Arxiu de notícies - FEBRER 2016

 
La fallida sistèmica i delictiva de les caixes d'estalvis
imagen

ADICAE és l'única organització que està present a les principals causes penals contra les caixes d'estalvis

Després de la publicació aquest dimarts de la sentencia de l'Audiència Nacional contra els responsables de Caja Castilla-La Mancha, l'associació de consumidors ADICAE difon el següent article per a la seva difusió als mitjans de comunicació i fa les següents precisions:

1. La fallida de les caixes d'estalvis, que representava el 50% del sistema financer espanyol, no pot quedar impune i lliure de càstig dels seus responsables, com indiquen els nuls resultats dels pocs processos judicials oberts.

2. L'últim exemple d'aquests “judici-farsa” és CCM: el cost de 9.000 milions d'euros pagats pels espanyols per rescatar la caixa equival a 29.970 euros de multa per cadascun dels acusats, que a la pràctica no trepitjaran la presó.

3. ADICAE s'ha personat als principals judicis penals contra els gestors de les caixes per exigir responsabilitats de presó.

4. Amb més de 300 directius de caixes imputats, cap ha acabat encara a la presó.

5. En la major part dels casos els responsables de les desaparegudes caixes han estat ‘premiats’ ocupant càrrecs de màxima responsabilitat als bancs que les han absorbit.

6. Aquest frau sistemàtic i generalitzat es va cometre a costa dels seus propis clients de tota la vida, als quals van arruïnar i van mentir amb productes tòxics. ADICAE crida als partits polítics, còmplices d'aquesta situació -després d'anys als òrgans de govern de les caixes-, a impulsar un gran procés de depuració de responsabilitats de tot un sector per evitar que aquesta impunitat incentivi nous fraus i abusos als consumidors.

 

Les caixes d'estalvi constituïen més de la meitat del sistema financer espanyol; la seva liquidació i la seva fallida tan estesa són motius suficients perquè s'obri una "causa general" contra elles, com reclama ADICAE. Després de quatre decrets de "sanejament financer", es va permetre la liquidació de les caixes d'estalvis amb l'aquiescència dels diferents governs, que complien els anhels de la banca, i sense depurar responsabilitats. ADICAE proposa aquesta causa contra les caixes d'estalvis i els seus gestors, dels quals més de 300 ja estan imputats.

L'obertura de múltiples processos contra Bankia, Nova Galicia Banc, CAM, Catalunya Banc, Caixa Castella-la Manxa, i altres querelles contra dirigents d'altres entitats com el Banc de València, Banca Cívica o Catalunya Caixa, etc., ha posat de manifest el desgovern generalitzat que imperava a les caixes d'estalvis espanyoles. ADICAE està present en totes aquestes causes obertes com a acusació particular i popular per demanar responsabilitats per la successió d'actuacions fraudulentes que es van realitzar amb la connivència dels diferents partits polítics, de cacics locals i empresaris de dubtosa reputació i passant per sobre de la seva pròpia normativa i estatuts. Els governs de Zapatero-Salgado i Rajoy-De Guindos no han sabut posar límit a aquesta situació malgrat les seves tèbies reformes i han permès que es liquidin les caixes, fent pagar a tots els espanyols les enormes quantitats del rescat.


Mala gestió i corrupció al govern de les caixes

Els procediments penals han revelat els negocis especulatius i interessos particulars dels qui han governat i gestionat les caixes d'estalvis els últims 25 anys. La normativa sobre aquestes entitats i els seus propis estatuts les van convertir en vedat de partits, fundacions, grups d'interès econòmic i alts executius. Els objectius socials es van anar corrompent per una estructura de govern que aïllava i “ningunejava” la representativitat dels impositors, els seus veritables amos. La conseqüència és que el control de les caixes va recaure en unes poques mans que van fer d'elles el seu niu per alimentar interessos particulars i partidistes.

 

Operacions immobiliàries especulatives i incontrolades

Caja Castilla-la Mancha seria un exemple clar de dilapidació del patrimoni de les caixes d'estalvis en operacions ruïnoses. Des de l'arribada de Moltó a la presidència de CCM, l'entitat es va embarcar en una política immobiliària faraònica. Segons els informes dels administradors provisionals i del Banco de España, es van dur a terme operacions sense complir els procediments de solvència, i va haver-hi deficiències organitzatives i tècniques; fins i tot, operacions concedides a persones relacionades amb l'entitat, com a crèdits a diversos grups familiars per 459 milions d'euros.

