Arxiu de notícies - MARÇ 2019

 
Celebrem el nostre 20è aniversari
imagen

Març 2019

 

AICEC-ADICAE compleix dues dècades defensant els drets de les persones consumidores a Catalunya de la mà de les seves institucions de consum i liderant accions i legislacions avançades com va manifestar Manuel Pardos: En aquesta relació d’AICEC-ADICAE amb les institucions i les persones consumidores crec que hem demostrat que estàvem molt a l'avantguarda.


En aquest acte, inaugurat per Jordi Tarruella, vicepresident d’AICEC-ADICAE, van intervenir Elisabeth Abad, Directora de l'Agència Catalana de Consum que va destacar “la importància de caminar sempre de la mà amb el món associatiu per a defensar amb més força els drets dels consumidors”. I també Sonia Gutiérrez Directora del Servei de Suport a les Polítiques de Consum  de la Diputació de Barcelona.

 AICEC-ADICAE, Associació de Consumidors i Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances, a Catalunya, compleix 20 anys com a referent dels consumidors de serveis financers i de la lluita contra el frau i abusos de la banca.

En la seva intervenció, Manuel Pardos, president d’ADICAE i AICEC-ADICAE ha destacat que “en l'acció col·lectiva, en la qual hem estat també pioners, hem ensopegat amb una legislació espanyola que no ens permet portar endavant l'acció col·lectiva. Aquesta acció és la principal d'una associació de consumidors i usuaris que el seu deure és defensar als consumidors i usuaris. Estem legitimats de manera prioritària i per això hauria de ser nostre principal instrument que no les demandes individuals”.

Aquestes dues dècades han situat a AICEC-ADICAE en una posició de fortalesa i reconeixement en la lluita contra les injustícies contra les persones consumidores, tant a nivell nacional com internacional. Han estat moltes les victòries dels usuaris i usuàries sobre les grans estafes que ha sofert la ciutadania en la transformació de la vida econòmica del nostre país. Moltes de les quals han hagut de ser resoltes pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea que, indefectiblement, ha donat la raó a l'associació. Avui mateix el TJUE ha avalat les tesis de l'organització quant al venciment anticipat.

AICEC-ADICAE mira al futur orgullosa del seu passat. L'Associació, un referent com a organització social, cerca que les persones exerceixis els seus drets, no solament en l'àmbit on han estat estafat, sinó que els exerceixin i els facin realitat en tots els actes econòmics realitzats. En tots aquests actes pot trobar-se el germen d'un consumidor conscienciat, participatiu i preparat davant els reptes que ens esperen.


( más información )
 
La discriminació de gènere en el sector bancari dificulta a les dones l'accés als serveis bancaris
imagen

Març 2019

 

Al voltant del 8 de març convé posar de relleu que les desigualtats arriben al tracte de les entitats financeres, que contrasten amb més severitat la situació familiar de les dones. Es demana a les dones en major mesura que acreditin l’empresa en la qual treballen i es proporciona més assessorament en les atencions als homes (62.5%) que no pas a les dones (12.5%).

L'accés al consum per a la majoria de la població ha estat a través de la compra de béns necessaris per a la reproducció de la vida. En les nostres societats patriarcals i heteronormatius, les dones s'han vist forçades a assumir les càrregues domèstic-familiars i dins de les mateixes es troba el consum. La cura i manteniment de la llar i la família implica necessàriament la realització d'una sèrie de compres i consums. Des de situacions més o menys precàries, des de moments històrics on cap més parlar d'autoconsum que de consum pròpiament, fins a les èpoques actuals de sobreconsum, les dones han estat les encarregades de comprar i elaborar els productes i mercaderies necessaris per a tota la família.

D'altra banda i de la mateixa forma l'imaginari social de la masculinitat es fonamenta a ser el cap de família, és a dir aquell que és responsable de procurar a la unitat familiar la renda monetària per a adquirir els béns i serveis necessaris per a la subsistència de la llar. Això representa que majoritàriament l'home és qui administra i representa a la família en la gestió de la renda i el patrimoni i no precisa l'autorització de la dona per a comprar, vendre, deixar, hipotecar o avalar. És a dir, com més esporàdica és la compra d'un bé o servei però més significació social tingui, l'home adquireix més pes en la decisió en l'execució de la compra. En altres paraules, les compres que es realitzen amb major freqüència i són necessàries per al benestar de la llar formen part del treball quotidià de les dones.

En aquest sentit, en el sector financer, en la mesura en què els productes contractats es compliquen, les dones perden autonomia. La titularitat dels crèdits, plans de pensions i productes d'inversió de les parelles corresponen en major percentatge als homes, sent això més evident pel que fa a les inversions (32,7% dels homes enfront del 17,3% de les dones) (SETEM, 2016). Aquests últims i els plans de pensions són productes sobre els quals els homes tenen un paper més decisiu tant pel que fa a la cerca d'informació com a la presa de decisió final.

Un altre eix de desigualtat es pot veure a l’hora de sol·licitar un préstec, on les dones s’han de veure amb més barreres que els homes principalment per tres diferents factors.

En primer lloc, a la masculinització o feminització del projecte que es vol finançar. El caràcter més o menys feminitzat dels projectes empresarials impulsats per dones pot repercutir en la consideració que les entitats financeres realitzen a l'hora d'avaluar el seu risc, interès o viabilitat. Si estan molt feminitzats i són molt petits, solen ser considerades poc interessants com a negocis per la seva menor rendibilitat. La seva viabilitat es tendeix a avaluar negativament. Si, per contra, apunten al desenvolupament de projectes “masculinitzats” liderats per dones, l'estereotip que aquestes tenen menys competències per a afrontar-lo amb èxit tendeix a generar dubtes respecte de la viabilitat d'aquest.

En segon lloc, també representen una barrera per a les dones les polítiques de crèdit de les entitats financeres. Aquestes polítiques no exclouen formalment a la dona que, en aquest sentit i de manera general, està emparada pel marc legal (almenys als països considerats desenvolupats) però, més enllà de les directrius, la veritat és que la manera en la qual s'apliquen pot condicionar el tracta que les entitats donen a les dones. La manera de triar els grups objectius preferents, en alguns casos, pot estar esbiaixada pel gènere. Els criteris del risc de crèdit poden tenir, així mateix, el mateix biaix de gènere a l'hora d'avaluar les operacions. Això es pot traduir en majors exigències, costos més alts o exigència de contractar productes associats.

Finalment, la bretxa salarial, una variable determinant que incideix en la capacitat de les dones per a accedir al crèdit a causa dels límits d'endeutaments establerts per les entitats financeres per a evitar que el o la clienta utilitzi un percentatge superior dels seus ingressos mensuals destinats a aquest concepte. De fet, així ho explica el mateix BBVA, en el seu informe del 2014 sobre les pensions i els hàbits d'estalvi orientats a la jubilació a Espanya.

Des de l’Associació creiem essencial que aquestes desigualtats desapareguin fonamentalment amb una millor formació a les persones consumidores, amb especial èmfasis en els col·lectius vulnerables; dones, joves, nouvinguts i gent amb formació reglada baixa, i amb mesures polítiques pel millorament de la situació les dones en els espais productius i una disminució de les tasques reproductives.


( más información )
 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email