Arxiu de notícies - NOVEMBRE 2014

 
Les qüestions pendents per garantir l'accés a l'habitatge es debatran a Terrassa
imagen

27/11/14. La xifra d'execucions hipotecàries es dispara un 18% en un any a Catalunya; de 8.805 el primer semestre del 2013 a 10.387 en el mateix període de 2014. Davant aquesta situació és necessari abordar solucions des de l'àmbit públic, legislatiu, i judicial.El dijous 4 de desembre s'abordaran aquests i altres reptes existents per garantir l'accés a l'habitatge en una jornada organitzada per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE), l'Associació Prohabitatge i l'Ajuntament de Terrassa a l'Edifici Vapor Gran de la ciutat.

La xifra de persones amb dificultats per accedir a un habitatge digne a Catalunya s'eleva cada dia més. Una de les dades més preocupants que il·lustra aquesta situació és l'increment d'execucions hipotecàries que creix un 18% en el primer semestre de l'any; de 8.805 el 2013 a 10.387 el 2014 segons el darrer informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Davant aquesta situació, a la que se li afegeixen altres dificultats per accedir a l'habitatge com les clàusules abusives a les hipoteques, els canvis en els índexs de referència i, en general, la disminució de les rendes, és necessari abordar amb urgència i des de diferents àmbits. La jornada organitzada per AICEC-ADICAE i Prohabitatge el pròxim dijous 4 de desembre a l'Edifici Vapor Gran de Terrassa servirà per a posar sobre la taula la problemàtica i les seves causes, conseqüències i visions de futur.

Josep Castanyer, de l'Associació Prohabitatge, abordarà la Llei pel Dret a l'Habitatge per tal de conèixer si es compleixen o no els seus punts. Àlex Daudén, d'AICEC-ADICAE, oferirà una visió crítica dels darrers canvis legislatius que han afectat els deutors hipotecaris per tal de conèixer la situació present i una visió de futur. Carme Labòria, Tinent d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori de Terrassa, s'encarregarà de la situació de l'habitatge públic i el paper de l'administració en aquesta problemàtica.

 

 

 

 
Els afectats pel frau filatèlic exigeixen que es concretin les mesures acordades al Congrés
imagen

20/11/14. El Congrés insta unànimement el Govern espanyol a “valorar la situació” de les 500.000 persones afectades, 33.000 a Catalunya, per l'estafa piramidal de Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza i a “valorar la procedència d'adquirir totalment o parcialment” els drets de cobrament del deute situat en més de 6.000 milions d'euros. ADICAE, com a impulsora de la plataforma que agrupa la majoria d'afectats, considera que, després de 8 anys i mig d'espera, l'acord és només un avenç descafeïnat en relació a  la solució política aprovada ja a 15 parlaments autonòmics perquè no s'han concretat ni els passos ni els terminis a seguir. L'Associació proposarà al Govern la creació d'un grup de treball i aportarà la documentació elaborada des del 2006. Els afectats han fet entrega d'un escrit aquest matí a la Delegada del Govern a Catalunya perquè s'adoptin les mesures aprovades ahir. Diferents mobilitzacions en la mateixa línia han marcat també la jornada arreu de l'Estat.

Vuit anys i mig d'espera és temps sobradament suficient perquè s'abordi d'una manera clara i concreta la solució pel mig milió de persones afectades per l'estafa piramidal de les empreses filatèliques Fórum, Afinsa, Arte y Naturaleza. És per això que ADICAE demana al Govern central passos urgents i decidits per complir el que ahir va aprovar la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats.

La proposició no de llei aprovada ahir per tots els partits rebaixa la proposta de solució recolzada per 15 parlaments autonòmics (el parlament català ho va fer el passat 16 de juliol) i Ceuta que consisteix en l'adquisició per part de l'ICO dels drets de crèdits reconeguts als afectats en els procediments concursals per tal que puguin recuperar els seus estalvis estafats. L'acord d'ahir es tracta d'un compromís ambigu per part del Congrés perquè “tot i que és un petit pas endavant és inacceptable que vuit anys i mig després tot el que se'ls hi ha acut als diputats sigui 'estudiar la situació dels afectats' per valorar la solució a adoptar, sense establir terminis ni concretar els passos a seguir”, tal com afirmava ahir Fernando Herrero, responsable de comunicació de l'Associació, que remarcava la necessitat que “les genèriques declaracions d'intencions es tradueixin en realitats”.

Les famílies afectades volen col·laborar en la concreció de les mesures

Davant d'això, aquest matí una representació de les persones afectades a Catalunya ha fet entrega d'un escrit dirigit a la Delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, per tal d'insistir en la necessitat que es traslladi de manera efectiva al Govern la proposta aprovada al Parlament de Catalunya el juliol, que s'interessi pel tràmit de la proposta aprovada ahir i per demanar una reunió on els representants de les famílies afectades, part elemental de la qüestió, puguin exposar aquestes propostes.

