Reclama les despeses hipotecaries: Què diu el TJUE?

El passat 25 de gener del 2024, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es va pronunciar respecte al termini de preescripció per sol·licitar la devolució de les despeses hipotecaries contractades en hipoteques signades abans del 2019.


La postura adoptada pel TJUE modifica en certa mesura la determinació efectuada pel Tribunal Suprem a la sentència emesa el 24 de gener de 2019. A més, contradiu les posicions sostingudes per l'Audiència Provincial de Barcelona i altres tribunals que havien desestimat demandes en considerar que el termini per a la reclamació començava al moment de la constitució de la hipoteca.


En aquest sentit, el TJUE sosté que els consumidors no estan obligats a posseir coneixements específics ni a estar al corrent que les clàusules eren abusives. Així, es dedueix que la restitució de les despeses esmentades comença una vegada que el consumidor té coneixement que la clàusula del seu contracte és abusiva i dels drets que li assisteixen.


Amb aquest pronunciament, el TJUE recolza en certa mesura la postura que l'associació ha defensat des del 2017. Des de la nostra associació, insistim que la nul·litat d'una clàusula i les conseqüències corresponents són imprescriptibles. Per tant, encara que hi hagi un termini en el futur, considerem viable la presentació de reclamacions.


Per tant, instem a totes les persones consumidores que encara no hagin efectuat la reclamació i tinguin la clàusula inclosa en el préstec hipotecari que ho facin sense demora.


És fonamental no confondre aquestes despeses amb les relacionades amb la compravenda, i amb la compra amb subrogació de promotor ja que aquests han de ser assumits pel consumidor.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email