Arxiu de notícies - NOVEMBRE 2013

 
Debat a les aules i protestes al carrer: Fòrum Hipotecari i preferents
imagen

El matí del 7 de novembre s'ha parlat i debatut sobre els abusos bancaris en les hipoteques en un Fòrum Hipotecari organitzat per AICEC-ADICAE i l'Escola de Postgrau de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona que ha comptat amb la presència d'estudiants i afectats per les clàusules abusives. Paral·lelament, l'Associació ha concentrat una trentena d'afectats per les preferents davant la Fiscalia Superior de Catalunya per reclamar l'agilització dels processos judicials oberts i l'admissió a tràmit de les demandes col·lectives.

Es tracta del 4t Fòrum Hipotecari d'aquest any organitzat per l'Associació, en aquest cas conjuntament amb l'Escola de Postgrau de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i en col·laboració amb l'Institut Nacional de Consum. Una seixantena de persones, entre estudiants i afectats per les clàusules abusives en les seves hipoteques, han debatut sobre l'actualitat hipotecària amb l'objectiu d'impulsar una resposta coordinada i col·lectiva des de les organitzacions socials i de consumidors.

La jornada l'ha obert Ana Solanas, Secretaria General d'ADICAE, que ha remarcat la importància de l'organització dels usuaris i consumidors per la defensa dels seus drets enfront dels abusos bancaris i els fraus financers i ha reclamat la necessitat de dotar de recursos a la justícia per agilitzar la macrodemanda judicial interposada contra 101 entitats financeres al Jutjat de lo Mercantil nº 11 de Madrid i que agrupa a més 12.000 afectats.

Tot seguit s'ha abordat la funció social del dret a la propietat en un context de crisi de la mà de Joaquín Tornos, Catedràtic de Dret Administratiu de la UB. Tornos ha volgut remarcar que per tal de poder fer efectiu el dret a l’habitatge s’ha recuperat el principi constitucional segons el qual el dret de propietat s'ha d'exercir de conformitat amb la seva funció social, que és la de servir de residència, el que impedeix que un habitatge pugui estar desocupat. D’aquesta forma s’imposa al propietari d’un habitatge el seu destí a servir de residència, tractant de forçar la seva ocupació. En el cas d’habitatges d’entitats financeres obtinguts per desnonaments es pot arribar a l’expropiació del seu ús per tal de mantenir la seva ocupació temporal a favor de la persona objecte del desnonament. Es el cas de les lleis d’ Andalucia i Navarra.

La Professora Titular de Dret Civil, Immaculada Barral Viñals, ha parlat de la protecció del consumidor de préstecs hipotecaris davant les clàusules abusives i ha destacat la crítica a la Sentència de 9 de maig del Tribunal Suprem sobre les clàusules sòl. La Doctora Barral no està d'acord en què els efectes de la Sentència no s'apliquin des de l'inici del contracte de prèstec.

ELS AFECTATS PER LES PREFERENTS RECORDEN LA NECESSITAT DE L'ACCIÓ JUDICIAL COL·LECTIVA

Paral·lelament, els afectats per les preferents han reclamat davant de la Fiscalia Superior de Catalunya que els jutjats no posin traves als procediments judicials col·lectius y agrupats ja que suposen la única vía d'accès a la Justícia i han instat a regular de manera definitiva i rigorosa la comercialització d'aquests productes complexos de manera que es prohibeixi directament la seva comercialització als usuaris de perfil estalviador. Cal recordar, que la Comissió Europea en el seu llibre verd sobre “collective redress” trasllada als estats membres de la UE el foment de les accions col·lectives pels avantatges que suposa per tots els agents.

 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

12-12-2022 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Jornada sobre transparencia en los contratos de crédito hipotecario "La reforma del crédito inmobiliario: Hacia un mercado europeo sostenible, inclusivo y digital". Ponentes: Alicia Agüero Ortiz (UAM) Xavier Iniesta Torres (Assessoria Jurídica) Julià Guimerà i Gargallo (ACC) Javier Jiménez Chacón (Advocat ADICAE) Raquel Iglesias Pajares (Colegi Notarial de Catalunya) Vanessa Jiménez Serranía (UOC)

13-12-2022 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debat del desenvolupament del paper de la dona en la economia financera. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZElfu2rpjgqG9W_5iNYfPeg-xV3ow9HqHdk

13-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul 4: Identitat digital. En aquest taller et presentarem les principals xarxes socials, les seves funcionalitats farem un exercici pràctic per posar en pràctica els coneixements

14-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Taller de Banca Online cerrado para los alumnos del Casal Concordia del barrio de Poble Sec. Se hará un taller para que conozcan la asociación, lo que hacemos y impartir un taller sobre el acceso a la banca digital y los riesgos a sufrir una ciberestafa.

14-12-2022 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
En esta sesión se hablará de la subida de los precios de los productos de alimentación por la inflación. ¿Cómo está afectando a las familias y qué futuro se prevé? Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYtcO6tqjwqHdGymWH2MvGFR83YbZ73pXX_

15-12-2022 BARCELONA Reuniones de afectados Cláusulas Suelo
Reunión de cara a poder organizar la participación de socios y afectados de Cláusula Suelo de ADICAE en comités de participación activa. Preparando acciones reivindicativas por el mal funcionamiento del sistema de justicia y de los juzgados especializados. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpdOqpqD0tGtVbwCb9pnEkqW4_8WDT71gL

16-12-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller formativo en Cáritas Sabadell para formar en educación financiera a las personas desempleadas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament
Programa jornada Ametlla de Mar 2022

Actualment hi ha 261 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email