Arxiu de notícies - JUNY 2014

 
Les persones afectades pel cas de "Fórum y Afinsa" insisteixen en exigir una solució política al Parlament i al govern espanyol
imagen

21/06/14. Les protestes englobades dins la campanya de mobilització permanent engegada per la 'Plataforma Solución Fórum y Afinsa' s'han celebrat aquest matí arreu de l'Estat espanyol amb milers d'assistents. A Catalunya ha estat a Sabadell, municipi on s'hi concentren prop de 7.000 dels 33.000 catalans i catalanes que van veure com fa 8 anys desapareixien els seus estalvis. El total ascendeix al voltant del mig milió. La proposta de solució presentada per la plataforma ha rebut el suport de més de 350 ajuntaments i vuit comunitats autònomes a través de proposicions no de llei a més d'altres casos on han estat registrades i estan pendents d'aprovació, com al Parlament de Catalunya.

Quan ja s'han celebrat 8 anys de l'esclat del frau filatèlic de Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza els afectats encara no han obtingut cap resposta definitiva i el procés concursal que havia de permetre recuperar els estalvis atrapats es troba totalment paralitzat. És per això que, després de la ineficàcia de la justícia, les protestes han tornat al carrer per reclamar la solució política proposada per la 'Plataforma Solución Fórum y Afinsa', liderada per ADICAE. A Catalunya, on l'escàndol va afectar 33.000 famílies amb una suma de 511 milions d'euros, la protesta ha estat davant l'Ajuntament de Sabadell, municipi on el frau va ser especialment significatiu i va esquitxar prop de 7.000 persones. “Resulta inconcebible que un escàndol financer gegantí que afecta a mig milió de famílies porti ja gairebé una dècada sense solució ni cap resposta eficaç de les institucions”, manifestava el president d'ADICAE, Manuel Pardos, en declaracions ahir.

Al llarg de la concentració s'han recollit signatures en suport a la proposta de solució així com també s'han mostrat grans còpies de la carta que l'actual president del govern, Mariano Rajoy, va remetre a les persones afectades l'any 2008 amb el compromís electoral d'abordar una solució política al cas si arribava al govern. Un gran llaç taronja s'ha desplegat com a símbol de la lluita permanent de les persones afectades, que han informat a la resta de la ciutadania del problema i les propostes amb la distribució de butlletins explicatius de la situació del cas.

Una solució política que suma recolzaments arreu de l'Estat espanyol

La proposta de la 'Plataforma Solución Fórum-Afinsa' defensa que les persones afectades rebin una oferta d'adquisició de les quantitats reconegudes com a crèdit ordinari en els respectius procediments concursals a través de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Aquesta és una proposta raonable, viable, justa i que no perjudicaria a l'Estat espanyol i ja ha rebut el suport, a través de proposicions no de llei, de més de 350 ajuntaments i de les corts de Múrcia, Aragó, Astúries, País Valencià, Galícia, Ceuta i, aquesta mateixa setmana, també Cantàbria i Castella i Lleó.

Les proposicions manifesten el “suport i la solidaritat” amb les persones afectades i insten el Govern central a “buscar una solució que permeti avançar, el més aviat possible, cap a la finalització dels processos judicials". A Catalunya la proposició va ser admesa a tràmit al Parlament a principis d'any i per això avui s'ha reclamat que se n'agilitzi el debat i l'aprovació per donar un ímpuls més a la pressió al Govern central. Les corts de Canàries, Catalunya, Euskadi, Andalusia, Illes Balears, Castella la-Manxa i La Rioja també estan pendents d'aprovar l'escrit.

 

 

 
La Comissió de Caixes conclou en la línia de les aportacions d'AICEC-ADICAE però no és prou crítica amb la capacitat d'actuació de les eines de la Generalitat
imagen

15/06/14. El Parlament de Catalunya portarà a la Fiscalia de l'Estat les compareixences, documentació i conclusions de la comissió de Caixes. Tal i com va explicar AICEC-ADICAE quan hi va comparèixer el passat desembre, el text reconeix l'estafa en la comercialització de les preferents, la mala gestió dels directius de les entitats i la manca de control i supervisió de la seva activitat per part d'organismes com el Banc d'Espanya o la Comissió Nacional del Mercat de Valors. No obstant això, la crítica no és ferma amb el que la Generalitat podia haver fet a través del Codi de Consum de Catalunya i no reconeix la perversió dels arbitratges a les preferents. El text també cita la necessitat d'una llei de segona oportunitat per frenar les execucions hipotecàries però cal recordar que la proposta de l'Associació per regular les clàusules sòl, causa de molts dels impagaments, va ser rebutjada en la regulació del Codi de Consum de Catalunya. A més, no és prou ferm en l'exigència de responsabilitat penal.

Al llarg del darrer any la Comissió d'Investigació sobre les Possibles Responsabilitats Derivades de l'Actuació i la Gestió de les Entitats Financeres i la Possible Vulneració dels Drets dels Consumidors ha escoltat prop de cent responsables de les antigues caixes d'estalvi, a més de gestors de diferents òrgans de supervisió, càrrecs polítics i representants de les persones consumidores com AICEC-ADICAE. La comissió es va crear amb l'objectiu d'investigar si hi ha hagut negligències en el procés de reestructuració de les entitats i si s'han vulnerat els drets dels consumidors. El text aprovat ha estat consensuat entre ERC i CiU amb la inclusió d'algunes aportacions del PSC i ICV i es presentarà a la Fiscalia de l'Estat.