Caixa Galicia i Caixanova també es van embarcar a l'aventura immobiliària amb participacions a Astroc i Sacyr i el pes del maó als seus balanços es va fer insostenible. La participació de Caixa Galicia a l'accionariat d'Astroc, amb la concessió de crèdits i la fallida de la sortida a borsa de la immobiliària, va suposar a l'entitat un crebant de 300 milions d'euros. Al seu torn, Catalunya Caixa es va unir al grup immobiliari Vertix per crear l'empresa Landomus (Vertix Procam) i que, segons recerques de la Fiscalia, va comprar terrenys molt per sobre del seu valor de taxació. Al moment de la seva liquidació, Landomus presentava un patrimoni negatiu de 165 milions d'euros.


Els sous indecents dels consellers

A la majoria de les entitats investigades en els procediments penals, els alts càrrecs manejaven les caixes d'estalvis com si fossin seves. El seu únic objectiu era assegurar-se grans jubilacions i indemnitzacions amb condicions econòmiques absurdes. A les caixes gallegues va haver-hi sous i prejubilacions milionàries dels seus directius amb contractes blindats elaborats per ells mateixos. Per tapar aquest espoli, els estats financers estaven replets de paranys comptables. L'acord de fusió de Caixa Galicia amb Caixanova el 2010, amb el vistiplau de la Xunta de Galicia, es va fer basant-se en unes comptabilitats que no reflectien la situació real. El cas de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani és un altre exemple de falsejament de comptes, que va arribar a reflectir beneficis al 2010 quan realment estava perdent diners. La CAM també té causes obertes per la percepció de dietes abusives de diversos consellers.


L'espoli de les caixes a centenars de milers de clients

Davant els forats als seus comptes, moltes caixes van treure profit dels estalvis dels seus clients per salvar els nombres. Aquests productes es van col·locar indiscriminadament ocultant la veritable situació financera de les entitats en un context en el qual s'exigia més capital a les entitats de crèdit. Aquesta va ser una conseqüència del arraconament al qual van sotmetre als impositors les corruptes estructures de govern de les caixes i evidencia clarament el caràcter de pla preconcebut, al qual ni el Banco de España ni la CNMV van ser capaços de respondre.


Productes de risc per salvar el compte de les caixes

A Catalunya, l'aposta de Caixa Catalunya, Caixa Tarragona i Caixa Manresa en relació a la bombolla immobiliària va fer que els seus comptes s'esfondressin. La ‘solució’ que van adoptar els seus gestors va ser comercialitzar de forma massiva productes financers abusius, com swaps hipotecaris (una aposta financera en la qual el consumidor acabava pagant més per la seva hipoteca) o obligacions subordinades i participacions preferents que computaven com a capital de qualitat als ruïnosos comptes d'aquestes caixes però que atrapaven a la perpetuïtat pràcticament els estalvis dels consumidors. Les caixes gallegues, per la seva banda, van dur a terme una estratègia similar, realitzant una venda de participacions preferents. Per a això van abusar de la confiança dels seus clients -molts d'ells tota la vida-, a través de l'àmplia xarxa de sucursals per tota la geografia gallega. No van dubtar a jugar amb la denominació dels productes. De la mateixa forma va succeir per exemple amb l'anomenada "hipoteca tranquil·la" que va comercialitzar Caixa Galicia i que tancava contractes parany “contra la pujada de l'euríbor”, que en el fons era un swap hipotecari.


Les quotes participatives de la CAM

La CAM va emetre també participacions preferents, deute subordinat i quotes participatives amb informació fictícia, alguna cosa que als procediments es va a posar de manifest, per captar inversors i finançar-se de nou. Tan sols en quotes participatives, van ser 54.000 els afectats de la caixa que van ser enganyats, ja que els van col·locar productes amb risc i molta escassa liquiditat. Després de la fallida de la CAM, les quotes van passar a valer 0 €. Amb la reestructuració bancària, el banc de Sabadell va absorbir a la CAM; ell és qui ha de respondre com a responsable civil subsidiari d'aquestes pràctiques fraudulentes de la caixa valenciana.


