Arxiu de notícies - JULIOL 2018

 
FRACÀS TOTAL DE LA JUSTÍCIA I LA POLÍTICA EN LA SENTÈNCIA DE FORUM
imagen

 

Juliol 2018

ADICAE exigirà als grups parlamentaris el compliment de l'acord unànime del Congrés que el Govern de Rajoy va ignorar completament.   

Els vergonyosos 12 anys de procediment, que segurament encara s'estendràn a dos més, demostren la ineficàcia i el descrèdit de la justícia espanyola. 

D'altra banda, el rescabalament de les afectades no serà possible perquè els defraudadors només respondràn amb els seus bens embargats, quantia insignificant a l'hora de fer front la seva responsabilitat civil. La decisió demostra que defraudar acaba sortint barat a Espanya.

Dotze anys després de l'estafa, les 270.000 afectades veuen com se'ls ha donat l'esquena, rebaixant les penes que demanava ADICAE i fins i tot la pròpia anticorrució.

“El frau més gran de la historia d'Espanya” acaba amb tan sols 12 anys i 4 mesos de presó pel cap de l'estafa, Francisco Briones, quan la fiscalia demanava fins a 19 anys de presó i ADICAE elevava la petició fins als 27 anys.

La lamentable rebaixa de penes també ha afectat la resta d'acusats, arribant a la vergonyosa absolució dels exconsellers Hijón, Fernández, López Gilarte i Macià, pels quals ADICAE demanava fins a 15 anys de presó.

L'associació creu que aquesta sentència és un clar exemple del incompliment del dret a la tutela judicial efectiva, produint un enderreriment de la resolució d'un cas d'aquesta magnitud, que deixa a milers d'inversors i famílies en l'estacada.

La condemna penal no aconseguirà restituir els imports a les 270.000 afectades, que fins avui només han recuperat el 20% del que els van robar. Ni la responsabilitat civil de 3.700 milions imposada a Briones ni les quantitats i béns intervinguts a la resta d'acusats aconseguiran tornar el 80% restant als afectats.

Per tot això, ADICAE, segueix reclamant la solució política que va ser aprovada fa ja quatre anys al Congrés dels Diputats i en tots els parlaments autonòmics, per donar una solució eficaç a les milers de famílies víctimes d'aquest gran frau.

Participa! Mobilitza't! Uneix-te!

Salut i lluita!

 
La venda irregular de Fons d'Inversió entre les persones consumidores arriba als tribunals.
imagen

 

Juliol 2018

ADICAE va a l'Audiència Nacional davant l'intent de Caixabank d'eludir una sanció de la CNMV de 5 milions per incomplir la Llei del Mercat de Valors en la venda de Fons d'Inversió.

Des d’ADICAE ens hem personat al recurs interposat per Caixabank contra la multa imposada pel cobrament indegut d'incentius no permesos en la venda de fons d'inversió, del qual se n’ha de clarificar l'impacte per les persones consumidores.

La CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors) va multar Caixabankamb cinc milions d'euros el passat 28 de març, per una infracció molt greu consistent en percebre de tercers incentius no permesos en fons d'inversió, sense respectar l'obligació de diligència i transparència, inclosa en els articles 208 i 284 de la Llei del Mercat de Valors.

Encara que des d’AICEC-ADICAE considerem que les sancions no són la solució als abusos sistemàtics de la banca, ja que el rescabalament a les víctimes ha de ser sempre allò fonamental, les infraccions de la de la Llei del Mercat de Valors i de les normes de conducta no poden quedar impunes.

La presència d'ADICAE vol evitar que el recurs de l'entitat prosperi i que la sanció derivada d'una infracció molt greu no quedi en paper mullat, tot i que el procediment hauria de permetre determinar amb exactitud l'abast dels danys que, en tot cas, s'hagin infligit a les persones consumidores a les quals Caixabank va "col·locar" Fons d'Inversió en base als interessos de la pròpia entitat (a canvi d'una comissió per cada contractació).

L'actuació de Caixabank no és l'única que ha estat objecte de sanció; els mateixos fets ja van suposar una multa de 3,5 milions d'euros per al BBVA, que en aquest cas ha renunciat a recórrer judicialment la decisió del supervisor (en aquest cas el BBVA va cobrar incentius no permesos en fons clònics i institucions d'inversió col·lectiva estrangeres).

Davant els abusos innombrables de la banca, que les darreres sancions fan paleses, des d’AICEC-ADICAE alertem que la regulació no serà eficaç si no es fan els passos necessaris per a garantir el seu compliment; el frau de les preferents i la col·locació d'altres productes "tòxics" són una mostra de com la legislació pot resultar inútil si no es fa una aplicació efectiva de la mateixa. Per això l'Associació considera que la transposició de MIFID II que a Espanya encara no s’ha aplicat, ha de ser una oportunitat per corregir les pràctiques abusives al sector.

Les principals deficiències en la venda de Fons d'Inversió detectades per la CNMV a través de l'eina del misteryshopping o ‘client misteriós’ són, en línia amb el que hem denunciat des d’AICEC- ADICAE en nombroses ocasions: la informació insuficient sobre costos i riscos, les recomanacions implícites verbals no reconegudes com assessorament, la utilització de fitxes comercials recollides de forma imprecisa i la incorrecta informació rellevant del DFI (Document de Dades Fonamentals). Aspectes on la banca ha de fer un gir radical que passa necessàriament pel canvi en les relacions amb les persones consumidores, tal com fa temps que des d’AICEC-ADICAE reclamem i proposem.

