AICEC-ADICAE prepara una bateria de denúncies davant la pràctica d'incrementar els preus en els dies previs al Black Friday per a després publicitar suposades ofertes i descomptes
imagen

Les dades provisionals del sondeig que l'Associació està desenvolupant mostren que un 40% dels consumidors preveu gastar menys enguany que en les mateixes dates en 2021, i un 81% considera que un gran nombre de les ofertes d'aquests dies són enganyoses

AICEC-ADICAE surt avui Divendres 25 de novembre als carrers per a reivindicar els principis del consum ètic, crític i responsable enfront del consumisme incitat en el “Black Friday”

La banca se suma a l'impuls al consumisme i endeutament familiar amb suposades ofertes de “finançament gratuït” i converteixen les seves webs en un “basar” de venda de productes.

 

Barcelona, 25 de novembre de 2022. Després de recopilar i documentar múltiples casos d'increments artificials de preus de productes en les dates prèvies a aquest Black Friday, l'Associació verificarà en el dia d'avui les ofertes i descomptes aplicats als mateixos i formularà una bateria de denúncies davant les autoritats de consum en els casos en què el preu final resulti superior (malgrat les suposades "ofertes") a l'aplicat en els 30 dies previs a aquest 25 de novembre.

Com ha destacat el President d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, "encara que resulta clau informar les persones consumidores davant d'aquests abusos i cridar la seva atenció enfront del consumisme que s'incita en aquesta data, no és suficient per a corregir una situació generalitzada de màrqueting i publicitat fraudulenta, i és necessari aplicar la legislació per a reforçar els drets dels consumidors".

Segons l'article 20 de la Llei 7/1996, de 15 de gener, d'Ordenació del Comerç Minorista, en les ofertes haurà de figurar amb claredat "el preu anterior juntament amb el preu reduït", entenent per preu reduït "el menor que hagués estat aplicat sobre productes idèntics en els trenta dies precedents". En la pràctica, AICEC-ADICAE ha pogut verificar múltiples casos d'increments de preus en l'últim mes, la qual cosa porta a considerar com a enganyoses les ofertes en les quals es compari el preu reduït amb el resultant d'aquestes pujades prèvies.

Com a exemple, AICEC-ADICAE ha trobat ordinadors portàtils que el 17 de novembre van passar de 899 a 1.199 euros, equips de so que en aquesta data van passar de 825 a 1.299 euros, plaques de cocció d'inducció de 379 euros que van pujar a 499 euros, o televisions que van incrementar el seu preu, també en la mateixa data, de 499 a 535 euros.

A més a més, aquest Black Friday equips de tècnics i voluntaris de l’Associació seran als carrers amb taules informatives en les quals es traslladarà als consumidors informació i consells sobre els seus drets, exposarà els casos d'abús detectats, i distribuirà guies i materials pràctics per a comprar amb garanties i sensibilitzar sobre l'impacte del consumisme en l'endeutament, l'economia familiar i el medi ambient.

En aquestes sortides als carrers AICEC-ADICAE prosseguirà completant el sondeig que està realitzant per a conèixer la perspectiva dels consumidors enfront del Black Friday i el Cibermonday (que es “celebra” el Dilluns 28 de novembre), que entre altres resultats provisionals llança la preocupant dada que un 60,8% dels consumidors recorre a la targeta de crèdit per a les seves compres en aquestes dates.

En aquest sentit, l’Associació de consumidors ha verificat com moltes entitats financeres s'han llançat a promoure l'impuls al consumisme i a l'endeutament amb motiu del Black Friday, oferint finançaments aparentment “gratuïts” i venent a través de les seves pàgines web productes diversos en “còmodes quotes” però ocultant l'increment de preu final a abonar, com en el cas del Banc Santander, que ofereix la compra d'una videoconsola el cost final de la qual passa de 799 a 1.029,24 euros en fraccionar el pagament.

Amb el lema “davant el dubte, no t'endeutis” AICEC-ADICAE destacarà als consumidors avui la importància de no deixar-se portar per ganxos comercials i dubtoses (o directament enganyoses) ofertes que inciten a adquirir un producte que no es necessiten.

Exemples d'Informació i materials que ADICAE traslladarà als consumidors: Full informatiu i Díptic exemple de pujades artificials de preus.

A Barcelona, durant el dia d'avui personal i socis/es de l'Associació es trobaran d'11 a 18:30 h a Plaça Catalunya núm. 17 (a prop del Banc d'Espanya), per informar i donar consells a les persones consumidores.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email