ADICAE considera una aixecada de camisa el "protocol d'inclusió financera" presentat per la banca avui com a tancament en fals d'un problema de fons per a les persones consumidores
imagen

L'Associació qualifica d'inexplicable el fet que la Ministra d'Economia i el Banc d'Espanya recolzin una sèrie de mesures de mer "social washing" per al sector

L'acord és tan irrellevant a nivell pràctic que Calviño es veu obligada a anunciar al mateix temps l'impuls a l'Autoritat de Protecció al Client Financer

Malgrat la urgència de mesures enfront dels reptes i dificultats que la reestructuració i digitalització de la banca comporta per a les persones consumidores, ADICAE reclama una anàlisi i mesures més profundes

Barcelona, 21 de febrer de 2022. Tot i que cal analitzar en detall les mesures anunciades avui, a sis mesos vista, com a claus del denominat "Protocol d'Inclusió Financera" presentat per la banca sota l'auspici del Ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya, deixen clar que l'estratègia de reacció a un problema creixent (com és el de l'accés de les persones consumidores a uns serveis bancaris en procés de transformació a tots els nivells) no passa de la rentada d'imatge per superar la inquietud i protesta ciutadana enfront de les pràctiques del sector.

Atenent al manifestat avui en la presentació d'aquest "protocol" les mesures van des d'anunciar que es compliran els contractes però només per a les persones grans (reprendre l'horari de caixa ordinari), donar prioritat en les cues (presencials i telefòniques) a les persones grans, i adaptar els caixers automàtics. En conjunt, un despropòsit si del que es tracta és d'afrontar una realitat que genera dificultats en la població més gran però que afecta grans grups de persones consumidores, fins i tot al conjunt de la població davant l'actual reestructuració del sector bancari.

Esment especial sobre el caràcter enganyós del protocol és el fet que l'ampliació de l'horari de “serveis de caixa" sigui respecte a la seva prestació "en finestreta o en caixer", com la mateixa nota de premsa de l’ Associació Espanyola de Banca (AEB) assenyala.

Per adornar aquest exercici de "social washing", el "protocol" inclou altres desideràtums, com ara "formar al personal per atendre les persones grans" i "ajudar-los" en l'ús de caixers. Dues mesures que generen més riscos que solucions, i que tradicionalment ADICAE ha pogut contrastar: empleats marcant el "pin" de la targeta de l'usuari, o que venguin a la persona consumidora el producte de torn (el major exponent van ser les preferents) sobre la base d'una "especial atenció i confiança".

En conjunt, la banca ha tornat a aplicar el mantra "tot per a les persones consumidores però sense les persones consumidores", en aquest cas sota el paraigua del Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya, obviant qualsevol debat amb les persones consumidores i les seves organitzacions i intentant legitimar l'acord convidant a la seva signatura a una organització d'advocats, mancat a més de cap representativitat però que amb gran excel·lència ha acudit a cooperar amb aquesta estratègia de màrqueting enganyós de tot un sector.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon  607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d'ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email