Arxiu de notícies - OCTUBRE 2022

 
AICEC-ADICAE porta a Les Corts una nova sessió d'Educació Financera per a gent gran
imagen

La seu del Districte de Les Corts acollirà el 24 d'octubre una sessió d'educació financera per a gent gran i el seu entorn proper per donar a conèixer quins són els seus drets com a persones consumidores, enfocada en temes financers i productes bancaris.

 

'Educació financera per no deixar ningú enrere', aquest és el títol de la iniciativa organitzada juntament amb l'OMIC (Oficina Municipal d'Informació al Consumidor), i que tractarà alguns dels temes que més afecten la gent d'edat avançada actualment:

- Relacions de consum i drets de les persones consumidores: els productes bancaris i els serveis d'atenció de les entitats financeres i bancàries.

- Productes bancaris i serveis financers: com els comptes bàsics, les targetes i les comissions, els préstecs personals, les hipoteques i els avals, el sobreendeutament, les hipoteques inverses, els vitalicis, i les assegurances de salut i vida.

- Banca en línia

- Recomanacions preventives: com les visites a domicili, els missatges al mòbil i les estafes.

- On poden adreçar-se per fer consultes i reclamar

 

La reducció d'oficines de les entitats bancàries i de l'atenció presencial s'ha reduït considerablement en els últims anys, per això des d'AICEC-ADICAE també volem portar als consumidors l'oportunitat de conèixer els seus drets, d'estar informats i ben aconsellats sobre la contractació de productes financers, i sobretot, una part de la sessió anirà destinada a la banca online i als consells de prevenció sobre ciberatacs que es poden trobar als seus dispositius i el perill que tenen.

 

La sessió del dilluns 24 d'octubre es realitzarà a les 18 h a la seu del Districte de Les Corts ( Plaça Comas, 18. 08028 – Barcelona). Per més informació, us podeu adreçar a comunicaciocat@adicae.net.

 
ADICAE proposa al Ministeri d'Economia que la banca es responsabilitzi del cost que en interessos implica ampliar els terminis hipotecaris
imagen

L'Associació es reuneix dilluns 24 amb el Ministeri per abordar diverses qüestions, entre les quals es troba les mesures hipotecàries en discussió

L'ampliació del termini de la hipoteca mitjana en 5 anys comporta pagar 6.701 euros més en interessos a canvi de veure rebaixada la quota mensual en 80 euros

 

Barcelona, 21 d'octubre de 2022. Després de la missiva que el president d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, va enviar a la ministra d'assumptes econòmics, Nadia Calviño, l'associació exposarà les seves propostes hipotecàries aquest dilluns 24 d'octubre en una reunió en el Ministeri d'Economia.

Davant la proposta de la banca de congelar durant un any els tipus d'interès, AICEC-ADICAE ja va manifestar el seu rebuig a qualsevol plantejament que s'apliqui de manera unilateral, sense l'aval suficient de la llei, d'esquena als consumidors i mesures de transparència, control i supervisió de l'actuació del lobby bancari.

També la proposta de l’Associació s'estructura en refusar la tesi, defensada no sols per la banca, sobre la conversió de préstecs hipotecaris a tipus fixos en els nivells actuals, que han pujat entorn d'un 5%.

Pel que fa al plantejament de demanar una extensió del termini de les hipoteques a les famílies amb majors dificultats econòmiques, AICEC-ADICAE demana que sigui la banca la que assumeixi per als costos que en interessos suposa estendre aquests terminis. Així l'associació contempla per als hipotecats en majors dificultats moratòries que no siguin meres mancances de capital.

Si s'accedeix a les dades, des de 2015 fins a 2021 tan sols 41.560 hipotecats han pogut "reestructurar" el seu deute a través del Codi de Bones Pràctiques (veure quadre), a més amb unes condicions molt ambigües, malgrat que van ser gairebé 100.000 les sol·licituds presentades en aquest període, i només en 13 casos es va procedir a una "quitació". 

Per això AICEC-ADICAE considera necessari establir un adequat mecanisme de supervisió i control de l'aplicació de les mesures que finalment s'estableixin, donats els abusos que en els últims anys s'han apreciat per part de la banca, i preveient a més sistemes que garanteixin que els consumidors comptin amb informació i orientació independent a l'hora d'accedir a les mesures, un aspecte en el qual l'Associació estarà a la disposició de totes les persones consumidores.

