Arxiu de notícies - SETEMBRE 2022

 
ADICAE exigeix al Govern la tramitació urgent i obligada per Europa de tres lleis clau, a més del reglament del Registre d'Associació de Consumidors

L'Associació i els seus Serveis Jurídics presentaran l'estat de les iniciatives reguladores i les perspectives de les mateixes per a les persones consumidores.


ADICAE vol aclarir qualsevol confusió davant la important llei de creació de l'Autoritat de Defensa del Client Financer i presentarà les al·legacions realitzades sobre el document. 


L'associació convoca roda de premsa per avui dijous 29 de setembre a les 12 hores en la seva seu, C/ Passeig de l'Esperança 9. Amb seguiment de la mateixa des de totes les seves seus. 


Barcelona, 29 de setembre de 2022.  Després de la missiva que el president d’ AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, va enviar a la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño i després de l'anunci de prendre mesures legals davant la Unió Europea per no aplicar la directiva 2017/1852 de de resolució extrajudicial de conflictes de consum en l'àmbit financer, ADICAE fa un pas més enllà i requereix a l'Executiu la tramitació urgent i obligada per Europa de tres lleis clau, a més del reglament del Registre d'Associació de Consumidors.


Per això l'associació convoca roda de premsa per a avui dijous 29 de setembre a les 12 hores en la seva seu, C/ Passeig de l'Esperança 9. Amb seguiment de la mateixa des de totes les seves seus.


A la roda de premsa, ADICAE posarà en manifest les quatre normes pendents per a la resolució dels problemes del consum i les persones consumidores a Espanya; L'Autoritat de Defensa del Client Financer, iniciativa que ADICAE va qualificar de pas endavant i que ara planteja elements sobre el reforçament de les resolucions de l'Autoritat i de les seves competències, la transposició de la directiva d'accions col·lectives, la llei de serveis d'atenció al client encara desconeguda pels consumidors, i la regulació del Registre Estatal d'Associacions de Consumidors.


L'associació al costat dels seus Serveis Jurídics presentaran l'estat d'aquestes iniciatives reguladores i les perspectives de les mateixes per als consumidors.


També ADICAE respondrà a qualsevol mena de confusió important sobre la llei de creació de l'Autoritat de Defensa del Client Financer i presentarà les seves al·legacions a l'Avantprojecte de Llei de l'Autoritat de Defensa del Client Financer, del qual ha begut el mateix ministeri d'Economia i altres associacions han pretès apropiar-se.


Podeu seguir la roda de premsa a través del seguent enllaç de zoom: 


https://us02web.zoom.us/j/86034857588 


 


AICEC-ADICAE crida les persones consumidores afectades a posar-se en contacte amb l'Associació per a defensar els seus drets legítims davant les entitats bancàries, en el cas de veure's embolicats en problemes per a la resolució d'aquests desperfectes, a través de comunicaciocat@adicae.net o a través del telèfon 933 42 50 44.

 
AICEC-ADICAE considera que les dades del Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya expressen la ineficàcia de l'actual sistema
imagen

Més de la meitat de les resolucions del Banc d'Espanya favorables al consumidor són ignorades per la banca

AICEC-ADICAE considera que les dades del Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya expressen la ineficàcia de l'actual sistema

 

Barcelona, 19 de setembre de 2022.  Segons AICEC les dades sobre les reclamacions presentades davant el Banc d'Espanya en 2021 confirmen el deficient funcionament i disseny del sistema actual de reclamacions en l'àmbit bancari i reforcen la urgent necessitat de l'Autoritat de Defensa del Client Financer.

Dels escassos 3.230 informes en els quals el Banc d'Espanya dona la raó al consumidor només en un 42,17% dels casos (1.362 informes) el banc va rectificar la seva actuació. D'aquesta manera, si no es consideren els “aplanaments” a les reclamacions les xifres de rectificació o acatament de les resolucions del Banc d'Espanya queden molt per sota del publicitat pel supervisor, posant de manifest que en gairebé un 60% de les ocasions el banc es va negar a rectificar (1.868 casos).

L'Associació també crida l'atenció sobre el que el Banc d'Espanya inclogui entre les resolucions "a favor del client" aquelles rectificacions de l'entitat bancària abans que el supervisor arribés a emetre informe, (3.694). Però fins i tot si s'agreguen les dades –els 3.694 aplanaments i les 1.362 rectificacions després d'informe–, el resultat és clarament decebedor, ja que en total només un 14,73% de les 34.330 reclamacions presentades van trobar solució.

