Arxiu de notícies - JULIOL 2014

 
Les persones afectades pel frau filatèlic reclamen a la Conselleria de Justícia que cooperi per tal d'agilitzar els processos judicials
imagen

22/07/14. En el vuitè aniversari del frau de Fòrum, Afinsa, Arte y Naturaleza les persones afectades no cedeixen en reclamar els seus estalvis; 511 milions d'euros a Catalunya amb una afectació de 33.000 persones. Amb l'entrega d'escrits i caretes dels jutges que porten els diferents casos les persones afectades han reclamat a la Conselleria de Justícia que cooperi per agilitzar els processos concursals i els procediments judicials que estan totalment paral·litzats. Les protestes s'han seguit també a 23 ciutats més d'arreu de l'Estat espanyol. El recent suport del Parlament de Catalunya a la proposta de solució d'ADICAE se suma al que ja han expressat 9 altres parlaments autonòmics i més de 350 municipis.

Tot i que la solució política al frau filatèlic va sumant recolzaments arreu de l'Estat espanyol l'agilització dels processos concursals i els procediments penals és imprescindible per rescabalar les persones afectades que ja fa 8 anys que esperen una resposta. Així ho han manifestat les persones afectades aquest matí davant la Conselleria de Justícia en una concentració sota el lema “8 anys d'espera i la justícia no accelera!”. S'han omplert i entregat escrits de reclamació per denunciar el defectuós funcionament judicial i per demanar el compromís de cooperació de la conselleria per tal de finalitzar aquestes causes obertes.

Una seixantena de manifestants han mostrat, en cartells a gran tamany i en les caretes que lluïen, les cares dels jutges encarregats dels diferents procediments penals per reclamar-ne l'agilització; ni Pablo Ruz (Fórum Filatélico), ni Santiago Pedraz (Afinsa) ni tampoc Fernando Andreu (Arte y Naturaleza) han iniciat la fase de judici oral en tots aquests anys. Els processos concursals no disten gaire d'aquesta tendència i es troben paralitzats pràcticament des del principi. De fet, només han permès recuperar un ridícul 10% dels estalvis invertits a Fórum Filatélico, d'això ja fa sis anys, un 5% que encara està pendent de devolució en el cas d'Afinsa i res de res en el d'Arte y Naturaleza. A catalunya la suma d'estalvis estafats és de 511 milions d'euros d'un total de 33.000 persones i al conjunt de l'Estat espanyol la xifra s'eleva als 6.300 milions amb 470.000 afectacions en total.

Una solució política que no para de sumar recolzaments davant la inoperativitat judicial

La setmana passada el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat donar suport a la proposta de solució de la Plataforma Unitaria Solución Fórum-Afinsa, impulsada per ADICAE i la Federación de Clientes de Afinsa y Fórum Filatélico, i va sumar-se així al recolzament expressat per 9 altres parlaments autonòmics i més de 350 municipis. Aquesta proposta insta al govern de l'Estat a dirigir a les persones afectades una oferta d'adquisició de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari als processos concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Tot i la necessitat d'abordar el problema a nivell polític la justícia ha de fer la seva feina per tal que es retornin els diners estafats; quantitats gens menyspreables que millorarien la situació econòmica del conjunt de persones afectades.

 
El Parlament de Catalunya aprova per unanimitat una solució per les persones afectades de Fórum i Afinsa
imagen

16/07/14. La Plataforma Unitaria Solución Fórum-Afinsa impulsada per ADICAE ja ha aconseguit el suport de 9 altres governs autonòmics i més de 350 ajuntaments d'arreu de l'Estat espanyol a una solució política que permetria resoldre un escàndol que ja fa 8 anys que espera resposta. Els afectats expressen la seva satisfacció perquè la proposta ha posat d'acord a tot l'arc parlamentari. La proposta insta el Govern central a fer-se càrrec dels crèdits ordinaris a través de l'ICO; proposta raonable, viable, justa, que no implicaria augment del dèficit ni del deute i que rescabalaria a les 470.000 persones afectades. A Catalunya són 33.000 i el procés manté atrapats els estalvis per valor de 511 milions d'euros, un volum que si es recuperés milloraria substancialment la situació econòmica d'aquestes famílies.

