Arxiu de notícies - MARÇ 2016

 
Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores
imagen

(14.03.2016) Demà, dimarts 15 de març del 2016 és el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores i des d'AICEC-ADICAE es commemorarà el dia i es llegirà el manifest en un acte públic al Centre Cívic Golferichs (Gran Via de les Corts Catalanes, 491) a les 11h. El Manifest va sota el lema:

"Els drets de les persones consumidores, drets de la ciutadania"

La societat civil representada per organitzacions socials de molts diversos àmbits ens unim en el Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores amb l'objectiu de reclamar aquests drets com a nexe comú i fonamental a les nostres diverses i compartides reivindicacions socials i econòmiques.

El dret a un habitatge digne, el dret a un sustent econòmic i a un consum suficient, el dret a una justícia efectiva, el dret a una alimentació saludable, el dret a l'educació financera independent, el dret a la garantia de l'estalvi i seguretat econòmica de les famílies i d'altres de les persones consumidores són sistemàticament infringits en el nostre Estat.

Aquesta vulneració enfonsa les seves arrels a considerar al ciutadà per part dels grans poders econòmics com a mera mercaderia per a la maximització dels seus beneficis i interessos, degradant els nostres drets socials i econòmics a la mínima expressió. Davant d'això reivindiquem els drets de les persones consumidores com l'instrument clau per parar els peus a aquest joc del “tot s'hi val” en el tauler de l'economia. Les consumidores volem influir decisivament en les regles del joc.

Les entitats financeres i grans empreses són les que han imposat les seves normes sobre les institucions en les més importants legislacions en matèria econòmica i de consum de manera sistemàtica des de la transició. Però la situació ha canviat i no volem tolerar més abusos a les persones consumidores, i per això volem desmarcar-nos definitivament de l'antic sistema de corrupció econòmica i fraus massius a les consumidores amb les armes de l'acció col·lectiva, de l'acord social, de la participació en les institucions i de la lluita contra l'individualisme i la passivitat.

Els poders públics han de garantir la defensa dels consumidors i usuaris i la protecció dels seus interessos econòmics i socials. Malgrat això, a l'Estat espanyol ens trobem la paradoxa, com un cas paradigmàtic a Europa, d'una alta conflictivitat en l'àmbit del consum i, de manera cíclica, amb enormes fraus i abusos massius per part de les entitats financeres i altres sectors de l'anomenat “gran consum”.

Volem un canvi de model de consum per democratitzar el sistema econòmic i construir una societat més justa. Demanem que en totes les actuacions dels poders públics es considerin els drets de les persones consumidores com a peça central per a un nou model econòmic i de país. El canvi també comença per les persones consumidores!

Per tot això, reivindiquem:

- El dret a uns serveis financers justos i transparents. Els serveis financers són cada vegada més importants per a les consumidores, però tenir accés a ells no és suficient; també han de ser justos i transparents. El frau i els abusos com a sistema ha de finalitzar a través d'un nou marc de regulació i supervisió que posi al les entitats financeres al servei dels consumidors i no al servei d'uns poderosos, com succeeix actualment. Garantir la transparència i acabar amb la falta d'informació i la complexitat dels contractes financers és fonamental per garantir els drets i la seguretat de les consumidores.

- El dret a una justícia col·lectiva eficaç i ràpida. Sense justícia col·lectiva, no hi ha justícia per als consumidors. L'acció col·lectiva davant abusos generalitzats no només permet estalviar temps i costos a les persones afectades i a la pròpia justícia, evidentment saturada, sinó visualitzar davant tota la societat la dimensió que adquireixen els fraus de les empreses i entitats financeres, així com la força que poden tenir els consumidors i les consumidores agrupades i organitzades sota una causa legítima i comuna.

- El dret a un subministrament energètic a preu just per a tothom. L'energia, sent un be que influeix directament amb la possibilitat de viure una vida digna, és un dret bàsic al qual tothom hauríem de tenir accés a un preu just, de forma general i igualitària. No pot ser un privilegi d'uns pocs, sinó un dret per a tots i totes.

- El dret a una alimentació saludable i sostenible. El dret a l'alimentació és un dels drets humans fonamentals i, al mateix temps, les persones tenim dret a accedir a una alimentació saludable i sostenible. Una correcta alimentació és fonamental no només per a la salut, sinó també per a la bona vida de les persones consumidores. El consum responsable no només ha de mirar a aquestes, sinó també a les empreses, en la producció i distribució. Només a través d'aquesta corresponsabilitat podrem consumir bé, per viure millor.

Així, enfront de l'intent de considerar als consumidors i les consumidores com a subjectes individuals dels que emana l'únic dret a la lliure elecció de compra dins del mercat, nosaltres reivindiquem el canvi de paradigma de les persones consumidores, passant de ser un subjecte individual i passiu a agent social amb drets. Només sortint d'aquesta ficció individualista i mercantilista del consumidor (i, per tant, de la ciutadania) que encobreix una situació de desequilibri i dominació, podrem garantir l'efectiva aplicació dels drets econòmics i socials.


Els drets de les persones consumidores són claus pels drets econòmics i socials!

Els drets de les persones consumidores són claus pel canvi!

 

Organitzacions socials que hi donen suport:

- UGT – Catalunya

- CCOO – Catalunya

- Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC)

- Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB)

- Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC)

- Plataforma per una Fiscalitat Justa

- Plataforma per un Habitatge Digne

- Associació ProHabitatge

- ATTAC – Catalunya

- Justícia i Pau

- Marea Blanca de Catalunya

- Consell de la Joventut de Barcelona (CJB)

- Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC)

- Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN)

- Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya

- Som Energia

- Federació d'Associacions de Colombians en Catalunya

- Opcions. Per una Nova Cultura del Consum

- MacroSeny. Cuina amb Cor i Seny

- Vitam Pleni

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

19-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Desde la asociación queremos saber cuán importante consideras que es la economía circular y la alimentación. ¿Te interesa este tema? ¿Te gustaría formar grupo para debatir y compartir opiniones? En este taller hablaremos de las toneladas de alimentos que se desperdician y acaben en el gallo de la basura. ¡Anímate y participa!

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email