Arxiu de notícies - NOVEMBRE 2020

 
AICEC-ADICAE alerta dels efectes del Black Friday en el sobreendeutament de les famílies
imagen

L'Associació denuncia la incitació al consumisme que promouen el Black Friday i el Cyber Monday, incentivant les compres compulsives en grans empreses en detriment dels petits comerços i impulsant situacions de sobreendeutament en les famílies.


En aquestes dates, els crèdits al consum, segons dades del Banc d'Espanya, arriben a ser de mitjana a Espanya un 35% més cars que la mitjana de la Unió Europea.

AICEC-ADICAE alerta les persones consumidores de la cara B de campanyes de màrqueting com el Black Friday i Cyber Monday, en les quals els bancs i entitats financeres atreuen els usuaris i usuàries amb ofertes-trampa de crèdit durant aquestes dates. Aquesta incitació al consumisme a través del crèdit, que no dura tan sols un dia sinó que s'estén fins a final d'any aprofitant les dates nadalenques, pot portar a les famílies a situacions de sobreendeutament.


Amb relació al finançament de les compres realitzades en el Black Friday, Cyber Monday i Nadal, AICEC-ADICAE adverteix a les persones consumidores que, sobre la base de les dades del Banc d'Espanya, a Espanya els crèdits al consum són un 35% més cars que la mitjana de la Unió Europea. De mitjana, la banca espanyola ofereix crèdits al consum amb un 7,78% TAE, mentre que el tipus mitjà a la UE se situa en el 5,75%. I en operacions a termini entre 1 i 5 anys, la diferència augmenta considerablement: la mitjana del tipus d'interès a Espanya se situa en un 7,42%, enfront del 4,69% de la mitjana de la UE, és a dir, un 58,2% més.


Així mateix, segons ve comprovant l'Associació des de fa anys, la publicitat de crèdits ràpids, sota el ganxo de “el teu préstec en menys de 5 minuts” o “sense comissions”, crida el consumidor a endeutar-se, ocultant els riscos en cas d'impagament. En aquest sentit, AICEC-ADICAE adverteix també que malgrat els suposats "descomptes" que moltes empreses de crèdits ràpids estan fent, un repàs de les pàgines web d'aquestes entitats posa de manifest que es continuen aplicant costos desproporcionats, per exemple casos en els quals per demanar 400 euros a retornar en dos mesos suposa pagar un total de 600 euros (la persona consumidora ha de pagar 200 euros d'interessos per 400 euros de préstec).

L'Associació recorda que l'ús excessiu de les targetes de crèdit, revolving, i crèdits ràpids augmenten el risc de sobreendeutament de les famílies en un context agreujat per la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19. Per això, AICEC-ADICAE insta a planificar bé les compres i adquirir allò que realment es necessiti i no caure en la compra compulsiva.

Les agressives campanyes d'aquests dies són un clar exemple de la necessitat de comptar amb una Agència de Protecció del Consumidor Financer que permeti donar una solució eficaç als conflictes de les persones consumidores, evitant el col·lapse dels jutjats espanyols.

AICEC-ADICAE està duent a terme “El sobreendeutament dels consumidors”, un ampli i ambiciós projecte de prevenció i resposta als riscos de sobreendeutament familiar en època de pandèmia. A través d'estudis i activitats en totes les províncies d'Espanya, s'està informant i formant als consumidors per a lliurar-los les eines necessàries per a prevenir situacions de sobreendeutament i abús i perquè siguin capaços de respondre eficaçment a les mateixes quan s'hagin produït.

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
AICEC-ADICAE celebra l'aprovació de la Directiva Europea sobre accions col·lectives
imagen

L'Associació aplaudeix l'aprovació avui, per part del Parlament Europeu, de la nova directiva que protegeix en major mesura a la persona consumidora quan es tracta de regular expressament el rescabalament de les persones afectades.


L'establiment d'un marc eficaç per a l'acció col·lectiva constitueix una fita llargament reivindicada per AICEC-ADICAE.


Barcelona, 24 de novembre de 2020. Una adequada acció col·lectiva com la que persegueix la directiva no sols evitarà la saturació de la Justícia com està succeint en els abusos hipotecaris, sinó que permetrà reequilibrar la posició de les persones consumidores en el mercat, oferint una eina de fàcil correcció de males pràctiques, abusos i conflictes de caràcter generalitzat i massiu en àmbits clau com el bancari, les telecomunicacions, l'energia o el transport.


Per a AICEC-ADICAE es tracta d'un avanç clau i imprescindible per afrontar els reptes presents i futurs de les persones consumidores.