Les preferents no només van ser una estafa sinó que els arbitratges no són nets

La comissió posa de manifest que “hi ha hagut un procediment en l'emissió i comercialització de participacions preferents que podria complir els requisits d'allò que pot ser considerat una estafa” i també la “falta de rigor en l'emissió i comercialització”. D'aquesta manera es reconeix el que l'Associació ha defensat al llarg dels darrers anys pel que fa a la manca de transparència en la informació facilitada en la comercialització.

La llei concursal i regular les clàusules abusives: mesures per frenar el drama hipotecari

Un altre dels elements que va apuntar AICEC-ADICAE en la seva compareixença era l'abús de les entitats en la concessió de crèdits hipotecaris. La comissió posa de manifest que, tot i que algunes condicions eren conegudes i consentides per la clientela, “eren perjudicials per a aquesta, ja que tot i que el finançament del 100% del valor de l’habitatge o l’absència d’aval per a rebre el crèdit hipotecari facilitava l’accés a l’habitatge per part de la clientela, en el moment en què aquest no podia fer efectiu el pagament de la quota s’activaven una sèrie de mecanismes que han portat a un gran nombre de desnonaments”. També destaca “l’agressiva política comercial de les entitats bancàries, provocada per l’elevada competència en el mercat immobiliari i pels grans marges comercials que generava en els balanços de les entitats, va fer reduir a la mínima expressió el control dels riscos en l’atorgament d’aquests productes financers”.

Aquestes propostes són correctes però no suficients i seria bo, tal i com va plantejar AICEC-ADICAE, una reforma de la llei concursal -completament ineficaç tal i com funciona avui ja que només està pensada pel tràfic mercantil- amb objectiu doble: d'una banda, establir un procediment tutelat que eviti la pèrdua de l'habitatge a la primera de canvi i, d'un altra banda, evitar que al consumidor se li segueixi reclamant un deute impagable.

El Codi de Consum de Catalunya també tenia eines per actuar contra les males pràctiques de les entitats

La falta de control i de supervisió és un altre dels punts destacats que presenta el text i que l'Associació també va constatar. La comissió conclou que “el Govern d’Espanya va intervenir en el sistema financer des de l’esclat de la crisi financera amb un retard considerable“ i que “el Banc d’Espanya no va garantir suficientment l’establiment de polítiques de risc per part de les entitats financeres que evitessin una valoració adequada del risc assumit en les estratègies de creixement que havien seguit”. Tot i així, La comissió excusa en certa manera la capacitat d'actuació de les autoritats de la Generalitat perquè “van realitzar una tasca de control del sistema financer de Catalunya en termes ajustats a les seves limitades competències”.

Les fundacions bancàries han de mantenir l'essència de lligam social i territorial

Un altre dels punts tractats en aquesta comissió ha estat el procés de conversió de les caixes d'estalvi en bancs. A les conclusions, el text recomana “la inclusió de clàusules d’impacte i de compromís social en els acords i normativa que regulin els processos de reestructuració bancària que rebin ajudes públiques”. L'Associació exigeix que no es perdi l'essència fundacional de les caixes pel que fa al lligam social i territorial i lamenta la retallada en obra social duta a terme.

LLEGEIX LA NOTÍCIA AMPLIADA AL SEGÜENT ENLLAÇ:


( más información )
 
L'Associació acosta la seva tasca als municipis a través dels grups locals
imagen

13/06/14. Treballar per a fer créixer la consciència consumerista crítica, responsable i solidària arreu de Catalunya és l'objectiu dels grups de treball locals que engegaran la seva activitat aquest mes de juny. Les persones associades d'un mateix municipi, independentment del seu cas concret, se seuran en una mateixa taula per tal d'enfortir els lligams de solidaritat entre persones afectades i potenciar l'acció i la formació des del nivell més proper, el propi municipi.

La participació de les persones associades és un tret que forma part de l'essència d'AICEC-ADICAE en tant que necessària per a estendre la consciència de la ciutadania sobre els seus drets com a persones consumidores i per avançar en la solució i la prevenció dels abusos financers i del consum. Més enllà de les afectacions pels casos concrets de cadascú, l'Associació aposta per a la solidaritat entre persones; units som més forts i la lluita col·lectiva és l'eina per a avançar cap a un model més just. A més a més, si aquesta tasca es realitza en contacte directe amb el territori la realitat és més palpable i la feina més eficient.

És per això que han nascut els grups locals amb la voluntat de materialitzar aquests plantejaments. En aquest sentit, treballaran per establir relacions amb organitzacions socials i teixir aliances al territori per fer front comú en la defensa de les persones consumidores i col·laborar en la realització d'activitats. També es vol acostar l'associació a les diferents administracions i organismes públics per incidir en la millora de la protecció dels drets de les persones consumidores. D'altra banda, l'aposta de l'Associació no només és solucionar els problemes existents sinó també prevenir-ne de nous; la formació és una eina fonamental per empoderar la ciutadania i també serà aquest un dels focus de l'acció dels grups locals.

En una primera fase, al llarg dels mesos de juny i juliol, s'engegaran els grups de Badalona, Barcelona, Granollers, L'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Reus i Tarragona. La participació de tothom és necessària per avançar cap a un model de consum més just i sostenible. Si vols saber-ne més no dubtis en posar-te en contacte amb l'Associació.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email