A més, i a la llum de l'experiència de l'actual “Codi de Bones Pràctiques”, l'Associació considera necessari ampliar els col·lectius de consumidors destinataris de les mesures, tenint en compte que de 2020 a 2021, malgrat tractar-se de períodes amb l'Euribor en negatiu, van augmentar les execucions hipotecàries iniciades a Espanya en un 36%, sumant un total de 60.986 des de 2020 fins a juny de 2022.

Així mateix, AICEC-ADICAE adverteix del desproporcionat sobrecost de la mesura, i de l'escandalós benefici extra per a les entitats financeres, que les propostes actuals de la banca suposaria per als hipotecats a canvi de rebaixes molt limitades en la quota mensual. Per tant, prenent com a referència la hipoteca mitjana oferta per l'INE (146.445 euros, per a un termini de 25 anys), un augment del termini en 5 anys comportaria passar de pagar entorn de 595 euros mensuals a pagar 515 euros, però a canvi l'import d'interessos s'incrementaria en 6.701 euros (passant d'uns interessos totals de 31.297 € a 37.998 € en interessos).

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net.

 
El Govern aprova aquest dimarts els canvis en les mesures del bo social elèctric
imagen

Barcelona, 18 d'octubre de 2022. El Govern ha aprovat aquest dimarts 18 d'octubre les noves mesures per al bo social elèctric que té la finalitat de protegir el 40% de les llars espanyoles de les pujades en el preu de l'energia.

Aquests són els canvis en el bo social que impliquen més descomptes, més beneficiaris i més quantitat d'energia bonificada:

1. Nova categoria de consumidors amb dret a un 40% de descompte per a llars treballadores amb ingressos reduïts. Una mesura temporal amb un termini previst fins a finals de 2023, que beneficiaria a 1,5 milions de llars.

Els grups socials que es podran beneficiar d'aquesta nova categoria són:

• Famílies amb ingressos fins a 28.000 euros

• Solters/as amb ingressos fins a 16.000 euros.

• Parelles amb ingressos fins a 20.000 euros.

2. Les llars que ja comptin amb el descompte en la seva factura es veuran afavorits amb l'augment d'aquest percentatge. Els consumidors vulnerables passaran d'un 60% actual a un 65% de descompte en les seves factures elèctriques, i els consumidors vulnerables severs passaran del 70% actual a un 80% de descompte.

3. La quantitat d'energia amb dret a descompte pujarà en un 15%. Es podrà, per tant, gastar més electricitat que estigui dins del bo social, depenent del tipus d'unitat familiar:

- Unitat familiar sense menors o demandants individuals: passem dels 1.380 KWH anteriors a 1.587 Kwh.

- Unitat familiar amb un menor: passem dels 1.932 kWh a 2.221,8 Kwh

- Unitat familiar amb dos menors: passem dels 2.346 KWH a 2.697,9 Kwh

- Famílies nombroses: passem dels 4140 KWH a 4.761 Kwh

- Unitat familiar demandant individual o pensionistes de quantia mínima: passem dels 1.932 KWH a 2.221,8 KWH.

 
AICEC-ADICAE alerta de l'augment en les dades procedents dels jutjats de primera instància de Catalunya en processos judicials sobre l?habitatge
imagen

Els llançaments procedents d'execucions hipotecàries practicades en 2021 van augmentar un 65,20% en relació a les de l'any 2020 i els desnonaments de procediments de la Llei d'Arrendaments Urbans practicats en 2021 va créixer en un 59,8% en relació a l'any anterior.

L'Associació proposa una autèntica i efectiva moratòria legal, l'elevació del rang de l'anomenat "Codi de Bones Pràctiques", l'ampliació de les condicions per a la seva aplicació i mesures de transparència, control i supervisió sobre l'actuació de la banca sobre aquest tema

AICEC-ADICAE qualifica de manipulat i interessat l'actual debat de la banca sobre mesures per a afrontar els riscos i perills de les pujades de tipus d'interès en un context d'inflació i dificultats creixents per a les persones consumidores

 

Barcelona, 14 d'octubre de 2022. Les dades sobre execucions hipotecàries mostren, com ja va plantejar l’associació al mes de març,  la necessitat d'aprovar moratòries, de al menys tres anys i mesures normatives per als consumidors en dificultats per al pagament de la hipoteca. Aquestes xifres, posen en qüestió l'eficàcia de les mesures de “reestructuració de deutes” de la banca i del Codi de Bones Pràctiques, si bé, aquesta opció pot ser viable si s’anplien els criteris d’accès i es torna d’obligatori compliment per les entitats financeres.