AICEC-ADICAE, organització de persones consumidores que ha destacat per apostar de manera sistemàtica per l'acció col·lectiva com l’única via de solució a conflictes i fraus massius, instarà el Govern i al Parlament espanyols a una ràpida i eficaç transposició que permeti superar les actuals barreres existents a Espanya.


Als 20 dies de la publicació de la Directiva en el DOUE la norma estarà en vigor, i si bé el termini per a transposar-la a l'ordenament espanyol s'estén fins als 24 mesos, AICEC-ADICAE destaca la urgència de la seva traducció immediata a la legislació espanyola davant els enormes abusos massius encara sense resolució a Espanya i davant els quals centenars de milers de persones consumidores segueixen sense solució efectiva.


AICEC-ADICAE, associació defensora en solitari de les accions col·lectives, continua amb pas ferm en la seva lluita contra els fraus massius i sistemàtics que pateixen les persones consumidores, els quals només poden ser resolts eficaçment a través d'una actuació judicial col·lectiva.


Aquesta històrica reivindicació de l'acció col·lectiva s'ha plasmat, per part d’AICEC-ADICAE, en múltiples estudis (ESTUDI 1 i ESTUDI 2) sobre els fonaments dels conflictes massius, i es fa visible en les innombrables accions col·lectives iniciades per l'associació: acadèmies d'anglès (2002), macrodemanda per clàusules terra (2010), participacions preferents, swaps de Caixa Galícia i altres, productes estructurats vinculats a Lehman Brothers comercialitzats per la banca a Espanya, Vodafone, despeses hipotecàries (107 demandes col·lectives), o targetes revolving (demanda enfront de Wizink).

Per a l'Associació l'acció col·lectiva davant abusos generalitzats no sols permet estalviar temps i costos als afectats i a la mateixa justícia espanyola, evidentment saturada, sinó que sobretot visualitza davant tota la societat la dimensió que adquireixen els fraus de les empreses i entitats financeres, així com la força que poden tenir les persones consumidores agrupades i organitzades sota una causa legítima i comuna.

 Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
ADICAE reivindica la posada en marxa d'una Agència de Protecció del Consumidor eficaç i el diàleg banca-consumidors com a solució als conflictes de les persones consumidores i al col·lapse de la Justícia
imagen

El reconeixement dels drets de les persones consumidores, la restauració de la confiança en el sector financer i les claus per a això i els reptes de la digitalització en els serveis bancaris marquen la clausura de les jornades “Els consumidors davant el mercat hipotecari post-covid”, organitzades per ADICAE els dies 18 i 19 de novembre.

Personalitats de reconegut prestigi i rellevància ofereixen la seva visió sobre els principals dèficits en l'àmbit hipotecari i les alternatives existents.


Les jornades celebrades per ADICAE han reunit grans experts del món acadèmic, judicial, bancari i del consum, que a més d'abordar els principals conflictes en curs en matèria hipotecària i les seves perspectives va comptar amb la visió i propostes del supervisor, la banca i les mateixes persones consumidores, amb les intervencions de Margarita Delgado, subgovernadora del Banc d'Espanya, José Luis Martínez Campuzano, portaveu de l'Associació Espanyola de la Banca, i Manuel Pardos, President d’ADICAE.

En aquest esdeveniment, ADICAE va posar de manifest que les persones consumidores aposten per una banca que segueixi unes regles de joc de confiança amb els clients i les seves organitzacions com a alternativa per a la resolució de les qüestions hipotecàries que preocupen en l'actualitat a milers de persones. En aquest sentit Manuel Pardos, President de l'Associació, va reivindicar el diàleg entre persones consumidores i la banca per a reprendre una relació de confiança, perduda fa temps, i ha instat a la banca a deixar de costat el joc brut, assenyalant que “no volem que la banca continuï utilitzant el seu enorme poder perquè el seu gran negoci relacionat amb les hipoteques influeixi en l'aplicació de lleis i de normes desfavorables als consumidors”.


En l'acte d'obertura, Manuel Pardos, a més, va reclamar al Banc d'Espanya que “faci veure a la banca que té molt a explicar, resoldre i solucionar mitjançant el diàleg amb les organitzacions representatives com ADICAE”.


En aquesta mateixa línia, la subgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, va assenyalar que “és positiu intentar aprendre dels errors del passat i tractar de superar aquest clima de confrontació client-banca. Al cap i a l'últim, estem tots en el mateix vaixell i hem de sortir d'aquesta crisi junts”.


