Arxiu de notícies - ABRIL 2022

 
Les hipoteques afegeixen pressió a les persones consumidores sotmeses a una inflació històrica i uns preus de l'energia descontrolats

AICEC-ADICAE alerta de la necessitat de preveure i anticipar mesures institucionals de resposta a la preocupant situació que la combinació d'intenses pujades de preus i l’alça dels tipus d'interès pot generar a les persones consumidores


La progressiva pujada de l'Euribor, tipus de referència en la immensa majoria dels préstecs hipotecaris, i les perspectives de pujades de tipus del BCE, eleven el cost de les hipoteques, que augmenten les seves quotes en 384 euros a l'any enfront del tancament de desembre de 2021


La banca aprofita la pujada de l'Euribor (què el dimecres passat va entrar en positiu per primera vegada des de 2016, amb el 0,005%) i les perspectives d'evolució del mateix per a reprendre l'oferta d'hipoteques a tipus variable, demostrant com a fals l'argument que fins al moment anaven  emprant de foment de les hipoteques "fixes" com a benefici pels consumidors.


Barcelona, 19 d’abril de 2022. L'Euríbor, principal índex de referència per a calcular la revisió dels tipus d'interès variable en els préstecs hipotecaris, va entrar en positiu per primera vegada des de 2016 aquest passat dimecres, quan es va situar en el + 0,005% (nivell que no aconseguia des de l'11 de gener de 2016) després d'haver aconseguit el seu mínim el 20 de desembre de 2021 amb un -0,518%.


D'aquesta manera, avui dia la hipoteca mitjana costa 384 euros més a l'any enfront del tancament del desembre passat, i de continuar aquesta tendència la resta del mes, aquells que hagin de revisar la hipoteca amb les dades del tancament d'abril veuran com les seves quotes s'encareixen. Una situació que se suma a l'increment de riscos d'impagament de les quotes derivat de la fi de les moratòries implementades durant la pandèmia, riscos que ja van començar a manifestar-se el passat 2021 en els préstecs al consum. En el cas de les hipoteques, encara que la morositat va tancar 2021 en el 3,06%, en la seva primera pujada trimestral des de juny de 2020.


Davant aquesta situació, les entitats bancàries han canviat l'estratègia de la seva oferta hipotecària, reforçant l'oferta de préstecs a variable, que en aquest moment és el que els reporta majors expectatives de creixement dels seus ingressos per interessos, i encarint els referenciats a fix que encara que es mantenen en nivells continguts experimenten pujades del 25% (passant en molts casos de l'1,30%-1,40% a l'1,65%-1,75%)


Aquesta pujada de l'Euríbor anticipa una pujada dels tipus d'interès en la zona euro davant l'elevada inflació, què enguany pot superar el 7% segons el Banc Central Europeu (BCE). AICEC-ADICAE considera que aquesta tendència és perillosa per a les persones consumidores, que no sols han de bregar amb l'augment dels preus de productes de primera necessitat a causa de la inflació, sinó que a més ara s'enfrontaran a pujades en  les hipoteques, exclusivament orientades al benefici de la banca.

 
AICEC-ADICAE insta a CaixaBank a aplicar mesures reals, serioses i responsables per a canviar la seva relació amb les persones consumidores

L'associació sol·licitarà que l'entitat deixi d'exhaurir les butxaques dels consumidors i reformuli les seves polítiques de vinculació i comissionsL'associació demanarà a CaixaBank que doni resposta als milers de consumidors immersos en processos judicials i doti de major transparència les qüestions relatives a la sostenibilitat


ADICAE serà present en la junta d'accionistes de CaixaBank mitjançant la delegació de vot de vosaltres, socis i accionistes de Caixabank, que se celebra avui a les 11.00 hores. L'associació abordarà els conflictes amb les persones consumidores, les comissions bancàries, la transformació digital i inclusió financera, i la política de sostenibilitat. Com en altres ocasions, AICEC-ADICAE denunciarà el model de negoci del sector bancari i el de CaixaBank en particular, i exigirà canvis en aquests.


