Arxiu de notícies - MARÇ 2015

 
200 persones convocades per AICEC-ADICAE es manifesten per posar fi als abusos de les entitats financeres
imagen

(14/03/15). El sector bancari s'ha beneficiat del 92% de les ajudes públiques atorgades a l'Estat espanyol des de l'any 2007 fins al 2012. Tot i així, les persones consumidores  segueixen patint abusos i fraus de forma sistèmica per part de les entitats financeres. La crisi econòmica ha modificat el panorama econòmic i financer del nostre país, forçant entre d'altres mesures a un procés de bancarització que ha culminat amb la liquidació de les caixes d'estalvi, moltes d'elles després d'haver superat diversos processos de fusió i que les ha desposseït de la seva funció social. Actualment tenim una situació d'oligopoli en què només cinc entitats financeres controlen el 55% del mercat, fet que provoca que les decisions siguin preses pels més poderosos i que els consumidors no siguin escoltats.

Per tots aquests motiu unes 200 persones s'han concentrat aquest matí davant la delegació del Banc d'Espanya per tal de demostrar que els consumidors units tenim el poder per canviar el sistema. La manifestació ha finalitzat a la Plaça Sant Jaume, en la qual s'ha llegit el Manifest, i ha estat convocada per AICEC-ADICAE en motiu del Dia Mundial dels Drets dels Consumidors, que se celebra demà dia 15 de març.

Els manifestants han mostrat la seva indignació pel panorama polític, econòmic i social i han demanat que es posi fi a la dinàmica de descarregar en els consumidors tots els costos d'aquesta crisi. Han sol·licitat una reforma de la legislació hipotecària, que ha deixat milers de persones al carrer mentre que les entitats fan col·lecció de pisos buits. També han defensat una reforma del mercat elèctric que garanteixi un subministrament a un preu just per a totes les famílies.

Avui s'ha demostrat que aquests grans problemes només es podran solucionar si tenen una resposta conjunta. La força col·lectiva és l'única via per combatre els abusos i fraus per part de les entitats financeres i per plantejar mesures polítiques alternatives que tinguin els consumidors en el punt de mira.

 
ADICAE surt al carrer pel Dia Mundial dels Drets dels Consumidors i convoca una manifestació a Barcelona el dissabte 14 de març
imagen

(11/03/15). Durant tot el mes de març, en què el dia 15 es commemora el Dia Mundial dels Drets del Consumidor, AICEC-ADICAE durà a terme més d'una desena de conferències a tot Catalunya, en les quals s'abordaran les grans preocupacions dels consumidors.

La necessària "rebel·lió" dels consumidors davant l''atracament elèctric', la forma de reacció davant l'abús hipotecari i bancari en general, les vies de protecció dels estalvis o la problemàtica en l'àmbit de les assegurances, o les cauteles i aspectes a conèixer a l'hora de comprar per internet, entre d'altres matèries, seran objecte d'aquest cicle de conferències.

Com a primera actuació, aquest matí tècnics i voluntaris de l'Associació han informat els ciutadans catalans sobre els seus drets com a consumidors mitjançant una taula informativa que s'ha ubicat a la Rambla Just Oliveras de l'Hospitalet de Llobregat.

En aquestes actuacions, que es replicaran en diverses dates al llarg del mes de març a Catalunya i a tot l'Estat Espanyol, s'informarà i sensibilitzarà a la ciutadania destacant que "el poder dels consumidors" (lema de la campanya) només requereix un canvi d'actitud dels consumidors i l'agrupació dels mateixos per impulsar i promoure canvis en la situació actual. A més, experts de l'Associació atendran totes les consultes que els consumidors vulguin plantejar, i es farà entrega als vianants de materials i eines d'utilitat per aconseguir un consum amb garanties.

"Planta cara als bancs"

Els dies 14 i 15 de març seran per la seva part les dates en què es concentraran amb més intensitat les accions reivindicatives impulsades per ADICAE. L'Associació crida tots els ciutadans com a consumidors a expressar la seva indignació davant la forma en la qual ha conclòs la reforma del sistema financer i reclamar mesures davant l''abús massiu' al qual els consumidors estan sent sotmesos.

