Arxiu de notícies - OCTUBRE 2013

 
AICEC-ADICAE organitzarà taules informatives en motiu del Dia Mundial de l'Estalvi
imagen

El proper 31 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Estalvi, motiu pel qual l'Associació informarà sobre els riscos, perills i abusos de les entitats financeres en l'estalvi dels consumidors en un moment en què, segons les darreres estadístiques d'Eurostat, l'estalvi mitjà a l'estat Espanyol es troba en clara inferioritat respecte altres països desenvolupats de la Unió Europea. Per denunciar i informar d'aquesta situació a Barcelona hi haurà dues taules informatives a partir de les 11:00h a Gran Via de les Corts Catalanes 506-524 davant les oficines de Catalunya Caixa i Bankia.

Crisi econòmica, atur, reducció d'ingressos, abusos de la banca i de les grans empreses de serveis... Còctel letal que converteix el consumidor espanyol mitjà en el més ofegat. La taxa d'estalvi de les llars europees es manté gairebé estable durant el segon trimestre de 2013 en un procés lent però sostingut de millora gradual de les condicions econòmiques globals, però la ràtio entre estalvi total i renda disponible a la UE que està en l'11%, i puja a un 13% si parlem dels països de l'Eurozona, difereix en gran mesura amb la d'Espanya on el consumidor mitjà només pot considerar estalvi un 11% de la seva renda disponible.

La renda per càpita disponible de les llars a Espanya, amb prou feines 18.000 euros, està molt per sota de la de països com França, Alemanya o fins i tot Itàlia. Però, a més, la seva taxa d'estalvi és inferior a la de tots aquests països. Dades que donen a entendre que un consumidor espanyol estalvia de mitjana la meitat o fins i tot menys que en la major part de la resta d'Europa. El dia a dia dels consumidors espanyols reflecteix aquestes desigualtats i si apliquem el percentatge de la taxa d'estalvi a les rendes disponibles a Espanya i als països veïns, es constata que a Espanya un consumidor mitjà amb prou feines pot estalviar 1.990 euros a l'any davant dels 2.340 que pot estalviar un italià, els 3.720 euros dels francesos i els 4.160 euros de mitjana dels alemanys després de fer efectiu tot el seu consum.

La diferència és abismal, una escletxa que deixa als espanyols amb un risc clar de patir sobreendeutament. Així, gairebé la meitat dels consumidors a Espanya refereixen dificultats en major o menor mesura per arribar a final de mes, situació heretada de dècades d'abusos per part de les entitats financeres i les grans empreses d'energia, transport o noves tecnologies, i agreujada per la crisi. Estudis sociològics realitzats per ADICAE corroboren que els consumidors necessiten recórrer cada vegada més dels seus estalvis per sobreviure i només un terç poden destinar alguns diners a l'estalvi.

 


( más información )
 
Els Jutjats de Barcelona han escoltat la protesta dels afectats per les clàusules sòl a les hipoteques
imagen

La convocatòria d'AICEC-ADICAE ha concentrat el 23 d'octubre una quarantena de persones que han mostrat un barret de jutge i boles de pres per demanar eficàcia i rapidesa a la justícia i representar la situació en la que es troben lligades 800.000 famílies catalanes. La protesta s'ha realitzat paral·lelament a 30 ciutats de tot l'estat Espanyol on els afectats són 4 milions.

Aquesta concentració convocada per la Coordinadora Nacional d'Afectats per les Clàusules Sòl de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) s'ha realitzat dos mesos després del nomenament de la nova jutgessa a la macrodemanda col·lectiva interposada per l'Associació al jutjat mercantil número 11 de Madrid. Aquesta era una de les demandes de les concentracions del passat mes de juliol i avui els manifestants han volgut insistir en el camí de la nul·litat d'aquestes clàusules, exigir el rescabalament de les quantitats pagades de més pels afectats així com reclamar agilitat a la justícia en els procediments judicials oberts.

A més d'aquesta macrodemanda, interposada contra 101 entitats financeres i que agrupa a 12.000 usuaris, ADICAE suma 23 demandes judicials agrupades més. Els afectats estan pagant entre 1.000 i 4.000 euros de més a l'any per l'aplicació d'aquestes clàusules que seguiran existint mentre els processos judicials continuin paral·litzats.

