Arxiu de notícies - SETEMBRE 2016

 
Risc per les persones consumidores: nova volta de rosca de l'oligopoli de les telecomunicacions
imagen

(28.09.2016) Més del 90% del mercat de la telefonia i internet a Espanya ha quedat en mans només de 4 empreses: Movistar, Vodafone, Orange i Masmovil, que acaba de fer oficial la compra de Yoigo i Pepephone. A menor competència, major risc de problemes per a les persones consumidores. Per prevenir, cal que coneguis quins són els principals abusos d'aquestes empreses.

L'augment de línies de banda ampla mòbil al juliol, amb 423.817 noves altes, comporta un reforçament de l'oligopoli en matèria de telecomunicacions. Els usuaris i les usuàries han de romandre alerta per evitar abusos de les companyies telefòniques.

Les últimes dades de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) indiquen que les tres grans empreses del sector de les telecomunicacions (Movistar, Vodafone i Orange) van veure reforçada la seva posició de domini després de l'augment de les línies de banda ampla mòbil al nostre país amb 423.817 noves altes al juliol. Aquest mes va tancar amb un total de 38,8 milions de línies de telefonia mòbil, xifra que suposa un 7,5% més que en el mateix mes de l'any anterior. Entre les tres grans companyies controlen un 83,13%.

A aquest escenari cal afegir un quart actor que pren força: MásMóvil acaba d'adquirir dues empreses de les trucades ‘low cost’, Pepephone i Yoigo, les quals seguiran funcionant com fins ara, amb marca pròpia. A més, cal recordar que també aquest any Orange va comprar Jazztel.

A l'espera de comprovar quins efectes tenen aquestes operacions en els clients, la realitat és que l'oligopoli de les telecomunicacions fa una volta de rosca i es reconcentra encara més: entre Movistar, Vodafone, Orange i MásMóvil controlen més del 90% d'un sector que és el que més reclamacions de persones consumidores genera.

L'experiència diu que a menor competència, major risc per a les persones consumidores. Per això, repassem els principals problemes dels usuaris i usuàries en aquest sector i les vies per reclamar.

 

Principals problemes dels usuaris i usuàries de telefonia

Cobrament de penalitzacions completes sense tenir en compte que ha de ser proporcional al mateix temps que resti per finalitzar la permanència.

Vigila amb el roaming. Si vols utilitzar el mòbil a l'estranger, assegura't de tenir activat el servei de roaming, informant-te abans de les tarifes que t'aplicarà la teva companyia, especialment les d'accés a Internet. Per cert, després de la pressió de les organitzacions de consumidors i el rebuig de les persones usuàries, la Comissió Europea ha retirat el pla de limitar a 90 dies el roaming i ha presentat una nova proposta per evitar l'ús abusiu quan la desaparició d'aquest servei sigui efectiva al juny de 2017.

Aplicar l'IVA a les penalitzacions de permanència, quan aquests pagaments no estan subjectes a l'impost.

Cobrament per serveis que la companyia va oferir gratuïtament.

Cobrament per alliberar el mòbil quan ha acabat el període de permanència o si ja s'ha abonat la penalització.

Cobrament d'SMS Premium que no han estat sol·licitats.

Que la companyia es quedi amb el saldo de les targetes prepagament, obligant a consums mínims o a recàrrecs periòdics.

Cobrament per emetre les factures en paper o per no domiciliar el seu pagament.

Errors en la facturació.

Orientar als clients a cridar a telèfons 902 quan volen contactar amb la seva empresa, quan la llei prohibeix cobrar per les trucades al servei d'atenció al client.

 

Com reclamar

Les persones consumidores podeu presentar reclamacions davant el Servei d'Atenció al Client de la vostra companyia:

Per escrit: És important quedar-se amb un justificant de lliurament de la reclamació.

Per telèfon: Hem d'exigir que ens facilitin un document que acrediti la presentació de la reclamació.

Si passat un mes la companyia no contesta o l'explicació que ens donen no ens satisfà podrem continuar la reclamació per les següents vies:

L'Oficina d'Atenció a l'Usuari de Telecomunicacions. Depèn del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, i té com a funcions la resolució de controvèrsies entre operadors i persones usuàries. Es podrà presentar la reclamació davant aquest organisme en un termini màxim de tres mesos des de la recepció de la contestació per part del Servei d'Atenció al Client o si transcorre un mes sense contestació. Si aquesta oficina resol a favor del consumidor es podrà obligar a la companyia a la devolució de les quantitats facturades indegudament.

Juntes Arbitrals de Consum. És un procediment ràpid, senzill, gratis i voluntari per a les parts. El termini per acudir a aquesta via és de tres mesos explicats des de la resposta de l'operador o la finalització del termini d'un mes que té per respondre. Si l'empresa accedeix a sotmetre's a Arbitratge es dictarà un laude i serà d'obligat compliment per a ambdues parts. Si un consumidor acudeix a les Juntes Arbitrals i la companyia finalment no es vol adherir al sistema de resolució extrajudicial de conflictes es torna a obrir el termini de 3 mesos per reclamar davant l'Oficina d'Atenció a l'Usuari de Telecomunicacions.

