Arxiu de notícies - JUNY 2022

 
AICEC-ADICAE recolza l'INE com a institució i demana reforçar el seu paper en la lluita enfront dels principals problemes econòmics i socials de les persones consumidores
imagen

L'Associació insta Economia que la reforma prevista incorpori mesures per a aprofitar l'indiscutible paper i capacitat de l'INE per a reforçar la posició dels consumidors i respondre a problemes endèmics que els afecten, establint canals de col·laboració clars i executius amb institucions com la CNMC

 

Barcelona, 28 de juny de 2022. AICEC-ADICAE defensa el paper de l'INE com a organisme obert i participatiu per a tota la societat, fonamental no sols per al bon funcionament de tots els sectors econòmics, sinó especialment per a la defensa de les persones consumidores en àmbits com la transparència i els abusos econòmics i financers de caràcter global, en els quals l'INE pot i ha de jugar un paper molt rellevant.

Segons ha destacat avui Fernando Herrero, membre del Ple del Consell Superior d'Estadística de l'INE designat pel Consell de Consumidors i Usuaris a proposta d'ADICAE com a membre de la seva Junta Directiva, "és necessari defensar el prestigi de l'INE enfront del "soroll" generat entorn de la dimissió del seu president", al mateix temps que apunta a la necessitat d'"abordar canvis davant les noves situacions tecnològiques i socials i enfront de nous problemes en els quals els treballs de l'INE estan cridats a ser clau, com ara la lluita contra la inflació, la superació d'una creixent desigualtat que sembla voler ocultar-se o defugir-se quant a la seva realitat i abast, etc..."

D'aquesta manera, ADICAE reclama que la "reestructuració general" de l'institut estadístic en la qual treballa el Govern no només consideri les fonts de dades (com l'ús més gran de registres públics i el recurs al "big data"), sinó que també incorpori un paper reforçat de l'INE en els seus treballs estadístics lligats als problemes econòmics i socials de les persones consumidores a cada moment, orientant part de la labor de la institució a abordar noves situacions i reptes (com la mateixa estructura de la inflació actual, els problemes lligats a la digitalització o les noves tendències de la banca en la seva operativa amb els consumidors) que cooperi així a instrumentar en cada cas mesures efectives de resposta.

Referent a això, ADICAE destaca a més la necessitat i conveniència d'establir llits de cooperació entre l'INE i altres organismes, com la CNMC, aprofitant sinergies que cooperin també a la millora de la posició dels consumidors i del funcionament dels mercats. D'aquesta manera les valuoses dades que pot obtenir l'INE permetrien actuacions d'utilitat directa per a ells.

Enfront de les recents polèmiques públiques entorn de l'INE, ADICAE destaca no només l'indubtable prestigi de l'INE en l'entorn europeu, sinó també els resultats de l'última "avaluació d'experts" (avaluacions externes que acorda el Comitè del Sistema Estadístic Europeu), en l'última ronda del qual (2013-2015) van concloure en la verificació del compliment de tots els aspectes principals del "Codi de Bones Pràctiques de les Estadístiques Europees".

Al temps, aquest "peer review" va recomanar incrementar la dotació de personal de l'INE i abordar modificacions legals per al nomenament i cessament del President en línia amb el Codi de Bones Pràctiques citat. En l'actualitat, i després de l'actualització en 2017 del Codi de Bones Pràctiques, està planificada la tercera ronda de peer review per a 31 països europeus i la mateixa Eurostat, i que respecte a l'INE tindrà lloc entre 2022 i 2023.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

 
ADICAE porta a Europa els problemes i inquietuds de les persones consumidores financeres espanyoles
imagen

L'Associació vol reforçar el sistema de resolucions extrajudicials, com va fer en el cas espanyol amb el projecte de llei de l'Autoritat en Defensa del Client Financer

Barcelona, 23 de juny de 2022. El passat 19 de maig el Grup d'Usuaris de Serveis Financers (FSUG), creat per la Comissió Europea el 2020, va seleccionar al Víctor Cremades com a director del consell jurídic d'ADICAE i membre de la junta directiva, tal i com vam informar a la web d’AICEC-ADICAE. Una elecció per integrar a la Unió Europea les postures i les mesures de l'associació sobre els temes de consum.

Aquest dijous 23 de juny Cremades, com a representant d'ADICAE, realitzarà la seva primera intervenció a la Comissió Europea per defensar els drets de les persones consumidores, principalment des del punt de vista de la digitalització i els nous reptes del consum.

  ADICAE plantejarà davant el Grup d'Usuaris de Serveis Financers les principals preocupacions dels consumidors espanyols en l'àmbit financer, així com a la resolució extrajudicial de conflictes de consum i el retard de la transposició de directives com la d'accions col·lectives.

També abordarà la millora del sistema de resolució extrajudicial del conflicte en el sector financer, com l'associació va plantejar al seu document d'al·legacions per optimitzar la figura de l'Autoritat Administrativa Independent de Protecció al Client Financer.