A Barcelona serà el proper dissabte 14 de març a les 12h quan la "Marea dels Consumidors" està citada davant la delegació del Banc d'Espanya (Plaça Catalunya, 17), en una campanya que reclama canvis de fons en el tractament i posició dels consumidors com a col·lectiu partint de la realitat contrastada de l'abús hipotecari i les clàusules sòl, el frau sistemàtic a l'estalvi familiar o l'anomenat 'atracament elèctric'.

Davant d'un panorama en què la impunitat de grans sectors com la banca o l'energia es converteix en caldo de cultiu per l'abús continuat; en què la legislació només maquilla (en el millor dels casos) els problemes però no dóna resposta ni girs imprescindibles; i en què la Justícia es mostra incapaç de donar solució al creixent nombre de conflictes, abusos i fraus massius, ADICAE crida els consumidors a mobilitzar-se el 14M i mostrar "el poder dels consumidors" com a col·lectiu capaç d'impulsar els canvis necessaris de les realitats que la crisi han posat de manifest.

Podeu consultar el Manifest en el següent enllaç: http://adicae.net/externa/movilizaciones-14-marzo-2015.html

 
AICEC-ADICAE ultima els preparatius per a la celebració de la IV Assemblea General
imagen

(06/03/15). Durant tot aquest mes de febrer AICEC-ADICAE ha estat duent a terme un total de 16 assemblees locals en ciutats repartides arreu del territori català, entre elles Sabadell, Lleida, Reus, Manresa o Tortosa. Però aquestes reunions informatives només han estat el preàmbul d'un procés que culmina demà amb la celebració de l'Assemblea General, que tindrà lloc a les 10:30h a Cotxeres de Sants (Edifici Francesc Masclans, Plaça Bonet i Muixí nº 7).

La convocatòria de l'Assemblea General, que és el màxim òrgan de decisió d'AICEC-ADICAE, servirà per renovar la Junta Directiva i el Consell General de l'Associació, així com per fer un balanç dels últims dos anys, posar en comú aquelles propostes tractades als grups locals i plantejar els objectius pels propers anys.

A més a més, també servirà per impulsar el moviment consumerista que només pot construir-se amb la participació activa de tots aquells consumidors compromesos. De fet, només la força col·lectiva ens permetrà canviar l'individualisme i model de consum actuals per un model econòmic i social més just.

És per això que el dia 14 de març, en motiu del Dia Mundial dels Drets dels Consumidors, AICEC-ADICAE ha convocat una manifestació per reclamar que es posi fi a la dinàmica de descarregar en els consumidors i usuaris tots els costos d'aquesta crisi econòmica i de totes les reformes dutes a terme per la classe política. Aquesta començarà a les 12h davant la Delegació del Banc d'Espanya de Barcelona (Plaça Catalunya, 17) i finalitzarà a la Plaça Sant Jaume.

Us animem a ser protagonistes del canvi ja que la vostra participació és indispensable per aturar els fraus massius com els que es produeixen per part de les entitats financeres i les grans corporacions. Perquè units som més forts!

 
Descobreix els teus drets com a persona consumidora amb el nou curs de formació d'ADICAE
imagen

(06/03/15). El coneixement és vital per tal que les persones consumidores puguem empoderar-nos i plantar cara a les grans corporacions, cada cop més distanciades dels interessos dels usuaris. La formació es converteix, per tant, en una necessitat que tenen els ciutadans per a detectar i evitar possibles estafes. Per això ADICAE ha posat en marxa un nou curs de formació sobre cultura del consum amb la intenció de donar a conèixer els drets dels consumidors, així com proporcionar-los-hi les eines necessàries per a exercir-los.

Aquest es realitzarà tots els dimarts des de les 19 fins a les 20:30 hores i durarà fins al 30 de juny. La formació es realitza a la seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13) però els continguts s'imparteixen de forma online i compartida amb la resta de delegacions de l'Associació arreu de l'Estat Espanyol. A més, totes les sessions s'enregistren i es pengen a la plataforma web.