El frau de les caixes va afectar a tot el territori nacional

Pràcticament la totalitat del territori nacional està esquitxat per un cas o un altre, la qual cosa evidencia que aquestes males gestions no eren casos aïllats, sinó maneres d'actuar sistemàtiques dels responsables de les entitats. Banca Cívica, fruit de la fusió de Caixa Canàries, Caixa Rural de Navarra, Cajasol i Caixa de Burgos, en són clars exemples. Les diferents caixes que van formar Banca Cívica van atrapar a milers de clients amb preferents i deute subordinat, i també van comercialitzar prop de 200.000 hipoteques amb clàusules sòl. Un altre exemple és el de Unicaja banc, grup sorgit de l'agrupament de Unicaja, Caixa de Jaén i Banc CEISS (Caixa Espanya, Caixa Duero). Unicaja, que tenia previst una sortida a borsa, i haurà de respondre per la comercialització de preferents per part del CEISS, ha estat condemnada a anul·lar clàusules sòl igual que el Banc Mare Nostrum, entitat fruit de la fusió de Caja Murcia, Caixa Penedès, Caixa Granada i Sa Nostra.


Sense una causa general a les caixes, tot podria repetir-se

Més enllà de les actuacions penals concretes, és evident que el fet que més del 50% del sistema financer d'un país s'arruïni enmig de falsedats i abusos als seus clients, exigiria una ‘causa general’. Això significa analitzar en profunditat les causes d'aquest desastre: els errors de regulació, el funcionament dels organismes reguladors durant els últims anys, el paper dels organismes reguladors (Banco de España i CNMV) i comunitats autònomes, qui s'han beneficiat d'aquesta liquidació de les caixes, amb Isidro Fainé, màxim responsable de La Caixa, com a major interessat...

L'objectiu és no solament posar en evidència als responsables d'aquest ruïnós fracàs, sinó evitar que tornin a repetir-se comportaments similars. Ara, la resta de les caixes d'estalvis s'han convertit en les anomenades ‘fundacions bancàries’. Un estrany híbrid que està dominat per les mateixes pautes i personatges que van portar les caixes a la ruïna. A mig termini, la destinació de molts bancs-caixa com Unicaja, Ibercaja… serà probablement 'ser menjats’ pels grans fons d'inversió internacionals i altres taurons financers (Santander, BBVA, etc.) que aniran entrant en el seu accionariat, diluint el paper de les fundacions i absorvint-les.

 
Bankia assumeix les peticions d'ADICAE en una solució que ha de ser exemple per resoldre els grans fraus bancaris
imagen

(18.02.2016) L'associació de persones consumidores ADICAE dóna la benvinguda a la solució anunciada avui per Bankia per assumir les peticions que ADICAE ha vingut plantejant a aquesta entitat des del començament del frau. Immediatament després que el Suprem es pronunciés, ADICAE va proposar una solució extrajudicial al Ministeri d'Economia i al president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i aquest dimarts va iniciar formalment el mecanisme d'arbitratge de consum col·lectiu i va presentar una demanda judicial col·lectiva.


El president d'ADICAE, Manuel Pardos, ha destacat avui en una roda de premsa que “és la primera vegada que una entitat bancària al nostre país decideix retornar l'import íntegre defraudat a les persones consumidores de forma extrajudicial, àgil i gratuïta”, una via que ADICAE impulsa des dels seus inicis per evitar omplir els jutjats de demandes.

Per això, aquesta solució “ha de ser l'exemple de com es resolen els fraus bancaris, un exemple que hauria d'estendre's: “En els casos de preferents, inclosa Bankia, o clàusules sòl les entitats segueixen obstinades que els afectats defensin els seus drets de manera individual inundant els tribunals”. D'aquesta manera “es demostra que retornar els diners als afectats per un frau no enfonsa ni arruïna a la banca”, un argument interessat utilitzat tradicionalment per les entitats per rebutjar el rescabalament dels seus grans fraus.


