AICEC-ADICAE alerta de l'augment en les dades procedents dels jutjats de primera instància de Catalunya en processos judicials sobre l?habitatge
imagen

Els llançaments procedents d'execucions hipotecàries practicades en 2021 van augmentar un 65,20% en relació a les de l'any 2020 i els desnonaments de procediments de la Llei d'Arrendaments Urbans practicats en 2021 va créixer en un 59,8% en relació a l'any anterior.

L'Associació proposa una autèntica i efectiva moratòria legal, l'elevació del rang de l'anomenat "Codi de Bones Pràctiques", l'ampliació de les condicions per a la seva aplicació i mesures de transparència, control i supervisió sobre l'actuació de la banca sobre aquest tema

AICEC-ADICAE qualifica de manipulat i interessat l'actual debat de la banca sobre mesures per a afrontar els riscos i perills de les pujades de tipus d'interès en un context d'inflació i dificultats creixents per a les persones consumidores

 

Barcelona, 14 d'octubre de 2022. Les dades sobre execucions hipotecàries mostren, com ja va plantejar l’associació al mes de març,  la necessitat d'aprovar moratòries, de al menys tres anys i mesures normatives per als consumidors en dificultats per al pagament de la hipoteca. Aquestes xifres, posen en qüestió l'eficàcia de les mesures de “reestructuració de deutes” de la banca i del Codi de Bones Pràctiques, si bé, aquesta opció pot ser viable si s’anplien els criteris d’accès i es torna d’obligatori compliment per les entitats financeres.

Per províncies a Barcelona es van produir 3.585 llançaments en 2021 (2.969 en 2020), a Tarragona es van produir 1.034 llançaments (769 en 2020), a Girona es van produir 914 llançaments (625 en 2020)  i a Lleida 315 llançaments (253 en 2020).

En la pràctica, la banca només aspira a evitar l'adopció de mesures reguladores que donin resposta eficaç als problemes que, segons el Banc d'Espanya, afrontaran almenys 350.000 famílies, xifra que podria elevar-se sensiblement en funció de l'evolució de la inflació, els preus de l'energia i els tipus d'interès. La realitat justifica sense cap dubte la necessitat d'establir, com planteja AICEC-ADICAE, mecanismes reglats, regulats i sotmesos a control.

L’Associació adverteix que les mesures que proposa la banca constitueixen duplicar o triplicar el seu negoci a costa de la inflació i els consumidors "vulnerables", per la qual cosa el President de l’Associació, Manuel Pardos, va indicar a la vista de totes les dades "deixar les mesures de resposta als riscos hipotecaris en mans exclusivament de la banca no és una opció."

A Catalunya la situació s'agreuja quan, després d'haver passat per una execució hipotecària o una dació en pagament, ser una família amb un cert grau de vulnerabilitat, i beneficiària d'un contracte de lloguer, aquest s'acaba i l'entitat financera o el fons voltor de torn no vol renovar el contracte. La financiarització provoca convertir el dret a l'habitatge en un nou negoci per a la banca i els grans tenidors que no es pot tornar a permetre.

Les propostes legislatives plantejades de reforma de la Llei d’Arrendament Urbans no seran suficients per fer front a la inflació i a la pujada dels tipus d'interès actuals, calen més mesures de protecció per a les persones amb condicions de vulnerabilitat que es trobin en pisos de grans tenidors, especialment aquells provinents d'execucions hipotecàries.

 


Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email