Arreu de l'Estat també hi ha hagut mobilitzacions i concentracions per tal d'insistir en la necessitat que el Govern assumeixi l'acord pres ahir al Congrés i estableixi pautes més clares i concretes per encarrilar el retorn dels 6.000 milions d'euros estafats a vora mig milió de persones dels quals 33.000 pertanyen a les 511 famílies afectades a Catalunya. Al Congrés dels Diputats a Madrid s'hi ha concentrat un miler de persones. En aquest sentit, l'Associació també posarà a disposició del Govern les desenes d'informes, estadístiques, dossiers i propostes que s'han elaborat des del 2006 i proposa la creació d'un grup de treball on els representants de les famílies afectades puguin cooperar amb l'executiu cap a una concreció de solució efectiva a un procés que ja ha esperat prou temps.

 
El 'MUS' engega amb l'assignatura pendent de la protecció de les persones consumidores
imagen

05/11/14. ADICAE destaca que el nou supervisor de la banca europea no té entre les seves funcions la protecció als consumidors o la vigilància dels serveis de pagament -targetes, xecs, etc.- que segueixen recaient en els supervisors nacionals malgrat la seva escassa eficàcia. Les importants manques en les competències de la supervisió europea constitueixen una barrera determinant per avançar en el camí cap a una veritable Unió Bancària a la zona Euro.

El Mecanisme Únic de Supervisió Bancària (MUS) és una iniciativa a priori lògica vista la ineficàcia dels bancs centrals estatals. Haurà d'afrontar el repte de superar l'excessiva burocràcia que caracteritza a aquest tipus d'organismes amb la finalitat de poder reaccionar amb agilitat, transparència i amb la diligència que se li ha d'exigir a una institució europea fonamental com aquesta. Malgrat l'avenç que suposa la creació d'aquest MUS, els ambiciosos objectius marcats inicialment no s'han complert, per la qual cosa ADICAE rebaixa les expectatives i adverteix que seguirà havent-hi dèficits que dificultaran en bona mesura que la supervisió sigui eficaç i garantista.

En primer lloc, només se supervisaran 128 entitats especialment significatives per la seva grandària i es deixen fora entitats que no aconsegueixin el límit dels 30.000 milions en actius, com també altres com la SAREB, les societats de garantia recíproca, els establiments financers de crèdit, les societats de taxació i les fundacions dels bancs. Així, tot un “magma” financer i bancari es manté al marge de la vigilància europea directa.

A més, no aborda tampoc un aspecte fonamental com la protecció de les persones consumidores que clarament no ha estat garantida pels supervisors estatals després dels darrers abusos bancaris. D'aquesta forma seran les autoritats estatals les competents en aquest aspecte, a més d'altres com la lluita contra el blanqueig de diners o la vigilància dels serveis de pagament -targetes, xecs, etc.- i de les sucursals d'entitats de països de fora de la Unió Europea.

 
AICEC-ADICAE obre una seu per enfortir els drets dels consumidors en matèria financera a Girona
imagen

08/10/14. L'Associació ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Girona que permetrà l'ús de l'espai de l'OMIC amb l'objectiu d'atendre els problemes de la ciutadania en matèria de consum financer, de manera independent a la informació que ofereixen entitats financeres i grans empreses. Al llarg dels darrers anys l'Associació ha tingut una presència creixent a les comarques gironines a través d'activitats per a la formació, informació i prevenció. Ara, aquest espai físic permetrà reforçar i donar impuls a la dinamització del territori cap a un posicionament més crític i responsable en les relacions de consum.

L'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) establirà un espai fix a Girona amb l'objectiu d'impulsar a les comarques gironines el moviment de les persones consumidores en la defensa dels seus drets. L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, i el vicepresident de l'Associació, Jordi Tarruella, amb la presència de la regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, han signat aquest matí el conveni de col·laboració que permetrà engegar l'activitat a les instal·lacions de l'Oficina Municipal d'Informació de Consum a partir de la setmana vinent.

L'Associació és present a Catalunya des de l'any 1998 i des de llavors s'ha desplaçat arreu del territori per desenvolupar la tasca informativa i organitzativa de les persones consumidores per la defensa dels seus drets. Barcelona i Tarragona són les ciutats amb seu a les quals ara s'hi suma Girona. El fet d'establir aquest espai físic servirà per reforçar el teixit creat a les comarques gironines on l'Associació hi ha tingut una presència creixent a través de les xerrades i altres activitats organitzades els darrers anys.

Cada divendres de 9h a 13h els tècnics d'AICEC-ADICAE atendran les peticions d'informació i orientació de les persones consumidores en matèria financera i bancària així com també es facilitarà la gestió de reclamacions i demandes. El fet d'establir aquest espai físic, més enllà de l'atenció per temes concrets, també permetrà la programació de xerrades i altres activitats encarades a la formació, informació, prevenció i reivindicació. D'aquesta manera l'Associació pretén dinamitzar el territori cap a un posicionament més col·lectiu, crític i responsable de la ciutadania en matèria de consum, tant financer com dels altres grans temes del consum.

 

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email