La Comissió d'Economia, Finances i Pressupost del Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda la Proposició no de Llei que insta al Govern Central a donar una solució a les persones afectades pels casos de Fórum Filatélico, Afinsa i Arte y Naturaleza. La proposta s'ha aprovat per unanimitat i ha estat presentada per la Plataforma Unitaria Solución Fórum-Afinsa impulsada per ADICAE i la Federación de Clientes de Afinsa y Fórum Filatélico que agrupa a la majoria de les 470.000 persones afectades arreu de l'Estat espanyol, 33.000 de les quals a Catalunya.

La proposta defensa que les persones afectades rebin una oferta d'adquisició de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquesta és una proposta raonable, viable, justa, no implicaria augment del dèficit ni del deute i permetria a les persones afectades recuperar part dels seus estalvis. A Catalunya la xifra està en 511 milions d'euros que es mantenen atrapats en aquest llarg procés concursal; una injecció de liquiditat fonamental per les famílies i l'activitat econòmica de les seves localitats, fonamentalment a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Suport polític arreu de l'Estat espanyol davant l'ineficaç procés concursal

La necessitat d'una solució política ve marcada per la ineficàcia dels processos concursals que estan a la pràctica paralitzats des del principi. Per aquesta via les persones afectades per Fórum Filatélico només han pogut recuperar un ridícul 10% l'any 2009 mentre que en el cas d'Afinsa el pagament compromès d'un encara més insignificant 5% encara està pendent. Pitjor és encara el panorama d'Arte y Naturaleza que encara no ha fixat cap quantitat ni termini de devolució.

El suport de Catalunya se suma a l'onada de suports que en els darrers mesos han expressat les corts de Múrcia, Aragó, Astúries, País Valencià, Galícia, Castella i Lleó, Ceuta, Cantàbria i més de 350 ajuntaments. A tot això cal sumar-hi altres casos on s'han registrat i estan pendents d'aprovació com també és el cas de diferents ajuntaments catalans.

Les protestes dels darrers mesos continuen en favor de la solució política però també l'avenç judicial. Aquest proper dimarts 22 de juliol a Barcelona es farà un crit a la justícia amb l'entrega d'escrits al Conseller de Justícia de la Generalitat perquè s'accelerin els procediments oberts. Les mobilitzacions també s'estendran arreu de l'Estat espanyol per reclamar als jutges Pablo Ruz i Fernando Andreu l'obertura immediata de la fase de judici oral.

 
Els afectats no cedeixen les protestes davant la ineficàcia de la Justícia amb les clàusules sòl i la macrodemanda
imagen

15/07/14. La jutgessa ha posposat la vista celebrada a Madrid que podria haver suspès cautelarment l'abusiva clàusula a les 12.000 persones agrupades a la macrodemanda d'ADICAE i, fins i tot, haver-ho fet extensiu a totes les hipoteques de les 101 entitats demandes l'any 2010. Coincidint amb l'inici de la vista les persones afectades s'han concentrat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona aquest matí on han fet entrega de reclamacions per denunciar la ineficàcia de la justícia i l'agilització d'aquest i de la resta de procediments oberts. La protesta s'ha seguit a 25 ciutats més de l'Estat espanyol. A tot l'Estat hi ha 4 milions de persones afectades, 800.000 a Catalunya, que paguen entre 200 i 600 euros d'excedent cada mes per aquesta clàusula abusiva.