AICEC-ADICAE AJUDARÀ A TRAMITAR LA DEVOLUCIÓ


“La pèrdua d'interessos podria considerar-se raonable si es compleix les condicions i el termini de 15 dies anunciats per Bankia”. L'entitat nacionalitzada ha decidit pagar només un 1% d'interès en lloc del 3,75% que correspondria a l'interès legal dels diners des de la seva sortida a borsa al juliol de 2011 fins al dia d'avui. Així, una persona estalviadora que té atrapat al voltant de 3.000 euros de mitjana rebrà per interessos 140 euros davant dels 530 que els correspondrien.


No obstant això, ADICAE considera que si Bankia reconeix que 370.000 estalviadors van ser enganyades i diu que els vol retornar els diners, no hauria d'imposar el requisit de presentar sol·licitud alguna per part dels afectats ni limitar a només tres mesos el termini per acollir-se, la qual cosa farà que molts afectats puguin quedar-se fora de la proposta de solució plantejada.


L'associació vigilarà que el procés de devolució es compleixi estrictament, per a això informarà i ajudarà en la tramitació a les més de 4.000 afectades que s'ha agrupat i a qualsevol petit accionista amb dubtes.
ADICAE demanarà al Consell General del Poder Judicial que negociï amb Bankia les taxes judicials que es cobraran per retirar les demandes en curs en els jutjats als afectats i afectades que arribin a un acord per a la devolució dels seus diners. També assessorarà a tots els consumidors i consumidores que mantinguin la seva reclamació per la via judicial.

Per tot això, ADICAE seguirà informant sense compromís a qualsevol ciutadà en les prop de 200 assemblees que està celebrant en tot el país, disponibles a http://accionistasbankia.org

 
AICEC-ADICAE reclamarà als bancs en nom de les persones afectades pel frau de les clíniques dentals Funnydent
imagen

El passat 28 de gener, les clíniques Funnydent es trobaven amb les portes tancades i deixant desemparades a totes aquelles persones que havien confiat amb els seus serveis i professionals. Però no només això, sinó que la empresa s'havia dedicat a oferir crèdits amb financeres, per poder pagar el tractament. Així que el desemparament és doble, ja que les persones s'han quedat amb el tractament a mitges i amb un crèdit a deure.

Des de que es va produir el tancament sobtat de les clíniques Funnydent, l'associació està agrupant a nombrosos clients dels dos centres de Catalunya (Sabadell i Mataró) i dels set que existeixen a Madrid.

Com a primer pas i sense cap tipus de risc per a l'usuari o usuària donat el cessament unilateral dels serveis per part de Funnydent, AICEC-ADICAE recomana que s'ordeni al banc la suspensió del pagament dels crèdits que tingués contractats amb Funnydent.

L'Associació, que compta amb una llarga trajectòria i experiència en la resolució amb èxit d'aquest tipus de casos, com va demostrar amb els tancaments de les acadèmies d'anglès (Oxford, Cambridge, Opening, Wall Street) i el cas Studyo Professional, reclamarà en l'àmbit extrajudicial a les entitats financeres la devolució de les quantitats defraudades.

AICEC-ADICAE adverteix a les entitats financeres que la regulació sobre els crèdits vinculats és molt clara i que han de procedir a l'anul·lació del contracte, a la suspensió del cobrament de les quotes, així com a la restitució de totes les quantitats abonades indegudament pels usuaris fins el moment.
Paral·lelament, l'equip jurídic d'ADICAE està estudiant les accions judicials a emprendre en cas que les entitats financeres no compleixin amb les seves obligacions.

 
ADICAE considera importantíssima la sentència sobre la sortida a borsa de Bankia i anima a reclamar als petits accionistes
imagen

(09.02.2016) El passat dimecres 27 de gener de 2016, el Tribunal Suprem va dictar Sentència mitjançant la qual anul·lava la sortida a borsa de Bankia. Aquesta Sentència obre la porta a milers de consumidors a reclamar i recuperar els seus diners, encara que es tracti de quantitats aparentment petites, ja que l'operació liderada per Rodrigo Rato “és va centrar especialment en captar els diners de més de 400.000 petits estalviadors”.

L'Associació que ja defensa a més de 2.000 afectats i afectades per la sortida a borsa, obrirà noves vies per agrupar als clients que encara no hagin reclamat. La fallada, que anul·la la subscripció d'accions, ratifica el caràcter abusiu i enganyós de la seva comercialització.

