La problemàtica dels ciberatacs i fraus bancaris
imagen

A principis d'octubre els consumidors s'han vist sorpresos per la notícia de què la companyia AirEuropa ha patit un ciberatac en què han estat exposades nombroses dades bancàries de vital rellevància de clients de la companyia. Davant d'aquesta situació, la companyia va recomanar a tots els usuaris que haguessin gestionat alguna compra de bitllets en línia, que cancel·lessin les seves targetes bancàries.

Que diu la llei?

En aquest cas, la llei obliga les aerolínies a notificar qualsevol ciberatac en un termini màxim de 72 hores als usuaris afectats i a les institucions competents. Però, de poc serveix, si les dades ja han estat sostretes pels phishers.

La realitat és que, amb el creixement i desenvolupament digital, cada cop més usuraris freqüenten les compres per internet. Aquesta situació és idònia per als ciberdelinqüents, que des del 2022 han anat creixent de forma exponencial, obligant les empreses a destinar més pressupost en ciberseguretat.

Des d'Aicec-Adicae denunciem la situació en què es troben les persones consumidores davant la desprotecció de les dades personals i, posteriorment, amb les controvèrsies cap a l'emissor del mitjà de pagament o cap a l'estafador, que s'amaga darrere un món digital desconegut i de difícil accés fins i tot pels cossos de seguretat de l'estat.

Encara que les empreses estiguin una mica més enfocades en cobrir i protegir les dades dels seus clients, no s'està dedicant prou esforç per millorar els sistemes de detecció de fraus.

Que podem fer?

Per tot això, recomanem als consumidors que tinguin una cura extrema quan facin compres per internet, és important assegurar que la pàgina web sigui segura i no és aconsellable deixar les dades de la targeta bancària a les pàgines. D'altra banda, proposem evitar fer compres en xarxes wifi obertes o públiques, són més fàcils de hackejar. Si es fan moltes compres en línia, aconsellem utilitzar una targeta recarregable per comprar per internet.

Des de l´Associació també volem alertar dels missatges que puguin rebre fent-se passar per una entitat bancària o per una companyia. En cap dels casos se'ls demanaran dades personals a través d'enllaços ni trucades. En cas de dubte, es recomana acudir presencialment a l'entitat o companyia.

 

- Publicació al diari de Poble-sec, Zona Sec.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

31-05-2024 SABADELL TALLERES PRÁCTICOS
Taller práctico para abordar diferentes situaciones de sobreendeudamiento y de como evitarlo y gestionarlo

31-05-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller de ahorro e inversión para obtener una visión clara y práctica sobre cómo gestionar tus activos y pasivos.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email