Avui començava a Madrid la vista de mesures cautelars per la macrodemanda d'ADICAE contra 101 entitats bancàries que van vendre hipoteques amb l'abusiva clàusula sòl però la jutgessa ha cedit, després de menys de dues hores de sessió, a la pressió dels 40 advocats de la banca i ha postposat novament el procediment en un gest de menyspreu a les 12.000 persones afectades que ja fa quatre anys que esperen una resposta a aquesta demanda. El president d'ADICAE, Manuel Pardos, ha anunciat una denúncia davant del CGPJ per una actitud que considera summament greu i motiu de sanció. (Declaracions completes de Manuel Pardos a http://adicae.net/nota-de-prensa/1037.html).

Protestes a la Ciutat de la Justícia per exigir que s'accelerin els procediments oberts

Coincidint amb aquesta data una trentena de persones afectades s'han concentrat aquest matí davant la Ciutat de la Justícia a Barcelona de manera paral·lela a 25 ciutats més de la resta de l'Estat espanyol, on en total la protesta ha estat seguida per més de 2.500 persones. Sota el lema “La banca sempre guanya si la justícia no s'afanya” s'ha volgut reclamar que els jutjats agilitzin aquest i la resta de procediments oberts per l'eliminació clàusula així com posar de manifest que tant els tribunals com la mateixa banca i la classe política es resisteixen a donar una solució justa i eficaç a un abús massiu del qual segueixen sent víctimes 800.000 famílies a Catalunya i 4 milions al conjunt de l'Estat espanyol.

Tot seguit, a l'interior dels jutjats i malgrat alguns impediments, les persones afectades han aconseguit entregar escrits de reclamació al Jutjat Degà de Barcelona, perquè els transmeti al Consell General del Poder Judicial, a través dels quals es reivindica que es doti de mitjans necessaris els jutjats i que, donat l'elevat nombre d'afectacions, es faciliti la marxa de les demandes agrupades i col·lectives per tal de no col·lapsar els jutjats amb milions de demandes individuals.

Per la nul·litat i el retorn dels diners cobrats de més les protestes continuaran

Davant l'actitud de les entitats demandades i l'actuació de la justícia en aquest abús massiu, el president d'ADICAE, Manuel Pardos, ha indicat que "ADICAE posarà dia rere dia als afectats davant les entitats financeres que els estan robant, perquè facin el que els dicti la seva pròpia consciència", en una bateria d'actuacions que continuarà fins a obtenir una solució a aquest frau massiu que implica el pagament injust d'entre 200 i 300 euros mensuals de més a les quotes hipotecàries per una clàusula que amenaça l'economia familiar i que ha contribuït a l'execució hipotecària d'entre un 10 i un 20% dels casos.

ADICAE ja ha obtingut sentències favorables

A banda d'aquesta macrodemanda l'Associació manté 84 demandes agrupades a jutjats d'arreu de l'Estat espanyol amb 3.036 famílies més, 70 més en procés i 17 que ja s'han resolt favorablement anul·lant així la clàusula a gairebé 1.000 famílies.

 

 
AICEC-ADICAE entrega a la CNMV documentació que prova la comercialització fraudulenta de les preferents de CatalunyaBanc
imagen

10/07/14. AICEC-ADICAE, que agrupa bona part de les persones afectades a través de demandes interposades contra l'entitat, ha pogut constatar l'engany intencionat a través de la documentació interna que es facilitava als comercials i que describia les característiques dels productes. Els fullets informatius ocultaven les característiques de risc elevat, perpetuïtat i rendibilitat no garantida per tal de ser venuts a clients de perfil conservador i sense experiència financera. La reclamació presentada reclama a la CNMV que, com a òrgan supervisor i còmplice d'aquest frau, declari l'existència de Mala Práctica en la comercialització d'aquests productes i sancioni l'actuació denunciada.

