Arxiu de notícies - ABRIL 2021

 
Qui paga la crisi financera?
imagen

La crisi econòmica derivada de la pandèmia ha afectat a tothom i el sistema financer i bancari, no és una excepció. En aquest context, les persones consumidores estem pagant també la crisi dels bancs i així ho demostren l'augment i l'aparició de noves comissions.

Les comissions són pagaments que cobren els bancs a canvi de prestar els seus serveis i com norma general, a major vinculació, major possibilitat de zero comissions. Tanmateix, darrerament estem vivint un període d'increment en les comissions bancàries i augment d'exigències en la vinculació per poder evitar-les: més targetes, més hipoteques, més contractació de productes financers... Les entitats penalitzen així als clients de comptes corrents amb poca o cap vinculació amb el banc.

Les xifres varien segons l'entitat, aquestes en són algunes: Bankia cobra 168 euros l'any sense ingressos domiciliats, Banc Santander i CaixaBank fins a 240 euros l'any en cas de no complir les condicions i BBVA cobra 100 euros a particulars sense vinculació.

Els tipus de vinculacions que s'exigeixen en molts casos són targetes, les quals també tenen comissions (depenent del cas), i si són de crèdit poden ser «revolving»: un tipus de targetes que permet pagar a terminis però amb tipus d'interès molt alts.

D'acord amb el Banc d'Espanya i pel que fa a la comissió de manteniment dels comptes vinculats (per exemple amb hipoteques o dipòsits) es presenten dues opcions. Si el producte es va contractar abans d'abril de 2012 i el compte es fa servir per a la gestió d’aquest, el banc no pot cobrar la comissió. En el cas que el compte s'utilitzi per altres fins (treure diners, pagar l'IBI o la Comunitat de Propietaris, etc.), l'entitat sí podria cobrar-nos la comissió corresponent.

Si el préstec o el dipòsit es va contractar després d'abril de 2012, l'entitat podrà cobrar comissions de manteniment sempre que el banc hagi informat devedament al client que vulgui contractar un producte, de l'obligació d'obrir un compte i del seu cost. Aquest cost ha d'estar inclòs en el càlcul de la TAE (la via que tenim les persones consumidores per veure i comparar la rendibilitat del dipòsit o el cost del préstec) i l'entitat no pot incrementar les comissions mentre la hipoteca existeixi.

Des d'AICEC-ADICAE recomanem revisar els comptes bancaris amb regularitat i revisar els pagaments. En cas d'irregularitats, s'han de demanar explicacions a l'entitat financera i reclamar els nostres drets com a persones consumidores.

Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec

 

 
AICEC-ADICAE considera "sorprenent i no comprensible" que CaixaBank fulmini una de cada quatre oficines de la seva xarxa
imagen

La fusió de CaixaBank i Bankia implicarà el tancament de més de 1.500 oficines i l'acomiadament de més de 8.000 treballadors, una retallada en tota regla que empitjorarà el servei i l'atenció a la persona consumidora.

"Vam entendre la fusió com una oportunitat per crear un banc sòlid i modern en el context financer europeu actual", refereix el president d’ADICAE, Manuel Pardos. "Però no trobem ni aquesta modernització ni aquesta solidesa. Al final, la fusió només és una operació de tancament d'oficines i monopoli encobert".

ADICAE insisteix en la necessitat absoluta que la banca estableixi un diàleg amb les persones consumidores per eliminar la desconfiança que genera de manera creixent. "Per descomptat, estem tan sorpresos com els treballadors i els clients davant aquests plans de CaixaBank".

Barcelona, 21 d’abril de 2020. Mig any després que el Govern d'Espanya autoritzés la fusió entre CaixaBank i Bankia, ja es coneixen els plans concrets de 'reestructuració' de l'entitat, que al final l'única cosa que inclouen són tancaments massius d'oficines i un ERO que s'emportarà per davant a un 20% de la plantilla de l'entitat. "No és, per descomptat, el model de fusió que esperàvem", assenyala el president d’ADICAE, Manuel Pardos, que considera "sorprenent, i no comprensible" el pla conegut aquest dimecres.

Sobre aquest tema, 1.534 oficines menys per eliminar una de cada quatre sucursals, amb efectes en l'atenció a les persones consumidores, evidentment negatius. "Donem suport a processos de fusió bancària que serveixin per crear entitats modernes, solvents i que posin als consumidors en el centre de l'atenció. El que coneixem avui, per descomptat, va en direcció contrària", diu Manuel Pardos. "Això és una operació de tancament i enderrocament encobert, tot el contrari del que necessita la banca".

Durant l'última Junta d'Accionistes de l'entitat l'Associació ja va recordar als responsables de CaixaBank que “desgraciadament” el Pla de Fusió no incorpora res en relació amb els drets dels petits i petites accionistes, clients i persones consumidores. L'anunci d'avui no fa sinó confirmar aquest fet. “Seguim sense veure compromisos clars i complets que facin avanç en aquesta matèria”, per la qual cosa, Manuel Pardos manifesta "tot el suport als treballadors i als clients de CaixaBank davant el que creiem que és una evident mala notícia".

El reconeixement dels drets de les persones consumidores i la restauració de la confiança en el sector financer han de ser els eixos sobre els quals pivotin els processos de reestructuració que la banca espanyola continua duent a terme. "La banca té molt a explicar, resoldre i solucionar mitjançant el diàleg amb les organitzacions representatives com ADICAE”, reivindica Manuel Pardos, "però, lluny d'això, el que veiem són comportaments abusius i absolutament allunyats dels interessos dels consumidors. Continuem esperant".

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
L'economia circular, una eina per fer front a les conseqüències de la pandèmia
imagen


La pandèmia de la COVID-19 ha derivat en un replantejament i reflexió profunda sobre el model econòmic i de consum que estem impulsant des del sistema capitalista. La crisi econòmica derivada de la sanitària està afectant greument a les botigues de barri, aquelles que no tenen accés a Internet i a la venda de productes per la xarxa, i que són a més a més, veïns i veïnes nostres.


Les persones consumidores, com agents actius del canvi, podem aportar el nostre gra de sorra per fomentar el consum de proximitat en el nostre entorn. Aquest és un dels elements claus de l'economia circular que té com a objectiu la reutilització, el reciclatge i la reducció de residus per construir una economia més col·laborativa i sostenible.


Precisament de col·laboració vam parlar
en vàries ocasions a l'Associació durant la pandèmia. L'objectiu de les trobades organitzades va ser estrènyer els llaços entre projectes sostenibles i persones consumidores en un context de crisi econòmica i sanitària, on l'economia circular es configura com una eina fonamental per a la millora de la posició de les persones consumidores en un context marcat per la incertesa, el canvi i la reflexió sobre el model de consum actual.


En
les nostres reunions vam definir els obstacles i problemes que afronten els projectes locals i vam parlar de les claus, oportunitats i línies de treball a seguir per assolir uns objectius a curt termini.


Els productors troben dificultats per acostar els seus productes a les persones consumidores, denuncien una falta de suport institucional i la manca de sensibilització per part de la població sobre la importància de consumir productes de proximitat.


En AICEC-ADICAE creiem que la col·laboració i el treball en xarxa és l'única manera de contribuir a la construcció d'un món més just i sostenible.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email