Per províncies a Barcelona es van produir 3.585 llançaments en 2021 (2.969 en 2020), a Tarragona es van produir 1.034 llançaments (769 en 2020), a Girona es van produir 914 llançaments (625 en 2020)  i a Lleida 315 llançaments (253 en 2020).

En la pràctica, la banca només aspira a evitar l'adopció de mesures reguladores que donin resposta eficaç als problemes que, segons el Banc d'Espanya, afrontaran almenys 350.000 famílies, xifra que podria elevar-se sensiblement en funció de l'evolució de la inflació, els preus de l'energia i els tipus d'interès. La realitat justifica sense cap dubte la necessitat d'establir, com planteja AICEC-ADICAE, mecanismes reglats, regulats i sotmesos a control.

L’Associació adverteix que les mesures que proposa la banca constitueixen duplicar o triplicar el seu negoci a costa de la inflació i els consumidors "vulnerables", per la qual cosa el President de l’Associació, Manuel Pardos, va indicar a la vista de totes les dades "deixar les mesures de resposta als riscos hipotecaris en mans exclusivament de la banca no és una opció."

A Catalunya la situació s'agreuja quan, després d'haver passat per una execució hipotecària o una dació en pagament, ser una família amb un cert grau de vulnerabilitat, i beneficiària d'un contracte de lloguer, aquest s'acaba i l'entitat financera o el fons voltor de torn no vol renovar el contracte. La financiarització provoca convertir el dret a l'habitatge en un nou negoci per a la banca i els grans tenidors que no es pot tornar a permetre.

Les propostes legislatives plantejades de reforma de la Llei d’Arrendament Urbans no seran suficients per fer front a la inflació i a la pujada dels tipus d'interès actuals, calen més mesures de protecció per a les persones amb condicions de vulnerabilitat que es trobin en pisos de grans tenidors, especialment aquells provinents d'execucions hipotecàries.

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica

 
ADICAE insta el Ministeri de Justícia a accelerar la transposició de la Directiva de la Unió Europea sobre les accions col·lectives
imagen

El termini de la transposició finalitzarà el pròxim 25 de desembre

ADICAE es dirigeix a la Ministra de Justícia destacant les conseqüències del retard en les persones consumidores, la confiança en la Justícia i el mateix mercat i la competència en aquest. En la missiva el President d'ADICAE reclama la màxima celeritat, posant l'experiència de l'Associació a disposició i sol·licitant una reunió sobre aquest tema. (veure CARTA)

Gairebé 200.000 demandes per abusos hipotecaris (sòls i despeses, principalment) es troben pendents de resolució, mentre que reclamacions presentades en 2018 encara estan sent admeses a tràmits i iniciant el seu procés 4 anys després

 

Barcelona, 10 d'octubre de 2022. El 25 de novembre de 2021 es va aprovar la Directiva (UE) 2020/1828 del Parlament Europeu i del Consell en relació amb les accions de representació per a la protecció dels interessos col·lectius de les persones consumidores al nostre ordenament jurídic. L'"acció col·lectiva" és una de les reivindicacions més importants d'AICEC-ADICAE i també un dels senyals d'identitat de la defensa dels consumidors per part de l'associació.

El termini per a la transposició d'aquest instrument expira el pròxim 25 de desembre, data en la qual s'haurien d'haver publicat les disposicions necessàries perquè es compleixi el que s'estableix en ell per a la seva aplicació, a tot tardar, sis mesos més tard (el 25 de juny de 2023).

A menys de tres mesos de la fi del termini no hi ha text ni notícies de l'estat d'aquesta transposició, des que el setembre de 2021 el Ministeri de Justícia desenvolupés una "consulta pública prèvia" sobre aquest tema, malgrat tractar-se d'una qüestió de vital transcendència per a la protecció dels drets dels consumidors en un context de comercialització massiva de productes i serveis sobre la base de condicions generals de contractació, sense cap negociació.

Fins i tot en els casos de més rellevant èxit de l'acció col·lectiva d'ADICAE, com la macrodemanda per les clàusules sòl en el qual la Justícia va reconèixer l'abús de la clàusula per a 101 entitats i va ordenar la devolució de quantitats a tots els consumidors, la demora en els processos (en el cas dels "sòls" elevat al mateix TJUE) van comportant un greu dèficit per a l'eficàcia de les anomenades "accions de representació" previstes en la Directiva.

