Arxiu de notícies - JULIOL 2016

 
"El proper Govern ha d'engegar la solució aprovada per Fórum, Afinsa, Art i Naturalesa si volem Justícia"
imagen

(28.07.2016) El president d’ADICAE, Manuel Pardos, assegura que la sentència del cas Afinsa certifica la "gran fallada de la Justícia i l'Estat de Dret" perquè, encara que es condemna a les persones responsables a retornar els diners a les persones afectades, la deterioració dels béns d'Afinsa fa que sigui improbable que aquestes recuperin la totalitat dels seus estalvis.

 La secció Primera de la Sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat a 11 dels 13 exdirectius d'Afinsa per delicte d'estafa agreujada, insolvència punible, delicte continuat de falsejament dels comptes anuals, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública a penes que en els casos més greus aconsegueixen els 12 anys de presó. El president d’ADICAE, Manuel Pardos, ha qualificat la condemna de “rebaixes d'estiu de l'Audiència Nacional i la Justícia espanyola, perquè ADICAE i la Fiscalia sol·licitaven 19 anys de presó per als afectats”.

El tribunal els aplica el tipus agreujat de l'estafa en valorar el perjudici massiu que va produir la companyia filatèlica. Es va tractar d'una de les estafes piramidals més rellevant coneguda pels nostres tribunals, amb 190.022 persones afectades, 2.438 creditors al moment de la intervenció (9 de maig de 2006) i 2.574 milions d'euros en el seu passiu i 150 milions de segells en els seus magatzems. En total els condemnats han estat condemnats a retornar a les persones afectades 2.574 milions d'euros.

No obstant això el més probable és que les persones afectades no rebin la totalitat dels seus diners per aquesta via perquè, tal com es pregunta el president de ADICAE, “com es cobren, si després de 10 anys només s'ha recuperat el 10% dels diners perquè s'ha deteriorat el patrimoni d'Afinsa per la crisi econòmica i immobiliària?”, en referència a les minses quantitats obtingudes mitjançant la venda dels béns de l'empresa en el concurs de creditors. “Aquesta sentència no soluciona gairebé gens per a les persones afectades, que només han cobrat un 10%. Segurament l'embargament dels béns dels acusats pot tenir algun efecte, però no massa”, reitera Pardos.

Una estafa que segons explica el tribunal va afectar a la classe mitjana, amb víctimes que en molts casos van perdre els estalvis que guardaven per a la jubilació o per fer front a situacions de crisis. Es va tractar d'un negoci fictici "sense cap sentit econòmic" basat en una sobrevaloració constant de segells que no tenien valor intrínsec. “És una gran fallada de la Justícia i l'Estat de Dret, 10 anys després no és ni un ni l'altre. El procediment que ha usat l'Audiència Nacional és vergonyós, ha causat nombrosos problemes a advocats i procuradors. No hi ha hagut Justícia pública i exemplar”, ha criticat el president d’ADICAE. A més els condemnats recorreran la sentència amb tota probabilitat.

La via política, l'única solució possible

ADICAE seguirà lluitant perquè s'engegui la solució aprovada al Congrés “per unanimitat de tots els partits, que hauria d'haver engegat ja el Govern del PP i haurà de fer-ho el proper Govern si volem que la Justícia representi alguna cosa real per a la ciutadania. Hem parlat amb tots els partits i segueixen estant d'acord amb la solució, i així ens ho van dir en les reunions que vam tenir a la passada campanya electoral. Això ha de complir-se i ser efectiu”, ha explicat Pardos.

La proposta consisteix, que el Ministeri d'Economia i Competitivitat, a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), dirigeixi als qui ostenten la condició de consumidors i usuaris una oferta d'adquisició, per un determinat percentatge del seu valor nominal, de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals en curs de Fórum Filatèlic, S. a., Afinsa Béns Tangibles, S.A. i Art i Naturalesa Gespart, S.L.

