AICEC-ADICAE a la Comissió d'Investigació de Caixes al Parlament: "La reestructuració bancària no afavorirà als consumidors"
imagen

AICEC-ADICAE va comparèixer a la Comissió d'Investigació sobre les Possibles Responsabilitats Derivades de l'Actuació de les Entitats Financeres i la Possible Vulneració dels Drets dels Consumidors del Parlament de Catalunya on va expressar que cal voluntat política per legislar en favor dels drets dels consumidors i no posar pedaços constantment quan apareixen els problemes.

L'Associació va comparèixer dilluns dia 2 de desembre de 2013 i va assenyalar la irresponsable gestió financera de les caixes d'estalvi que ha esdevingut una pervesió intolerable dels seus principis fundacionals amb la col·locació de productes financers tòxics de forma massiva a milers i milers d'estalviadors catalans. També va apuntar la pràctica irresponsable de concessió de crèdit acompanyada de la imposició de condicions abusives que han provocat un autèntic drama social i hipotecari amb un increment escandalós de les execucions hipotecàries.

Així també, en el seu discurs es va destacar la necessitat de control i supervisió de les pràctiques financeres fraudulentes. Per això, va emplaçar la Generalitat a sevir-se del Codi de Consum per regular la informació i la publicitat referent a productes financers i va suggerir que la tramitació de la modificació del Codi de Consum és una bona oportunitat per incloure millores dels drets dels consumidors en l'àmbit hipotecari. L'Associació ja va intentar incloure-hi en la darrera modificació la regulació de les clàusules sòl en matèria de préstecs i crédits hipotecaris.

No a unes reformes sense responsabilitats

El Govern ha “reformat” sense exigir responsabilitats als directius que han arruïnat moltes caixes. El Reial decret Llei que pretenia reordenar el sistema financer deixa sense sanció als centenars de directius i alts executius responsables de caixes d'estalvis que han portat a la ruïna a moltes entitats. És intolerable que l'única "sanció" que se'ls imposi sigui reduir els seus salaris milionaris. Convertir les caixes en bancs suposa una major limitació a la participació democràtica en la seva gestió, a més d'un augment de les comissions, de productes complexos i d'una retallada a les aportacions a l'obra social degut al repartiment de dividends entre els ara accionistes, molts d'ells forçosos.


Causa general d'ADICAE davant els responsables de les caixes d'estalvis.

La liquidació del patrimoni de les caixes, que constituïen el 50% del sector financer espanyol, i l'abandonament de l'obra social són motius de pes per portar els seus responsables davant la justícia. Després que nombrosos decrets de "sanejament del sector financer" aprovats pels successius governs hagin permès la liquidació de les caixes d'estalvis sense cap responsabilitat ADICAE té oberta una causa general a les caixes d'estalvis i als seus gestors. Especialment a aquelles que estan intervingudes per l'Estat a través del FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària), una entitat creada pel govern espanyol l’any 2008 per finançar amb diners públics la conversió de les caixes d'estalvis en bancs i facilitar la seva fusió, assumint, a més, les pèrdues dels bancs.

Cal un Banc d'Espanya pels consumidors

L'esperpèntic i dràstic desmantellament del sistema de caixes d'estalvis, les seves valoracions discutibles, els seus canvis de criteri injustificables, la seva estreta proximitat a la gran Banca i un laberíntic i poc útil Sistema de Reclamacions han fet del teòric supervisor del sistema financer un organisme irresponsable sense solucions ni respostes als problemes reals de la ciutadania. Des d'AICEC-ADICAE es planteja la necessitat de reprendre la implantació de dos òrgans de supervisió en l'àmbit financer com ja es fa en altres països europeus: uns específicament destinat a vigilar la viabilitat i solvència financera i un altre especialment dedicat a protegir el consumidor. Però sempre amb la presència dels representants dels consumidors. Si del que es tracta és de reformar el Banc d'Espanya, per convertir-lo en un organisme que, de veritat, serveixi per a la supervisió del sistema financer que eviti l'aparició de noves bombolles, les males pràctiques bancàries i la concessió indiscriminada de crèdits, la presència dels consumidors en aquesta reforma és gairebé un garantia de que aquest renovat Banc d'Espanya serà més independent dels poders polítics i econòmics i menys favorable als interessos de la banca.

Pots veure el vídeo de la compareixença al següent enllaç:


( más información )


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el gallo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email