Arxiu de notícies - JULIOL 2020

 
ADICAE ESTIMA EN MÉS DE 2 MILIONS ELS CONSUMIDORS DE CATALUNYA AFECTATS PER LES DESPESES HIPOTECÀRIES
imagen

L'última resolució del Tribunal de Justícia de la Unió Europea declarant l'obligació de devolució de totes les despeses pagades pels consumidors en la formalització de les seves hipoteques suposa un nou pas endavant en la consolidació dels drets de les persones consumidores.


Amb aquesta sentència es posa de manifest com la banca ha llevat indegudament de milions de consumidors unes quantitats que no sols no els corresponien, sinó que constitueixen una suma amb un important impacte en l'economia.

En el cas de Catalunya, ADICAE estima que són  aproximadament 2.080.683 el nombre de famílies a les quals se'ls va aplicar la clàusula abusiva d'imposició de despeses, sumant tant les hipoteques actualment en vigor com les cancel·lades en els últims anys.

D'aquesta manera, amb aquesta clàusula abusiva la banca va llevar de les economies domèstiques, i per tant de l'economia de la regió, entre 1.560 i 5.201 milions d'euros, una quantitat que en l'actual situació de crisi generada pel Covid19 és d'enorme rellevància per a la pròpia economia de Catalunya i per als consumidors (als quals se'ls ha reconegut el dret a recuperar cadascun entre 750 i 2.500 euros com a mitjana).

ADICAE ha destacat la importància de la sentència dictada el Dijous 16 de juliol pel TJUE que torna a posar en dubte les males pràctiques de les entitats enfront de l'abús hipotecari i qüestiona les posicions probanca del Suprem, ha reforçat la seva campanya perquè cap consumidor “regali els seus diners a la banca”

En aquestes línies d'actuació, l'Associació ha reforçat la seva campanya de “Regalaràs 1.000€ a la banca?” perquè els consumidors s'adhereixin a les demandes col·lectives que l'Associació ha anat presentant contra més de 100 entitats. Aquestes demandes que van ser interposades en 2019 vénen reclamant la devolució de les quantitats. Per això, ADICAE llança un missatge perquè els consumidors no renunciïn als seus drets que queden reforçats ara a través de la sentència del TJUE.

La sentència és clara quan al repartiment de despeses i per tant aclareix que ha de retornar-se als consumidors totes les despeses de formalització d'hipoteques. La sentencia europea dóna per tant la raó a ADICAE, i reforça a més el criteri que una clàusula declarada nul·la s'ha de tenir per no posada i per tant els efectes que generés deuen també anul·lar-se (en aquest cas, les despeses pagades).

Per a agrupar-se els consumidors poden accedir a la plataforma creada per l'Associació (www.hipotecaconderechos.es) i recolzar i sumar-se a les accions de reclamació col·lectiva que l'Associació té en marxa i intensificarà després d'aquesta resolució Europea.

 

 
Els jutjats desmunten l'estratègia d'Unicaja en les clàusules terra
imagen

El Jutjat  Mercantil de Màlaga dóna la raó a 78 consumidors que han recuperat els seus diners gràcies a la defensa de ADICAE


ADICAE en els seus més de 30 anys d'acció col·lectiva per la defensa dels consumidors ha aconseguit vèncer una vegada més a la banca en una sentència que torna a donar la raó a l'Associació i que obliga a Unicaja a ratificar la nul·litat, per abusiva, de la clàusula terra.

A més, aquesta sentència ha permès que 78 socis, agrupats en una demanda d’ADICAE, vegin eliminada aquesta clàusula abusiva de la seva hipoteca i hagin recuperat la quantitat resultant del que s'ha anat pagant de més en concepte d'interessos per aplicació de la referida clàusula amb efectes retroactius, des de la signatura de l'escriptura de cada afectat.

La nova victòria d’ADICAE s'uneix a les més de cent demandes presentades per l'Associació, en les quals la justícia espanyola continua donant la raó a ADICAE. I en les quals es desmunten les estratègies de les entitats de continuar allargant els temps de rescabalament als consumidors, així com la saturació dels jutjats per a la resolució d'un conflicte que com ja va aconseguir ADICAE a través de la macrodemanda ha estat sentenciat com una clàusula abusiva i per tant ha de ser declarada nul·la.

La sentència s'emmarca en una setmana on el TJUE ha intervingut per a defensar als consumidors espanyols enfront dels abusos hipotecaris. En una sentència que anul·la el frau sobre el frau que la banca estava cometent amb les novacions i que obligava als consumidors a acceptar les condicions de les entitats en matèria de clàusula terra amb la finalitat de no demandar posteriorment a l'entitat. En el dia de demà el TJUE, també, es pronunciarà sobre la prescripció de la restitució en les clàusules abusives.

Aquesta nova victòria de ADICAE aconseguida a través del Jutjat Mercantil de Màlaga ratifica el camí recorregut per part de l'Associació en matèria de defensa dels drets dels consumidors. I denota el paper obstaculitzador de la banca, en una posició d'abús cap als seus clients, evitant fer ús de l'estratègia de reconciliació i diàleg per al rescabalament dels usuaris afectats.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email