Per això el President de l’Associació, Manuel Pardos, s'ha dirigit avui a la Ministra de Justícia, Pilar Llop, a fi de sol·licitar la màxima acceleració de la transposició. Sobre aquest tema, en la seva carta recorda a la ministra que "els problemes que emmalalteix l'actual sistema generen una pèrdua de confiança dels consumidors i la ciutadania en la Justícia a l'hora de solucionar abusos de caràcter generalitzat", afegint que l'absència d'un mecanisme d'acció judicial col·lectiva eficaç ha derivat en un autèntic "col·lapse judicial", amb entorn de 200.000 demandes en els jutjats especialitzats en clàusules abusives en hipoteques mentre en alguns jutjats les reclamacions judicials presentades en 2018 són objecte d'admissió a tràmit ara, gairebé 4 anys després, "termini que resulta totalment inassumible pels consumidors i per una administració de Justícia eficaç".

Sobre aquest tema, a més de destacar la urgència de la qüestió no només per una qüestió legal (el termini de transposició) sinó pràctica i d'eficàcia de la Justícia per a les persones consumidores, ha sol·licitat a la ministra una reunió en la qual poder conèixer el punt actual de la iniciativa reguladora i aportar tota l'experiència i propostes d'AICEC-ADICAE sobre aquest tema.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica

 
AICEC-ADICAE surt als carrers el Dia de l'Educació Financera i acosta als consumidors guies, materials a informació per a contractar amb la banca amb garanties
imagen

Grups de voluntaris, formadors i advocats d’AICEC-ADICAE es reuneixen avui dilluns 3 d’octubre al matí a la Plaça Universitat de Barcelona per informar a les persones consumidores, i lliurar guies, diccionaris financers i altres materials d'educació financera de l'Associació

A la tarda, AICEC-ADICAE celebra una jornada de portes obertes on informaran les persones consumidores sobre la contractació i riscos de productes bancaris i d'assegurances. A més, poden portar els seus contractes de productes bancaris i informar-se dels seus drets a reclamar

Amb les activitats d'aquest Dia de l'Educació Financera AICEC-ADICAE vol contrarestar l’“adoctrinament” cap a la docilitat i posició acrítica que difon la banca

 

Barcelona, 3 d'octubre de 2022. Amb motiu del Dia de l'Educació Financera que se celebra avui dilluns 3 d'octubre grups de voluntaris, formadors i advocats oferiran als consumidors orientació, resolució de dubtes i consells als carrers de Barcelona. La jornada a peu de carrer començarà a les 11:30?h a la Plaça Universitat de Barcelona i es mantindrà durant tot el matí.

 

Per a allunyar als consumidors de la doctrina del silenci i la confusió que promou la banca, AICEC-ADICAE facilitarà als usuaris guies i materials que no sols els ajudin a millorar les seves competències financeres, sinó a adoptar un perfil de consumidor crític imprescindible a la llum de l'experiència de fraus i abusos haguts a Espanya i dels canvis que s'estan produint en el sector financer.

El "Diccionari il·lustrat perquè no et prenguin el pèl", el "Còmic per a una educació financera crítica", o la Guia "Finances senzilles, tranquil·litat assegurada", seran alguns dels materials que l'Associació lliurarà als vianants, als quals consultarà sobre la seva visió respecte als coneixements financers dels consumidors i les pràctiques de la banca.

D'altra banda, la tarda d'aquest mateix dilluns la seu de Barcelona d'AICEC-ADICAE (c/Creu dels Molers, 13) celebrarà una jornada de portes obertes perquè qualsevol consumidor pugui consultar a experts de l'Associació, rebre consells i materials d'utilitat o traslladar les seves queixes i reclamacions sobre els seus contractes bancaris, d'assegurances o d'estalvi. Porta els teus contractes, t'ajudarem a entendre les seves clàusules i t'informarem dels teus drets si vols reclamar.

Les actuacions per a fomentar i impulsar una educació financera crítica és un dels compromisos que AICEC-ADICAE porta treballant des de fa molts anys, amb múltiples iniciatives i projectes i amb la seva Plataforma d'Educació Financera en línia. Així mateix, és un assumpte considerat molt important per als consumidors com va demostrar l'enquesta que l'associació va realitzar en 2021. Segons aquest estudi, el 44,3% dels enquestats considerava que una major i millor educació financera hauria evitat o limitat els fraus financers dels últims anys.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 649 20 39 48 o bé a través de l'email catalunya@adicae.net

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email