D'altra banda, Manuel Pardos va recordar al Govern la posada en marxa d'una Agència de Protecció del Consumidor Financer eficaç, promesa per a cap d'any, “com a solució als conflictes dels consumidors, evitant el col·lapse dels jutjats espanyols”.


Instem que el Banc d'Espanya, per la qual cosa li correspon, vetlli pel compliment de la directiva europea de resolució extrajudicial de conflictes com succeeix en la resta d'Europa. Necessitem una gran agència que reconciliï a la banca amb els seus consumidors, una cosa necessària per a l'economia i per a la mateixa satisfacció dels consumidors”.

En la taula de debat amb el portaveu de l’AEB, Manuel Pardos va plantejar que la banca ha de fer-se càrrec de la resolució de litigis, reconeixent els drets de les persones consumidores de manera pacífica. “Espero que a partir d'avui la banca, els tretze grans grups bancaris, decideixin passar a un canvi de cultura, que proposa el Banc d'Espanya, que canviaria la confiança dels seus clients de manera radical. El que preocupa a ADICAE és si s'acceptarà el diàleg consumidor-banca. La confiança dels clients ha de ser el major patrimoni de la banca”.


A més, el President d’ADICAE ha advocat per l'alfabetització digital per a tractar de reduir l'exclusió financera, la qual ha de propiciar la banca, en ser ella qui està modificant les seves metodologies deixant a moltes persones consumidores sense caixers ni sucursals i obligant-les a usar les noves tecnologies.


Per la seva part el portaveu de l’AEB, José Luis Martínez Campuzano, va destacar el paper important de la banca sempre i els efectes “positius” de les mesures preses durant la crisi sanitària per a pensar en el futur en una doble base, educació financera i digitalització. “La digitalització és molt important, tots hem descobert els seus beneficis, no sols en banca, sinó en tots els aspectes com a solució a molts problemes dels nostres majors. La digitalització ha fet un salt de gegant, i ningú ha de quedar-se enrere. El problema, la falta de capacitació digital, per la qual cosa cal millorar-la per ampliar l'accés als serveis financers a tota la població”, considera Martínez Campuzano.


Aquestes jornades s'han desenvolupat en el marc del projecte “Observatori Hipotecari dels consumidors en l'era post-covid”, subvencionat pel Ministeri de Consum, per fer arribar a totes les persones consumidores la informació necessària per a prevenir problemes hipotecaris i per reaccionar a aquests.


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

-- 
 
ADICAE aconsegueix que un jutjat ordeni al Santander retornar les despeses hipotecàries a totes les persones consumidores afectades, hagin demandat o no
imagen

ADICAE aconsegueix que un jutjat ordeni al Santander retornar les “despeses hipotecàries” a totes les persones consumidores afectades, hagin demandat o no


Una històrica sentència dictada pel jutjat mercantil 3 de Pontevedra ordena la devolució de les despeses no sols als gairebé 100 persones consumidores adherides a la demanda col·lectiva d’ADICAE, sinó a totes aquelles que desitgin sumar-se ara a aquesta resolució judicial.


Es condemna a retornar el 100% de les despeses de registre, taxació i gestoria, i el 50% de les despeses de notaria, tant si la hipoteca està en vigor com si va ser cancel·lada en el seu moment.


ADICAE fa una crida a les persones consumidores que van subscriure hipoteques amb el banc Santander Central Hispà o amb el Santander per a obtenir el rescabalament de les despeses hipotecàries sense necessitat d'iniciar noves demandes judicials.


L'Associació abordarà les perspectives dels drets de les persones consumidores en el mercat hipotecari en les jornades que es desenvolupen avui dimecres 18 i demà dijous 19 de novembre, que seran obertes per la Subgovernadora del Banc d'Espanya i el President d’ADICAE (Consultar programa AQUÍ).


Els jutjats comencen a estimar les demandes col·lectives d’ADICAE després de la campanya iniciada fa uns mesos per l'Associació que es va traduir en la interposició de 107 demandes col·lectives pels abusos derivats de la imposició de les denominades “despeses hipotecàries”.


En aquesta ocasió ha estat el Jutjat del Mercantil núm. 3 de Pontevedra el que, resolent la demanda col·lectiva que ADICAE va interposar enfront del banc Santander per la clàusula que imposava al client el pagament de totes les despeses de formalització de la hipoteca, ha sentenciat el caràcter abusiu i nul d'aquesta clàusula (AQUÍ LA SENTÈNCIA)

A més la sentència determina entre les despeses que han de restituir-se a les persones consumidores no sols les despeses de registre i la meitat de les despeses de notaria, sinó també el 100% de les despeses de taxació com els de gestoria, imports que ascendeixen a uns 1.100 euros de mitjana per a cada consumidor.