No es tracta d'una fórmula nova, ja que ja es va aplicar en un altre gran escàndol, com va ser el de la cooperativa Promoció Social d'Habitatges (PSV), i, a més, no tindria perquè produir increment del dèficit públic, ja que el ICO adquiriria un actiu en procediments concursals que, li suposa un desemborsament real equivalent menor al nominal dels actius que adquireix.

 
El judici de preferents de Bankia confirma que la solució als fraus bancaris passa per l'acció col·lectiva
imagen

(14.07.2016) "La vista del judici de les preferents de Bankia ha permès confirmar el caràcter massiu i orquestrat del frau que requereix una solució col·lectiva", com ha assenyalat Manuel Pardos, president d’ADICAE. De fet, el jutge ha desmuntat la intenció de Bankia d'analitzar client per client i ha confirmat que el cas requereix una anàlisi col·lectiva, recolzant-se en una altra operació en massa com la de les clàusules terra.


EL PRINCIPI DE LA FI DE L'ETAPA NEGRA DE LA BANCA ESPANYOLA

"Avui ha quedat clar que l'estafa de les preferents no estava resolta, com han volgut fer veure Goirigolzarri o el propi Govern, que amb els seus injusts arbitratges van deixar sense solució a la meitat de les persones afectades", ha afegit Pardos. Dels 2.143 afectats que defensa l'Associació en aquest procés (el major contra Bankia), han assistit més de 500 persones a una sala que s'ha quedat petita.

"Ahir van ser les clàusules terra, avui les preferents i demà les comissions en els caixers de CaixaBank, sembla que la banca espanyola no té fi en els seus fraus", ha recordat Pardos. "La banca només pot salvar-se fent Justícia si vol tenir la confiança dels clients i jugar el paper que ha de jugar en l'economia ha de ser transparent i amb un tracte just a les persones consumidores. Esperem que sigui el principi de la fi de l'etapa negra de la història de la banca a Espanya", ha assenyalat Pardos.

La quantitat mitjana defraudada és de 30.000 € per client (el que porta a 64 milions el total a recuperar en aquest cas). En canvi, Bankia només va incloure en el seu arbitratge a aquells que tenien menys de 10.000€, la qual cosa al seu torn va incomplir amb criteris tan absurds com, per exemple, si la persona tenia estudis o no.

El tribunal ha acceptat totes les proves presentades per ADICAE, que a més ha sol·licitat l'efecte extensiu de la sentència perquè qualsevol afectat, hagi reclamat o no, pugui beneficiar-se.


BANKIA: NUL·LA TRANSPARÈNCIA, NUL·LA COL·LABORACIÓ

El judici hauria quedat vist per sentència si Bankia no s'hagués negat a presentar dues proves sol·licitades per ADICAE, la qual cosa ha portat al jutge a ordenar a l'entitat al fet que les aporti abans del 14 de setembre. A partir d'aquesta data serà quan es fixi una única sessió perquè cada part present les seves conclusions.

En concret, Bankia s'ha negat a mostrar l'argumentari intern amb el qual l'Adreça donava les instruccions i estratègies a seguir per les sucursals per vendre el producte fraudulent, i el sistema de bons i incentius amb el qual es premiava als empleats que més preferents col·loquessin. Sens dubte és "la gota que satisfà el got de la supèrbia i la nul·la transparència que Bankia ha mostrat des del principi", la qual cosa evidencia que, molt al seu pesar, les preferents encara no estan resoltes.

ADICAE espera que la resolució segueixi el camí de la recent victòria de l'Associació contra les subordinades de Caja Madrid, on es va declarar la nul·litat dels contractes per la abusivitat, no només de la comercialització, sinó de les condicions generals de contractació, clàusules bessones a les quals figuren en els contractes de preferents.

 
Manuel Pardos: "Seguirem lluitant per aconseguir la devolució de tots els diners cobrats de més amb les clàusules sòl"
imagen

(13.07.2016)El president d'ADICAE crida a les consumidors a romandre unides, impulsant novament la mobilització social. A més, recorda que l'informe de l'advocat no és vinculant i que la Comissió Europea ja s'ha pronunciat a favor de la devolució de tots els diners cobrats de més per part de la banca.


