Arxiu de notícies - NOVEMBRE 2022

 
AICEC-ADICAE prepara una bateria de denúncies davant la pràctica d'incrementar els preus en els dies previs al Black Friday per a després publicitar suposades ofertes i descomptes
imagen

Les dades provisionals del sondeig que l'Associació està desenvolupant mostren que un 40% dels consumidors preveu gastar menys enguany que en les mateixes dates en 2021, i un 81% considera que un gran nombre de les ofertes d'aquests dies són enganyoses

AICEC-ADICAE surt avui Divendres 25 de novembre als carrers per a reivindicar els principis del consum ètic, crític i responsable enfront del consumisme incitat en el “Black Friday”

La banca se suma a l'impuls al consumisme i endeutament familiar amb suposades ofertes de “finançament gratuït” i converteixen les seves webs en un “basar” de venda de productes.

 

Barcelona, 25 de novembre de 2022. Després de recopilar i documentar múltiples casos d'increments artificials de preus de productes en les dates prèvies a aquest Black Friday, l'Associació verificarà en el dia d'avui les ofertes i descomptes aplicats als mateixos i formularà una bateria de denúncies davant les autoritats de consum en els casos en què el preu final resulti superior (malgrat les suposades "ofertes") a l'aplicat en els 30 dies previs a aquest 25 de novembre.

Com ha destacat el President d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, "encara que resulta clau informar les persones consumidores davant d'aquests abusos i cridar la seva atenció enfront del consumisme que s'incita en aquesta data, no és suficient per a corregir una situació generalitzada de màrqueting i publicitat fraudulenta, i és necessari aplicar la legislació per a reforçar els drets dels consumidors".

Segons l'article 20 de la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'Ordenació del Comerç Minorista, en les ofertes haurà de figurar amb claredat "el preu anterior juntament amb el preu reduït", entenent per preu reduït "el menor que hagués estat aplicat sobre productes idèntics en els trenta dies precedents". En la pràctica, AICEC-ADICAE ha pogut verificar múltiples casos d'increments de preus en l'últim mes, la qual cosa porta a considerar com a enganyoses les ofertes en les quals es compari el preu reduït amb el resultant d'aquestes pujades prèvies.

Com a exemple, AICEC-ADICAE ha trobat ordinadors portàtils que el 17 de novembre van passar de 899 a 1.199 euros, equips de so que en aquesta data van passar de 825 a 1.299 euros, plaques de cocció d'inducció de 379 euros que van pujar a 499 euros, o televisions que van incrementar el seu preu, també en la mateixa data, de 499 a 535 euros.

A més a més, aquest Black Friday equips de tècnics i voluntaris de l’Associació seran als carrers amb taules informatives en les quals es traslladarà als consumidors informació i consells sobre els seus drets, exposarà els casos d'abús detectats, i distribuirà guies i materials pràctics per a comprar amb garanties i sensibilitzar sobre l'impacte del consumisme en l'endeutament, l'economia familiar i el medi ambient.

En aquestes sortides als carrers AICEC-ADICAE prosseguirà completant el sondeig que està realitzant per a conèixer la perspectiva dels consumidors enfront del Black Friday i el Cibermonday (que es “celebra” el Dilluns 28 de novembre), que entre altres resultats provisionals llança la preocupant dada que un 60,8% dels consumidors recorre a la targeta de crèdit per a les seves compres en aquestes dates.

En aquest sentit, l’Associació de consumidors ha verificat com moltes entitats financeres s'han llançat a promoure l'impuls al consumisme i a l'endeutament amb motiu del Black Friday, oferint finançaments aparentment “gratuïts” i venent a través de les seves pàgines web productes diversos en “còmodes quotes” però ocultant l'increment de preu final a abonar, com en el cas del Banc Santander, que ofereix la compra d'una videoconsola el cost final de la qual passa de 799 a 1.029,24 euros en fraccionar el pagament.

Amb el lema “davant el dubte, no t'endeutis” AICEC-ADICAE destacarà als consumidors avui la importància de no deixar-se portar per ganxos comercials i dubtoses (o directament enganyoses) ofertes que inciten a adquirir un producte que no es necessiten.

Exemples d'Informació i materials que ADICAE traslladarà als consumidors: Full informatiu i Díptic exemple de pujades artificials de preus.

A Barcelona, durant el dia d'avui personal i socis/es de l'Associació es trobaran d'11 a 18:30 h a Plaça Catalunya núm. 17 (a prop del Banc d'Espanya), per informar i donar consells a les persones consumidores.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
AICEC-ADICAE aprova amb un "suficient alt" amb interrogants, les mesures en matèria hipotecària anunciades avui per la ministra d'Economia, Nadia Calviño
imagen

L'Associació posarà al servei de les persones consumidores la seva xarxa d'assessors de deute en tota Espanya perquè puguin comptar amb les garanties suficients de beneficiar-se d'aquesta normativa.

