Arxiu de notícies - SETEMBRE 2021

 
Consell de Ministres; mesures extraordinàries davant la pujada de l'electricitat
imagen

 

ARA SÍ: Els consumidors, amb el Govern de Pedro Sánchez per a resoldre el greu problema de la llum

AICEC-ADICAE secundarà i seguirà les mesures aprovades ahir en el Consell de Ministres. Són mesures que l'Associació ja ha vingut defensant activament per a aconseguir que es constitueixin en resolució permanent i sistemàtica del problema de la tarifació elèctrica.

Barcelona, 15 de setembre de 2021. ADICAE, l'organització més representativa en els grans temes del consum i la primera organització que ja en 2014 va iniciar la mobilització dels consumidors al carrer i en totes les institucions sota el lema “Llum a preu just”, considera que el conjunt de mesures del Govern són l'únic camí de solució per al gravíssim problema plantejat a milions de ciutadans-consumidors amb el preu de la llum.

A partir d'aquestes noves mesures del Govern, AICEC-ADICAE, com fa des de fa tres anys en l'explicació concreta de la factura elèctrica als consumidors a través de sessions en línia i tallers per tota Catalunya, començarà una nova campanya informativa i reivindicativa. ADICAE prepara un gran webminar que la setmana vinent reunirà professors, enginyers i altres experts juntament amb dirigents de l'Associació, es coordinarà una actuació intensiva fins a final d'any de tallers i sessions per tot el territori per a expandir totes les possibilitats actuals de millora immediata dels drets de les famílies i de la seva factura elèctrica. L'objectiu, aconseguir la translació pràctica a tots els consumidors de les mesures aprovades.

Manuel Pardos, president d’AICEC-ADICAE, ha assenyalat que “el mateix fet que el Govern reaccioni a un problema d'aquest calat i dimensió i abordi mesures tan rellevants com les aprovades és un gran pas endavant enfront de la situació d'abús massiu sobre els consumidors davant un mercat oligopólico com l'energètic. Pardos ha afegit que “era necessària una intervenció directa sobre l'opaca i abusiva configuració dels preus i sobre els beneficis de les elèctriques, i les mesures presentades obren a més la porta a una reforma íntegra del pool elèctric que acabi amb l'actual metodologia marginalista”.

La transformació del sector cap a un subministrament basat en les energia renovables, amb l'objectiu de gravar i desincentivar la generació d'energia més cara i contaminant, és una mesura estructural que s'ha d'abordar amb urgència. L'actual mercat elèctric implica una factura un 20% superior a la que els consumidors pagaven en 2019, i una decidida estratègia pública, governamental, que converteixi aquestes mesures conjunturals en accions estructurals, serà la solució a les necessitats i les reivindicacions dels consumidors cap a un mercat energètic sostenible i accessible per a tots.

Foto: Manuel Pardos, amb Pedro Sánchez, en una recent foto amb motiu de l'acceptació pel PSOE de la proposta de ADICAE per al Projecte de Llei transparència en la contractació massiva registrada en el Congrés en l'anterior legislatura i admesa a tràmit amb 218 vots.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònic.

 

 
Les execucions hipotecàries sobre habitatges es disparen en aquest 2021

AICEC-ADICAE insta de nou el Banc d'Espanya a vigilar com evoluciona el mercat hipotecari després de la pandèmia


AICEC-ADICAE ha vingut advertint diverses vegades que molts dels crèdits hipotecaris en moratòria per la pandèmia passarien a dubtós cobrament i entrarien en problemes.


L'INE ho confirma en la seva estadística d'aquest dimarts: en sis mesos de 2021 es registren 6.450 execucions hipotecàries sobre habitatge habitual, enfront de 5.361 que es van comptabilitzar en tot l'any 2019.


L'estadística de l'INE testifica que el 60% d'aquestes execucions sobre l’habitatge corresponen a hipoteques signades abans de 2008; la pandèmia ha tret a la llum un volum afegit d'hipoteques 'de bombolla' que van aguantar la crisi de la dècada passada, però no han pogut amb l'actual situació econòmica.


L'associació exigeix a les entitats financeres que no s'aprofitin de la situació de vulnerabilitat de molts consumidors hipotecats, demana condicions assumibles per a refinançar els préstecs i evitar les execucions, i adverteix al Banc d'Espanya perquè vigili l'evolució de la situació i prengui les mesures necessàries.


Barcelona, 7 de setembre de 2021. La situació de vulnerabilitat de molts consumidors hipotecats està obligant-los a passar pel banc per a renegociar el seu préstec, i les moratòries legals per la pandèmia només han estat una part del fenòmen. El mateix INE comptabilitza cada mes entre 20.000 i 25.000 novacions, i el creixent increment de les execucions mostra que part d'aquestes hipoteques compromeses al final acaben sent fallides.


Referent a aquestes moratòries, AICEC-ADICAE ja ha vingut advertint que eren insuficients, abastaven un període de temps massa limitat i, sobretot, no eren accessibles per a una bona part dels consumidors. La mateixa patronal bancària ha assenyalat que només van aconseguir a un 10% del volum de crèdit en vigor. No concorda això amb les necessitats dels consumidors; en el 16% de les consultes rebudes per l'associació, els consumidors demanen orientació sobre les moratòries o els impagaments de les hipoteques a conseqüència de la desocupació i els ERTOS soferts amb la crisi de la COVID.


