Arxiu de notícies - SETEMBRE 2013

 
La lluita hipotecària dóna els primers fruits
imagen

24/07/2013 -- 800.000 cases catalanes són les afectades per les clàusules terra a les hipoteques i la xifra arriba fins als 4.000.000 a tot l'Estat espanyol. Una estafa que ha fet que les famílies hagin pagat uns 6.000 euros de més de mitjana entre el 2008 i el 2012, fet que suposa uns 15.000 milions d'euros de beneficis per a la banca.

Davant aquest abús els afectats i les afectades d'AICEC-ADICAE s'han mobilitzat sense parar per exigir la nul·litat d'aquestes clàusules i el rescabalament econòmic de les quantitats pagades de més. Exemples en són les concentracions del 31 de juny davant l'oficina del BBVA a la Plaça Catalunya de Barcelona, un dels tres bancs afectats per la sentència del Tribunal Suprem del 9 de maig, o les concentracions a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per exigir un poder judicial àgil, eficient i just.

Durant anys molts dels clients que contractaven una hipoteca l'entitat bancaria introduïa una clàusula que influïa directament amb l'índex de referència per a calcular la quota hipotecària, una clàusula que en la majoria de casos es col·locava sense informar de manera correcta a l'usuari i que anys després, un cop va esclatar de la bombolla immobiliària, s'ha vist que era un abús i que obligava als clients a pagar més del que els pertocava.

UN PAS ENDAVANT

Després d'una intensa lluita per acabar amb aquest abús, finalment el 9 de maig de 2013 el Tribunal Suprem de Justícia va manifestar en la seva sentència l'abusivitat de les clàusules sòl sempre que es determini falta de transparència i informació a l'hora de fer la contractació de la hipoteca. A més, reafirma el 12 de juny que l'abusivitat hi és ja que el simple formalisme d'haver llegit la còpia del prèstec hipotecari al client no significa que s'hagi donat informació suficient. La sentència obliga a retirar les clàusules sòl als clients de les tres entitats a les quals fa referència el text, BBVA, Cajamar i NCG, però no assumeix el rescabalament econòmic dels afectats de les quantitats que han pagat de més durant aquests anys. Pel que fa a la resta d'entitats aquesta sentència no els afecta, de manera que no estan obligades a retirar-les. Ara el Banc d'Espanya a instat a totes les entitats a revisar les clàusules sòl abans del 31 de juliol i fer-ne un informe. De totes maneres, cal dir que ja hi ha tribunals que han dictat sentència a favor dels afectats/des obligant a les entitats a retornar els diners.

LA MACRODEMANDA D'ADICAE

A més, recordem que ADICAE té una macrodemanda interposada contra 101 entitats financeres amb més de 18.000 demandants agrupats des del 2011 per acabar amb l'abús que suposen les clàusules terra. La lentitud de la justícia fa que encara no hi hagi hagut cap resposta per part dels tribunals. Per sort, després de mantenir-se aturada durant un temps per un canvi de jutge, s'ha assignat una nova jutgessa al cas, que es tramita al Jutjat Mercantil nº11 de Madrid.

Aquest temes i tots els que afecten a l'àmbit hipotecari són els que s'han debatut als Fòrums hipotecaris autonòmics. El darrer va ser el passat 16 de maig al Casal Lluïsos de Gràcia de Barcelona on van participar entitats externes com Càritas, Fedelatina o el Col·lectiu Ronda per parlar del gran problema hipotecari i de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea que va qualificar la legislació hipotecària espanyola d'incompleta i insuficient perquè no protegeix al consumidor.

La lluita no s'acaba, seguirem en marxa fins a aconseguir una solució justa pels afectats/des per les hipoteques!

Més informació:

Afectats per les clàusules sòl

Plataforma hipotecaria

Resums dels Fòrums hipotecaris autonòmics

Aparicions:

Barcelona Televisió

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

12-12-2022 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Jornada sobre transparencia en los contratos de crédito hipotecario "La reforma del crédito inmobiliario: Hacia un mercado europeo sostenible, inclusivo y digital". Ponentes: Alicia Agüero Ortiz (UAM) Xavier Iniesta Torres (Assessoria Jurídica) Julià Guimerà i Gargallo (ACC) Javier Jiménez Chacón (Advocat ADICAE) Raquel Iglesias Pajares (Colegi Notarial de Catalunya) Vanessa Jiménez Serranía (UOC)

13-12-2022 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debat del desenvolupament del paper de la dona en la economia financera. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZElfu2rpjgqG9W_5iNYfPeg-xV3ow9HqHdk

13-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul 4: Identitat digital. En aquest taller et presentarem les principals xarxes socials, les seves funcionalitats farem un exercici pràctic per posar en pràctica els coneixements

14-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Taller de Banca Online cerrado para los alumnos del Casal Concordia del barrio de Poble Sec. Se hará un taller para que conozcan la asociación, lo que hacemos y impartir un taller sobre el acceso a la banca digital y los riesgos a sufrir una ciberestafa.

14-12-2022 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
En esta sesión se hablará de la subida de los precios de los productos de alimentación por la inflación. ¿Cómo está afectando a las familias y qué futuro se prevé? Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYtcO6tqjwqHdGymWH2MvGFR83YbZ73pXX_

15-12-2022 BARCELONA Reuniones de afectados Cláusulas Suelo
Reunión de cara a poder organizar la participación de socios y afectados de Cláusula Suelo de ADICAE en comités de participación activa. Preparando acciones reivindicativas por el mal funcionamiento del sistema de justicia y de los juzgados especializados. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpdOqpqD0tGtVbwCb9pnEkqW4_8WDT71gL

16-12-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller formativo en Cáritas Sabadell para formar en educación financiera a las personas desempleadas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament
Programa jornada Ametlla de Mar 2022

Actualment hi ha 261 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email