Arxiu de notícies - MARÇ 2021

 
ADICAE insisteix en la defensa dels drets de les persones consumidores, especialment en un context de creixent vulnerabilitat
imagen

Les persones consumidores perden en un any un 5% de la seva renda disponible, segons l'INE

 

La renda bruta disponible de les llars ha passat de 209.896 milions d'euros a la fi de 2019 fins als 199.008 milions d'euros de finals de 2020, segons l'últim balanç de comptes trimestrals recentment publicat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

 

Aquest descens de renda bruta és pròxim al 5% anual i confirma el que ADICAE ve detectant en aquests mesos de pandèmia, la creixent vulnerabilitat del consumidor mitjà a Espanya.

 

Barcelona, 31 de març de 2021. L'associació de persones consumidores, ADICAE, insisteix en la necessitat de defensar els drets de les persones consumidores enfront dels abusos de la banca i les grans distribuïdores de productes i serveis bàsics, mitjançant la regulació del concepte de consumidor vulnerable, més generalitzat del que sembla.

 

El president d’ADICAE, Manuel Pardos, lamenta de fet que aquest concepte de consumidor vulnerable sigui “massa ambigu”, de manera que està servint sobretot a la banca per limitar en excés l'accés a moratòries, descomptes i ajudes que haurien de ser més senzilles i més accessibles davant “les conseqüències econòmiques cada vegada més generalitzades que està portant la pandèmia: atur, pèrdua de l'ocupació, no arribar a fi de mes… Parlem de circumstàncies desafortunades i financerament perilloses per als consumidors. Poden, de fet”, recorda Manuel Pardos, “prolongar-se més temps” fins i tot després que l'emergència sanitària conclogui.

 

ADICAE va dur a terme recentment una enquesta realitzada a centenars de consumidors en la qual el 25,8% dels enquestats reconeix que no podria realitzar el pagament d'una despesa no prevista amb un import de més de 700€. En aquest sentit, per evitar situacions d'impagament de béns bàsics, el 14,1% dels consumidors va recórrer a crèdits ràpids, mentre que el 13,9% va demanar ajuda a familiars o amics. L'associació adverteix que les dades d'aquesta enquesta sobre els consumidors indiquen que estar actualment treballant ja no és impediment per evitar una situació de risc de pobresa. El 48,7% de consumidors que s'han vist incapaços d'evitar un retard en el pagament de béns bàsics, té una ocupació.

 

Referent a això, ADICAE insisteix que els drets de les persones consumidores tenen un caràcter clau i inalienable, per la qual cosa en cap situació de crisi, com l'actualment generada per la Covid-19, poden ser obviats. Els indubtables efectes de la crisi sobre les persones i els seus drets requereixen que les mesures de salut pública i de contenció de la pandèmia es complementin amb iniciatives per respondre a les extraordinàries situacions que estan afrontant i afrontaran en les pròximes setmanes les persones consumidores. ADICAE considera que la crisi generada i els seus efectes tindran llarg recorregut, per la qual cosa les mesures han de ser de gran importància i amb perspectiva suficient perquè tinguin utilitat i eficàcia.

 

Per això, ADICAE ha vingut proposant en aquests últims mesos una moratòria legal de dos anys als embargaments i execucions hipotecàries, evitant la incertesa i establint terminis suficients per abordar la recuperació econòmica. Exigeix mesures de control davant l'increment desorbitat del preu dels subministraments bàsics, especialment l'energia elèctrica i els carburants, que han elevat l'IPC gairebé un punt i mig en tot just un mes. En aquest sentit, l'associació urgeix impedir els talls de subministrament de serveis bàsics com a llum, gas, aigua, i fins i tot telefonia i Internet, mentre es mantingui l'estat d'alarma i/o les mesures restrictives vinculades a l'actual crisi.

 

Així mateix, convé realitzar campanyes de difusió de les vies de reclamació en línia què disposen les persones consumidores i del manteniment d'activitat de les Associacions de Consumidors, de manera que aquests no percebin que el caràcter extraordinari de la situació actual impedeix el legítim exercici dels seus drets. Tot això juntament amb el reforçament de les labors de vigilància i seguiment de pràctiques abusives tant en matèria de preus com en altres àmbits i en les quals resulta clau la interlocució amb les associacions de consumidors com agent privilegiat per la seva proximitat a la realitat de les persones.