ADICAE proposa a Bankia i al Govern una solució col·lectiva extrajudicial per tots els petits estalviadors

El rescabalament al frau massiu de la sortida a borsa de Bankia ha de passar per una solució col·lectiva i universal, judicial i extrajudicial, per a totes les persones afectades. Així s'evitaria l'embús i el descrèdit de la Justícia espanyola i que aquesta “es converteixi en un parany per milers d'estalviadors a la qual hagin d'anar un a un a reclamar”, ha afirmat en una roda de premsa el president d’ADICAE, Manuel Pardos.

L'Associació ha sol·licitat al president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, una reunió per proposar-li un acord “que passi per la devolució de totes les quantitats invertides pels petits estalviadors i que eviti a Bankia un innecessari i milionari sobrecost judicial que, com a banc públic, paguem tots i totes”.

Atès que la solució extrajudicial queda en la teulada de Bankia, la qual cosa no garanteix el rescabalament, “ADICAE interposarà de manera immediata una gran acció col·lectiva, així com les agrupades que siguin necessàries, i continuarà amb l'acció penal de l'Audiència Nacional, on representa a prop de 2.300 afectats” –ha anunciat Pardos– amb la finalitat de garantir una solució als petits accionistes en cas que el banc declini un arbitratge just i col·lectiu.

COM UNIR-SE A LA DEMANDA

L'associació de persones consumidores ADICAE, que representa a 2.238 petits accionistes en la querella contra Bankia per la seva fraudulenta sortida a borsa, valora com a “importantíssima” la sentència emesa el passat dimecres 27 de gener pel Ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem, que anul·la la sortida a borsa de Bankia després de rebutjar dos recursos del banc enfront de dos clients afectats.

En una primera valoració, Manuel Pardos, president d’ADICAE, ha afirmat que “la sentència obre la porta al fet que milers de consumidors i consumidores reclamin i recuperin els seus diners, encara que es tracti de quantitats aparentment petites”, ja que l'operació liderada per Rodrigo Rato “es va centrar especialment a captar els diners de més de 400.000 petits estalviadors”.

Per això, “des d’ADICAE animem a que totes les persones afectades que encara no hagin reclamat ho facin i exigeixin fins a l'últim cèntim, encara que tinguin en joc 1.000, 2.000 o 3.000 euros”, per a això ADICAE  ha obert noves vies agrupades o col·lectives per facilitar als consumidors la recuperació dels seus estalvis.

ADICAE porta a Europa el frau de la sortida a borsa de Bankia

ADICAE trasllada a la EBA la necessitat de potenciar mecanismes de resolució extrajudicial i judicial col·lectius per a grans fraus com el de la OPV de Bankia. Demanant al secretari d'Estat d'Economia que tota solució extrajudicial a la sortida a borsa de Bankia compti amb les persones consumidores i eviti els dèficits de l'arbitratge de les preferents.

Després de la proposta d’ ADICAE a Bankia i al Ministeri d'Economia per buscar una solució extrajudicial col·lectiva al frau de la seva sortida a borsa, i la conseqüent reacció de l'entitat i la Secretaria d'Estat d'Economia obrint la porta a aquesta via, ADICAE subratlla que tota solució ha de comptar amb la participació dels propis estalviadors enganyats a través de les associacions de persones consumidores com ADICAE.

 
Llums i ombres en la nova llei d'assegurances: més termini per donar-los de baixa, però censura a les vies telemàtiques
imagen

(05.02.2016) La reforma de la normativa d'assegurances que va entrar en vigor l'1 de gener llança més ombres que llums: es rebaixa a un mes abans del venciment de la pòlissa el termini per avisar a la companyia d'una baixa (abans eren 2 mesos), però segueixen sense admetre's vies telemàtiques per fer-ho.

El Govern ha deixat passar una oportunitat històrica per reformar en profunditat la normativa per la qual es regeixen les companyies asseguradores al nostre país. La recent reforma de la Llei de Contracte de Segur, que va entrar en vigor l'1 de gener, llança més ombres que llueixes per les persones consumidores.

Un dels canvis importants a destacar és la reducció del termini de la persona consumidora per donar de baixa una assegurança abans que es renovi automàticament. I, és que el fet que una consumidora no pogués donar de baixa una assegurança si no ho comunicava amb almenys dos mesos d'antelació al venciment de la pòlissa, i per escrit, resultava una formalitat exagerada que causava situacions d'indefensió en les assegurades. Ara es disposa de més temps per comparar i buscar millors ofertes, en poder esperar fins a un mes abans que venci l' assegurança per comunicar la baixa.