Per continuar lluitant col·lectivament contra els abusos financers i bancaris ADICAE ha engegat una campanya d'enviaments massius de cartes i correus electrònics al CGPJ amb aquestes mateixes peticions que s'està duent a terme al llarg d'aquesta setmana i fins el proper 27 d'octubre.


( más información )
 
Més d'un centenar de persones han rebut a Serra i Todó davant els jutjats de Barcelona
imagen

La convocatòria d'AICEC-ADICAE s'ha realitzat el 21 d'octubre sota el lema “Veredicte: culpables!” i amb un xoriç gegant per simbolitzar l'actuació dels dos imputats. Al possible delicte d'administració deslleial, cal sumar els de presumpta estafa i apropiació indeguda contemplats en la querella admesa a tràmit d'ADICAE per la fraudulenta i premeditada venda de productes tòxics i la imposició de clàusules abusives.

Aquest matí més d'un centenar de persones s'ha manifestat davant dels Jutjats de Barcelona per rebre Narcís Serra i Adolf Todó. L'expresident i l'exdirector general de Catalunya Caixa han estat citats com a imputats, juntament amb altres 52 membres del consell d'administració de l'entitat, per haver aprovat suposadament sobresous a alts càrrecs malgrat la crítica situació econòmica per la qual passava l'entitat bancària.

Serra i Todó són els responsables de la mala gestió de Catalunya Caixa amb la comercialització de productes financers tòxics, clàusules abusives a les hipoteques, especulació immobiliària i enriquiment a través de sous i pensions milionàries, aspectes recollits en la querella penal presentada per ADICAE i admesa a tràmit el passat 16 d'octubre per l'Audiència Nacional. Els responsables d'una entitat financera rescatada amb més de 12.000 milions d'euros que, a més, ha incautat els estalvis de milers de ciutadans i segueix desnonant famílies senceres no poden quedar impunes. És per això que l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) reclama que es faci justícia i que aquesta sigui ràpida i eficaç.

La protesta també ha servit per exemplificar la 'causa general' oberta per l'Associació contra la irresponsable fallida de les caixes d'estalvis, tenint en compte que la liquidació del patrimoni de les caixes, que constituïen el 50% del sector financer espanyol, i l'abandonament de l'obra social són en si mateixos motius ja de pes per emprendre tot tipus d'accions judicials, polítiques i socials al respecte. No es tracta només de responsabilitzar a alguns gestors pel seu particular enriquiment irregular, sinó també per les terribles i dramàtiques conseqüències econòmiques i socials que això ha generat tant als consumidors com a la pròpia societat.

 
ADICAE aconsegueix que la cúpula de Catalunya Banc hagi de respondre penalment pels seus greus abusos als consumidors
imagen

L'Audiència Nacional va admetre a tràmit el passat 16 d'octubre una querella penal presentada per l'Associació en la que acusa a la cúpula de les caixes que van originar Catalunya Banc d'estafa continuada, delicte relatiu als mercats i als consumidors i apropiació indeguda. El tribunal revoca la decisió inicial del jutge de no admetre la querella perquè "pot resultar prematura" i considera que és "notori" que un gran nombre de persones adquirissin aquests productes "guiats o aconsellats pels comercials o directors de les sucursals (...) sense haber rebut l'oportuna informació sobre els factors negatius o perjudicials del propi producte ofert".

Amb aquesta admissió es completa la causa general contra les caixes fallides que va començar el Juny de 2012 amb la personació contra Caja Castilla La Mancha, a la que se li van afegir després les de Bankia, NovaGalicia Banco i la CAM (veure "más información").

La intevenció d'ADICAE com a acusació popular té com a objectiu que les responsabilitats i irregularitats es fagin visibles i que el perjudici causat a desenes de milers de consumidors sigui reparat. Entre els abusos que es denuncien a la querella hi ha la comercialització fraudulenta de participacions preferents i deute subordinat, la imposició d'abusives clàusules sòl en milers d'hipoteques o els enganyosos contractes de cobertura de tipus d'interès coneguts com a “swaps”.