No obstant això, el més preocupant és que encara existeix un volum ocult, però creixent d'hipoteques prèvies al crack de 2008 que estan entrant en problemes. Són préstecs que encara hereten els abusos d'aquella època de descontrol immobiliari, clàusules abusives, despeses desmesurades, i uns imports que molts consumidors no poden assumir.


AICEC-ADICAE insisteix en una moratòria legal de dos anys als embargaments i execucions hipotecàries, evitant la incertesa i establint terminis suficients perquè arribi l'anhelada recuperació econòmica. L'associació exigeix novament a la banca que no s'aprofiti de la vulnerabilitat dels consumidors, i als supervisors bancaris, fonamentalment al Banc d'Espanya, que vigilin com evoluciona la situació dels préstecs hipotecaris a Espanya i prenguin les mesures necessàries per a protegir els consumidors.


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
M'han estafat les vacances, a qui reclamo?
imagen

 

En la contractació de les nostres vacances hem de tenir en compte diverses qüestions com són el transport, l'allotjament, les despeses de l'alimentació, l'equipatge, etc. En aquest sentit, la manera en la qual contractem aquests serveis és vital per saber qui respon per les possibles incidències que poden sorgir.

Internet és la gran plataforma d'informació per contractar els viatges. Les empreses intermediàries que trobem a la xarxa ens ofereixen una informació exhaustiva que ens permet comparar preus, serveis i prestacions a cop de clic. És àgil i ràpid, però, i si hi ha una incidència, a qui hem de reclamar, a la plataforma o al proveïdor final del servei?

Segons una sentència del 2020 del Jutjat de Primera Instància número 38 de Barcelona sobre un cas d’allotjament, existeix una situació de corresponsabilitat: tant el proveïdor final com l'intermediari tenen una responsabilitat en la prestació i gestió d'aquest servei.

Per què també l'intermediari? Perquè les plataformes han d'assegurar unes condicions mínimes en els serveis prestats i exigir-les a les companyies. La informació ha de ser transparent, veraç, clara i exhaustiva i és aquí on resideix la clau perquè la persona consumidora contracti un servei o un altre. Si la informació no és la que li convé, no contractaria aquest servei, per això que, ambdues companyies són responsables de qualsevol frau en la prestació.

D'altra banda, tenint en compte que moltes de les plataformes intermediàries són estrangeres, de qui és la competència per jutjar el cas? D'acord amb aquesta sentència, la competència és del jutjat del domicili de la persona consumidora i solament si aquesta ho decideix, del domicili de l'empresari.

En paraules de l’advocat d’ADICAE, Francisco Javier Jiménez Chacón, aquest Jutjat de Primera Instància número 38 de Barcelona, «continua dictant resolucions que posen en valor el dret de les persones consumidores i usuàries.»

En qualsevol cas, abans d'acabar als jutjats, el primer pas per reclamar és sempre un escrit al servei d'atenció al client de les empreses amb l'objectiu de resoldre el conflicte de bona fe. Seguidament, s’hauria d’intentar arribar a un acord mitjançant una mediació o un arbitratge de consum. En cas que no sigui possible, s'hauria d'anar als jutjats, com ha estat en el cas esmentat.

Des d'AICEC-ADICAE, associació de persones consumidores del barri de Poble Sec, reivindiquem la importància de defensar els nostres drets i reclamar davant fets que considerem injustos.

Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec 208

 

 
Formació i serveis de qualitat davant la digitalització del sector bancari
imagen

 

La digitalització ens ha permès continuar amb les nostres vides en una situació de crisi sanitària quan no vam poder sortir de casa per fer moltes gestions bàsiques del dia a dia, com per exemple, les bancàries.

Aquest sector no s'ha quedat enrere i ha implementat una forta estratègia de digitalització i innovació per modernitzar-se, reduir costs i augmentar la rendibilitat. També, cada vegada més, apareixen bancs exclusivament digitals que ofereixen ofertes molt competitives per als clients.

Entre les conseqüències d'aquesta estratègia, pel que fa a la banca tradicional, estan la reducció del nombre d'oficines i la qualitat de l'atenció presencial, una tendència que ja existia abans de la COVID-19, però que amb la pandèmia, s'ha accelerat. De fet, la gran majoria dels ciutadans han incrementat les gestions bancàries en línia durant el confinament.

Segons l'informe Impacte de la COVID-19 en el sector financer de l'Observatori de Digitalització Financera de Funcas- i Finnovating, les operacions més habituals realitzades pels clients de banca digital són la consulta de saldo i moviments, transferències, i pagament de factures i rebuts. D'acord amb aquest estudi, un 43% dels usuaris a Espanya prefereixen realitzar gestions a través de l'aplicació del telèfon mòbil del banc i un 25% a través de la pàgina web de l'entitat en detriment de les gestions a través del telèfon i el correu electrònic.

Tanmateix, no tothom té les eines per fer aquestes gestions i aquesta situació deixa a les persones en situació de vulnerabilitat, com la gent gran, sense una atenció personalitzada, cara a cara, i sense la formació necessària per fer front a aquests canvis.

Des d'AICEC-ADICAE volem donar resposta a aquesta desigualtat mitjançant tallers de digitalització perquè les persones consumidores sàpiguen com funcionen els comptes en línia, les seves característiques principals i quines gestions poden fer.

Aquesta tardor, tornarem a fer tallers de digitalització sobre diversos temes per a persones consumidores. Escriu-nos a aquest correu per a més informació: aicec@adicae.net


Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec

 

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email