AICEC-ADICAE, que qualifica aquestes xifres de preocupants, apunta també que han de tenir-se en compte les més de 24.000 reclamacions que van ser inadmeses, reexpedides als serveis d'atenció al client (SAC) de l'entitat reclamada o rebutjades per informació incompleta.

En paral·lel a aquestes xifres continuen sent més de 200.000 les demandes judicials de consumidors enfront de la banca embussades en els tribunals sense que les entitats ni el supervisor propiciïn solució eficaç

Aquesta situació expressa l'enrevessada complexitat a la qual se sotmet als consumidors a l'hora de reclamar enfront de la banca, i posa de manifest els dèficits de l'actual sistema de reclamacions i la necessitat d'impulsar de manera urgent l'Autoritat Administrativa Independent de Defensa del Client Financer.

 


AICEC-ADICAE crida les persones consumidores afectades a posar-se en contacte amb l'Associació per a defensar els seus drets legítims davant les entitats bancàries, en el cas de veure's embolicats en problemes per a la resolució d'aquests desperfectes, a través de comunicaciocat@adicae.net o a través del telèfon 933 42 50 44.

 
ADICAE demana al BCE una política de tipus d'interès que tingui eficàcia real per a baixar la insuportable inflació que afecta les persones consumidores
imagen

L'Associació demana al BCE i als Governs mesures que amb independència de la pujada de tipus garanteixin immediatament el control de la inflació i de l'augment del cost de les hipoteques.

AICEC-ADICAE acusa la banca d'utilitzar les decisions del BCE per posar en alerta els consumidors

 

Barcelona, 8 de setembre de 2022.  La decisió d’avui del Banc Central Europeu d'incrementar el preu oficial dels diners en la zona euro al 1,25% ha estat valorada per ADICAE com fortament condicionada per la banca, considerant que un augment de 0,50 punts bàsics hauria resultat més oportú i prudent tenint en compte la situació actual dels ciutadans i de l'economia de la UE. Així, l'Associació considera que el ràpid augment dels tipus d'interès acordat pel BCE (i sense oblidar l'efecte positiu que té sobre la rendibilitat dels estalvis) respon més als interessos del lobby bancari, que ja havia anticipat la pujada de l'Euríbor i que preval el seu exclusiu interès sense considerar què és el més adequat davant el necessari equilibri que han de reunir les mesures per a tenir en compte tant la inflació com la recuperació econòmica.

AICEC-ADICAE avisa als consumidors de l'especulació de les pujades en les hipoteques per la inexactitud i arbitrarietat de molts dels comentaris i hipòtesis que s'estan donant aquests dies sobre l'augment de les quotes hipotecàries, que no es correspon amb la realitat diversa de les dades de cada consumidor. Sobre aquest tema l'Associació adverteix que cada hipoteca té un termini, un capital pendent, una data de revisió del tipus i un diferencial específic, i l'impacte de qualsevol variació en els tipus d'interès és diferent en cada cas.

En tot cas, AICEC-ADICAE considera que la pujada acordada avui no hauria de generar problemes de pagament de la quota en la immensa majoria de les hipoteques dels consumidors del carrer, ja que un augment de 35, 50 o fins i tot 75 euros en la quota no hauria de causar impagaments. Les hipoteques més susceptibles d'afrontar algunes dificultats serien aquelles més antigues que han salvat la situació durant 10, 15 o 20 anys fins i tot amb tipus negatius en els últims sis, i que en principi han de tenir un molt limitat capital pendent d'amortitzar. No obstant això, per a aquests casos ADICAE exigirà a Espanya una especial protecció d'aquest segment de persones consumidores, incloent-hi establir la previsió de moratòries ja experimentades en la pandèmia, quan sigui necessari. D'altra banda, les hipoteques més recents o que provenen del període de tipus negatius, conformen un finançament en la qual l'impacte de les recents pujades ja hauran sigut previstes pels consumidors a l'hora de contractar les hipoteques i la responsabilitat de la banca.

Per això AICEC-ADICAE, recomana als consumidors no procedir a fer cap canvi motivat per especulacions interessades i falses sobre l'evolució de la quota i sense assessorament independent com el que ofereix l’Associació, enfront de la turbamulta de suposats "assessors" i "experts" a comissió en internet i en els mitjans de comunicació. En qualsevol cas, la Plataforma Hipotecària d'AICEC-ADICAE vetllarà, com ho ha fet en totes les crisis en matèria hipotecària, per la defensa de tots els hipotecats, i obre les portes a tots els consumidors que vulguin consultar quant pujarà la seva hipoteca en el seu cas concret, a la vista de totes les condicions d'aquesta.