Aquests processos judicials no poden limitar-se només a “jutjar a polítics o a uns quants gestors. Han de significar una causa general de la fallida d'aquestes caixes i de les conseqüències que han significat per a varis milers de víctimes”, apunta el president d'ADICAE, Manuel Pardos. La liquidació del patrimoni de les caixes d'estalvi, que constituïen un 50% del sector financer espanyol i l'abandonament de l'obra social ja són motius de pes per a portar als seus responsables davant la justícia.

La querella contra Catalunya Banc es va presentar ara fa un any i ha topat amb tota mena d'obstacles per part de la banca però això no ha frenat ni aquest procés ni el d'altres causes que continuen obertes com les querelles penals presentades contra les cúpules de Bankia, CAM, Castilla La Mancha i NovaGalicia Banco. En totes aquestes causes ADICAE lluita com a acusació popular i també com a acusació particular amb els milers d'afectats que s'estan sumant a aquestes actuacions.


( más información )
 
ADICAE demana explicacions i transparència a la CNMV sobre la liquidació del Fons CX PROPIETAT de Catalunya Banc
imagen

Catalunya Banc va col·locar un producte no apte per a tots els consumidors a través d'un fons immobiliari que suspèn els reemborsaments com a pas previ a la dissolució atrapant a més de 3.300 partíceps. ADICAE, que ja va agrupar als afectats pel bloqueig del fons Banif Immobiliari en 2009, comença la defensa dels drets dels afectats exigint a la CNMV que es garanteixi els drets dels partíceps en tot aquest procés perquè no es converteixi en una basta estratègia de l'entitat a costa de les famílies estalviadores per lliurar-se dels actius immobiliaris tòxics del fons passant-los al "banc dolent", atès que Catalunya Banc posseïa el 31 de desembre de 2012 el 55,73% de les participacions del Fons. L'entitat, que es troba nacionalitzada i amb els seus dirigents Adolf Todó i Narcís Serra imputats per cobraments desproporcionats, ha rebut 12.000 milions de fons públics, està en vies de ser liquidada al millor postor, practicant un ERO multitudinari ... i rebent el vist plau de Brussel·les a tot això.

Per ADICAE és cridaner el fet que, tractant-se d'un fons immobiliari catalogat com de "risc mitjà - baix", segons el fullet registrat a la CNMV, i de perfil de risc "prudent", segons en el fullet comercial, en l'informe de gestió i d'auditoria de 2012 els auditors advertissin que "les inversions del Fons estan subjectes a les fluctuacions del mercat i altres riscos inherents a la inversió tant en immobles com, si és el cas, en valors, el que pot provocar que el valor liquidatiu de la participació fluctuï ( ... )". En el que va d'any el Fons perd gairebé un 9% i ve donant rendibilitats negatives pràcticament tots els trimestres des de 2009. A més a més, s'ha sabut que Catalunya Banc va utilitzar com a esquer per captar partíceps per al seu fons (amb el vistiplau de la CNMV) un dipòsit a termini fix en condicions preferents, una inversió amb un perfil altament conservador i garantida enfront del risc d'un fons d'inversió immobiliari.

Davant la intenció de Catalunya Banc de liquidar el Fons ADICAE s'ha dirigit a la CNMV sol·licitant un informe de la situació per veure en quina posició queden els partíceps. En la seva carta ADICAE demana un aclariment sobre les vendes realitzades i els partíceps que van sortir del Fons, l'import de les seves participacions, per què no es va sol·licitar la suspensió, i que comprovi que s'ha realitzat la comunicació a tots els partíceps de les seves baixades de posicions, durant els últims mesos, mes a mes, ja que el moviment de reemborsaments així ho exigia. En el primer semestre de 2013 comptava amb 3.336 partíceps enfront dels 4.420 que tenia al tancament de 2012. La diferència és encara més elevada si es tenen en compte els registres a un any vista, temps en què ha perdut un 40 % dels seus inversors.

Davant d'aquesta situació ADICAE vigilarà i lluitarà per que es respectin els drets dels milers de partíceps, orientant als afectats, exigint i facilitant tota la informació i realitzant la corresponent investigació i estudi per tal de preparar les possibles accions judicials que se'n poguessin derivar.

