Arxiu de notícies - FEBRER 2023

 
AICEC-ADICAE multiplica les consultes rebudes per ciberatacs vinculades a la banca en línia
imagen

L'associació presenta als consumidors una sèrie de materials per a no caure en aquests fraus digitals. Com el següent tríptic per detectar ciberatacs que trobareu en aquest enllaç

 

Barcelona, 15 de febrer de 2023. En un mes AICEC-ADICAE ha registrat un augment de més del 25% en les consultes que els consumidors han traslladat en relació amb fraus en línia, amb més de 500 consultes relacionades amb ciberatacs usant la imatge de diferents entitats bancàries. Un 10% de les consultes feien referència a l’smishing, una tècnica d'enviament d'SMS que fa creure a l'usuari que és una comunicació de la seva entitat financera.

Aquestes dades de consultes en l’associació es mouen d'acord amb les xifres que apuntava l'últim informe de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE). El mateix INCIBE va atendre 67.000 consultes sobre ciberseguretat en 2022.

Per a posar fi a l'avanç d'aquests tipus de fraus, AICEC-ADICAE considera necessari que les autoritats del Banc d'Espanya (BdE), així com a les de seguretat i tecnologia (Interior, Indústria i comerç), augmentin la seva labor de recerca i anàlisi en profunditat per a vigilar qualsevol alteració que pugui posar en risc als usuaris de la plataforma en línia de l'entitat.

També és necessari que aquestes autoritats aportin informació sobre la correcta conducta en aquest cas a entitats o empreses amb serveis en línia, així com a tota la ciutadania.

AICEC-ADICAE recorda en tot cas que les entitats financeres, que progressivament estan impulsant la seva operativa d'atenció i operacions a la banca en línia, tenen la responsabilitat d'oferir suficients garanties tècniques als seus clients, sense que sigui acceptable que en els casos de frau l'entitat s'oposi a responsabilitzar-se del mateix apel·lant a suposats errors o negligències de l'usuari o a la suposada existència de virus en l'ordinador o dispositiu del consumidor. Una cosa en la qual els tribunals venen a més donant la raó a les persones consumidores.

AICEC-ADICAE recorda a les persones consumidores que les entitats bancàries realitzaran les seves comunicacions a través de trucades telefòniques i mai a través de l'enviament de missatges o correus en línia.

En tot cas, per a millorar la posició dels consumidors en aquest àmbit i ajudar-los a poder detectar aquests ciberatacs l'associació posa a la disposició de la ciutadania el seu tríptic per conèixer els principals fraus als mitjans de pagament, una Guia de Ciberseguretat, i els seus tallers formatius en línia "El Comerç electrònic i els consumidors".

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
AICEC-ADICAE desglossa el deute de la banca amb els hipotecats catalans: gairebé 4.000 milions d'euros
imagen

La Plataforma Hipotecària d'ADICAE, ultima una denúncia davant la CNMC i els escrits que presentarà al Congrés dels Diputats, el CGPJ, els Ministeris d'Economia i Justícia, i altres institucions. 

AICEC-ADICAE es dirigirà també a la Generalitat de Catalunya per comptar amb el seu suport a la petició a les Corts d'una investigació sobre les falsedats i abusos als hipotecats en l'aplicació dels 'acords' per les clàusules sòl del RDL 1/2017.

L'Associació es dirigirà també al Deganat dels jutjats de Barcelona a causa de l’embús en el Jutjat de Primera Instància núm. 50 bis especialitzat en les reclamacions pels abusos hipotecaris, per la demora de fins a 3 anys només a admetre les demandes i 6 anys a resoldre-les.

 

Barcelona, 8 de febrer de 2023. Seguint el manifest publicat durant aquesta setmana per la Plataforma Hipotecària d’ADICAE, l’Associació ha detallat les dades corresponents a les Comunitats Autònomes on s’ha pogut comprovar el deute que té la banca de 3.899.395.272,34 € amb els hipotecats catalans.

A Catalunya hi ha més d’1 milió d’afectats per despeses hipotecàries, una xifra que correspon a un import total de 1.118.855.610,00€. Mentre que per Clàusula Sòl són 609.195 damnificats als quals s'han d'abonar un total de 2.780.539.662,34 €. Catalunya es troba en segona posició en l'àmbit nacional, per darrere d'Andalusia, de comunitats autònomes a qui la banca deu més diners als afectats en temes hipotecaris.

Mentre la banca manté segrestades aquestes quantitats de les persones consumidores de Catalunya (que equivalen a l’1,6% del PIB de la Comunitat), els hipotecats afronten les pujades de tipus d'interès al mateix temps que es registren un total de 3.562 desnonaments durant els tres primers trimestres del 2022. 

Així i tot, en el primer semestre de 2022 només es van registrar 770 sol·licituds de reestructuració de deute mitjançant el Codi de Bones Pràctiques,  xifra que expressa la falta d'eficàcia del sistema amb un descens en el nombre de peticions d’un 20,8% en comparació amb el mateix semestre de 2021. 

AICEC-ADICAE fa una crida a totes les persones consumidores a informar-se i plantejar a l'associació qualsevol abús, dificultat o desatenció bancaria respecte a les seves hipoteques a través del telèfon 933425044  o a l'email aicec@adicae.net

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
AICEC-ADICAE reclama una remuneració justa dels dipòsits i adverteix del mal tracte als estalvis per part de la banca
imagen

Després de la pujada de tipus al 3%

L'Associació assenyala l'escàs abast de l'acord entre Economia i banca per als hipotecats en dificultats

Mentre que la retribució mitjana en l'eurozona dels dipòsits a un any va ser al 1,34%, al desembre de 2022, a Espanya només va ser del 0,42%.

