" que se'ls imposi sigui reduir els seus salaris milionaris. Convertir les caixes en bancs suposa una major limitació a la participació democràtica en la seva gestió, a més d'un augment de les comissions, de productes complexos i d'una retallada a les aportacions a l'obra social degut al repartiment de dividends entre els ara accionistes, molts d'ells forçosos.


Causa general d'ADICAE davant els responsables de les caixes d'estalvis.

La liquidació del patrimoni de les caixes, que constituïen el 50% del sector financer espanyol, i l'abandonament de l'obra social són motius de pes per portar els seus responsables davant la justícia. Després que nombrosos decrets de "sanejament del sector financer" aprovats pels successius governs hagin permès la liquidació de les caixes d'estalvis sense cap responsabilitat ADICAE té oberta una causa general a les caixes d'estalvis i als seus gestors. Especialment a aquelles que estan intervingudes per l'Estat a través del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), una entitat creada pel govern espanyol l’any 2008 per finançar amb diners públics la conversió de les caixes d'estalvis en bancs i facilitar la seva fusió, assumint, a més, les pèrdues dels bancs.

Cal un Banc d'Espanya pels consumidors

L'esperpèntic i dràstic desmantellament del sistema de caixes d'estalvis, les seves valoracions discutibles, els seus canvis de criteri injustificables, la seva estreta proximitat a la gran Banca i un laberíntic i poc útil Sistema de Reclamacions han fet del teòric supervisor del sistema financer un organisme irresponsable sense solucions ni respostes als problemes reals de la ciutadania. Des d'AICEC-ADICAE es planteja la necessitat de reprendre la implantació de dos òrgans de supervisió en l'àmbit financer com ja es fa en altres països europeus: uns específicament destinat a vigilar la viabilitat i solvència financera i un altre especialment dedicat a protegir el consumidor. Però sempre amb la presència dels representants dels consumidors. Si del que es tracta és de reformar el Banc d'Espanya, per convertir-lo en un organisme que, de veritat, serveixi per a la supervisió del sistema financer que eviti l'aparició de noves bombolles, les males pràctiques bancàries i la concessió indiscriminada de crèdits, la presència dels consumidors en aquesta reforma és gairebé un garantia de que aquest renovat Banc d'Espanya serà més independent dels poders polítics i econòmics i menys favorable als interessos de la banca.

Pots veure el vídeo de la compareixença al següent enllaç:


( más información )
 
AICEC-ADICAE celebra el seu 15è aniversari amb el compromís de seguir lluitant pels drets dels consumidors a Catalunya
imagen

L'Associació de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya celebra els 15 anys de lluita i defensa col·lectiva contra els abusos financers i bancaris. L'ocasió també va servir per inaugurar la nova seu de l'Associació al barri del Poble Sec.

L'any 1998 AICEC-ADICAE es va establir de forma definitiva a Barcelona i el 3 de desembre de 2013 ho va celebrar amb una acte institucional al matí presentat per Ramon Roca, director del diari l'Econòmic, amb la intervenció de diferents representants d'institucions de l'àmbit del consum a Catalunya. Ignasi Ortillés, Cap del Servei de Suport a les Polítiques de Consum de la Diputació de Barcelona, va destacar el paper de l'Associació en la difusió de la consciència consumerista al territori català. El Regidor de Comerç, Consum i Mercats de l'Ajuntament de Barcelona, Raimond Blasi, va posar èmfasi en la necessitat de la ciutadania de rebre una educació que aporti coneixements en economia bàsica per fer front als abusos financers i econòmics.

Alfons Conesa, Director de l'Agència Catalana del Consum, va valorar positivament la importància d'AICEC-ADICAE i les associacions de consumidors en la seva tasca de marcar bones pautes de consum i va considerar que són els únics ens que han estat capaços de traslladar-ho a la ciutadania. Conesa també va remarcat la permisibilitat dels reguladors en els darrers catorze anys que ha deixat “barra lliure” a les entitats financeres i ha instat i animat a l'Associació a seguir amb la seva tasca de suport i conscienciació del consumidor a Catalunya.

Per acabar, Manuel Pardos, President d'ADICAE, ha fet un repàs als quinze anys i, referint-se a la situació econòmica i social actual, ha criticat l'actitud dels governs d'esperonar a la ciutadania a consumir per a sortir de la crisi en comptes de protegir-la i ha afegit que “el consumisme no és l'eina per a la recuperació sinó que ho ha de ser un consum responsable, crític i solidari amb tothom”. Pardos també ha manifestat la voluntat de l'Associació de seguir en el camí de crear un moviment consumerista a la societat que signifiqui un pas més per a reafirmar-se davant els abusos en el consum, més enllà dels moviments d'afectats.

Pots veure el vídeo dels 15 anys de l'Associació al següent enllaç:


( más información )
 
AICEC-ADICAE detecta manipulacions explícites als arbitratges de preferents i deute subordinat de CX
imagen

En una circular interna de Catalunya Banc s'insta als treballadors a denegar les sol·licituds a tots aquells afectats que ja estiguin en un procés judicial sense que hagin signat encara cap tipus de conveni arbitral. L'Associació defensa l'arbitratge com a mecanisme extrajudicial àgil per a la resolució de conflictes però exigeix que sigui de caràcter universal i dissenyat amb garanties suficients, reclamació que ha traslladat al FROB.

Una de les condicions per les quals Catalunya Banc està rebutjant sol·licituds d'arbitratge per les preferents (quatre de cada deu sol·licituds d'arbitratge i se n’han remès 29.400 sol·licituds a l’expert suposadament independent) i deute subordinat és el fet que la persona afectada ja estigui inclosa en alguna demanda judicial tal i com ho demostra una circular interna de l'entitat a la qual ha tingut accés AICEC-ADICAE.

Les arbitrarietats i irregularitats detectades per l'Associació constitueixen un incompliment flagrant del Reial Decret 231/2008 del 15 de gener amb el que es regula el Sistema Arbitral de Consum. Una conseqüència més de deixar en mans de la banca la resolució d'aquest greu problema social que genera un conflicte d'interessos i amb el qual s'enganya als afectats i a tota la opinió pública. Tal i com es detalla en els passos plantejats per l'Agència Catalana del Consum per accedir a un arbitratge: “la sol·licitud d'arbitratge no implica renunciar a les demandes judicials interposades fins que el consumidor no sigui informat de l'admissió a tràmit de la seva sol·licitud” ja que “la data de l'entrada d'acceptació de l'arbitratge és la data en què es considera iniciat el procediment arbitral”.

ADICAE PROPOSA UN MODEL MÉS JUST I INCLUSIU I DENUNCIA LES IRREGULARITATS AL FROB

L'Associació no s'oposa al fet que una minoria dels afectats resolgui el problema per la via dels arbitratges però denuncia que, una vegada més, es tracta d'una mesura feta a favor dels interessos de la banca, que no és la solució generalitzada que mereixen els afectats i que perverteix el sistema arbitral de consum. Així ho va transmetre en una carta adreçada al ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, el passat 23 de gener on s'hi enumeràven propostes de millora per agilitzar i fer més eficaços els arbitratges. En aquesta ocasió, davant aquesta evidència de la mala praxis de Catalunya Banc, ADICAE ha traslladat una carta al FROB per exigir la justícia i universalitat dels processos i que es respectin les pautes marcades.

No obstant això, ADICAE segueix rebent adhesions a les demandes col·lectives que ha presentat davant aquest frau massiu.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email