Les comissions ja suposen al voltant d'un 28% dels ingressos totals de CaixaBank, després del creixement dels ingressos de l'entitat en aquest apartat: 6,70% durant l'exercici 2021, un 43,80% més si tenim en compte la integració amb Bankia. Aquest model de negoci es limita a aplicar comissions per serveis que donen molt a desitjar o que en molts casos estan totalment injustificades.


Mostra d'això són els 240€/any de comissió per manteniment d'un compte, amb exigències de contractar fons d'inversió o altres productes més complexos per a les persones consumidores per imports des dels 20.000€ per a ser exonerats de la seva aplicació. També cal destacar la recent multa interposada per l'AEPD per vincular l'exempció de cobrament de comissions a la cessió de dades personals, o el 20% de comissió aplicat a les donacions destinades a Ucraïna a través de Creu Roja.


AICEC-ADICAE tornarà a sol·licitar que CaixaBank doni resposta als milers de persones consumidores que tenen processos judicials oberts contra l'entitat, ja siguin propis o adquirits per les diferents fusions que s'han escomès durant els últims anys, així com que l'entitat s'adhereixi voluntàriament als sistemes de resolució de conflictes per a agilitar totes les reclamacions a través de la via extrajudicial. A més, l'associació vetllarà perquè les noves emissions de participacions preferents previstes per l'entitat dirigides a inversors professionals no es comercialitzin indiscriminadament entre els consumidors, repetint així el ja ocorregut fa gairebé 10 anys.


AICEC-ADICAE sol·licitarà mesures que evitin l'exclusió financera dels majors, així com dels més vulnerables. La digitalització no consisteix a enviar clients als caixers o expulsar-los de les oficines, CaixaBank haurà d'adquirir el compromís de formar mínimament als seus clients.


Quant a les qüestions de sostenibilitat, AICEC-ADICAE recordarà que el sector bancari europeu ha invertit més de 350.000 milions d'euros en sectors d'energies fòssils i animarà que l'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri prengui mesures reals i efectives en la seva política d'inversions i que no es limiti a realitzar el que podria ser considerat un greenwashing de manual.


Finalment, a manera de recordatori, AICEC-ADICAE traslladarà a l'entitat els problemes tècnics esdevinguts durant la lectura de la intervenció en la junta d'accionistes de l'any passat i que no va permetre que aquesta fos gravada i que, en un exercici de “transparència”, l'entitat es va negar a contestar a les qüestions plantejades. En aquest sentit, cal destacar que ja en l'exercici 2019 el sector bancari acumulava segons la CNMV 639 milions d'euros en accions de mitjans de comunicació nacional, i que contribueixen de manera notòria a l'absència de crítica cap a l'entitat i el sector bancari en general.


 

 
ADICAE considera urgent que CaixaBank reconsideri l'enfocament que aplica a les reclamacions dels seus clients

ADICAE demana a CaixaBank "solucions justes" per a les persones consumidores afectades per les clàusules sol, i demana una gran campanya d'alfabetització digital.


ADICAE demana a CaixaBank que canviï la seva resposta als conflictes amb les persoens consumidores. Ho ha fet en la junta general d'accionistes de l'entitat, que ha tingut lloc aquest matí, on també ha criticat la política de trasllat de costos als usuaris i l'enfocament que ha donat l'entitat financera a la transformació digital. Així mateix, l'associació ha reclamat canvis urgents en inclusió financera i un compromís efectiu amb la sostenibilitat més enllà del greenwashing.


En matèria de conflictes, ADICAE ha demanat a CaixaBank "solucions justes" per a les persones consumidores afectades per les clàusules sol. Referent a això, l'associació ha sol·licitat que retiri el seu recurs, ja que "tret que pretengui allargar encara més la resolució, la sentència serà a favor dels afectats, com en les sentències anteriors".


ADICAE considera necessari canviar el “anquilosat” i “caduc” model de relació amb la clientela i els consumidors de CaixaBank, als quals es tracta com a “enemic”, quan reclamen simplement els seus legítims drets. Sense aquest canvi, no podran liderar la transformació bancària en marxa, asseguren.


Fernando Herrero, membre de la junta directiva de ADICAE, demana un reenfocament en aquest àmbit: “No és raonable mantenir una posició de bloqueig amb premeditat retard en la resolució d'abusos, que fins i tot han estat declarats per la justícia com a abusos”.


