Debat a les aules i protestes al carrer: Fòrum Hipotecari i preferents
imagen

El matí del 7 de novembre s'ha parlat i debatut sobre els abusos bancaris en les hipoteques en un Fòrum Hipotecari organitzat per AICEC-ADICAE i l'Escola de Postgrau de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona que ha comptat amb la presència d'estudiants i afectats per les clàusules abusives. Paral·lelament, l'Associació ha concentrat una trentena d'afectats per les preferents davant la Fiscalia Superior de Catalunya per reclamar l'agilització dels processos judicials oberts i l'admissió a tràmit de les demandes col·lectives.

Es tracta del 4t Fòrum Hipotecari d'aquest any organitzat per l'Associació, en aquest cas conjuntament amb l'Escola de Postgrau de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i en col·laboració amb l'Institut Nacional de Consum. Una seixantena de persones, entre estudiants i afectats per les clàusules abusives en les seves hipoteques, han debatut sobre l'actualitat hipotecària amb l'objectiu d'impulsar una resposta coordinada i col·lectiva des de les organitzacions socials i de consumidors.

La jornada l'ha obert Ana Solanas, Secretaria General d'ADICAE, que ha remarcat la importància de l'organització dels usuaris i consumidors per la defensa dels seus drets enfront dels abusos bancaris i els fraus financers i ha reclamat la necessitat de dotar de recursos a la justícia per agilitzar la macrodemanda judicial interposada contra 101 entitats financeres al Jutjat de lo Mercantil nº 11 de Madrid i que agrupa a més 12.000 afectats.

Tot seguit s'ha abordat la funció social del dret a la propietat en un context de crisi de la mà de Joaquín Tornos, Catedràtic de Dret Administratiu de la UB. Tornos ha volgut remarcar que per tal de poder fer efectiu el dret a l’habitatge s’ha recuperat el principi constitucional segons el qual el dret de propietat s'ha d'exercir de conformitat amb la seva funció social, que és la de servir de residència, el que impedeix que un habitatge pugui estar desocupat. D’aquesta forma s’imposa al propietari d’un habitatge el seu destí a servir de residència, tractant de forçar la seva ocupació. En el cas d’habitatges d’entitats financeres obtinguts per desnonaments es pot arribar a l’expropiació del seu ús per tal de mantenir la seva ocupació temporal a favor de la persona objecte del desnonament. Es el cas de les lleis d’ Andalucia i Navarra.

La Professora Titular de Dret Civil, Immaculada Barral Viñals, ha parlat de la protecció del consumidor de préstecs hipotecaris davant les clàusules abusives i ha destacat la crítica a la Sentència de 9 de maig del Tribunal Suprem sobre les clàusules sòl. La Doctora Barral no està d'acord en què els efectes de la Sentència no s'apliquin des de l'inici del contracte de prèstec.

ELS AFECTATS PER LES PREFERENTS RECORDEN LA NECESSITAT DE L'ACCIÓ JUDICIAL COL·LECTIVA

Paral·lelament, els afectats per les preferents han reclamat davant de la Fiscalia Superior de Catalunya que els jutjats no posin traves als procediments judicials col·lectius y agrupats ja que suposen la única vía d'accès a la Justícia i han instat a regular de manera definitiva i rigorosa la comercialització d'aquests productes complexos de manera que es prohibeixi directament la seva comercialització als usuaris de perfil estalviador. Cal recordar, que la Comissió Europea en el seu llibre verd sobre “collective redress” trasllada als estats membres de la UE el foment de les accions col·lectives pels avantatges que suposa per tots els agents.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email