La nova norma sí manté l'obligació que la companyia informi almenys dos mesos abans del venciment de la pòlissa de la seva intenció de modificar qualsevol de les condicions. Per això, abans d'acceptar qualsevol oferta o donar per bé el contracte en vigor, és convenient revisar les condicions, comparar altres opcions i consultar a una associació de persones consumidores independent com ADICAE, per poder negociar en les millors condicions.

Així, es modifica l'article 22.2, que queda redactat de la següent manera: "Les parts poden oposar-se a la pròrroga del contracte mitjançant una notificació escrita a l'altra part, efectuada amb un termini de, almenys, un mes d'anticipació a la conclusió del període del segur en curs quan qui s'oposi a la pròrroga sigui a la persona prenedora, i de dos mesos quan sigui l'asseguradora. L'asseguradora haurà de comunicar a la persona prenedora, almenys amb dos mesos d'antelació a la conclusió del període en curs, qualsevol modificació del contracte d'assegurança".

Si bé es tracta d'una bona notícia per als usuaris i les usuàries, el Govern ha deixat passar l'oportunitat d'adaptar aquesta imposició al segle XXI. En un context en el qual la majoria dels serveis poden contractar-se i donar-se de baixa telefònicament o per Internet, i en el termini de només uns dies, el fet d'obligar a l'usuari a notificar la baixa per escrit és excessivament burocràtic. Aquesta imposició, a més, aconsegueix un nivell d'absurditat màxim si tenim en compte que sí és possible modificar les condicions de les assegurances de manera telemàtica. A més, cal tenir en compte que la consumidora només pot tenir constància oficial que l'asseguradora ha rebut la notificació de la baixa si envia un fax amb justificant de recepció o certificació de contingut, o una carta certificada... amb els costos derivats d'això.

Exigua ampliació del contingut de la pòlissa

L'article 8.3 de la Llei també es reforma i pretén ampliar el contingut de la pòlissa “descrivint, de forma clara i comprensible, les garanties i cobertures atorgades en el contracte, així com respecte a cadascuna d'elles, les exclusions i limitacions que els afectin destacades tipogràficament”.

Es tracta d'una modificació molt general de la llei, i el temps dirà com s'aplica en la pràctica per les companyies. Si les exclusions segueixen apareixent al marge de les condicions particulars és fàcil que la persona consumidora continuï sense tenir informació d'elles per poder valorar la conveniència o no d'una determinada pòlissa.

Millores per als usuaris en les assegurances de salut


També s'amplia l'article 11 de la llei, al que se li afegeix un segon apartat, quedant redactat de la següent forma: “En les assegurances de persones el prenedor o l'assegurat no tenen obligació de comunicar la variació de les circumstàncies relatives a l'estat de salut de l'assegurat, que en cap cas es consideraran agreujament del risc”.

Aquesta reforma sí pot suposar una millora en els drets de les persones consumidores, ja que és freqüent que les companyies recorrin a la falta d'informació prestada per aquestes sobre el seu estat de salut per evitar fer-se càrrec de les indemnitzacions previstes en cas de sinistre. Encara així els problemes derivats de l'incorrecte emplenament dels qüestionaris de salut inicials, moltes vegades amagats per les companyies, podrien seguir provocant problemes a les consumidores. Hauria estat convenient la regulació d'un formulari o de qüestionaris uniformes que suposin una garantia per a l'assegurat/da.

Finalment, s'afegeix una nova secció cinquena, dins del títol III, denominada «Assegurances de decessos i dependència». En aquest cas, es concreten aspectes importants de les assegurances de decessos, com l'article 106 bis.3: “En cas de concurrència d'assegurances de decessos en una mateixa asseguradora, l'assegurador estarà obligat a retornar, a petició del prenedor, les quotes pagades de la pòlissa que hagi decidit anul·lar des que es va produir la concurrència”. Aquest apartat sí suposa un avanç per a les consumidores que en ocasions, per la mala comercialització d'algunes companyies o per la falta d'informació sobre la forma concreta per donar-se de baixa, es troben pagant durant un any sencer o part del mateix dues pòlisses d'assegurances de decessos.

