ADICAE proposa al Ministeri d'Economia que la banca es responsabilitzi del cost que en interessos implica ampliar els terminis hipotecaris
imagen

L'Associació es reuneix dilluns 24 amb el Ministeri per abordar diverses qüestions, entre les quals es troba les mesures hipotecàries en discussió

L'ampliació del termini de la hipoteca mitjana en 5 anys comporta pagar 6.701 euros més en interessos a canvi de veure rebaixada la quota mensual en 80 euros

 

Barcelona, 21 d'octubre de 2022. Després de la missiva que el president d'AICEC-ADICAE, Manuel Pardos, va enviar a la ministra d'assumptes econòmics, Nadia Calviño, l'associació exposarà les seves propostes hipotecàries aquest dilluns 24 d'octubre en una reunió en el Ministeri d'Economia.

Davant la proposta de la banca de congelar durant un any els tipus d'interès, AICEC-ADICAE ja va manifestar el seu rebuig a qualsevol plantejament que s'apliqui de manera unilateral, sense l'aval suficient de la llei, d'esquena als consumidors i mesures de transparència, control i supervisió de l'actuació del lobby bancari.

També la proposta de l’Associació s'estructura en refusar la tesi, defensada no sols per la banca, sobre la conversió de préstecs hipotecaris a tipus fixos en els nivells actuals, que han pujat entorn d'un 5%.

Pel que fa al plantejament de demanar una extensió del termini de les hipoteques a les famílies amb majors dificultats econòmiques, AICEC-ADICAE demana que sigui la banca la que assumeixi per als costos que en interessos suposa estendre aquests terminis. Així l'associació contempla per als hipotecats en majors dificultats moratòries que no siguin meres mancances de capital.

Si s'accedeix a les dades, des de 2015 fins a 2021 tan sols 41.560 hipotecats han pogut "reestructurar" el seu deute a través del Codi de Bones Pràctiques (veure quadre), a més amb unes condicions molt ambigües, malgrat que van ser gairebé 100.000 les sol·licituds presentades en aquest període, i només en 13 casos es va procedir a una "quitació". 

Per això AICEC-ADICAE considera necessari establir un adequat mecanisme de supervisió i control de l'aplicació de les mesures que finalment s'estableixin, donats els abusos que en els últims anys s'han apreciat per part de la banca, i preveient a més sistemes que garanteixin que els consumidors comptin amb informació i orientació independent a l'hora d'accedir a les mesures, un aspecte en el qual l'Associació estarà a la disposició de totes les persones consumidores.

A més, i a la llum de l'experiència de l'actual “Codi de Bones Pràctiques”, l'Associació considera necessari ampliar els col·lectius de consumidors destinataris de les mesures, tenint en compte que de 2020 a 2021, malgrat tractar-se de períodes amb l'Euribor en negatiu, van augmentar les execucions hipotecàries iniciades a Espanya en un 36%, sumant un total de 60.986 des de 2020 fins a juny de 2022.

Així mateix, AICEC-ADICAE adverteix del desproporcionat sobrecost de la mesura, i de l'escandalós benefici extra per a les entitats financeres, que les propostes actuals de la banca suposaria per als hipotecats a canvi de rebaixes molt limitades en la quota mensual. Per tant, prenent com a referència la hipoteca mitjana oferta per l'INE (146.445 euros, per a un termini de 25 anys), un augment del termini en 5 anys comportaria passar de pagar entorn de 595 euros mensuals a pagar 515 euros, però a canvi l'import d'interessos s'incrementaria en 6.701 euros (passant d'uns interessos totals de 31.297 € a 37.998 € en interessos).

 

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 933 425 044 o bé a través de l'email comunicaciocat@adicae.net.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email