AICEC-ADICAE alerta dels efectes del Black Friday en el sobreendeutament de les famílies
imagen

L'Associació denuncia la incitació al consumisme que promouen el Black Friday i el Cyber Monday, incentivant les compres compulsives en grans empreses en detriment dels petits comerços i impulsant situacions de sobreendeutament en les famílies.


En aquestes dates, els crèdits al consum, segons dades del Banc d'Espanya, arriben a ser de mitjana a Espanya un 35% més cars que la mitjana de la Unió Europea.

AICEC-ADICAE alerta les persones consumidores de la cara B de campanyes de màrqueting com el Black Friday i Cyber Monday, en les quals els bancs i entitats financeres atreuen els usuaris i usuàries amb ofertes-trampa de crèdit durant aquestes dates. Aquesta incitació al consumisme a través del crèdit, que no dura tan sols un dia sinó que s'estén fins a final d'any aprofitant les dates nadalenques, pot portar a les famílies a situacions de sobreendeutament.


Amb relació al finançament de les compres realitzades en el Black Friday, Cyber Monday i Nadal, AICEC-ADICAE adverteix a les persones consumidores que, sobre la base de les dades del Banc d'Espanya, a Espanya els crèdits al consum són un 35% més cars que la mitjana de la Unió Europea. De mitjana, la banca espanyola ofereix crèdits al consum amb un 7,78% TAE, mentre que el tipus mitjà a la UE se situa en el 5,75%. I en operacions a termini entre 1 i 5 anys, la diferència augmenta considerablement: la mitjana del tipus d'interès a Espanya se situa en un 7,42%, enfront del 4,69% de la mitjana de la UE, és a dir, un 58,2% més.


Així mateix, segons ve comprovant l'Associació des de fa anys, la publicitat de crèdits ràpids, sota el ganxo de “el teu préstec en menys de 5 minuts” o “sense comissions”, crida el consumidor a endeutar-se, ocultant els riscos en cas d'impagament. En aquest sentit, AICEC-ADICAE adverteix també que malgrat els suposats "descomptes" que moltes empreses de crèdits ràpids estan fent, un repàs de les pàgines web d'aquestes entitats posa de manifest que es continuen aplicant costos desproporcionats, per exemple casos en els quals per demanar 400 euros a retornar en dos mesos suposa pagar un total de 600 euros (la persona consumidora ha de pagar 200 euros d'interessos per 400 euros de préstec).

L'Associació recorda que l'ús excessiu de les targetes de crèdit, revolving, i crèdits ràpids augmenten el risc de sobreendeutament de les famílies en un context agreujat per la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19. Per això, AICEC-ADICAE insta a planificar bé les compres i adquirir allò que realment es necessiti i no caure en la compra compulsiva.

Les agressives campanyes d'aquests dies són un clar exemple de la necessitat de comptar amb una Agència de Protecció del Consumidor Financer que permeti donar una solució eficaç als conflictes de les persones consumidores, evitant el col·lapse dels jutjats espanyols.

AICEC-ADICAE està duent a terme “El sobreendeutament dels consumidors”, un ampli i ambiciós projecte de prevenció i resposta als riscos de sobreendeutament familiar en època de pandèmia. A través d'estudis i activitats en totes les províncies d'Espanya, s'està informant i formant als consumidors per a lliurar-los les eines necessàries per a prevenir situacions de sobreendeutament i abús i perquè siguin capaços de respondre eficaçment a les mateixes quan s'hagin produït.

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email