És ben conegut el gran nombre de persones estalviadores que, tot i que el seu perfil era conservador i no adequat per a productes amb elevat risc, van adquirir participacions preferents de les caixes d'estalvi perquè tenien una relació de confiança amb els comercials que les hi van vendre. També va ser així en el cas de les caixes que després del procés de fusió van conformar el grup CatalunyaBanc: Caixa Catalunya, Caixa Terrassa i Caixa Manresa. L'Associació ha pogut constatar gràcies a documentació interna d'aquestes entitats que la comercialització va ser mancada de transparència i d'informació adequada cap als comercials i, conseqüentment i amb major mesura, cap a la clientela.

La Comissió Nacional del Mercat dels Valors (CNMV), com a organisme supervisor, és corresponsable de no haver aturat aquesta mala pràctica tot i haver-la detectat i advertit ja l'any 2009. És per això que, sota el lema: “CNMV corresponsable de l'estafa de les preferents: solució ja!” els afectats s'han concentrat a les portes de l'organisme on han presentat una reclamació que sol·licita la investigació de la documentació aportada, la declaració de l'existència de Mala Pràctica en la comercialització d'aquests productes i que es tipifiqui i se sancioni l'actuació denunciada. L'emissió i distribució d'aquests fullets interns s'entén que podria ser una infracció tipificada en els articles 95 i els següents de la Llei 24/1988 del Mercat dels Valors, de 28 de juliol, per incompliment de les obligacions, regles i limitacions previstes als articles 70 i els següents de la mateixa llei.

La descripció del producte estava intencionadament manipulada

La documentació presentada, i adjuntada en aquest comunicat, consta de diferents fullets informatius que les diferents entitats que conformen l'actual grup CatalunyaBanc van fer arribar als empleats encarregats de comercialitzar les participacions preferents i, també, el deute subordinat. La descripció dels productes està intencionadament manipulada per tal de maquillar les seves característiques de producte complex, amb risc elevat, rendibilitat no garantitzada ni avalats pel FROB, de caràcter perpetu i que només podien ser venuts a mercats secundaris sense liquidesa immediata i amb enormes pèrdues. Això implica la comercialització fraudulenta ja que la majoria de la clientela que els va adquirir eren inversors minoristes que ni eren experts ni qualificats i, per aquesta condició, mereixien protecció especial i la facilitació d'informació clara, imparcial, no enganyosa i sense ocultar ni minimitzar cap aspecte important. Així s'estableix als articles 38 i 39 del Reial Decret 1310/2005 i que posteriorment va modificar la Llei del Mercat de Valors.

Aquesta informació constatada, confirmada i entregada avui se suma als manipulats arbitratges i desproporcionades quitances que han patit les persones afectades per aquest frau i ressalta la poca credibilitat dels 532 milions d'euros que CatalunyaBanc presentava a la Junta d'Accionistes del passat 28 de juny justament quan queda una setmana pel tercer intent de subhasta.

 

 
L'Associació es trasllada al Poble Sec per continuar fent créixer el moviment consumerista en un espai més ben adequat
imagen

08/07/14. La nova seu ja fa uns quants mesos que estava en marxa principalment per acollir xerrades, tallers, conferències i altres activitats associatives. A partir d'aquest mes de juliol s'amplia l'activitat i totes les funcions d'informació i orientació (assemblees, sol·licituds d'informació, atencions i altres gestions) també es faran al carrer Creu dels Molers. L'Associació compta amb tothom per seguir construïnt aquest espai, ara més ampli i adequat, per un consum crític, responsable i solidari.

El trasllat definitiu a la nova seu ja és una realitat. La inauguració que es va celebrar el mes de desembre presentava aquesta seu, més àmplia i adequada, on la tasca de l'Associació es podrà realitzar en millors condicions. La sala d'actes ja ha acollit en els darrers mesos els tallers, xerrades i grups de formació i treball, també hi ha una biblioteca oberta on poder consultar totes les publicacions d'ADICAE en termes financers i de consum a més dels despatxos per a la feina dels tècnics i un espai habilitat per a les tasques de voluntariat.

