La lluita hipotecària dóna els primers fruits
imagen

24/07/2013 -- 800.000 cases catalanes són les afectades per les clàusules terra a les hipoteques i la xifra arriba fins als 4.000.000 a tot l'Estat espanyol. Una estafa que ha fet que les famílies hagin pagat uns 6.000 euros de més de mitjana entre el 2008 i el 2012, fet que suposa uns 15.000 milions d'euros de beneficis per a la banca.

Davant aquest abús els afectats i les afectades d'AICEC-ADICAE s'han mobilitzat sense parar per exigir la nul·litat d'aquestes clàusules i el rescabalament econòmic de les quantitats pagades de més. Exemples en són les concentracions del 31 de juny davant l'oficina del BBVA a la Plaça Catalunya de Barcelona, un dels tres bancs afectats per la sentència del Tribunal Suprem del 9 de maig, o les concentracions a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per exigir un poder judicial àgil, eficient i just.

Durant anys molts dels clients que contractaven una hipoteca l'entitat bancaria introduïa una clàusula que influïa directament amb l'índex de referència per a calcular la quota hipotecària, una clàusula que en la majoria de casos es col·locava sense informar de manera correcta a l'usuari i que anys després, un cop va esclatar de la bombolla immobiliària, s'ha vist que era un abús i que obligava als clients a pagar més del que els pertocava.

UN PAS ENDAVANT

Després d'una intensa lluita per acabar amb aquest abús, finalment el 9 de maig de 2013 el Tribunal Suprem de Justícia va manifestar en la seva sentència l'abusivitat de les clàusules sòl sempre que es determini falta de transparència i informació a l'hora de fer la contractació de la hipoteca. A més, reafirma el 12 de juny que l'abusivitat hi és ja que el simple formalisme d'haver llegit la còpia del prèstec hipotecari al client no significa que s'hagi donat informació suficient. La sentència obliga a retirar les clàusules sòl als clients de les tres entitats a les quals fa referència el text, BBVA, Cajamar i NCG, però no assumeix el rescabalament econòmic dels afectats de les quantitats que han pagat de més durant aquests anys. Pel que fa a la resta d'entitats aquesta sentència no els afecta, de manera que no estan obligades a retirar-les. Ara el Banc d'Espanya a instat a totes les entitats a revisar les clàusules sòl abans del 31 de juliol i fer-ne un informe. De totes maneres, cal dir que ja hi ha tribunals que han dictat sentència a favor dels afectats/des obligant a les entitats a retornar els diners.

LA MACRODEMANDA D'ADICAE

A més, recordem que ADICAE té una macrodemanda interposada contra 101 entitats financeres amb més de 18.000 demandants agrupats des del 2011 per acabar amb l'abús que suposen les clàusules terra. La lentitud de la justícia fa que encara no hi hagi hagut cap resposta per part dels tribunals. Per sort, després de mantenir-se aturada durant un temps per un canvi de jutge, s'ha assignat una nova jutgessa al cas, que es tramita al Jutjat Mercantil nº11 de Madrid.

Aquest temes i tots els que afecten a l'àmbit hipotecari són els que s'han debatut als Fòrums hipotecaris autonòmics. El darrer va ser el passat 16 de maig al Casal Lluïsos de Gràcia de Barcelona on van participar entitats externes com Càritas, Fedelatina o el Col·lectiu Ronda per parlar del gran problema hipotecari i de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea que va qualificar la legislació hipotecària espanyola d'incompleta i insuficient perquè no protegeix al consumidor.

La lluita no s'acaba, seguirem en marxa fins a aconseguir una solució justa pels afectats/des per les hipoteques!

Més informació:

Afectats per les clàusules sòl

Plataforma hipotecaria

Resums dels Fòrums hipotecaris autonòmics

Aparicions:

Barcelona Televisió



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email