ADICAE també proposa una gran campanya de digitalització per a clients i consumidors. "CaixaBank té més de quatre milions de clients majors, però no se'ls ajuda a manejar els recursos tecnològics i estan abandonats a la seva sort". "Han assegurat que el client és el centre; a veure si és veritat", afegeixen.


L'associació planteja a CaixaBank que reforci el seu compromís pràctic i efectiu amb la sostenibilitat, abandonant pràctiques de "rentada verda" o greenwashing. També, que incorpori, a més dels aspectes mediambientals, altres socials com la interlocució amb agents clau, com són els consumidors, conclou ADICAE.

 
ADICAE qualifica de "històric" el nou projecte de llei per a les persones consumidores i usuàries
imagen

L'associació respon a l'oposició de la banca, que va sortir en tromba contra aquest projecte

Barcelona, 6 d’abril de 2022. ADICAE reitera la seva acceptació de l'avantprojecte de llei de creació de l'autoritat administrativa independent de defensa del client financer, i garanteix que participarà “amb tot el seu esforç” perquè aquesta llei surti aviat i “cobreixi plenament totes les necessitats de les persones consumidores i usuaris que l'Associació porta defensant els últims 30 anys”. Una llei que ADICAE matisarà “en alguns aspectes”, però que no dubta a qualificar-la de “històrica”.

ADICAE, des de la seva fundació, desitjava aquesta fórmula, que busca prevenir els grans problemes que han causat la banca i els serveis financers a persones consumidores i usuàries, que en moltes ocasions s'han trobat en una situació d'indefensió, com s'ha vist en els tancaments d'oficines i caixers. Però també hi ha hagut altres casos “sagnants”, com el cas Dentix o les clàusules abusives, que han estat un escàndol els últims 20 anys, alguna cosa que a Europa no ha succeït, asseguren des de l'associació.

El fet que la nova autoritat administrativa de prevenció i resolució dels drets i problemes de les persones consumidores bancàries i financeres tingui un caràcter vinculant és un fet “revolucionari” a Espanya, afegeixen. Però aquest aspecte “rellevant i decisiu” no ha agradat a la banca, que “no vol dur a terme el que aquesta llei persegueix, que és una nova relació amb els clients bancaris i financers”.

Encara que ADICAE desitjava que aquesta autoritat autònoma i independent resolgués reclamacions amb cost màxim de 50.000 euros, considera que el topall establert de 20.000 euros cobrirà aproximadament al 90% de les persones consumidores i usuàries. “Això reforçarà la seva posició davant qualsevol conflicte d'hipoteques o relacionat amb els seus estalvis”, apunten.

Un altre dels grans avanços prefixats és el període de 90 dies que tindrà la banca per a resoldre les reclamacions de les persones consumidores, que comptaran amb el suport d'associacions com ADICAE, que “té un paper específic per ajudar al fet que aquest sistema funcioni bé i sigui eficaç”. Segons l'associació, “fins ara la banca posava tot tipus d'obstacles per a resoldre els problemes, però aquesta llei incita que es resolguin fins i tot en el període anterior, que la llei definirà com de dos mesos”.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE considera un avanç històric l'anunci de l'Autoritat de Defensa del Client Financer
imagen

L'Associació qualifica de pas endavant clau la iniciativa presentada avui per la Ministra Calviño, donats els problemes que al llarg de tot el s.XX han patit les persones consumidores bancàries i financeres i dada la necessitat d'un sistema de resolució de conflictes eficaç i permanent en aquest àmbit

Barcelona, 5 d'abril de 2022. A l'espera de conèixer el text de l'Avantprojecte de Llei, ADICAE considera especialment important la previsió del caràcter vinculant de les resolucions d'aquesta nova Autoritat, encara que aplaudeix també els desitjos expressats per la ministra d'economia amb relació al que ha denominat els 5 nivells de la xarxa de protecció de les persones consumidores en els serveis financers.

Concretament, la regulació dels serveis d'atenció al client, la integració en la regulació dels recents protocols i compromisos de la banca per a la inclusió financera, i els avenços que poden suposar la transformació de les diverses iniciatives actuals en una bona política d'educació financera per a tota la població, amb un adequat suport legal, poden contribuir a un sistema de defensa dels drets globals de les persones consumidores i usuàries de serveis financers que responguin al principal problema en la societat del s.XXI per a la immensa majoria de les famílies.