Per accedir a l’ “ANÀLISI DE FONS D'INVERSIÓ D'ENTITATS FINANCERES INTERVINGUDES O PARTICIPADES PEL FROB” d'ADICAE, cliqueu en el següent enllaç:

http://publicaciones.adicae.net/publicaciones/pdf/Informefondos.pdf

Per accedir a la CARTA REMESA A LA CNMV, cliqueu al següent enllaç:

http://publicaciones.adicae.net/publicaciones/pdf/Carta_CNMV_Fondo_CXPropietat_v2.pdf

 
Els consumidors catalans planten cara a la Troica
imagen

Coincidint amb la visita de la Troica a Espanya, l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE) s'ha manifestat aquest dijous 26 de setembre de 2013 davant de la Delegació de la Comissió Europea a Barcelona amb prop d'un centenar de consumidors que segueixen unint esforços per denunciar els fraus bancaris i els abusos financers.

Hipotecats amb clàusules sòl, estalviadors amb participacions preferents als quals han arrabassat els seus diners a través de l'engany i de la imposició de quitances, afectats per Forum, Afinsa, Arte y Naturaleza i consumidors en general han tornat a dir NO a les injustes imposicions de la Troica i han demostrat una vegada més que no estan disposats a pagar els costos d'una crisi que no han provocat.

La Troica ha estat còmplice del frau de les preferents i altres productes financers tòxics. Amb el "MoU" (Memorandum d'Enteniment) ha repercutit als afectats pels productes híbrids el cost de sanejar el conjunt del sistema financer. Alex Daudén, coordinador general d'AICEC-ADICAE, apuntava que "Més de 30.000 milions d'euros, dels 100.000 milions totals que han pagat preferentistes i obligacionistes per capitalitzar la banca a través del frau i l'engany premeditat, han estat confiscats a través de les injustes quitances que va imposar la Troica i va avalar el govern espanyol".

Així també, els afectats han denunciat que la Troica viu instal·lada en els nostres governs, bancs, institucions i grans empreses estrangulant milers d'estalviadors i hipotecats. Tot això traduït en forts ajustos, retallades i reformes dictades per la banca i els mercats. Crits de denúncia com "No és una crisi, és una estafa!" o "Governs culpables, bancs responsables!" els socis i sòcies d'AICEC-ADICAE han denunciat els fraus massius de la banca i els abusos constants que pateixen els consumidors.


( más información )
 
El "Toque a la banca" mobilitza els afectats pels abusos de la banca a Catalunya
imagen

25/07/2013 -- Els mesos previs a l'estiu han estat uns mesos plens d'accions reivindicatives per acabar amb els abusos de la banca fruit de l'especulació i l'estafa durant els anys de bonança que han provocat unes conseqüències colpidores per a la societat amb milers de persones afectades. Les xifres parlen per si soles: 600.000 persones afectades per la mala comercialització de participacions preferents i deute subordinat (3 milions a tot l'Estat espanyol), 800.000 famílies catalanes condemnades per clàusules sòl (4 milions de cases espanyoles) i 33.000 estafades pel cas de Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza (470.000 a l'Estat). Aquestes dades xoquen amb el que s'ha emportat la banca: 170.000 milions d'ajudes públiques i 75.000 milions de beneficis extres fruit de les estafes a la ciutadania (15.000 milions per clàusules sòl).

A més de les aproximadament 250.000 famílies que han perdut el seu habitatge des de l'inici de la crisi i l'augment del 200% de les comissions que les entitats cobren als seus clients, 25 vegades més que la mitjana de l'Eurozona.

Milers de casos que afecten directament a la població mentre que els que en són realment culpables no assumeixen les seves responsabilitats. Per sort, cada cop són més els consumidors i consumidores crítics/ques, responsables i solidaris/es que decideixen no quedar-se a casa i surten al carrer per reivindicar als seus drets. És per això que les mobilitzacions del “Toque a la banca” han estat possible (llegeix el manifest).