 

AICEC-ADICAE crida les persones consumidores afectades a posar-se en contacte amb l'Associació per a defensar els seus drets legítims davant les companyies asseguradores, en el cas de veure's embolicats en problemes per a la resolució d'aquests desperfectes, a través de comunicaciocat@adicae.net o a través del telèfon 933 42 50 44.

 
Analitzem l'increment dels preus de l'energia i el paper dels consumidors aquest dijous 5 de setembre a les 18h
imagen

Després de tres dies de contínues baixades, la factura de la llum torna a pujar superant els 240 euros per megawatt hora.

Els preus de la llum estan a l'alça i els consumidors ens estem veient afectats pels preus desorbitats


ADICAE celebra el pròxim dijous 8 de setembre a les 18 hores una nova jornada de la seva "Escuela de Verano". En aquesta ocasió anirà dedicada a un dels temes que més preocupen al consumidor avui dia, el preu de l'energia.

Una sessió on s'analitzarà el panorama actual del constant creixement del preu de l'energia. S'abordarà l'encariment dels productes a causa del descontrol dels preus i la inflació. I quin paper tenen els consumidors enfront d'aquesta situació: els riscos, reptes i reivindicacions.

L'estat va fixar el topall per al preu del gas davant dels problemes econòmics que està portant la guerra entre Rússia i Ucraïna. Aquesta mesura es tracta d'un límit imposat per al preu del gas que es fa servir a les centrals tèrmiques per produir electricitats. Una mesura urgent i temporal prevista vigent fins màxim el maig de 2023. Aquesta mesura perjudica de forma directa a les persones consumidores, ja que té un cost per mitjà de la seva factura de la llum

El mes d'agost va tancar com el mes més car de la història del preu de la llum, un preu mitja de 307,80 euros el megawatt l'hora.

Les persones consumidores que es trobaven en un contracte en el mercat lliure s'estan veient afectats per la inestabilitat dels preus i suposa un 'extra' que pot arribar fins al 40% de la factura total.

Tres ponents que donaran la seva exposició dels fets des del seu coneixement: 

-Manuel Pardos, President d'ADICAE i membre del Consell de Consumidors i Usuaris: Presentarà l'acte i s'encarregarà de moderar la participació de la resta de ponents. 

-Eloy Santiago Sanz Pérez, investigador i professor de la Universitat Rey Juan Carlos: Tractarà els punts claus per entendre a què es deu l'augment del preu de l'energia i com funciona la indústria i l'empresa energètica. 

-Francisco Valverde, consultor energètic i analista del sector elèctric: Parlarà del procés de descarbonització d'Europa, com s'està produint la transició a les energies renovables, quina d'elles respecta el medi ambient i explicar que és el terme "energia verda".

Per això, AICEC-ADICAE convida a tots els consumidors al fet que no es perdin el pròxim 8 de setembre a les 18 hores la conferència de la seva “Escola d'Estiu”.

 

Presencial a la seu d'AICEC-ADICAE on gaudirem de la jornada amb un previ pica-pica (c/Creu dels Molers 13, Barcelona)

o bé poden inscriure's de manera gratuïta en el següent enllaç:

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwvcOGtrz8pHNFvJfeSmF3RmuPFAUWXoTjA  

 
Tornen els productes financers d'estalvi
imagen

Barcelona, 2 de setembre de 2022. Què està passant amb la inflació i quins són els avantatges que ens ofereix als consumidors la pujada dels tipus d'interès? Fa uns anys, els dipòsits eren l'opció per excel·lència a Espanya per estalviar d'una manera conservadora, sense riscos de perdre els diners. Va ser arrel de 2008, amb les baixades dels tipus d'interès, quan els bancs van anar reduint la remuneració d'aquest producte.

Els dipòsits a termini fix són un producte financer a través del qual el client diposita uns diners en una entitat financera a canvi d'obtenir una bonificació a un tipus d'interès fixat prèviament. No ofereixen una alta rendibilitat, però sí que aporta la seguretat i la garantia dels diners dipositats, a més de conèixer quins guanys assolirem d'aquest dipòsit i sense opció de ser modificat.

El desavantatge principal és que fins al venciment estipulat no es poden retirar els diners, i en cas que es vulgui retirar, s'hauria de pagar unes comissions en la majoria d'entitats financeres. Aquesta modalitat està tornant a pujar i està tornant a ser rendible pel perfil d'estalviadors conservadors que volent tenir els seus estalvis, dipositats a la seva entitat financera, en un producte sense rics i assegurat.

Encara que no de manera generalitzada, hi ha entitats que s'han avançat i han millorat la rendibilitat que paguen als seus clients pels productes d'estalvi. Quines entitats han sigut les pioneres en això? Aquelles que necessiten liquiditat o que tenen la necessitat de captar nous clients i nous fons.

