AICEC-ADICAE recolza l'INE com a institució i demana reforçar el seu paper en la lluita enfront dels principals problemes econòmics i socials de les persones consumidores
imagen

L'Associació insta Economia que la reforma prevista incorpori mesures per a aprofitar l'indiscutible paper i capacitat de l'INE per a reforçar la posició dels consumidors i respondre a problemes endèmics que els afecten, establint canals de col·laboració clars i executius amb institucions com la CNMC

 

Barcelona, 28 de juny de 2022. AICEC-ADICAE defensa el paper de l'INE com a organisme obert i participatiu per a tota la societat, fonamental no sols per al bon funcionament de tots els sectors econòmics, sinó especialment per a la defensa de les persones consumidores en àmbits com la transparència i els abusos econòmics i financers de caràcter global, en els quals l'INE pot i ha de jugar un paper molt rellevant.

Segons ha destacat avui Fernando Herrero, membre del Ple del Consell Superior d'Estadística de l'INE designat pel Consell de Consumidors i Usuaris a proposta d'ADICAE com a membre de la seva Junta Directiva, "és necessari defensar el prestigi de l'INE enfront del "soroll" generat entorn de la dimissió del seu president", al mateix temps que apunta a la necessitat d'"abordar canvis davant les noves situacions tecnològiques i socials i enfront de nous problemes en els quals els treballs de l'INE estan cridats a ser clau, com ara la lluita contra la inflació, la superació d'una creixent desigualtat que sembla voler ocultar-se o defugir-se quant a la seva realitat i abast, etc..."

D'aquesta manera, ADICAE reclama que la "reestructuració general" de l'institut estadístic en la qual treballa el Govern no només consideri les fonts de dades (com l'ús més gran de registres públics i el recurs al "big data"), sinó que també incorpori un paper reforçat de l'INE en els seus treballs estadístics lligats als problemes econòmics i socials de les persones consumidores a cada moment, orientant part de la labor de la institució a abordar noves situacions i reptes (com la mateixa estructura de la inflació actual, els problemes lligats a la digitalització o les noves tendències de la banca en la seva operativa amb els consumidors) que cooperi així a instrumentar en cada cas mesures efectives de resposta.

Referent a això, ADICAE destaca a més la necessitat i conveniència d'establir llits de cooperació entre l'INE i altres organismes, com la CNMC, aprofitant sinergies que cooperin també a la millora de la posició dels consumidors i del funcionament dels mercats. D'aquesta manera les valuoses dades que pot obtenir l'INE permetrien actuacions d'utilitat directa per a ells.

Enfront de les recents polèmiques públiques entorn de l'INE, ADICAE destaca no només l'indubtable prestigi de l'INE en l'entorn europeu, sinó també els resultats de l'última "avaluació d'experts" (avaluacions externes que acorda el Comitè del Sistema Estadístic Europeu), en l'última ronda del qual (2013-2015) van concloure en la verificació del compliment de tots els aspectes principals del "Codi de Bones Pràctiques de les Estadístiques Europees".

Al temps, aquest "peer review" va recomanar incrementar la dotació de personal de l'INE i abordar modificacions legals per al nomenament i cessament del President en línia amb el Codi de Bones Pràctiques citat. En l'actualitat, i després de l'actualització en 2017 del Codi de Bones Pràctiques, està planificada la tercera ronda de peer review per a 31 països europeus i la mateixa Eurostat, i que respecte a l'INE tindrà lloc entre 2022 i 2023.

 

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.

 



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-04-2024 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa en la Diada de Sant Jordi en la Plaza del Molino de Barcelona

24-04-2024 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
XERRADA LLUÏSA CURA (GRUP TENCAT) Ciberatacs bancaris, fraus als mitjans de pagament (tipus, eines que fan servir, com evitar caure en un frau, actuació de la banca)

26-04-2024 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
Informació essencial que els consumidors han de conèixer abans, durant i després de signar amb una hipoteca.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email