 

Més informació sobre vulnerbailitat de les persones consumidores:

https://consumidorvulnerable.adicae.net/#estudis

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE organitza una jornada d'economia circular per analitzar el consum en temps de pandèmia
imagen

 

L’esdeveniment, que tindrà lloc el dia 25 de març a les 18h en format presencial i per videoconferència, porta com a títol “Canviem el model de consum! Economia circular en pandèmia: proximitat i sostenibilitat”

 

L’acte serà inaugurat pel Doctor en Psicologia del Consum, Albert Vinyals i Ros, i comptarà amb la participació d’altres quatre ponents que lideren projectes enfocats a la sostenibilitat i l’alimentació sostenible: FoodCoopBCN, Barrinar cap a la Sostenibilitat, Plàstic Preciós La Safor i El CamBio Lógico.

 

La jornada té com a objectiu analitzar els canvis i tendències en consum de les persones consumidores emmarcades en el context de la pandèmia i mostrar les oportunitats que ofereix l'economia circular per a la sostenibilitat en el context de la COVID-19

 

 

Barcelona, 22 de març de 2020. AICEC-ADICAE, associació de persones consumidores, celebrarà el dia 25 de març de 18h a 20h la jornada “Canviem el model de consum! Economia circular en pandèmia: proximitat i sostenibilitat.”

 

Aquest esdeveniment té l’objectiu de reflexionar sobre les tendències, preferències i hàbits de consum de les persones consumidores en el context de la pandèmia i donar a conèixer projectes que treballen per la sostenibilitat i el consum de proximitat, ambdues característiques essencials de l’economia circular.

 

Concretament, la jornada tindrà un enfocament en el reciclatge de plàstic, en referència al tema seleccionat enguany per al Dia Internacional dels Drets de les Persones Consumidores “lluita contra la pol·lució del plàstic”, i l'alimentació sostenible de proximitat, temàtica emmarcada en la selecció de Barcelona com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible.

 

L’acte començarà amb la intervenció del Doctor en Psicologia del Consum, l’Albert Vinyals Ros, que analitzarà els canvis de preferències i hàbits de consum causats per la pandèmia. Seguidament, els projectes FoodCoopBCN, Barrinar cap a la Sostenibilitat, Plàstic Preciós La Safor i El Cambio Lógico explicaran les iniciatives de reciclatge de plàstic que porten a terme i les seves contribucions a la sostenibilitat i l’economia circular.

 

Lloc: Per videoconferència, inscripcions i programa: https://bit.ly/consumcircular

Presencial amb confirmació prèvia a aicec@adicae.net: seu d’AICEC-ADICAE (C/ Creu dels Molers, 13 - 08004)

Dia i hora: 25 de març de 2021 a les 18h

Contacte: comunicaciocat@adicae.net

Tlfn: 933.425.044

 

Sobre AICEC-ADICAE: AICEC Catalunya, va néixer a Barcelona l'any 1998 integrada a ADICAE, associació d'àmbit estatal especialitzada en serveis financers i que compta ja amb més de 20 anys d'història.

 

Durant els primers anys, comptàvem amb un despatx a la cèntrica Rambla de Catalunya, per passar el 2002 a la seu del C/Entença 30. Va ser llavors quan l'associació es va constituir com a entitat jurídica pròpia dins de Catalunya i en pocs anys s'ha convertit en una de les sis associacions de persones consumidores més representatives de Catalunya, amb prop de 10.000 socis i delegacions a diferents ciutats del territori català com Lleida, Girona i Tarragona. Des de l'estiu de 2014, la seu de Barcelona està situada al C/Creu dels Molers, 13 al barri del Poble Sec.

 

AICEC Catalunya és membre del Consell de les Persones Consumidores i Usuàries de Catalunya i membre del Consell Municipal de Consum de la ciutat de Barcelona. Formem part de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, així com d'altres Juntes Arbitrals territorials: Barcelona, Mataró, Vilafranca del Penedès, l'Hospitalet de Llobregat.