 
Volem proposar una nova legislació hipotecària que posi fi als desnonaments
imagen

(05.02.2016) L'associació de persones consumidores ADICAE traslladarà als partits del nou Parlament una bateria de propostes legislatives que protegeixin d'una vegada a les persones consumidores enfront dels abusos hipotecaris dels bancs, que inicien cada any 80.000 execucions hipotecàries.

Les consumidores compten amb una nova arma per defensar-se jurídicament de l'amenaça del desnonament després que el magistrat Francisco Javier Orduña emetés el seu vot particular en la sentència 705/2015 de la Sala civil del Tribunal Suprem (TS).

El tribunal ha declarat per primera vegada nul·la la clàusula de venciment anticipat, per la qual els bancs exigeixen tots els diners pendents pel simple impagament d'un termini, si bé el TS ha tornat a realitzar una interpretació limitada i favorable a la banca, igual que va fer amb la retroactivitat de la clàusula sòl. Així, l'execució podrà seguir endavant àdhuc havent-se declarat nul el venciment anticipat, clau de tots els embargaments i desnonaments.
No obstant això, el magistrat Orduña discrepa i defensa que si el venciment anticipat és nul han d'anul·lar-se també els seus efectes, paralitzant així l'execució hipotecària, la qual cosa que també defensem ADICAE i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i la pròpia Directiva 93/13.

ADICAE ha cridat a tots els jutges a ser valents i justos i no seguir la doctrina del TS, tal com ja fan molts magistrats amb la clàusula sòl. El criteri d'Orduña permetria parar l'execució, elevar una qüestió prejudicial al Tribunal Europeu i obrir un procés declaratiu on la persona consumidora pot defensar-se amb majors garanties que en l'execució hipotecària.

Solució política

“Els jutges podran parar els desnonaments fins que hi hagi una legislació més justa”, ha afirmat el president d'ADICAE, Manuel Pardos, confiat que el gran canvi del sistema hipotecari espanyol arribarà des del Parlament, on els nous partits i els tradicionals tenen la responsabilitat d'escometre una profunda i urgent reforma de la legislació hipotecària.

A més d'analitzar les propostes de cada partit davant dels desnonaments, ADICAE traslladarà a les diferents forces una bateria de mesures legislatives que incloguin una moratòria hipotecària o l'eliminació expressa del venciment anticipat, entre altres clàusules abusives.

Fins ara, les mesures engegades pel ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos –com el Codi de Bones Pràctiques Hipotecàries o la Llei de Segona Oportunitat–, només han demostrat la seva ineficàcia en confiar-les al voluntarisme dels bancs i a una aplicació restringida als casos més extrems.

El drama de l'habitatge a Espanya, on milions de famílies viuen tocant l'embargament i el desnonament i on cada any s'inicien 80.000 execucions hipotecàries, no ha estat considerat pels agents polítics com el que és, una qüestió d'Estat. Mentre que aquí comencen a veure's alguns petits avanços en la lluita contra aquesta plaga gràcies a recents mesures assistencials d'Ajuntaments i Governs Autonòmics. En un país com Estats Units, amb més de 10 milions d'hipoteques escombraries (‘subprime’), les polítiques impulsades per Barack Obama, com una moratòria o la reducció d'interessos dels préstecs, han garantit una protecció mínima al ciutadà mentre surt de la crisi.

És el moment, per tant, de crear una legislació hipotecària que beneficiï a tots i totes, tant a les consumidores perquè puguin pagar el seu habitatge protegint els seus drets com a les entitats financeres perquè cobrin els seus préstecs en unes condicions raonables. Per això, ADICAE lidera un front comú en el qual espera comptar amb la judicatura, els partits polítics, les organitzacions socials i professionals i la societat civil.
Mentrestant, l'associació engega una campanya per ajudar a totes les famílies en risc d'execució hipotecària. ADICAE es posa a la disposició de les persones consumidores a les seves seus perquè puguin beneficiar-se de la “pilota d'oxigen” que suposa el vot particular d'un magistrat valent com Orduña, obrint una finestra per frenar noves execucions i vigilar que la clàusula del venciment hipotecari queda bandejada dels nous contractes hipotecaris que se signin al nostre país a partir de la publicació de la citada sentència.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email