Al costat d'això, i en aplicació dels criteris que ADICAE ve defensant respecte de l'acció col·lectiva com a únic instrument eficaç per a afrontar abusos massius, el jutjat ordena la devolució als afectats, “siguin adherits a aquesta demanda, els seus causahavents, o els que poguessin adherir-se posteriorment, les quantitats abonades”. D'aquesta manera, i com a mostra de l'eficàcia de l'acció col·lectiva enfront d'abusos de caràcter massiu i generalitzat, la justícia evita a desenes o centenars de milers d'hipotecats haver d'acudir a demandes individuals, facilitant-los la recuperació de les quantitats que els corresponen simplement sumant-se a aquesta sentència a través d’ADICAE per a sol·licitar l'execució de la fallada també per a ells.


D'igual forma, s'estableix en la sentència que també haurà de retornar-se les quantitats indegudament pagades a aquelles persones hipotecades els préstecs dels quals no estiguin ja en vigor i hagin estat cancel·lats o finalitzats, reconeixent així que els drets de les persones consumidores que s'hagin vist vulnerats han de restituir-se encara que ja ni tan sols existeixi el contracte en qüestió.


En conseqüència, ADICAE fa una crida a tots els consumidors que van afrontar el pagament indegut de totes les despeses en hipoteques del Santander Central Hispà i del Santander sobre la base de la clàusula ara declarada nul·la a sumar-se a l'Associació (www.adicae.net i www.hipotecaconderechos.es) per a organitzar l'aplicació d'aquesta sentència a tots els afectats.Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 

-- 
 
ADICAE organitza la defensa col·lectiva de les persones consumidores afectades pel tancament de DENTIX
imagen

Les persones consumidores afectades no han de pagar cap quota més dels crèdits subscrits per als tractaments concertats amb la clínica dental.


L'Associació prepara comunicacions massives de resolució dels contractes dels crèdits subscrits davant l'incompliment de serveis de Dentix i requerirà a les administracions públiques involucrades una actuació coordinada que superi els errors comesos en el “cas Idental”.


Barcelona, 16 de novembre de 2020.
ADICAE, que va ser referència en l'altre gran cas en matèria de crèdits vinculats a serveis no prestats (Opening, Oxford English i Wall Street Institute, en 2002, amb 150.000 alumnes afectats) i va aconseguir no sols l'anul·lació dels crèdits subscrits sinó un canvi legal en favor de les persones consumidores, reacciona a l'anunci de divendres de Dentix organitzant i orientant a les persones afectades sobre els passos immediats a donar.


Aquest nou incompliment en la prestació dels serveis contractats comporta la immediata resolució dels contractes de crèdit vinculats per al pagament dels tractaments (segons la Llei de Crèdit als Consumidors) i la devolució de la part ja abonada en el cas que el valor del tractament dental efectivament rebut fos menor al sumatori de les quotes ja abonades.

Per això les persones consumidores afectades han de comunicar immediatament a Dentix que, a causa del seu incompliment, donen per resolt el contracte subscrit per als tractaments. A continuació han de comunicar a l'entitat financera amb la qual es va subscriure el corresponent crèdit la resolució també d'aquest crèdit, com estableix la Llei de Crèdit als Consumidors, anunciant que no faran front a cap més de les quotes establertes.


A fi de facilitar aquestes comunicacions ADICAE organitzarà a les persones afectades per a evitar que cadascun d'ells hagi de remetre burofaxos (amb els seus corresponents costos) tant a Dentix com a les financeres, així com per a començar a preparar tota la documentació necessària per a eventuals requeriments judicials col·lectius als bancs i entitats implicades en cas que no atenguin la cancel·lació dels crèdits. En tot cas, ADICAE facilitarà a les persones afectades, a través de la seva Plataforma, els models d'escrits corresponents.


Així mateix ADICAE es personarà juntament amb totes les persones afectades que acudeixin a l'Associació en el concurs de creditors sol·licitat per Dentix, una vegada el mateix sigui admès, a fi de defensar els interessos de la clientela afectada. Per a agrupar a totes les persones afectades, ADICAE va crear fa unes setmanes una plataforma específica, a la qual qualsevol usuari pot sumar-se en AQUEST ENLLAÇ i en la web www.adicae.net, i celebrarà el dimarts 17 de novembre una assemblea virtual a la qual es podrà accedir a través de la web de l'Associació on explicarà a les persones afectades tots els passos immediats a seguir.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email