AICEC-ADICAE, que ha vingut perseguint des del seu naixement una institució com l'anunciada (que ja existeix fa molts anys en altres països de l'entorn europeu), i que ha lluitat per a aconseguir-ho amb tots els governs fent múltiples propostes i reclamacions, acudirà amb tots els seus esforços a la crida del Govern a la implantació d'aquest important sistema de noves relacions de les persones consumidores amb la banca i tota classe d'entitats financeres que, a partir de la digitalització, s'estan estenent per tot el mercat espanyol.

El President d'ADICAE, que ha lluitat infatigablement per aquest acord del Consell de Ministres, ha assenyalat que "com molt adequadament assenyala el dit espanyol per a una ocasió com esta, 'nunca es tarde si la dicha es buena', i menys davant un decisiu avantprojecte de llei que pot canviar les relacions dels clients amb la banca, fet que ADICAE sempre ha perseguit"

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar com el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del president de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o por via telefònica.

 
ADICAE insta el Santander a què faci canvis de gran importància i d'enfocament per a la protecció real de les persones consumidores i la participació en les seves Juntes d'Accionistes
imagen

L'associació demana a Santander en el dia que celebra la seva Junta General d'Accionistes l’aplicació a les persones consumidores dels alts estàndards ètics de les seves polítiques i principis de protecció que proclamen en el seu informe de gestió

ADICAE demanda una atenció especialitzada a les persones grans en totes les sucursals del banc per garantir la seva inclusió financera

Barcelona, 1 d’abril de 2022. ADICAE demana al Banc Santander, en el dia en què se celebra la Junta d’Accionistes, que apliqui en la pràctica els alts estàndards ètics plasmats en la seva política i principis de protecció a les persones consumidores. En cas contrari, assegura l'associació, no és més que un social washing, o mètode per quedar bé davant la ciutadania, però que a l'hora de la veritat, es tracta de “lletra morta”.

ADICAE considera que Santander no protegeix les persones consumidores. Per a l'associació, així ho demostra el seu recurs a la sentència del Tribunal Suprem sobre clàusules terra malgrat disposar de dues sentències favorables en el procediment col·lectiu i dos dictàmens favorables a les persones consumidores de la justícia europea. ADICAE assegura que Santander tampoc atén les reclamacions de les persones consumidores afectades pel Banc Popular, despeses hipotecàries o IRPH, entre altres. Davant aquesta postura, insten l'entitat que apliqui els principis que proclama i ofereixi a les persones consumidores acords raonables i justos.

L'associació també considera insuficient el denominat “Protocol d'Inclusió Financera” de Santander. Aquest inclou la creació de gestors especialitzats per atendre persones grans, però només en algunes oficines, quan l'atenció especialitzada hauria de ser present en totes les sucursals, denuncien. Per a ADICAE, la digitalització no ha de limitar-se a ensenyar les persones consumidores a usar els caixers automàtics, sinó que ha de configurar-se com una eina que sigui realment útil i els ajudi a evitar els fraus.

Finalment, ADICAE sol·licita que en totes les sucursals de Santander s'informi proactivament les persones consumidores vulnerables de la possibilitat d'acollir-se a les mesures de gratuïtat dels seus comptes, i que les comissions que s'implantin siguin “justes” i “estables”. L'associació recorda que Banc Santander ha augmentat les comissions en els seus comptes dels 114 als 240 euros a l'any.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

24-02-2024 BARCELONA Cine Fórum
Retransmisión de vídeo y debate sobre “Mis ahorros su botín”.

26-02-2024 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 4, las redes sociales más utilizadas por los usuarios y aprender a interactuar con ellas.

27-02-2024 BARCELONA Reuniones Mujer y Género
Jornada de la mujer AICEC.

05-03-2024 BARCELONA Actos Culturales y Lúdicos
Teatro el virus de la violencia – el vacío fértil.

05-03-2024 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Reunión de sonoridad – 8M

06-03-2024 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 1. Aprender a conocer el dispositivo móvil y las herramientas básicas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email