Arxiu de notícies - JUNY 2019

 
La nova llei hipotecaria sota el microscopi
imagen

Juny 2019

 

L'associació ha apreciat com les entitats han incrementat els seus diferencials en els últims 7 mesos de forma destacada.

Tan sols una dècima d'augment suposa un sobrecost de 2.000 euros en una hipoteca mitjana.

 

L'Observatori per a les noves hipoteques d’ADICAE estudiarà les ofertes que presentaran les entitats i vigilarà de prop qualsevol concertació de preus tant en comissions bancàries com en tipus d'interès, les dues formes que té la banca per a continuar coaccionant a les persones consumidores.

Els diferencials que les entitats bancàries ofereixen en les hipoteques a tipus variable seran part important de l'Observatori de les noves hipoteques que ADICAE va anunciar per a vigilar el compliment de la nova llei hipotecària que entra en vigor aquest diumenge.

L'Observatori d’ADICAE recopilarà tota la informació sobre l'oferta i la pràctica hipotecària, donarà assessorament gratuït a qualsevol consumidor que el sol·liciti i orientarà en tot el procés de signatura de la hipoteca.

Com a primer pas, ADICAE ha analitzat com han evolucionat els diferencials de les principals entitats entre novembre de 2018 i juny de 2019. Els resultats expressen un increment generalitzat d'aquests diferencials, augments que oscil·len entre el 10% i el 36% (a part del Sabadell, amb un 800%), excepte en els casos de Bankinter (amb un increment del 1,12%) i CaixaBank, que directament ha deixat d'oferir hipoteques a tipus variable en la seva web. D'aquesta forma, algunes entitats semblen haver anticipat les seves polítiques de preus a l'entrada en vigor, aquest 16 de juny, de la nova legislació hipotecària.

Entre altres iniciatives d'aquest observatori es troben també un seguiment del Registre de Condicions Generals de Contractació i dels models de contracte de préstec que els bancs han de dipositar abans de vendre les hipoteques.

La llei de Crèdit Immobiliari afavoreix amb descaradura la contractació de les hipoteques a tipus fix, alguna cosa que ja el propi mercat fa en els últims mesos fins a aglutinar el 40% de totes les contractacions. En aquest punt és on ADICAE ha observador les argúcies i ‘trinxeres’ tècniques de la banca oferint condicions molt poc beneficioses per al consumidor.

Les hipoteques a tipus fix podrien ser molt beneficioses per a l'usuari però actualment amb l'Euribor en negatiu, tot el que superi el 2-2,5 no és una veritable hipoteca sana”, explica Manuel Pardos, president de ADICAE. Pardos també crida l'atenció sobre els diferencials en les hipoteques a tipus variable que han augmentat de forma escandalosa en els últims mesos: “Un diferencial d'un 1% o 1,5% és una barbaritat. Abans de la crisi no passaven del 0,50%”.

ADICAE presentarà en els pròxims dies una guia per a persones consumidores a l'hora d'afrontar la contractació d'hipoteques en aquest nou marc, i un decàleg d'advertiments i recomanacions.

 
Dos anys de la compra del Popular: concentració per aconseguir fer justícia del cas
imagen

Juny de 2019

 

CONCENTRACIÓ!

DIA I HORA: 20 DE JUNY A LES 12H

LLOC: PASSEIG DE GRÀCIA, 5

 

ADICAE considera que en aquests dos anys pocs han estat els avanços per a la clarificació de l succeït on ni tan sols s'ha començat a prendre declaració als imputats i com més temps passi més difícil serà donar-li una solució raonable als 300.000 afectats.

L'Associació creu que al marge de l'acusació d'estafa a inversors, entre altres, el cas del Popular demostra els dèficits del sistema europeu de resolució d'entitats i les dificultats de la Justícia per a donar resposta eficaç a fraus massius.

 

La lentitud en el procés d'instrucció és manifest, per culpa d'una legislació processal antiga que no ha ofert solucions als grans fraus massius a Espanya com a Fòrum i Afinsa, i això perjudica clarament els afectats a l'hora del rescabalament i fer justícia. ADICAE, acusació particular de 934 persones afectades, es va querellar en 2017 contra el Banc Popular (que avui ja no existeix) i tots els membres del consell d'administració, tant del període d'Angel Ron com d'Emilio Saracho, incloent a tots dos. L'Associació continua rebent adhesions de persones afectades per a sumar-se a aquesta i altres vies iniciades en el cas. En la querella s'imputaven els següents delictes: estafa a inversors, delicte societari de falsedat de comptes, delicte contra el mercat de valors, administració deslleial, informació privilegiada i maquinació per a alterar el preu de les coses.

ADICAE considera que han estat molts els obstacles processals que han endarrerit el procediment i no han permès el normal funcionament de la instrucció que es fa preveure encara més llarga. Entre ells destaquen els nombrosos recursos presentats per les defenses (trasllats a parts, múltiples escrits i resolucions merament processals) que no han deixat entrar en el fons de la qüestió. Les defenses dels acusats han aprofitat la divisió en dues peces (fugida de dipòsits i ampliació de capital) per a recórrer la personació dels perjudicats en ambdues.

El canvi de magistrat encarregat de la instrucció, el jutge Calama va substituir a Andreu, i el gran nombre d'acusacions personades, fins a 104, han retardat encara més l'assumpte. Aquest últim punt va obligar el magistrat a reduir el nombre d'acusacions a deu, on es troba ADICAE per la seva representativitat dins del procediment.

ADICAE no pot oblidar que la caiguda del Popular ha tingut el seu vessant europeu. L'entitat es va convertir en el ‘conillet d'índies’ de la JUR al ser la primera entitat intervinguda i venuda a Banc Santander pel simbòlic i irrisori preu d'un euro. L'associació va ser una de les primeres a qüestionar les decisions per usar al Banc Popular i abandonar als petits estalviadors el que va motivar la primera demanda davant el TJUE contra la Junta Única de Resolució.

A més en aquests dos anys, ADICAE ha presentat les al·legacions en defensa dels milers de perjudicats demostrant que el comunicat de la JUR en el qual justifica la decisió de no compensar als afectats es basa en uns escenaris i informacions de l'informe de Deloitte que són merament estimatius i especulatius i ni tan sols fan referència a la quantitat necessària de liquiditat que s'ha hagut de subministrar al banc després de la resolució.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email