El curs es va inciar el passat dimarts 17 de febrer i la sessió inaugural va córrer a càrrec del responsable d'Estudis i Publicacions d'ADICAE, Paco Sanz, i del President de l'Associació, Manuel Pardos, els quals varen presentar els continguts i varen animar a més consumidors crítics a sumar-s'hi.

Quines són les matèries que s'imparteixen?

El curs es divideix en quatre blocs i al final de cadascun d'ells es realitzarà una prova d'avaluació.

1. Primer bloc. Aborda els problemes dels consumidors davant dels grans temes de consum. Per exemple, es donaran a conèixer els drets dels consumidors en sectors com el de l'electricitat o el de les telecomunicacions.
2. Segon bloc. Consisteix en els serveis financers i la protecció al consumidor. Els assistents aprendran, per exemple, com gestionar els pressupostos familiars o l'estalvi després de la jubilació.
3. Tercer bloc. Es dedica als mecanismes de reclamació dels consumidors i es parlarà sobre la resolució extrajudicial de conflictes.
4. Quart bloc. És la part del temari més lligada a l'actualitat i més reivindicativa. Es tractarà l'activisme, les noves formes de consum i la relació entre els consumidors i els mitjans de comunicació.

Si us voleu inscriure només heu d'enviar un correu electrònic a formacion@adicae.net indicant el teu nom complet i la seu d'ADICAE (en aquest cas AICEC-ADICAE). T'hi esperem!

Per a més informació: http://educacionfinanciera.adicaeonline.es/enrol/index.php?id=19

 
Catalunya regula l'abusivitat de les clàusules sòl gràcies a AICEC-ADICAE
imagen

(30/01/15). El Parlament de Catalunya va aprovar, el passat 29 de desembre de 2014, la Llei 20/2014 de modificació del Codi de Consum que regula, tal i com havia demanat AICEC-ADICAE a la Comissió d'Empresa i Ocupació, l'abusivitat de les clàusules sòl. Aquesta regulació, pionera arreu de l'Estat, és un avenç important en la defensa de les més de 800.000 famílies catalanes afectades per aquestes clàusules de limitació a la variació a la baixa dels tipus d'interès.

La llei, que entrarà en vigor a finals de març, considera abusives les clàusules sòl quan tinguin almenys una de les característiques següents: 1) Que s'hagi fixat un límit a la baixada del tipus d'interès, però no a la pujada d'aquest; 2) Que el límit establert a la baixada dels tipus d'interès sigui superior al 50% del valor de l'índex de referència aplicable en el moment de la contractació que figuri en el contracte, amb l'única excepció dels límits que s'estableixin en l'1%, supòsit en què dita limitació percentual del 50% no s'aplica; o 3) Que la diferència entre el límit fixat en el contracte per a la pujada i la baixada del tipus d'interès sigui superior a 5 punts.

AICEC-ADICAE portava des de l'any 2010, amb els treballs preparatoris per l'elaboració del Codi de Consum, reclamant aquesta regulació que, si s'hagués aprovat anys enrere, hagués pogut evitar moltes de les execucions hipotecàries que s'han produït en els últims anys. Les últimes xifres facilitades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mostraven un increment alarmant d'un 18% de les execucions hipotecàries entre el primer semestre de 2013 i el de 2014.

El Tribunal Suprem, el mes de maig de 2013, va declarar les clàusules sòl com abusives per falta de transparència i, a més, nombroses Audiències Provincials no només les han declarat nul·les sinó que han aprovat el rescabalament de les quantitats pagades de més pels usuaris i que la banca ha utilitzat per engreixar els seus balanços i maximitzar els seus beneficis. AICEC-ADICAE seguirà lluitant en la denúncia d'aquesta pràctica bancària i exigint un canvi de la normativa hipotecària actualment vigent que deixa als consumidors en una situació de total indefensió.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email