D'altra banda, a la sessió d'avui de FSUG es presentarà als membres que en formen part, i s'escollirà al president i al vicepresident. Com a tema clau comptaran amb la revisió de la regulació europea sobre els serveis de pagaments electrònics.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE dona la benvinguda a les iniciatives i posicions de la Comissària Vera Jourova en el seu viatge a Espanya
imagen

L'Associació ofereix a la Comissària les seves dades i experiències en matèria de funcionament de la justícia i les institucions davant les persones consumidores

Barcelona, 14 de juny de 2022. El President d’AICEC-ADICAE, després de seguir les intervencions públiques d’avui de Vera Jourova tant en el Congrés dels Diputats com en l'esdeveniment de Nova Economia Fòrum, ha manifestat “el seu suport a les fermes i clares posicions de la Comissària”, respecte de qui ha recordat “que a més va ser la Comissària que va impulsar el denominat “New Deal for Consumers” i dos de les més importants lleis per als consumidors espanyols i europeus, ara en procés de transposició a Espanya: la Directiva de resolució extrajudicial de conflictes de consum (que ha donat lloc a l'Avantprojecte de l'Agència de Defensa del Client Financer) i la Directiva d'Accions de Representació, que impulsarà unes imprescindibles millores i avanços en l'acció col·lectiva per als consumidors.”

Manuel Pardos ha destacat la importància de les declaracions de Vera Jourova en matèries com l'important paper dels mitjans, la “desinformació”, que afecta de manera més que rellevant als consumidors, o la qualitat de la informació que les institucions i responsables públics ofereixen a la ciutadania, elements fonamentals per a permetre i propiciar la mobilització de la societat i, per tant, dels consumidors.

Referent a això el President d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, ha recordat la necessitat d'incorporar a l'informe sobre l'Estat de dret de 2022 en el qual treballa ja la Comissària Jourova la gran anomalia que suposa que centenars de milers de consumidors hagin d'esperar durant anys al fet que la Justícia els reconegui els seus legítims drets i li rescabali enfront de casos de frau o abús massiu propis de l'actual mercat de comercialització en massa.

Per això ha destacat que “les dades que oferia l'informe de 2020 han canviat substancialment des de llavors, i la Comissària de ben segur aprofundirà en les noves realitats i problemàtiques que afronten els consumidors, i les importants conseqüències de les mateixes a tots els nivells, inclòs l'avaluació de l'Estat de dret”

D'aquesta manera, AICEC-ADICAE traslladarà a l'equip de Vera Jourova les dades i experiències acumulats per l'Associació en relació al funcionament i eficàcia de la Justícia i de les Institucions respecte als problemes dels consumidors, a fi que permetin completar la visió global que l'informe en desenvolupament pretén recollir.

Segons el parer de Manuel Pardos, el fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi hagut d'intervenir en reiterades ocasions per a garantir els drets dels consumidors posa de manifest febleses de l'Estat de Dret per als consumidors que han de ser afrontades i resoltes, atès que afecten el conjunt de la ciutadania en la seva condició de consumidors i a l'adequat funcionament del mercat, tant espanyol com europeu.

En aquest sentit, ha recordat la urgència que es procedeixi a transposar a Espanya la Directiva d'Accions de Representació (accions col·lectives), el termini de les quals límit s'aproxima “sense que es tinguin notícies sobre aquest tema malgrat que és precisament l'acció col·lectiva en defensa dels consumidors una de les claus per a garantir no sols els drets d'aquells, sinó un eficaç funcionament de la Justícia.”

 
Clàusules sòl: ADICAE considera que el Suprem no elevarà qüestió prejudicial a Europa
imagen

El Tribunal Suprem ha establert un termini de deu dies perquè les parts es pronunciïn sobre la conveniència de plantejar qüestió prejudicial al TJUE

ADICAE creu que el TS opera “per precaució”, i incideix en què la qüestió de les clàusules sòl “ja està guanyada, vagi o no a Europa”

Barcelona, 1 de juny de 2022. El Tribunal Suprem ha tornat a posposar la votació i fallada sobre la “macrodemanda” d’ADICAE per les clàusules sòl. La Sala Primera civil ja va retardar la decisió dimecres passat, elevant-la al Ple del Suprem, i aquest migdia la institució ha decidit donar un termini de deu dies perquè les parts es pronunciïn sobre la conveniència de plantejar qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

ADICAE confia que el Tribunal Suprem no elevi cap qüestió de prejudicialitat al TJUE: “No hi ha cap qüestió que hagi de resoldre que el TJUE no hagi resolt ja”. Igual que el mateix Suprem amb la seva doctrina de falta de transparència l'any 2013. Segons Víctor Cremades, coordinador del consell jurídic d’ADICAE, “el Tribunal Suprem opera per precaució”. A més, ha puntualitzat, considera que s'ha arribat a aquesta situació a causa de “la pressió del lobby bancari”.

Manuel Pardos, president d’ADICAE, incideix en què la qüestió de les clàusules sòl “ja està guanyada, vagi o no a Europa”. “No és discutible que sigui una clàusula abusiva, que és nul·la i que s'ha de pagar tot el que li correspon als afectats des del primer moment en què se'ls va començar a cobrar”.

“Esperem que el Suprem, en favor de la dignitat de la justícia i després de 12 anys, no faci durar més aquest autèntic frau a quatre milions d'espanyols”, ha afegit Pardos.

Més informació al següent enllaç

https://cutt.ly/LJkYPRy

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email