Arxiu de notícies - MAIG 2014

 
AICEC-ADICAE participarà al TAST Social que reunirà les entitats socials del Tarragonès per acostar la seva realitat al territori
imagen

26/05/14. L'Associació participarà al TAST Social (Trobada d'Associacions Socials del Tarragonès) que es realitzarà aquest dijous 29 de maig a Tarragona. Aquesta trobada pretén ser un punt de confluència per a donar a conèixer la realitat i la tasca de les entitats al territori així com establir vincles de treball conjunt. L'Associació oferirà a la ciutadania tarragonina tota aquella informació necessària sobre els seus drets com a persones consumidores per aprendre a posicionar-se amb coneixement davant la banca i les grans empreses de consum.

El TAST Social és un projecte coordinat per la Federació Catalana de Voluntariat Social, a partir de les conclusions extretes al Fòrum d'Entitats organitzat el gener del 2013, i que s'ha pogut organitzar gràcies a la implicació de 16 enitats socials sense ànim de lucre. Aquesta trobada és un punt de partida d'un projecte que pretén facilitar l'apropament entre la societat i les entitats. També pretén, per tant, fer visible la tasca diària i la utilitat pública de les entitats participants.

Al llarg de tot el dia hi haurà taules informatives de les diferents entitats participants a més de tallers, xerrades i diferents activitats a la Rambla Nova de Tarragona (tram Balcó del Mediterrani) en una jornada que començarà a les 10h del matí i acabarà a les 20h del vespre. AICEC-ADICAE hi serà present per apropar la informació sobre els drets com a persones consumidores a la ciutadania, sobre temes financers i dels grans temes de consum. Informació tant per a conèixer com reclamar com per a afrontar amb més coneixement les relacions amb entitats financeres i empreses per evitar abusos i, en definitiva, consumir d'una manera crítica i responsable.

 
Després de 8 anys sense solució els afectats pel frau filatèlic es concentren per reclamar una resposta política
imagen

10/05/14. Els estalvis de 470.000 famílies, de les quals 33.000 a Catalunya, afectades pel frau de Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza encara no han estat retornats a causa d'un procés concursal etern i ineficaç. La principal reivindicació expressada és que el govern espanyol es comprometi a retornar els diners a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Diferents comunitats autònomes ja han aprovat aquesta proposta d'ADICAE i properament també ho ha de fer el Parlament de Catalunya.

Quan se celebren 8 anys de l'esclat del frau filatèlic de Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza una vuitantena d'afectats pel cas s'han concentrat davant la Delegació del Govern a Barcelona. En tot aquest temps encara no hi ha hagut cap resposta definitiva i el procés concursal que havia de permetre recuperar els estalvis atrapats es troba totalment paralitzat. És per això que, després de la ineficàcia de la justícia, la solució passa per una resposta política tal i com s'ha reclamat avui a Barcelona així com a d'altres ciutats de l'Estat espanyol.

La proposta presentada per la Plataforma Solución Fórum-Afinsa, impulsada per l'Associació de Consumidors de Bancs Caixes i Assegurances (ADICAE), consisteix en què els afectats rebin una oferta d'adquisició de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquesta proposta s'ha d'aprovar properament al Parlament de Catalunya, fet que se sumaria al suport que ja han expressat Múrcia, Aragó, País Valencià, Galícia i Ceuta.

Actuació durant la campanya de les eleccions europees

A la concentració d'avui també s'hi sumaran altres accions coincidint amb el període de campanya electoral. Els afectats es mobilitzaran en els diferents actes per fer arribar als candidats un dossier del cas i sol·licitar-ne la seva implicació amb la solució proposada. A més a més, ADICAE es dirigirà per carta als candidats a ocupar els llocs de defensa de les persones consumidores al Parlament Europeu per a què instin al govern espanyol a resoldre el cas. Cal recordar que, en campanya electoral per les eleccions estatals del 2008, Mariano Rajoy i Miguel Arias Cañete van comprometre's a través d'una carta a donar una solució, promesa incomplerta que els afectats no només no obliden sinó que han també han recordat avui.