En cas que es vulgui tenir disponibilitat en qualsevol moment dels estalvis, sense haver de renunciar a aconseguir una remuneració per aquesta, el que estem buscant és un compte remunerat. Un compte que ens ofereix un interès pels diners que dipositem, de forma automàtica. És la millor opció per als petits estalviadors, no està pensat per invertir sinó per a estalviar a la vegada que s'obtenen una rendibilitat pactada i assegurada.

Amb el problema actual de la inflació és important no caure en una roda de sobreendeutament a causa de factors de l'entorn o per unes males pràctiques del mateix consumidor. Segons estudis previs d'AICEC-ADICAE es recomana estalviar mensualment un 10% dels ingressos. Uns estalvis que es podrien fer a través de comptes remunerats.

 
AICEC-ADICAE insta els afectats de les fortes tempestes a recopilar informació dels danys i reclamar a les seves assegurançes
imagen

El desastre meteorològic amb pedres de més de 10 cm provoca danys a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l'Estany i Gironès

L’Associació es mostra en solidaritat i posa a disposició la seva experiècia per donar suport als afectats en la gestió dels tràmits de reclamacions amb les institucions de consum, entitats locals i assegurances

 

Barcelona, 31 d’agost de 2022.  AICEC-ADICAE recomana als usuaris que, en primer lloc, recopilin tota la informació dels danys i revisin les seves pòlisses, en concret les de llar i vehicles, per a conèixer quines són les condicions generals i particulars que tenen en cada cas. Només es podrà aconseguir una indemnització si el bé sinistrat estava assegurat en el moment en què es van produir els danys. Si la pòlissa d'assegurança cobreix els desperfectes, s'hauria de comunicar en un termini de set dies naturals, excepte que a la pòlissa s'estableixi un termini superior. És recomanable informar del sinistre per algun mitjà que en deixi constància. L'Associació es compromet a, basats en la seva experiència, donar informació o assessoria a tots els usuaris que es vegin en la situació de començar el tràmit de reclamacions amb les entitats amb l'objectiu de prevenir abusos i lluitar per qualsevol possibilitat de compensació que estigui en el seu dret. 

Si ha resultat afectat l'habitatge, l'usuari ha de reclamar a l'assegurança particular de llar o bé al contractat per la comunitat de propietaris. En el cas dels vehicles, en pòlisses a tot risc, l'asseguradora ha de fer-se càrrec. En situació de tenir una assegurança bàsica o a tercers, el consumidor ha de revisar les garanties contractades i les seves exclusions. En aquest sentit, l'Associació posa a disposició els seus serveis a tots aquells que hagin pogut veure's afectats per les conseqüències de la pedregada, per revisar els contractes de les assegurances i donarà assistència personalitzada en cadascun dels tràmits que precisin els consumidors en la seva relació amb les empreses prestadores de serveis. 

Les autoritats locals han plantejat la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica per la gran quantitat de danys que s'han produït, en cas de ser així, l'asseguradora té l'obligació de comunicar el sinistre al Consorci de Compensació d'Assegurances i aquesta entitat es faria càrrec d'indemnitzar els danys, sempre que disposeu d'assegurança. No és necessari esperar a la declaració de zona catastròfica per a començar les gestions. El Consorci té el compromís de donar atenció a tota aquella persona que hagi quedat afectada, ja sigui en el cas d'un cotxe, una casa, un local, o altres.

En cas que s'hagin produït talls de subministrament, contacteu amb la companyia per mitjà dels seus canals d'atenció al client i reviseu les factures per comprovar si teniu dret a què no us cobrin la part del servei que no s'ha prestat. Posteriorment, reviseu les factures perquè podríeu tenir dret que no us cobrin la part del servei no prestat. Si cal, reclameu a l'empresa contractada. En el cas que siguis afectat per béns i també per talls de subministrament, i sigui a la mateixa asseguradora la que cobreixi els dos, s'ha d'especificar en el mateix comunicat del sinistre. AICEC-ADICAE ajudarà també a analitzar una per una totes les clàusules dels subministraments de les quals les prestacions s’hagin vist afectades per aquest desastre natural, tenint en consideració sempre els drets de les persones consumidores.  

AICEC-ADICAE crida les persones consumidores afectades a posar-se en contacte amb l'Associació per a defensar els seus drets legítims davant les companyies asseguradores, en el cas de veure's embolicats en problemes per a la resolució d'aquests desperfectes, a través de aicec@adicae.net o a través del telèfon 933 42 50 44.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email