Arxiu de notícies - DESEMBRE 2021

 
On s'amaguen els comptes bàsics?
imagen

Podem viure sense compte bancari? Aquesta és una pregunta que moltes persones consumidores es fan arran de la pujada de comissions de manteniment implementades per les entitats financeres, digitalització que no està a l'abast de tothom, reducció d'oficines i caixers automàtics i per tant, dràstica baixada de serveis bancaris per a tothom.

Viure sense compte bancari és teòricament possible, fins i tot és legal demanar la nòmina en una moneda de curs legal, però des del punt de vista pràctic és molt complicat. La Llei de Mesures de Prevenció i Lluita contra el Frau Fiscal del 2021 estipula que no es pot fer un pagament en efectiu de més de 1000 euros i a l'Estat es calcula que prop del 100% de persones disposen de compte corrent.

Però, tothom pot fer front a les comissions de manteniment i la vinculació actual exigida? El xantatge bancari de més vinculació (adquisició de productes financers, hipoteques, targetes revolving, entre d'altres), menys comissions, fa mossa en les persones consumidores més grans i més vulnerables.

Davant aquest abús hi ha una opció amagada per moltes entitats financeres i bancàries: el compte de pagament bàsic.

Va ser el Parlament Europeu quan en 2014 va aprovar una Directiva per la qual tota persona resident a la Unió Europa tenia dret a tenir un compte bàsic de pagament i fins a l'any 2017, a Espanya no es va aprovar la normativa estatal al respecte que fixava una comissió màxima de 3 euros al mes per aquest tipus de comptes, contemplant la possibilitat que fossin gratuïts per aquelles persones en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió financera.

Aquests comptes han d'incloure serveis de pagament senzills i transferències, targeta de dèbit i domiciliació de rebuts, és a dir, han de fer els serveis bàsics perquè una persona pugui operar còmodament amb el seu compte en el dia a dia.

Des d'AICEC-ADICAE reivindiquem la necessitat de conèixer els nostres drets per reivindicar-los davant els bancs i les entitats financeres en un moment d'especial rellevància com la crisi econòmica on s'ha de posar en relleu la cura de les persones consumidores en situació de vulnerabilitat.

 

* Aquest article ha estat publicat al Diari Zona Sec 211

 
ADICAE treu de nou els consumidors als carrers per a defensar una energia a preu just aquest hivern
imagen

L'associació convoca les persones consumidores aquest dissabte en una vintena de ciutats d'Espanya per mostrar el descontentament davant l'encariment del preu de la factura elèctrica i reclamar al Govern que compleixi la seva promesa de rebaixar l'import del rebut fins a nivells de 2018

La mobilització a Catalunya tindrà lloc a la Plaça del Sortidor de Barcelona (Poble Sec) a les 12h

Aquesta acció serveix de continuació a la mobilització del novembre passat que ADICAE va organitzar amb mobilitzacions en diferents punts d’Espanya per una llum a preu just

A través de representacions teatrals tematitzades amb participació ciutadana es denuncia la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies i la necessitat de portar a terme canvis en el sistema per garantir un preu just i raonable.

Barcelona, 13 de desembre de 2021. L'associació de consumidors i usuaris de bancs i caixes i assegurances, ADICAE, torna a sortir al carrer aquest pròxim dissabte 18 de desembre per protestar per la continuada pujada de preus de l'electricitat a Espanya i reclamar mesures immediates perquè el Govern compleixi amb la seva promesa de rebaixar, abans de final d'any, el rebut elèctric a nivells de 2018.

El passat 19 de novembre l'associació va dur a terme una primera mobilització de persones consumidores als carrers de fins a 14 ciutats d'Espanya. A través de la representació de performances reivindicatives a càrrec de grups teatrals locals, es va dur a terme una protesta coordinada a nivell estatal per reclamar un preu de la llum “just i raonable”, tal com ve demanant ADICAE des de fa ja temps en diferents fòrums.

En aquesta ocasió, l'associació ha convocat protestes en punts estratègics de Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Múrcia, Logronyo, Coruña, Vigo, Valladolid, Màlaga, Cadis, Badajoz, Oviedo, Càceres, Las Palmas i Petrer, per a dissabte que ve 18 de desembre a partir de les 12 hores. De nou, es comptarà amb la participació de grups teatrals per amenitzar la mobilització representant petites escenes en les quals es mostren els abusos de les companyies elèctriques a les persones consumidores o les pràctiques per atreure a clients del mercat regulat al mercat lliure aprofitant el clima de confusió generalitzat.

L'augment indiscriminat del preu del megavat hora en el mercat majorista de l'electricitat ha estat una de les principals preocupacions dels ciutadans en l'últim trimestre de l'any. Els usuaris han vist com, a més d'augmentar el preu mitjà de la seva factura elèctrica, el seu impacte s'ha traslladat també a l'IPC que va arribar a un històric 5,6% al novembre. 

Aquesta situació, tanmateix, no ha amainat en els últims mesos aconseguint aquest dilluns 13 de desembre el tercer preu més alt de la història amb 268 euros el megavat hora i amb pics per sobre dels 300 euros en la franja de les 20.00 i les 21.00 hores.

Davant aquesta situació, ADICAE insisteix en la seva reclamació al Govern perquè compleixi la seva promesa que el rebut de la llum se situï en nivells de 2018 abans que acabi aquest exercici. Una realitat que, a la vista dels preus del mercat, s'antulla complicada. Per això, des de l'associació animen a persones consumidores i usuàries a sumar-se a les mobilitzacions programades per aquest cap de setmana i així pressionar per l'aplicació de mesures dirigides a minimitzar l'impacte de l'alça de preus, especialment en unes dates de baixes temperatures i augment del consum.