 

 
Les eleccions europees són una oportunitat per frenar l'Europa del poder financer i les multinacionals i apostar per les persones consumidores
imagen

09/05/14. El proper 25 de maig es votaran els representants al Parlament Europeu en un ambient de justificada desconfiança cap a les institucions europees per haver permès que les persones consumidores haguem hagut de pagar la crisi econòmica. Actualment, la Unió Europea està presa pels poders financers i les grans multinacionals i considera els consumidors des d'una perspectiva econòmica i consumista sense vetllar pels seus drets. ADICAE fa un seguit de propostes perquè les eleccions serveixin per revertir aquesta situació. 

Les conseqüències de la crisi han estat carregades a les persones consumidores amb tota permissivitat per part de les institucions europees. Com a exemples més que significatius podem observar fets com el rescat bancari o els fraus de les participacions referents, deute subordinat i altres productes tòxics. Tot això és conseqüència del Mercat Únic, ja establert des de fa temps per a empreses i productes, però que encara no ha assolit beneficis clars per les persones consumidores. Aquest model econòmic adoptat i mantingut de cara a donar sortida a la crisi econòmica no dóna una altra alternativa que seguir amb els hàbits consumistes per enriquir a entitats financeres i empreses multinacionals. És a dir, a seguir especulant i enriquint els de sempre a costa dels drets de les persones consumidores.

ADICAE ja fa 20 anys que col·labora amb diferents organismes de la Unió Europea per tal de canviar aquest model i en aquesta ocasió també fa un seguit de propostes per a construir una Unió Europea més justa. En primer lloc es proposa la creació d'una agència europea de serveis financers que de manera independent vetlli per la protecció de les persones consumidores a través de la supervisió i tutela dels seus drets. També es proposa l'extensió de la Xarxa d'Alerta de Seguretat dels Productes als serveis i productes financers. Facilitar l'accés a la justícia és una altra de les accions necessàries que recull l'Associació i això només pot ser efectiu amb la implantació definitiva de les accions judicials col·lectives, també a nivell extrajudicial, per donar una resposta global a abusos generalitzats que d'altra manera queden sense resoldre. El sobreendeutament, un dels temes tractats per l'Associació tant a nivell de Catalunya com de l'Estat espanyol, també es trasllada a Europa ja que és necessària una harmonització de la normativa. Així mateix, també cal acabar amb els abusos dels plans de pensions basats en condicions que no només atrapen els estalvis molts anys sinó que també obliguen a les persones consumidores a pagar elevats costos per pèssimes gestions.

La lluita contra les pràctiques abusives de les entitats financeres i el seu funcionament és present en el dia a dia de l'Associació i així es trasllada també a Europa. Per un costat, és necessari redreçar la recent engegada Unió Bancària que no inclou mecanismes i organismes de supervisió autònoms i eficients que controlin els fraus bancaris. D'altra banda, també cal regular la falta de democràcia a les juntes d'accionistes de les societats que cotitzen per tal que els petits estalviadors puguin dir la seva i per acabar amb les manipulacions dels consells d'administració.

Més enllà de l'àmbit financer l'Associació també proposa mesures que regulin l'especulació en els grans temes del consum. Per una banda, insta a dissenyar una política energètica comuna a Europa que garanteixi la sostenibilitat i racionalitat del sistema i, per sobre de tot, que prioritzi les persones consumidores davant i acabin amb els grans oligopolis de les empreses que imposen preus abusius i especulatius. Així mateix, també cal regular els oligopolis de les grans cadenes que en la distribució de productes d'alimentació o roba, per exemple, manipulen preus i no garanteixen la seva qualitat.