Participa! Mobilitza't! Uneix-te!

Salut i lluita!

 
DESPESES HIPOTECARIES: DES DEL PUNT DE PARTIDA FINS L'ACTUALITAT
imagen

 

Juny 2018

ADICAE segueix organitzant-se per tot Espanya per aconseguir una nova victòria de les persones consumidores front les 60 entitats financeres que han estafat amb les despeses abusives de formalització de les hipoteques.

Les consumidores hem de tenir tota la informació possible a l'hora d'embarcar-nos en una lluita d'aquestes dimensions, i això passa per saber com hem arribat al punt actual i quines seran les línies per les properes demandes agrupades per les despeses hipotecaries.

 

COM HEM ARRIBAT AQUÍ?

En primer lloc, una petita retrospectiva sobre el cas, el Tribunal Suprem (TS) en el 2015 va decidir que les despeses de formalització hipotecaries havien de ser abonats per l'entitat financera, entenent que la clàusula que imposava el pagament d'aquestes costos eren abusius. De la sentència se’n desprenia que es condemnava a l'entitat financera al pagament de l’impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), despeses d'escriptura d'hipoteca, despeses de registre de la propietat, gestoria i la taxació del immoble.

El principal conflicte es plantejava en relació al pagament dels AJD, perquè mentre la Sala 1ª del TS interpretava que l'impost l’havia d’assumir el banc, la Sala 3ª del TS considerava que l'impost ha de córrer a càrrec de la persona consumidora. S'ha de tenir en compte que el AJD pot arribar a suposar en la majoria dels casos més del 70% de les despeses totals. Per tant, s'evidencia l'estratègia de desmobilització de la població per exercir i demandar les despeses hipotecàries, ja que l'import a reclamar disminueix dràsticament.

En segon lloc, el 28 de febrer el Tribunal Suprem feia honor a la dita de «la banca sempre guanya» en sentenciar que els impostos derivats de la conformació de la hipoteca sortirien de la butxaca de les persones consumidores. El pitjor d'aquesta resolució és que contravé la mencionada sentència de 2015 que declarava abusiva aquesta clàusula donada la imposició d'aquestes despeses als consumidors sense negociació prèvia. Un cop més, resulta esgarrifador el missatge implícit que se’n deriva de les sentències del Tribunal Suprem: “la banca, estimades consumeristes, sempre guanya”. Estem parlant que la suma estimada que la banca hauria de retornar serien entre uns 6.000 i els 10.000 milions d'euros.

 

QUIN ÉS EL SEGÜENT PAS?

Davant d'aquesta indiferència judicial pel benestar i la butxaca de les persones consumidores, ADICAE procurarà ser el megàfon de la veu del descontentament i la frustració dels ciutadans/es en els tribunals a través d'una sèrie de demandes judicials agrupades que involucraran a totes les persones afectades de cada entitat i que lluitarà per la devolució de:

Despeses de gestoria

Taxació

Notaria

Registre de la propietat

Impost d'actes jurídics documentats

i tots els interessos legals que han generat en aquest temps!

 

Quina documentació és necessària? La copia del préstec hipotecari, el butlletí d'autorització d'actuacions judicials i la fitxa de participació de socis/es d'AICEC-ADICAE. Pel moment no serà necessari adjuntar les copies de les factures, però amb posterioritat, en els moments futurs de les demandes s’hauran d’aportar.

 

Quins casos poden adherir-se i quin és el termini per la recollida de butlletins? Tot i que hagi finalitzat la teva hipoteca creiem que les despeses hipotecàries ens afecten a totes per igual, encara que no podem assegurar que un cop en el jutjat ens donin la raó en totes les nostres exigències. Encara no s'ha fixat un termini màxim per acceptar les demandes per assegurar que la majoria de les persones disposades de tirar a endavant amb la demanda s’afegueixin. En aquest enllaç podràs veure més informació sobre aquesta demanda col·lectiva i com adherir-si.

Novament, serà una lluita llarga i feixuga amb molts interrogants pel davant. I que segurament, haurà d’acabar anant a Europa coneixent l’actitud dels tribunals espanyols i la seva sensibilitat vers els abusos financers. Per aquest motiu, cal canviar les normes de joc i no només podem pensar en la devolució d’uns quants front la resta. Ho volem per a tothom i per sempre. I no només les despeses hipotecàries, hi ha infinitat de clàusules i estafes relacionades amb la bombolla immobiliària que no podem permetre que es tornin a repetir mai més. Per aquest motiu, la voluntat de l’Associació és i serà modificar la llei hipotecària que actualment s’està debatent al Congrés dels Diputats. Una llei de l’època napoleònica que el Govern de l’Estat i els principals grups parlamentaris del Congrés dels Diputats no pretenen modificar per donar una solució política, real i factible a aquests abusos. Que es pretén aprovar desobeint les pròpies sentències judicials. No es tracta només de la devolució d’uns diners, es tracta de l’honor i l’orgull de tota la ciutadania de la que pretenen prendre’ns el pèl una vegada més.

Però si alguna cosa ens resulta important a AICEC-ADICAE és el potencial transformador per la societat que conté la nostra última exigència: la nul·litat d'aquesta clàusula abusiva. Amb el vostre suport i comprimís serem totes i tots capaços de canviar la legislació perquè en el futur tota persona consumidora estigui protegida d'aquests abusos. Aconseguit això, haurem aportat el nostre gra de sorra per seguir avançant cap a la societat justa que ens mereixem i aspirem.

 

Participa! Mobilitza't! Uneix-te!

Salut i lluita!

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email