LES MOBILITZACIONS NO S'ATUREN

El 23 de juny ens trobàvem davant la Borsa de Barcelona per protestar pel bescanvi de preferents i deute subordinat en accions de Bankia, així com de totes les entitats intervingudes (Bankia, CatalunyaCaixa i NCG), fet que va convertir a milers de petits estalviadors en accionistes forçosos. El 13 de juny ens vam concentrar davant la representació de la Comissió Europea a Barcelona sota el lema “Si Europa és de veritat ens ha d'escoltar” per denunciar davant Europa l'estafa de les entitats financeres espanyoles, així com ho havíem fet el 6 de juny a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya cridant “Bancs culpables, Governs responsables!”. Un xoriço gegant es passejava pel centre de Barcelona l'11 de juliol per escenificar en el que s'han convertit les Caixes i els Bancs: uns xoriços. I al Parlament de Catalunya també hi hem estat per rebre als ex-dirigents de les entitats intervingudes com CatalunyaCaixa que compareixen a la Comissió d'Investigació de les Entitats Financeres per aclarir les responsabilitats d'aquestes i el grau de vulneració dels drets dels consumidors.

En resum, desenes de persones es reuneixen regularment per defensar els seu drets però l'acte central de la campanya va ser tot un èxit. Més de mig miler de persones es van manifestar el 22 de juny a Barcelona aquest cop sota el lema “Contra els fraus financers, canviem la Banca”. Una marea dels consumidors va sortir al carrer des del Banc d'Espanya fins a la Plaça Sant Jaume per reivindicar els seus drets com a consumidors/es i sobretot com a ciutadans/es.

Podeu recuperar el vídeo resum de la lluita dels socis i sòcies d'AICEC-ADICAE durant al llarg d'aquests durs mesos de mobilitzacions: http://www.youtube.com/watch?v=kBtJVk3qXqc&feature=youtu.be

Podeu consultar algunes de les aparicions en mitjans de comunicació:

Notícies del 11/07/2013: Europa Press TV , BTV

Les notícies de TV del 13/06/2013: Directe a 8TV dins La tertúlia (inici), directe a Els Matins de TV3 (minut 23.40),  TNMigdia de TV3 (minut 3.20), BTVinformatius, TVE: L'informatiu migdia de Catalunya (minut 10.00)

Veu el vídeo del 06/06/2013: Europa Press

Més informació:

Preferents

Fórum, Afinsa i Arte y Naturaleza

Clàusules sòl

General

 

 
ADICAE, 25 ANYS DEFENSANT ELS DRETS DELS CONSUMIDORS
imagen

ADICAE va celebrar el 24 de gener el seu 25è aniversari, en un acte celebrat a Saragossa i que va comptar amb la presència de nombroses personalitats institucionals i del món associatiu. L'acte es va retransmetre en directe a tot Espanya per ser seguit per socis i simpatitzants que no poguessin assistir en directe. Així mateix, nombrosos socis de les 33 seus d'ADICAE per tot Espanya van omplir les sales per assistir a l'acte en directe via Internet. L'acte va servir per fer balanç de com la nostra associació s'ha convertit en un referent en la lluita col·lectiva dels consumidors a Espanya i a Europa i va servir de punt de partida per a nombroses activitats commemoratives que es realitzaran al llarg del 2013.

Pel que fa a AICEC, Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya, es va establir de manera definitiva a Barcelona l'any 1998 integrada a ADICAE. En els primers anys, comptàvem amb un despatx a la cèntrica Rambla de Catalunya, per passar el 2001 a la seu actual del carrer Entença 30. Serà llavors quan l'associació es constitueixi amb entitat jurídica pròpia i en pocs anys es converteixi en una de les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya, amb més de 15.000 socis i delegacions a diferents ciutats del territori català com Manresa, Tarragona, Sabadell i Lleida.

AICEC-ADICAE és membre del Consell de les Persones Consumidores i Usuàries de Catalunya i membre del Consell Municipal de Consum de la ciutat de Barcelona. Formem part de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, així com d'altres Juntes Arbitrals territorials: Barcelona, Mataró, Vilafranca del Penedès, l'Hospitalet de Llobregat ...


( más información )
 
Arxiu de notícies


Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email