 

 
AICEC-ADICAE celebra una jornada per visibilitzar les desigualtats de gènere des de la perspectiva laboral i del consum en un context de pandèmia
imagen

 

 

L’acte, “El lideratge de la dona en temps de COVID-19”, va comptar amb la participació de vuit dones representants de diferents sectors laborals i es va fer per videoconferència i presencial

 

Barcelona, 8 de març de 2020. AICEC-ADICAE, associació de persones consumidores, va celebrar dijous dia 4 de març la jornada “El lideratge de la dona en temps de COVID-19” amb l’objectiu de visibilitzar les desigualtats de gènere des de la perspectiva laboral i del consum en la pandèmia.

 

La jornada, organitzada amb motiu de la commemoració del Dia de la Dona, va comptar amb la participació de dones representants dels sectors sanitari, cures, dret, Fintech, sindicats i comunicació audiovisual; i va reunir a 34 persones a la videoconferència.

 

De la mà de les ponents hem conegut l'experiència d'estar en primera línia de la pandèmia i sofrir les seves conseqüències més directes en la salut, les dificultades de desenvolupar una carrera professional com a dona i la seva presència en els diferents sectors (feminització, divisió sexual del treball, conciliació, cures, sobrecàrrega de feina) i les visions de cadascuna sobre el consum i l'educació financera.

 

Tant a les ponències com al debat, s'han tractat els següents temes: la invisibilització de les feines portades a terme per les dones, la vigència de la taxa rosa, la feminització del treball sanitari i de cures, la creació de xarxes i cooperatives de dones, la desigualtat salarial, la conciliació laboral en el món del dret i de l’empreneduria, la presència de la dona en el sector Fintech, la diferència d'educació financera entre dones i homes, la bretxa de gènere en les fintech i la situació de les dones en posicions de lideratge, la presa de decisions financeres a nivell d'economia domèstica i familiar, la publicitat i l'objectivació sexual de les dones en el món financer i de l’esport, entre altres.

 

 

 
ADICAE espera que el TJUE resolgui el caos del Suprem respecte a l'IRPH
imagen

 

ADICAE espera que el TJUE resolgui el caos del Suprem respecte a l’IRPH

 

L'Associació considera de manera positiva que el TJUE admeti a tràmit les qüestions prejudicials sobre l’IRPH que aconsegueixin que les persones consumidores afectades no quedin vinculades per una clàusula abusiva i perjudicial.

 

L'índex IRPH és més alt i per tant més perjudicial a la persona consumidora, per la seva mateixa composició, en incloure les mitjanes de costos i comissions del banc, cosa que no succeeix amb l'euríbor.

 

Barcelona, 18 de febrer. Davant la posició probanca del Suprem que no dota de total claredat entorn de l’abusivitat i devolució de l’IRPH, el TJUE haurà de tornar a dictaminar per salvaguardar els drets de les persones consumidores, evitant que aquests no quedin vinculades per una clàusula abusiva, perjudicial, falta de transparència i nul·la de ple dret.

 

Una vegada més el TJUE es converteix en l'última empara del dret de les persones consumidores entorn de clàusules abusives, després de la decebedora sentència del Suprem del passat mes de novembre, en la qual l'Alt Tribunal contradeia a Europa i a la doctrina més especialitzada sobre el control de transparència per a donar-li la raó a la banca.

 

Així mateix, ADICAE rep amb satisfacció que moltes de les audiències provincials estiguin presentant aquestes qüestions al Tribunal Europeu i moltes altres deixin en suspensió els procediments fins que no es resolguin les mateixes.

 

Aquesta pràctica assenyala directament a la ineficàcia del Suprem per buscar arguments en contra de les persones consumidores que manquen d'objectivitat i rigor.

 

L'Associació insisteix en l’abusivitat de l’IRPH, el càlcul del qual és manipulable i especulador i per tant, no transparent i abusiu per a les persones consumidores, en crear un desequilibri notable d'interessos.

 

ADICAE insta la devolució de les quantitats indegudament pagades per aquesta clàusula, expulsant a la mateixa del contracte del préstec hipotecari. Per això, fa una crida als afectats perquè reclamin els seus legítims drets a través de la plataforma que l'Associació posa a disposició: https://colectivos.adicae.net/plantilla.php?id=80.

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email