Ampliar en 7 anys una hipoteca mitjana suposa per al consumidor el pagament extra de 12.411 euros en interessos.

Així mateix, AICEC-ADICAE qualifica d'excel·lent i de caràcter històric el projecte de llei de creació de l'Autoritat de Defensa del Client Financer.

 

Barcelona, 22 de Novembre de 2022. Després de l'anunci de la vicepresidenta primera del Govern de les mesures econòmiques acordades amb la banca per a “alleujar” la despesa hipotecària a famílies amb rendes de fins a 29.400 euros, l’associació agraeix que el Ministeri d'Economia hagi considerat oportú l'ampliació del marc de beneficiaris de les mesures, tal com l'associació li va plantejar en la reunió que es va mantenir el passat 24 d'octubre, així com la previsió de mesures de control, també proposades per ADICAE.

Mancant conèixer el detall de "la lletra petita" d'un acord entre banca i govern en el qual s'ha donat l'esquena a les associacions de consumidors. AICEC-ADICAE impulsarà, dins del projecte europeu que està desenvolupant, la seva xarxa d'assessors de deute per tota Espanya perquè els usuaris puguin comptar amb les garanties necessàries i obtinguin els beneficis reals de les mesures adoptades avui pel govern, que entraran en vigor el pròxim 1 de gener de 2023.

AICEC-ADICAE assenyala que, encara que les mesures es limiten als hipotecats amb un tipus variable, també aquells que compten amb un tipus fix poden caure en sobreendeutament. A més, és preocupant que no hi hagi un adequat repartiment dels costos de les mesures, que aparentment es descarreguen exclusivament en els consumidors malgrat els beneficis que ve declarant la banca en un context de crisi com l'actual.

Sobre aquest tema, l’associació de consumidors recorda que amb l'actual Llei de Crèdit Immobiliari, el consumidor hipotecat no pot ser reclamat judicialment fins a l'impagament de 12 quotes o un 3% del capital, de manera que fins a aquest nivell d'impagaments el banc no podria aplicar el venciment anticipat i per tant no podria executar la hipoteca. Aquesta “moratòria forçosa” per al banc tindria un cost del 2,5-3% d'interès de demora per a les persones consumidores.

Amb l'ampliació el consumidor continua abonant de més.

Tal com ha proposat el Govern, en relació amb l'extensió dels terminis de la hipoteca, si la quota s'amplia 7 anys en una hipoteca mitjana a tipus variable el consumidor, veuria reduïda la seva quota mensual en 100 euros aproximadament (de 624 a 519 euros), a canvi d'abonar 12.411 euros "extra" d'interessos.

Anunci històric de la "Autoritat Financera". 

D'altra banda, AICEC-ADICAE valora amb caràcter històric el projecte d'Autoritat de Defensa del Client Financer, que continuarà la seva tramitació en la Cambra Baixa, una iniciativa clau per la qual l’Associació porta lluitant més de dues dècades perquè es converteixi en llei, i que recolzarà en el seu tràmit parlamentari formulant a més les propostes de millora que cooperin a tombar les anquilosades fórmules vigents de relació i tractament a la clientela que continua aplicant la banca avui dia.


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
Parlem de sostenibilitat o de greenwashing?
imagen

Modificacions del 'packaging', ús del color verd, imatges de la naturalesa..., aquests són alguns dels elements que les empreses utilitzen per mostrar el seu compromís amb el medi ambient. Però és real aquesta sostenibilitat dels productes o serveis?

S'anomena 'greenwashing' a la pràctica fraudulenta de les empreses per aprofitar el prestigi comercial de la sostenibilitat per a obtenir algun benefici, quan no s'ha implantat cap política mediambiental. Una estratègia de màrqueting cada cop més freqüent davant la necessitat i l'interès de la població d'adquirir responsabilitat no només amb el medi ambient, sinó amb el benestar animal, la salut... Aquest terme s'ha extrapolat en molts àmbits.

Som conscients del que vol dir l'etiqueta 'Bio' dels aliments? La majoria d'aquests segells els ha inventat la indústria per aparentar que són productes amb certs atributs, i l'existència d'aquests dificulta la distinció dels productes que veritablement són ecològics.

La conscienciació de la Comissió Europea per la sostenibilitat també arriba al sector financer que ofereix les "hipoteques verdes", préstecs hipotecaris per finançar un habitatge sostenible, sigui per la compra, construcció o rehabilitació, inicialment amb millors condicions que per al finançament d'un habitatge tradicional. Tot i aquestes millores, no totes les persones que volen comprar o adequar el seu habitatge ho poden fer, per això considerem que la publicitat d'aquest producte és un netejat de cara per l'entitat financera.

Ens cal un bon aprenentatge i adquirir un coneixement crític per poder triar amb llibertat, que volem comprar, que volem contractar, com volem alimentar-nos, quins productes en realitat no són sostenibles, escollir productes de proximitat, etc. Informació que necessitem I que hem d'anar a buscar a fonts fiables, perquè la informació veraç no la trobarem a les notícies, les entitats, o supermercats.