ADICAE posa a la disposició de totes les persones consumidores una senzilla aplicació per generar reclamacions de forma automàtica així com les seves seus a tota Espanya, on totes les persones usuàries poden efectuar les corresponents reclamacions.

 
La banca encareix els crèdits a l'estudi més d'un 30% en només un any
imagen

ADICAE analitza en un estudi fins a 28 productes específics que ofereix la banca espanyola per finançar graus i màsters, amb un interès mig del 9,08% i una TAE abusives en les grans entitats bancàries: BBVA (23,91%) i Santander (24,13%). Els estudiants i les seves famílies, a més, es veuen abocats a contractar diversos productes vinculats.

El cost de finançar estudis universitaris es dispara a l'Estat espanyol. Als 1.110 euros de mitjana anuals que costa estudiar un grau, o els 2.020 euros d'un màster, se sumen despeses de material escolar, o el lloguer d'un habitatge si s'estudia fora de la localitat d'origen. Per això milers de famílies es veuen abocades a demanar un crèdit a una entitat financera. Els costos s'han encarit un 32,55% en l'últim any, segons l'estudi realitzat per ADICAE .

ADICAE ha analitzat els 28 principals productes que ofereixen les entitats per costejar els estudis universitaris. Amb un tipus d'interès a tipus fix en la seva majoria, les entitats imposen una TAE mitjana del 9,08%, respecte al 6,85% de 2015. Així, els alumnes del curs 2016-2017 es troben des crèdits al 4% (Cajasiete) fins al 11,66% de Banc Popular o el 13,60% de Sabadell, encara que la palma se l'emporten BBVA (23,91%) i Santander (24,13%). En moltes ocasions, aquests alts interessos solen estar camuflats en la lletra petita i difuminats tipogràficament, passant desapercebuts.

 

COMPTE AMB PRODUCTES VINCULATS, ALTES COMISSIONS I MANCANCES

L'anàlisi d'ADICAE ha detectat que en els crèdits a l'estudi també s'obliga a contractar productes associats com assegurances de vida (CaixaBank, Oficinadirecta.com) i d'accidents (Sabadell) i altres com un pla de pensions comercialitzat per Liberbank amb l'esquer de reduir l'interès. I, en la majoria dels casos, comporten la domiciliació de nòmina o pensió.

ADICAE recorda que no hi ha cap llei que obligui a contractar un producte vinculat quan es subscriu un préstec, de manera que la persona consumidora sempre pot negociar amb l'entitat i valorar si li convé o no acceptar aquests productes, que encareixen el préstec a través de les comissions que tenen per si mateixos i minven la seva independència d'actuació davant de la del banc.

Algunes de les comissions són elevades tenint en compte que van dirigits a estudiants. Santander i BBVA apliquen les comissions d'obertura més altes: fins a un 3%; els segueix Sabadell, amb un 2%. Cal afegir les comissions de cancel·lació o amortització parcial o anticipada, que oscil·len entre el 0,5 i l'1%.

Una de les suposades avantatges d'aquests crèdits són els seus períodes de carència (fins de 5 anys) durant el temps en què l'alumne es trobi immers en els seus estudis, temps en què només paga interessos però no capital del crèdit. Però l''ajuda' no és tal ja que, transcorreguda la carència, els interessos es calculen sobre la quantitat que queda per pagar i en conseqüència acabarà pagant més diners al banc.

 

CRÈDITS RÀPIDS: PERILLOSA ALTERNATIVA

Una creixent alternativa però gens aconsellable és la dels crèdits ràpids i microcrèdits. Després de la aparent facilitat per aconseguir i tornar els diners, s'amaguen altíssims interessos, amb TAE que arriben al 16,03% (Cofidis), 19,50% (Cetelem) o sagnants 1915% (Vivus) o 5.431% (PepeDinero).

Perquè qualsevol ciutadà aprengui a evitar que el crèdit es converteixi en un parany, ADICAE ha publicat el 'Manual pràctic sobre el crèdit ràpid i el crèdit al consumi l'estudi 'La realitat del crèdit no hipotecari a Espanya. Anàlisi econòmica i jurídic del crèdit al consum i els crèdits ràpids '.

 

CONTROL DE LES INSTITUCIONS

Mentre el BCE facilita crèdit a cost zero a la banca, aquesta segueix sense traslladar a les famílies les mesures dirigides a reflotar l'economia real. El Ministeri d'Economia i el Banc d'Espanya han de posar fi a unes condicions abusives per als estudiants i les seves famílies. I més tenint en compte que, segons la Llei de Repressió de la Usura, en vigor des de 1908, no és legal imposar interessos notablement superiors al normal del diner i manifestament desproporcionats, en un moment en què el tipus d'interès legal està al 3% segons el Banc d'Espanya, i el Banc Central Europeu manté els tipus d'interès de l'eurozona en el 0%.

Així mateix, ADICAE anima els estudiants i les seves famílies a buscar altres alternatives abans d'acudir a aquests préstecs, com les beques d'institucions públiques, programes de les universitats d'ajudes a l'estudi o el préstec de familiars.

 

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email