Arxiu de notícies - DESEMBRE 2015

 
Les persones consumidores exigim la fixació legal de la usura per acabar amb els interessos abusius dels crèdits
imagen

(30.12.2015) La sentència del Tribunal Suprem que anul·la un crèdit per usurari obre el debat per regular d'una vegada el límit als interessos en crèdits al consum. ADICAE ha detectat en targetes de crèdit interessos de fins al 27% i recomana un ús puntual i el pagament immediat amb targetes 'revolving'.

La sentència del Tribunal Suprem (TS) que declara el caràcter usurari d'un crèdit 'revolving' recolza l'exigència de l'Associació de posar límit a la 'jungla' dels interessos de crèdits al consum, crèdits ràpids, microcrèdits i targetes de crèdit.

Encara que la sentència no senta jurisprudència, ADICAE ressalta que hagi estat una decisió unànime de la Sala Civil del TS i considera que obre un necessari debat sobre la regulació i supervisió del sector i la definició jurídica de la usura.

Per ADICAE s'ha de fixar la figura de la usura en una norma de rang legal. La qüestió, abordada en diferents normes, requereix acudir a la jurisprudència i a l'anàlisi del cas per cas amb el perjudici que comporta per a temes d'interès col·lectiu o general com aquest.

Per això, des d'aquí s'estudiarà la creació d'una plataforma que elabori una proposta reguladora i abordi la renovació de la Llei de Repressió de la Usura (1908), i al seu torn empari a tots els afectats d'aquests abusos per evitar que reclamin els seus drets individualment.

Segons un estudi de l'associació, els interessos usuraris són una pràctica tan estesa com fraudulenta, tant en bancs i establiments financers de crèdit com en empreses de crèdits ràpids i microcrèdits –alienes a la regulació del Banc d'Espanya–.

L'informe, que ha detectat almenys 40 abusos habituals en crèdits no hipotecaris, alerta d'interessos que superen amb escreix el 24,6% jutjat en aquesta sentència.

Així doncs, les entitats adquireixen els diners a baix cost –a menys del 0,1%– però ho presten amb interessos que arriben a superar el 13% (crèdits al consum), el 27% (targetes de crèdit), el 3.500% (ràpids) o el 4.500% (microcrèdits), aprofitant la situació de necessitat per la que acostuma a passar el client que acudeix a aquesta via de finançament.

ADICAE ressalta que el Tribunal Suprem anteposi la protecció al consumidor i el seu risc de sobreendeutament al risc que assumeix l'entitat en concedir de forma irresponsable crèdits a interessos desproporcionats malgrat l'alt nivell d'impagaments en aquestes operacions.


CONSELLS I EINES PRÀCTIQUES

Sobre les targetes 'revolving', ADICAE recomana només el seu ús puntual i controlat per a la devolució immediata del crèdit, ja que el seu ajornament acaba engreixant els interessos sense que amb prou feines s'amortitzi capital cada mes. Bancs, entitats financeres i grans superfícies comercials ofereixen aquesta modalitat de pagament ajornat amb TAE del 21% al 30%.

Per prevenir aquests riscos, l'Associació estrena dues senzilles eines:

-Simulador de crèdits: calcula les despeses reals de la quota a pagar i la TAE segons les necessitats de cada usuari (quantitat a amortitzar, mesos, interès...) i negociar informat davant l'entitat prestatària.

-Simulador de pressupost familiar: planifica les despeses i ingressos de cada membre de la família, ajudant a optimitzar els seus recursos i arribar a final de mes sense ofegar-se.

 
Les ombres de l'actual model alimentari
imagen

El malbaratament alimentari és una lacra que cal eradicar per evitar el desequilibri mundial en el que ens trobem actualment: 900 milions de persones passen gana mentre que un 30% de la producció d'aliments acaba a les escombraries. És sostenible aquest model? Sembla que la resposta és evident. Les ombres que envolten l'actual model alimentari no són poques.

Per aquest motiu, AICEC-ADICAE, associació implicada en temes socials, està treballant per implicar a les autoritats i els ciutadans en un canvi que protegeixi els drets, la salut, l'economia local i el medi ambient. El projecte “Alimentació sostenible: consumir bé per viure millor” és només el primer pas d'un llarg recorregut. Per això, durant mesos s'han realitzat conferències, tallers, aules, laboratoris i jornades per informar i formar a les persones consumidores.

Sense anar més lluny, el passat 7 de novembre es va realitzar la jornada “Alimenta els teus drets. Jornada per una alimentació solidària, sostenible i responsable” on diferents col·lectius i experts del món alimentari van protagonitzar tres taules rodones per tractar els principals dubtes i paradoxes de l'alimentació: sabem el què mengem? Per què hi ha tant menjar i alhora tanta fam? És possible una alternativa de consum?

Però aquesta jornada fou l'avantsala de la Trobada Estatal d'Alimentació Sostenible, celebrada el passat 26 de novembre a l'Institut d'Estudis Catalans. Una jornada enriquidora i amena, que va concentrar a gairebé 200 persones consumidores crítiques, responsables i solidàries.

La conclusió principal de la Trobada és que l'actual model d'alimentació, dominat per l'oligopoli financer, és clarament insostenible. Una afirmació que van compartir la majoria dels ponents convidats, com l'especialista estretament vinculada a l'estudi del malbaratament alimentari i el negoci que envolta aquest sector, Esther Vivas, autora de “El negoci del menjar”.

Però aquest punt de vista no fou compartit per tots. El president de l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (ACES), Aurelio del Pino, va defensar l'activitat empresarial dels seus socis i la lliure competència que permet al consumidor triar on, quan i què comprar. A més de descarregar responsabilitats en els proveïdors i ciutadans, el representant dels supermercats va advocar per mesures voluntàries entre els seus associats abans que forçar-los a seguir un model sostenible mitjançant regulació.

Cadascú des de la seva posició i defensant les seves idees, els experts van oferir dades i anècdotes per a la reflexió del públic, el qual es va mostrar actiu i participatiu en cada una de les taules rodones que s'anaven succeint.

“Necessitem mesures polítiques i canvis legals”, tal i com va apuntar Toni Lodeiro, divulgador de la revista Opcions.org i autor de “Consumir menys, viure millor”, per afavorir els canvis individuals. Per això, amb la finalitat que jornades com aquestes esdevinguin en una legislació efectiva, ADICAE elevarà les conclusions extretes a les autoritats i reforçarà la formació amb nous tallers i publicacions de consulta com aquesta guia amb informació útil.

Si el 85% dels ciutadans considera insostenible el model alimentari, per què no ajudem a realitzar un canvi de 180º? Associacions com la nostra són claus en aquesta transformació radical, però cal que aquests 200 ciutadans crítics, solidaris i responsables que van assistir a la Trobada, “es converteixen en milions”, tal i com va apuntar el President d'ADICAE, Manuel Pardos.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email