 

 
El 10 de maig reclamarem solucions pel frau filatèlic que encara no s'ha resolt després de 8 anys
imagen

28/04/14. Se celebren 8 anys de l'esclat del frau filatèlic de Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza i els afectats encara no han rebut una resposta definitiva per recuperar els seus estalvis atrapats. A Catalunya són 33.000 i la xifra s'eleva als 470.000 a tot l'Estat espanyol. Els afectats demanaran aquest dissabte el compromís del govern central amb la proposta de solució d'ADICAE que ja s'ha aprovat a diferents comunitats autònomes i properament també al Parlament de Catalunya.

Quan se celebren 8 anys de l'esclat del frau filatèlic de Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza encara no hi ha hagut cap resposta definitiva i el procés concursal que havia de permetre als afectats recuperar els seus estalvis es troba totalment paralitzat. És per això que, després de la ineficàcia, de la justícia la solució passa per una resposta política tal i com es planteja a la proposta presentada per l'Associació de Consumidors de Bancs Caixes i Assegurances (ADICAE) juntament amb el conjunt de plataformes d'afectats. Aragó, País Valencià, Múrcia, Galícia i Ceuta ja han mostrat el seu suport i properament la proposta també s'aprovarà a Catalunya amb el recolzament de tots els partits polítics.

Els afectats de Catalunya, on en total n'hi ha 33.000, es concentraran aquest dissabte a les 11h davant la Delegació del Govern de Barcelona per demanar l'aprovació de la proposta al Parlament, fet que seria un impuls per a què el govern central també prengui el compromís de fer-ho. Mariano Rajoy i Miguel Arias Cañete van comprometre's per carta l'any 2008 a donar una solució als afectats quan arribessin al govern, promesa incomplerta que els afectats no obliden. Aquesta solució política que l'Associació proposa insta a dirigir als afectats una oferta d'adquisició de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

La protesta es farà de manera paral·lela a d'altres ciutats de l'Estat espanyol on en total hi ha 470.000 afectats amb una suma de 6.000 milions d'euros estafats, dels quals 524 a Catalunya, en un frau massiu davant el qual les autoritats no van voler intervenir condemnant així als afectats a un etern concurs de creditors pel valor dels seus estalvis defraudats. La Plataforma Unitária Solución Fórum-Afinsa impulsada per ADICAE cada vegada té més recolzaments i reclama aquest compromís que permetria recuperar els estalvis a aquestes famílies, majoritàriament gent gran estalviadora molt perjudicada per la crisi econòmica.

Què reivindiquem en 3 punts: 

 1. SOLUCIÓ POLÍTICA PER PART DE L'ACTUAL GOVERN

Impulsem una elaborada proposta de solució política en què l'Estat adquireixi els drets reconeguts als afectats en el paralitzat procés concursal de liquidació de les empreses. Aquesta proposta, que no generaria dèficit i que ja ha estat recolzada per unanimitat pels Parlaments d'Aragó, València, Múrcia, Ceuta i Galícia, està ara sobre la teulada del Govern Central. El 2008, Mariano Rajoy va signar amb la seva pròpia mà que donaria solució al cas quan arribés al Govern i a dia d'avui no ha complert la seva promesa. 

2. JUDICI JA

Els afectats de Fórum Filatélico i Afinsa exigim l'obertura immediata de la fase de judici oral en els procediments penals instruïts pels jutges Pablo Ruz i Santiago Pedraz, respectivament. Gairebé vuit anys després de la intervenció de les empreses i publicats els informes pericials definitius, aquesta dilació en la causa penal és antijurídica i genera indefensió al mig milió d'estalviadors afectats, que tenen tant el dret a saber la veritat com gaudir d'una tutela judicial efectiva.

3. QUE NO TORNI A SUCCEÏR.

La desprotecció dels consumidors i dels estalviadors és constant a Epanya des de fa anys. Han rescatat als bancs i no als consumidors. Els casos com les participacions preferents, deute subordinat, embargaments hipotecaris, etc. demostren que necessitem fer un gir a la política i a la justícia.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email