La sol·licitud d'informació, orientació, atencions i altres tràmits, que fins ara era al carrer Entença, compta ara amb un espai més ampli a la nova seu del Poble Sec. Els horaris seguiran sent els mateixos, de 10h a 13h i de 17h a 19h i els divendres a partir de les 11h.

Per veure la nova ubicació sobre el mapa clica aquí.

 

 
El nou curs de formació 'Agents Actius del Consum' oferirà recursos per a la gestió d'activitats en defensa dels drets del col·lectiu consumerista
imagen

01/07/14. Aquest mes de juliol es presentarà el curs de formació “Agents Actius del Consum” que es realitzarà el proper mes de setembre. Els múltiples abusos massius que ha patit la ciutadania en els darrers anys han deixat al descobert les mancances i vergonyes de l'actual sistema de consum. La informació i la formació són les eines principals per començar el camí cap a un model més just i amb major coneixement per part de les persones consumidores per tal de ser més forts davant possibles nous fraus tant en matèria financera com en els grans temes de consum (telecomunicacions, energia, transport o grans cadenes de distribució).

Aquesta jornada servirà per contextualitzar els objectius d'aquest curs, totalment gratuït, que va dirigit tant a personal d'associacions, institucions i altres col·lectius socials com a tota persona interessada en participar activament en l'organització i gestió d'activitats informatives i formatives en l'àmbit del consum i la defensa dels drets del col·lectiu consumerista. Més enllà dels coneixements en aquesta matèria també s'oferiran recursos per a parlar en públic, organitzar activitats i optimitzar les habilitats professionals dels participants.

El curs es durà a terme durant el setembre i constarà d'una part que es realitzarà en línia a través d'internet i una altra part presencial. La plataforma d'educació financera d'ADICAE serà l'eina a través de la qual s'accedirà als continguts didàctics, sempre amb el recolzament d'un tutor que resoldrà dubtes i orientarà els participants, i la part presencial completarà el procés amb la participació de diferents ponències d'experts de cada tema. Una prova de nivell el mes d'octubre servirà per repassar l'assoliment de tots els continguts i passar a l'acció: l'organització d'activitats per la defensa dels nostres drets com a persones consumidores i per la creació d'un model de consum crític, responsable i solidari.

PRESENTACIÓ A BARCELONA: 10 de juliol a les 19:00h, a la seu d'AICEC-ADICAE (C/Creu dels Molers, 13)

PRESENTACIÓ A TARRAGONA: 17 de juliol a les 19:00h a la seu d'AICEC-ADICAE (Hotel d'Entitats. Pàrquing la Pedrera C/Pons d'Icart s/n 6ena planta. Tarragona)

Per a més informació pots enviar un correu electrònic a aicec@adicae.net o trucar al 93 159 36 33.

 
AICEC-ADICAE recorda a la Junta de Catalunya Banc que els abusos a la clientela encara no s'han resolt
imagen

28/06/14. L'entitat nacionalitzada presenta beneficis de 532 milions d'euros però encara hi ha persones afectades per la mala comercialització de preferents i deute subordinat que, després de desproporcionades quitances, no han recuperat els seus estalvis i han vist com els arbitratges estaven totalment manipulats. L'Associació també posa de manifest que la desconfiança i les queixes cap a l'entitat augmenten, fet que evidencia la necessitat d'orientar-ne la gestió cap a un major respecte envers la clientela. Aquest fet també es constata amb el poc interès de les entitats espanyoles de cara al tercer intent de subhasta que se celebrarà el proper 16 de juliol. BBVA, Santander i CaixaBank s'han negat a assumir les pèrdues calculades en 1.400 milions d'euros.

