La banca espanyola evita remunerar els dipòsits i manté la seva aposta pels Fons d'Inversió
imagen

AICEC-ADICAE observa amb preocupació l'absència de control material en la comercialització d'aquests productes i adverteix a les persones consumidores de la falta de transparència en la seva contractació

Segons un estudi de l’Associació, les entitats es podrien emportar 144 euros per una inversió mitjana de 10.000 euros. El que els va reportar en 2021 un benefici en cobrament de comissions de 5.886 milions d'euros per vendre fons d'inversió i prestar serveis de valors

Barcelona, 4 de novembre de 2022. Les múltiples pujades de tipus d'interès, situat en 2 punts bàsics, han canviat el mercat. Malgrat això, la banca segueix aferrada a un dels seus negocis més lucratius, la comercialització de Fons d'Inversió entre les persones consumidores.

El negoci dels fons d'inversió i el préstec de serveis de valors li va produir a la banca un benefici en comissions cobrades de 5.886 milions d'euros, segons dades de la CNMV. Aquest benefici del cobrament de comissions s'ha incrementat un 73% respecte a 2016.

Encara que la legislació vigent regula des d'un punt de vista formal, els conceptes de transparència i idoneïtat, queden en lletra morta davant l'absència d'un control material que permeti comprendre al consumidor el producte que adquireix i els riscos que assumeix amb això.

AICEC-ADICAE considera que un gran volum de documentació, amb terminologia bastant complexa, no dona lloc a una major comprensió i claredat en el procés de contractació. El que apel·laria a una falta de transparència per part de l'entitat financera.

Segons Inverco, patronal del sector, les subscripcions netes a Fons d'Inversió nacionals han augmentat fins als 8.958 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment d'una mica més d'un 15% per al conjunt de l'any. Fet que contrasta significativament amb la rendibilitat d'aquesta mena de producte en qualsevol de les seves múltiples variants. (Veure document) Però, malgrat les males xifres d'aquesta mena de productes en termes de rendibilitat, la banca inunda el mercat amb les seves ofertes.

A tres anys, gairebé la totalitat de les modalitats presenten pèrdues considerables i aquells que presenten un balanç positiu a 5 anys, es queden molt lluny de batre al 15,5% de pujada interanual de l'IPC per al mateix període.

Segons un mostreig realitzat per l'Associació, amb dades obtingudes en les webs de les principals entitats que operen en territori espanyol, aquestes poden recaptar la quantitat de 144€ per una inversió mitjana de 10.000€ per la col·locació del producte, independentment del rendiment d'aquest (Veure document). 

Encara crida més l'atenció la situació dels dipòsits a termini. Malgrat les ja esmentades pujades de tipus, aquestes no han estat traslladades a la remuneració dels dipòsits i la banca espanyola continua encapçalant la cua amb una rendibilitat mitjana del 0,01% (Veure document)

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email