Aquest és el llistat complet de mobilitzacions organitzades per ADICAE per al dissabte 18 de desembre:

 

Madrid Plaza de la Provincia  12:00h

Valencia Plaza de los Pinazos 12:00h

Sevilla Plaza Nueva 12:00h

Murcia Plaza Cardenal Belluga 12:00h

Barcelona Plaça del Sortidor 12:00h

Coruña Plaza de España 12:00h

Valladolid Acera de Recoletos 12:00h

Oviedo C/ Nueve de mayo, 2 12:00h

Vigo c/ Urzaiz, 183 12:00h

Cádiz Plaza de San Juan de Dios 12:00h

Las Palmas c/ Mesa y López, 13-18 12:00h

Cáceres Foro de los Balbos 12:00h

Málaga Alameda Principal, 14 12:00h

Badajoz Plaza de los Conquistadores 12:00h

Logroño c/ Portales con Plaza Amós Salvador 12:00h

Bilbao Federico Moyúa Plaza, 4 12:00h

Petrer Plaza del Mercado Fontera 12:00h

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE espera que el Govern espanyol compleixi la seva promesa amb el preu de la llum i anticipa un canvi de model cap a la sostenibilitat
imagen

La jornada "L'Economia Circular i els Consumidors" organitzada per ADICAE en el Círculo de Bellas Artes de Madrid testifica l'existència d'una gran majoria ciutadana que trasllada la seva inquietud pel futur del nostre medi ambient i el nostre accés als béns i serveis bàsics. Sobre la taula, la seva reivindicació unànime d'un nou model crític i responsable.

Durant els dos pròxims anys, la Comissió Europea proposarà un paquet de mesures i normatives que caminaran cap a la sostenibilitat en la producció i la transparència en el consum, amb l'objectiu de fomentar un Pacte Verd Europeu que compti amb les persones consumidores i asseguri un enfocament social i sostenible de l'economia.

Les persones consumidores, a Espanya i a Europa, volen prendre mesures i ser partícips en aquest profund canvi en la vida de tot el món. No obstant això, la lentitud en el canvi de sistemes productius i la rentada d'imatge verda de les mateixes empreses alenteixen el procés. El finançament i la inversió en sostenibilitat augmenten, però a ritme encara insuficient.

Les persones consumidores encara sofreixen dificultats. L'import mitjà de les hipoteques a Espanya marca màxim per sobre dels 143.000 euros, segons l'INE. Les comissions ja suposen un de cada tres euros en ingressos de la banca i el cost de l'energia segueix en la seva senda alcista. El president d’ADICAE, Manuel Pardos, recorda la promesa que va fer el Govern espanyol perquè el preu de la llum tanqui enguany al mateix nivell que en 2018.

Barcelona 1 de desembre de 2021. El president d’ADICAE, Manuel Pardos, ha clausurat la Jornada 'L'Economia Circular i els consumidors' posant el focus en el repte en el qual ens trobem com a societat davant un nou model de consum. "En ADICAE ens considerem consumidors verds, digitals i socials", ha reconegut, alhora que insistia en la importància d'avançar cap a un canvi per un model de consum en el qual la sostenibilitat i la preocupació pel món del demà substitueixin al consum desaforat i abusiu.

A més, Pardos ha volgut recordar el paper de lideratge de l'associació, no sols en matèria de defensa dels usuaris financers, sinó "participant en tots els temes de consum", des d'un punt de vista col·lectiu i crític. Un clar exemple és la campanya de formació i mobilització que ADICAE ha impulsat sobre el tema elèctric. Una campanya que, ha recordat el president d’ADICAE, no ha acabat: "continuarem sortint al carrer fins a comprovar que es compleix la promesa del Govern que el rebut de llum dels consumidors torni a nivells de 2018". "El Govern té poders suficients per complir-la".

A més, el president d’ADICAE ha assenyalat que aquesta futura nova economia ha de fonamentar-se en la sosteniblidad, el canvi de la concepció de consum, la digitalització i una política social fonamentada en la igualtat entre ciutadans. Sobre aquestes idees, les diverses taules relacionades amb banca i inversió, alimentació, obsolescència programada i mobilitat han desgranat durant la Jornada diversos aspectes sobre sectors econòmics clau. En tots ells una idea comuna, la necessitat d'un esquema normatiu precís i compromès amb la sostenibilitat, el consum responsable, la transparència i els drets dels consumidors.

"L'economia circular té futur", conclou Manuel Pardos, "i estem parlant de bastant més que el reciclatge, no sols el reciclatge i la reparabilitat”. Es tracta, explica el president d’ ADICAE, d'un canvi integral en el model de producció, comercialització i consum de béns i serveis, que posi als consumidors en el centre de la prioritat econòmica amb un enfocament respectuós amb el planeta i el medi ambient. "Som milions, a tot el món, els que estem empenyent aquest procés, tota una revolució".

Un procés no exempt d'obstacles. L'IPC mostra tendències preocupants, amb increments molt elevats de preus ja no sols en energia i electricitat, sinó traslladats a l'alimentació, entre altres sectors. La taxa d'estalvi dels consumidors espanyols és de les més baixes d'Europa, i els pressupostos familiars segueixen amb problemes no sols per a destinar alguna cosa a estalvi, sinó fins i tot per a poder atendre les principals despeses i els serveis més bàsics. L'INE confirma, a més, que l'import mitjà de les hipoteques toca màxims de nou, 143.000 euros. "Ens podrien llevar l'optimisme, però si els consumidors romanem units, l'avanç serà imparable", finalitza el president d’ADICAE.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.


 

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email