ADICAE insisteix en la defensa dels drets de les persones consumidores, especialment en un context de creixent vulnerabilitat
imagen

Les persones consumidores perden en un any un 5% de la seva renda disponible, segons l'INE

 

La renda bruta disponible de les llars ha passat de 209.896 milions d'euros a la fi de 2019 fins als 199.008 milions d'euros de finals de 2020, segons l'últim balanç de comptes trimestrals recentment publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

Aquest descens de renda bruta és pròxim al 5% anual i confirma el que ADICAE ve detectant en aquests mesos de pandèmia, la creixent vulnerabilitat del consumidor mitjà a Espanya.

 

Barcelona, 31 de març de 2021. L'associació de persones consumidores, ADICAE, insisteix en la necessitat de defensar els drets de les persones consumidores enfront dels abusos de la banca i les grans distribuïdores de productes i serveis bàsics, mitjançant la regulació del concepte de consumidor vulnerable, més generalitzat del que sembla.

 

El president d’ADICAE, Manuel Pardos, lamenta de fet que aquest concepte de consumidor vulnerable sigui “massa ambigu”, de manera que està servint sobretot a la banca per limitar en excés l'accés a moratòries, descomptes i ajudes que haurien de ser més senzilles i més accessibles davant “les conseqüències econòmiques cada vegada més generalitzades que està portant la pandèmia: atur, pèrdua de l'ocupació, no arribar a fi de mes… Parlem de circumstàncies desafortunades i financerament perilloses per als consumidors. Poden, de fet”, recorda Manuel Pardos, “prolongar-se més temps” fins i tot després que l'emergència sanitària conclogui.

 

ADICAE va dur a terme recentment una enquesta realitzada a centenars de consumidors en la qual el 25,8% dels enquestats reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% dels consumidors va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics. L'associació adverteix que les dades d'aquesta enquesta sobre els consumidors indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de consumidors que s'han vist incapaços d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.

 

Referent a això, ADICAE insisteix que els drets de les persones consumidores tenen un caràcter clau i inalienable, per la qual cosa en cap situació de crisi, com l'actualment generada per la Covid-19, poden ser obviats. Els indubtables efectes de la crisi sobre les persones i els seus drets requereixen que les mesures de salut pública i de contenció de la pandèmia es complementin amb iniciatives per respondre a les extraordinàries situacions que estan afrontant i afrontaran en les pròximes setmanes les persones consumidores. ADICAE considera que la crisi generada i els seus efectes tindran llarg recorregut, per la qual cosa les mesures han de ser de gran importància i amb perspectiva suficient perquè tinguin utilitat i eficàcia.

 

Per això, ADICAE ha vingut proposant en aquests últims mesos una moratòria legal de dos anys als embargaments i execucions hipotecàries, evitant la incertesa i establint terminis suficients per abordar la recuperació econòmica. Exigeix mesures de control davant l'increment desorbitat del preu dels subministraments bàsics, especialment l'energia elèctrica i els carburants, que han elevat l'IPC gairebé un punt i mig en tot just un mes. En aquest sentit, l'associació urgeix impedir els talls de subministrament de serveis bàsics com a llum, gas, aigua, i fins i tot telefonia i Internet, mentre es mantingui l'estat d'alarma i/o les mesures restrictives vinculades a l'actual crisi.

 

Així mateix, convé realitzar campanyes de difusió de les vies de reclamació en línia què disposen les persones consumidores i del manteniment d'activitat de les Associacions de Consumidors, de manera que aquests no percebin que el caràcter extraordinari de la situació actual impedeix el legítim exercici dels seus drets. Tot això juntament amb el reforçament de les labors de vigilància i seguiment de pràctiques abusives tant en matèria de preus com en altres àmbits i en les quals resulta clau la interlocució amb les associacions de consumidors com agent privilegiat per la seva proximitat a la realitat de les persones.

 

Més informació sobre vulnerbailitat de les persones consumidores:

https://consumidorvulnerable.adicae.net/#estudis

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

20-04-2021 BARCELONA Reuniones Mujer y Género
• 19:00h: Grup temàtic d’igualtat i consum En el grup temàtic d'igualtat i consum debatem sobre publicitat, taxa rosa, tractament i cultura diferenciada de gènere en el sistema bancari, financer i d'assegurances, reflexionem sobre la desigualtat econòmica i laboral en diferents àmbits i organitzem xerrades, debats i cinefòrums oberts a tothom. Uneix-te a nosaltres! Inscriu-te a la videoconferència: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZ0pd-CsqzsiHNSo9Jmlglq38GrtulzBqtgm

22-04-2021 BARCELONA Grupo Temático Alimentación
• 12:00h: Grup temàtic d’economia circular i alimentació Us animem a formar part d’aquest grup on debatim sobre temes d’alimentació i economia circular, organitzem xerrades i activitats, i intercanviem idees i iniciatives a favor de la sostenibilitat. Inscriu-te aquí: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYofuuurDMjHtGzQ9uOKl1sjLywZ7H4WkEc

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Moratòria en finaciació no hipotecària
ADICAE segueix alertant dels problemes que afronten els consumidors per recopilar la documentació exigida.
Visita cultural casa Viçenc - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Xerrada Desigualtat Financera - Juny 2019
Taller Aprofitament Alimentari - Maig 2019

Actualment hi ha 248 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email