El president d'ADICAE, Manuel Pardos, ha valorat l'informe de l'advocat general del Tribunal Europeu de Justícia (TJUE), que no obliga a la banca espanyola a retornar tots els diners cobrats de més amb les abusives clàusules sòl. “La notícia del pronunciament de l'advocat general, l'italià Mengozzi, sobre la limitació o no del rescabalament i la devolució dels diners cobrats de més amb les clàusules sòl, després de ser declarades abusives pel Tribunal Suprem d'Espanya, és una pèssima notícia sobretot per a Europa”, ha assegurat Pardos.


L'informe de l'advocat no vol dir que la sentència vagi a anar pel mateix camí, ja que no es tracta d'un document vinculant. En realitat l'advocat general correspondria a la figura que tenen els fiscals a Espanya. El següent pas serà el pronunciament de tot el TJUE davant aquesta qüestió tan controvertida a Europa. “Cal recordar que la Comissió Europea ens ha defensat als consumidors i usuaris”, ha indicat Pardos. En efecte, la Comissió Europea va publicar al 2015 un informe que no deixava lloc al dubte en el qual afirmava que els bancs espanyols estan incomplint la normativa europea i havien de retornar tots els diners cobrats de més amb les clàusules terra.


“La primera impressió que hem vist en aquest informe de 25 pàgines, que estudiarem, parla de sancions per a Espanya però no era una sanció el que es demanava al TJUE sinó la interpretació de la directiva 93/13 de la Comissió i del Consell Europeu que declarava nul·les totes les clàusules hipotecàries abusives”, explica Pardos.


Per això, el president d'ADICAE creu que “s'equivoca l'advocat general”, i ha advertit que ADICAE i la plataforma d'afectats per clàusules terra, “seguirem lluitant perquè aquest gravíssim frau a milions de persones consumidores no es resolgui per l'argument que va donar el Tribunal Suprem i al que s'adhereix l'advocat general, que 'pobreta banca espanyola, que ha fet un frau enorme i ara no ho pot pagar perquè entraria en fallida'. El lobby de la banca espanyola ha aconseguit pressionar al tribunal per alliberar-se de fer Justícia davant aquest frau constant”.


Per això “avui cridem a totes les persones consumidores a secundar les mobilitzacions que farem a les principals places de l'Estat espanyol”. “Seguirem la lluita fins a aconseguir que es faci Justícia com ha de ser i es retorni tots els diners cobrats de més amb les clàusules terra. Aquesta no és l'Europa que volem, és una Europa desprestigiada si es plega als interessos de la banca espanyola”, ha criticat Pardos.

 
13 de juliol: Europa, a favor de la devolució total de la clàusula sòl?
imagen

(11.07.2016) L'advocat general de la Unió Europea es pronuncia el 13 de juliol sobre si la banca ha de retornar tot el cobrat per la clàusula terra. Donarà la pista del que dicti el Tribunal de Justícia de la UE, la decisió pot afectar a més de 4 milions de famílies. Informa't de primera mà a les assemblees que ADICAE farà el mateix dia 13.

Totes les mirades apunten a Luxemburg aquest dimecres 13 de juliol: aquest dia l'advocat general de la Unió Europea (figura equivalent al fiscal en la justícia espanyola) publicarà el seu informe sobre si la banca del nostre país ha de retornar el cobrat de més per la clàusula terra des de maig de 2013, com defensen els bancs i el Govern espanyol, o des del principi de la hipoteca, com exigeixen la Comissió Europea i ADICAE.

Coincidint amb l'anunci de l'informe de l'advocat general, AICEC-ADICAE es mobilitzarà al costat de socis , sòcies i ciutadania el dimecres 13 a partir de les 18 hores a la Plaça dels Ocellets. També serà un moment per dur a terme una assemblea informativa oberta a tot el públic, amb l'objectiu de fer arribar el missatge a tothom i de fer visible la nostra lluita.

Uneix-te a la lluita, vine i informa't

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email