 

 

Si vols aprofundir en el greenwashing, pots apropar-te a la seu el dia 9 de novembre a les 18 hores. Et deixem aquí la programació. Confirma assistència a: comunicaciocat@adicae.net o al telèfon 933425044

També online a través d'aquest enllaç

 
La banca espanyola evita remunerar els dipòsits i manté la seva aposta pels Fons d'Inversió
imagen

AICEC-ADICAE observa amb preocupació l'absència de control material en la comercialització d'aquests productes i adverteix a les persones consumidores de la falta de transparència en la seva contractació

Segons un estudi de l’Associació, les entitats es podrien emportar 144 euros per una inversió mitjana de 10.000 euros. El que els va reportar en 2021 un benefici en cobrament de comissions de 5.886 milions d'euros per vendre fons d'inversió i prestar serveis de valors

Barcelona, 4 de novembre de 2022. Les múltiples pujades de tipus d'interès, situat en 2 punts bàsics, han canviat el mercat. Malgrat això, la banca segueix aferrada a un dels seus negocis més lucratius, la comercialització de Fons d'Inversió entre les persones consumidores.

El negoci dels fons d'inversió i el préstec de serveis de valors li va produir a la banca un benefici en comissions cobrades de 5.886 milions d'euros, segons dades de la CNMV. Aquest benefici del cobrament de comissions s'ha incrementat un 73% respecte a 2016.

Encara que la legislació vigent regula des d'un punt de vista formal, els conceptes de transparència i idoneïtat, queden en lletra morta davant l'absència d'un control material que permeti comprendre al consumidor el producte que adquireix i els riscos que assumeix amb això.

AICEC-ADICAE considera que un gran volum de documentació, amb terminologia bastant complexa, no dona lloc a una major comprensió i claredat en el procés de contractació. El que apel·laria a una falta de transparència per part de l'entitat financera.

Segons Inverco, patronal del sector, les subscripcions netes a Fons d'Inversió nacionals han augmentat fins als 8.958 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment d'una mica més d'un 15% per al conjunt de l'any. Fet que contrasta significativament amb la rendibilitat d'aquesta mena de producte en qualsevol de les seves múltiples variants. (Veure document) Però, malgrat les males xifres d'aquesta mena de productes en termes de rendibilitat, la banca inunda el mercat amb les seves ofertes.

A tres anys, gairebé la totalitat de les modalitats presenten pèrdues considerables i aquells que presenten un balanç positiu a 5 anys, es queden molt lluny de batre al 15,5% de pujada interanual de l'IPC per al mateix període.

Segons un mostreig realitzat per l'Associació, amb dades obtingudes en les webs de les principals entitats que operen en territori espanyol, aquestes poden recaptar la quantitat de 144€ per una inversió mitjana de 10.000€ per la col·locació del producte, independentment del rendiment d'aquest (Veure document). 

Encara crida més l'atenció la situació dels dipòsits a termini. Malgrat les ja esmentades pujades de tipus, aquestes no han estat traslladades a la remuneració dels dipòsits i la banca espanyola continua encapçalant la cua amb una rendibilitat mitjana del 0,01% (Veure document)

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
AICEC-ADICAE considera inacceptable que el BCE convidi al "frau de llei" amb l'impost a la banca
imagen

La posició del Banc Central apostant pel trasllat a les persones consumidores del tribut al sector bancari constitueix un gran despropòsit i un atac directe als consumidors

El plantejament del BCE segueix l'enfocament ja aplicat pel Banc d'Espanya, que en el seu moment va justificar en un informe aportat al Senat, el manteniment de les "clàusules sòl" pel mal que faria a la banca la seva eliminació

Incitar que un impost que s'aplica a una empresa es traslladi a la seva clientela de forma gairebé directa, suposa alterar el sentit del tribut i el seu subjecte passiu

 

Barcelona, 3 de Novembre de 2022. AICEC-ADICAE, que va valorar molt positivament els dos nous impostos temporals a la banca i a les grans energètiques en considerar-les mesures "llargament esperades pels consumidors i ciutadans", insisteix que els ingressos per aquestes taxes es repercuteixin íntegrament en polítiques destinades als consumidors i usuaris.

En tot cas el president de l’associació, Manuel Pardos, ha recordat que els resultats habituals dels impostos "signifiquen una quantitat ínfima dels beneficis de tots dos sectors, que en aquests moments de greu crisi econòmica encara són majors". En concret, l'impost temporal a la banca busca recaptar anualment 1.500 milions d'euros entre 2023 i 2024, xifra que contrasta amb els beneficis nets d'aquestes empreses en 2021: els sis principals grups bancaris van elevar el seu benefici l'any passat a 21.795 milions d'euros, el major des de l'anterior crisi.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el cubo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email