Pocs dies després que la Comissió d'Investigació de Caixes del Parlament de Catalunya conclogués que la comercialització de les participacions preferents “podria complir els requisits d'allò que es pot considerar una estafa” encara són milers les persones afectades que no han recuperat el seus estalvis. La necessitat de posar remei definitiu a aquesta situació és una de les reivindicacions que l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) ha portat avui a la Junta d'Accionistes de Catalunya Banc. L'Associació hi ha participat en representació de l'accionariat minoritari que ha volgut delegar-hi el seu vot i que, juntament amb una llarga llista de persones afectades, encara arrossega les conseqüències de la mala gestió dels directius de l'entitat. La comercialització de productes tòxics i la inclusió de clàusules abusives van ser els recursos que van utilitzar per intentar tapar, a costa de la clientela, els resultats d'una desastrosa gestió abans i durant la crisi.

La injusta gestió no ha solucionat els fraus i ha generat més desconfiança

A les injustes quitances als seus estalvis que van patir aquelles persones afectades per les participacions preferents (una mitjana del 61%) i el deute subordinat (un 40%) s'hi sumen els esbiaixats arbitratges que s'han demostrat ineficaços. L'Associació insistirà en la necessitat de trobar una solució extrajudicial que sigui beneficiosa per les persones afectades però, en vista de la ineficàcia fins a dia d'avui, mantindrà totes les demandes col·lectives als jutjats. El camp de l'estalvi-inversió no ha estat pas l'únic en què s'han comès barbaritats, també el finançament hipotecari, amb la inclusió de condicions abusives com les clàusules sòl o els clips, ha perjudicat greument a milers de persones que es troben amb la impossibilitat d'afrontar els pagaments.

La desconfiança generada amb aquesta gestió es fa evident amb la reducció de 3.006 milions d'euros dels dipòsits de minoristes, un descens del 7% respecte als 39.991 de l'any anterior. I no només es percep des de la clientela sinó que la mala gestió també repercuteix en el poc interès de les entitats espanyols de cara a la subhasta del proper 16 de juliol, així com també del mercat internacional. De fet, el tercer intent de subhasta podria ser que acabés com els dos anteriors, suspès, perquè els anàlisis del BBVA, Banco Santander i CaixaBank han descobert un forat addicional de 1.400 milions d'euros que no volen assumir. Aquesta quantitat respòn a una cartera hipotecària minorista valorada en 6.500 milions d'euros que el Fons de Reestructuració Bancària (FROB) va separar abans que s'iniciés la subhasta i que obliga l'Estat espanyol, és a dir, a la ciutadania, a assumir 3.000 milions més en pèrdues. Les entitats es distancien del procés de compra i, mentrestant, dels 52.000 milions del rescat total a la banca ja se'n donen per perduts 40.000, pagats de la butxaca de la gent.

Uns beneficis a costa de la clientela

Encara que Catalunya Banc presumeixi d'un benefici net de 532'2 milions d'euros el 2013 l'Associació vol recordar que l'entitat ha rebut 12.050 milions en ajudes públiques i que la seva taxa de morositat ha estat del 13%. Si hi ha beneficis haurien de servir per tornar els diners estafats. La nacionalització de l'entitat podria haver estat un bon motiu per apartar la política de resultats sostinguda a través dels abusos a la clientela però les males pràctiques segueixen vigents. Així ho constata l'increment del 42% de queixes i reclamacions el 2013 respecte l'any anterior, a més a més d'unes desorbitades comissions netes que han augmentat gairebé un 5%. Si es rebaixen comissions ha de ser a tota la clientela i no només als qui hi tenen una vinculació econòmica més elevada.

Els alts sous dels directius han de respondre a una gestió responsable i honesta que encari d'una manera eficaç i respectuosa la resposta a tots aquests casos en els quals la clientela n'ha sortit perjudicada i que ha deixat un panorama social preocupant. L'Associació seguirà treballant per la defensa i la formació de la ciutadania, però la responsabilitat d'educar per una capacitat crítica i responsable també rau en l'entitat i cal abordar-la com a mesura per evitar futures injustícies.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email