Les pujades de tipus del BCE es traslladen de forma anticipada als préstecs, però no tenen reflex en la remuneració de l'estalvi de les persones consumidores


Barcelona, 2 de febrer de 2023. Per AICEC-ADICAE, que el novembre de 2022 va qualificar amb un "suficient alt" però amb interrogants les mesures que va acordar la Ministra Calviño amb la banca en matèria hipotecària, cal destacar que després de mes i mig des que s'aprovés el Reial decret llei 19/2022 els apuntats interrogants s'han manifestat en forma d'un més que limitat abast pel moment, de les mesures adoptades.

Per això, i davant la decisió d'avui del Banc Central Europeu (BCE) d'augmentar al 3% el tipus oficial dels diners, l’associació considera necessari aprofundir en el debat sobre les mesures a adoptar després que en només un any l'Euríbor hagi passat del -0,477 de gener de 2022 a l'actual 3,337% (mitjana provisional de gener de 2023 que suposa un augment en 12 mesos de gairebé 400 punts bàsics).

Malgrat les decisions del BCE, la inflació de la zona euro continua elevada situada en el 8,5%, segons les últimes dades d'Eurostat, de manera que, les pujades de tipus no han alleujat la situació de les famílies en matèria d'inflació, però sí que han donat lloc a un significatiu i preocupant encariment dels crèdits, consolidant a més els beneficis rècord de la banca.

Al costat d'això, la pujada dels tipus d'interès continua sense notar-se en els productes d'estalvi com els dipòsits, mentre que es manté una estratègia de promoció de productes com els Fons d'Inversió, amb pèrdues generalitzades en 2022 entorn del -8% (vegeu informació completa AQUÍ). A la fi de 2022 la retribució mitjana dels dipòsits de l'eurozona, a un any de venciment, es trobava en l'1,34%. Mentre que a Espanya estava molt per sota de la mitjana, en el 0,42%.

Per aquesta raó AICEC-ADICAE exhorta a la banca al fet que apliqui amb urgència una remuneració justa dels dipòsits, com a qüestió de justícia econòmica i d'adequat trasllat de les decisions de política econòmica a la societat.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'e-mail comunicaciocat@adicae.net.

 
AICEC-ADICAE demana a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no cedeixi davant el xantatge de les grans immobiliàries i els grans fons d'inversió
imagen

Durant el tercer trimestre del 2022, la ciutat comtal va disparar el preu dels seus lloguers per sobre dels 1.066 euros mensuals, arribant a màxims històrics

Barcelona va ser la ciutat espanyola que va experimentar l'augment més gran de preus (+ del 25%)

 

Barcelona, 1 de febrer de 2023. La bombolla immobiliària que va portar la crisi econòmica de 2008, va ser el detonant que va provocar que les entitats financeres es quedessin amb milers d'habitatges que amb el temps han passat a formar part de fons d'inversió que van aprofitar la situació econòmica per la qual estava passant el país, per a adquirir amb amplis descomptes les hipoteques fallides i cases embargades a les famílies perjudicades.

AICEC-ADICAE posa en manifest l'activitat actual d'aquests fons d'inversió com una de les causes que han provocat un increment de màxims històrics del preu del lloguer d'habitatges a la ciutat de Barcelona. Ara, aquests fons, en el seu afany de generar altes rendibilitats, estan incrementant de manera agressiva els preus dels contractes de lloguer, incloent-hi fins i tot noves clàusules abusives que contradiuen la Llei d'Arrendaments Urbans.

L'Associació insta la senyora Colau que defensi els drets de les persones consumidores a tenir un habitatge digne i no abaixar el cap davant les pressions i els abusos que s'estan donant en l'actualitat per part dels fons d'inversió que s'han convertit en les majors agències immobiliàries del país.

Des de març de 2022 les pujades en els preus de lloguer estan topades pel Govern fins a un 2% amb excepcions. AICEC-ADICAE destaca la falta d'eficàcia d'aquesta disposició per les excepcions que comporta la mateixa. Els arrendadors utilitzen aquesta situació del mercat per a pressionar als seus inquilins a arribar a un acord, encara que resulti perjudicial per a ell, per la difícil situació de trobar unes condicions similars en el mercat actual. De no arribar a un acord, pot resultar fàcil per al propietari finalitzar el contracte al·legant un ús familiar de l'habitatge i al cap de dos mesos tornar a publicar de nou l'oferta a un preu més alt.

La situació per a aquest 2023 no s'espera millor. A Espanya, 32 ciutats han registrat unes pujades de preus superiors a l'última taxa d'inflació del 5,6% del mes de desembre, segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Barcelona, amb un preu mitjà de 19,3 euros/m² encapçala aquesta llista de ciutats, sent la més cara en lloguer habitatge per davant de Sant Sebastià (16,3 euros/m²) i Madrid (16,2 euros/m²). El preu per m² a Barcelona província va augmentar fins a un 16,5% enfront del mateix mes de 2021. Ciutat Vella (20,8 euros/m²), Sarrià-Sant Gervasi (20,7 euros/m²) i Eixample (20,6 euros/m²) són els barris de la capital catalana que concentren els preus més alts de lloguer.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email