Catalunya Banc va col·locar un producte no apte per a tots els consumidors a través d'un fons immobiliari que suspèn els reemborsaments com a pas previ a la dissolució atrapant a més de 3.300 partíceps. ADICAE, que ja va agrupar als afectats pel bloqueig del fons Banif Immobiliari en 2009, comença la defensa dels drets dels afectats exigint a la CNMV que es garanteixi els drets dels partíceps en tot aquest procés perquè no es converteixi en una basta estratègia de l'entitat a costa de les famílies estalviadores per lliurar-se dels actius immobiliaris tòxics del fons passant-los al "banc dolent", atès que Catalunya Banc posseïa el 31 de desembre de 2012 el 55,73% de les participacions del Fons. L'entitat, que es troba nacionalitzada i amb els seus dirigents Adolf Todó i Narcís Serra imputats per cobraments desproporcionats, ha rebut 12.000 milions de fons públics, està en vies de ser liquidada al millor postor, practicant un ERO multitudinari ... i rebent el vist plau de Brussel·les a tot això.
Per ADICAE és cridaner el fet que, tractant-se d'un fons immobiliari catalogat com de "risc mitjà - baix", segons el fullet registrat a la CNMV, i de perfil de risc "prudent", segons en el fullet comercial, en l'informe de gestió i d'auditoria de 2012 els auditors advertissin que "les inversions del Fons estan subjectes a les fluctuacions del mercat i altres riscos inherents a la inversió tant en immobles com, si és el cas, en valors, el que pot provocar que el valor liquidatiu de la participació fluctuï ( ... )". En el que va d'any el Fons perd gairebé un 9% i ve donant rendibilitats negatives pràcticament tots els trimestres des de 2009. A més a més, s'ha sabut que Catalunya Banc va utilitzar com a esquer per captar partíceps per al seu fons (amb el vistiplau de la CNMV) un dipòsit a termini fix en condicions preferents, una inversió amb un perfil altament conservador i garantida enfront del risc d'un fons d'inversió immobiliari.
Davant la intenció de Catalunya Banc de liquidar el Fons ADICAE s'ha dirigit a la CNMV sol·licitant un informe de la situació per veure en quina posició queden els partíceps. En la seva carta ADICAE demana un aclariment sobre les vendes realitzades i els partíceps que van sortir del Fons, l'import de les seves participacions, per què no es va sol·licitar la suspensió, i que comprovi que s'ha realitzat la comunicació a tots els partíceps de les seves baixades de posicions, durant els últims mesos, mes a mes, ja que el moviment de reemborsaments així ho exigia. En el primer semestre de 2013 comptava amb 3.336 partíceps enfront dels 4.420 que tenia al tancament de 2012. La diferència és encara més elevada si es tenen en compte els registres a un any vista, temps en què ha perdut un 40 % dels seus inversors.
Davant d'aquesta situació ADICAE vigilarà i lluitarà per que es respectin els drets dels milers de partíceps, orientant als afectats, exigint i facilitant tota la informació i realitzant la corresponent investigació i estudi per tal de preparar les possibles accions judicials que se'n poguessin derivar.
Per accedir a l’ “ANÀLISI DE FONS D'INVERSIÓ D'ENTITATS FINANCERES INTERVINGUDES O PARTICIPADES PEL FROB” d'ADICAE, cliqueu en el següent enllaç:
http://publicaciones.adicae.net/publicaciones/pdf/Informefondos.pdf
Per accedir a la CARTA REMESA A LA CNMV, cliqueu al següent enllaç:
http://publicaciones.adicae.net/publicaciones/pdf/Carta_CNMV_Fondo_CXPropietat_v2.pdf |