ADICAE insta el Ministeri de Justícia a accelerar la transposició de la Directiva de la Unió Europea sobre les accions col·lectives
imagen

El termini de la transposició finalitzarà el pròxim 25 de desembre

ADICAE es dirigeix a la Ministra de Justícia destacant les conseqüències del retard en les persones consumidores, la confiança en la Justícia i el mateix mercat i la competència en aquest. En la missiva el President d'ADICAE reclama la màxima celeritat, posant l'experiència de l'Associació a disposició i sol·licitant una reunió sobre aquest tema. (veure CARTA)

Gairebé 200.000 demandes per abusos hipotecaris (sòls i despeses, principalment) es troben pendents de resolució, mentre que reclamacions presentades en 2018 encara estan sent admeses a tràmits i iniciant el seu procés 4 anys després

 

Barcelona, 10 d'octubre de 2022. El 25 de novembre de 2021 es va aprovar la Directiva (UE) 2020/1828 del Parlament Europeu i del Consell en relació amb les accions de representació per a la protecció dels interessos col·lectius de les persones consumidores al nostre ordenament jurídic. L'"acció col·lectiva" és una de les reivindicacions més importants d'AICEC-ADICAE i també un dels senyals d'identitat de la defensa dels consumidors per part de l'associació.

El termini per a la transposició d'aquest instrument expira el pròxim 25 de desembre, data en la qual s'haurien d'haver publicat les disposicions necessàries perquè es compleixi el que s'estableix en ell per a la seva aplicació, a tot tardar, sis mesos més tard (el 25 de juny de 2023).

A menys de tres mesos de la fi del termini no hi ha text ni notícies de l'estat d'aquesta transposició, des que el setembre de 2021 el Ministeri de Justícia desenvolupés una "consulta pública prèvia" sobre aquest tema, malgrat tractar-se d'una qüestió de vital transcendència per a la protecció dels drets dels consumidors en un context de comercialització massiva de productes i serveis sobre la base de condicions generals de contractació, sense cap negociació.

Fins i tot en els casos de més rellevant èxit de l'acció col·lectiva d'ADICAE, com la macrodemanda per les clàusules sòl en el qual la Justícia va reconèixer l'abús de la clàusula per a 101 entitats i va ordenar la devolució de quantitats a tots els consumidors, la demora en els processos (en el cas dels "sòls" elevat al mateix TJUE) van comportant un greu dèficit per a l'eficàcia de les anomenades "accions de representació" previstes en la Directiva.

Per això el President de l’Associació, Manuel Pardos, s'ha dirigit avui a la Ministra de Justícia, Pilar Llop, a fi de sol·licitar la màxima acceleració de la transposició. Sobre aquest tema, en la seva carta recorda a la ministra que "els problemes que emmalalteix l'actual sistema generen una pèrdua de confiança dels consumidors i la ciutadania en la Justícia a l'hora de solucionar abusos de caràcter generalitzat", afegint que l'absència d'un mecanisme d'acció judicial col·lectiva eficaç ha derivat en un autèntic "col·lapse judicial", amb entorn de 200.000 demandes en els jutjats especialitzats en clàusules abusives en hipoteques mentre en alguns jutjats les reclamacions judicials presentades en 2018 són objecte d'admissió a tràmit ara, gairebé 4 anys després, "termini que resulta totalment inassumible pels consumidors i per una administració de Justícia eficaç".

Sobre aquest tema, a més de destacar la urgència de la qüestió no només per una qüestió legal (el termini de transposició) sinó pràctica i d'eficàcia de la Justícia per a les persones consumidores, ha sol·licitat a la ministra una reunió en la qual poder conèixer el punt actual de la iniciativa reguladora i aportar tota l'experiència i propostes d'AICEC-ADICAE sobre aquest tema.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email