La banca continua augmentant les seves comissions malgrat la seva estratègia de reducció de canals per prestar serveis
imagen

Un informe d’ADICAE revela que gairebé un de cada tres euros que ingressa la banca són per comissions, i equivalen a 470 euros anuals per persona a Espanya

Totes les grans entitats van incrementar els seus ingressos per comissions entre 2020 i 2021, en volums que oscil·len entre el 5% i el 21%

L'Associació urgeix al Ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya a corregir l'actual laxitud de la regulació i la supervisió en matèria de comissions i despeses repercutides a les persones consumidore

 Barcelona, 10 de febrer de 2022. Santander, CaixaBank, BBVA, Sabadell i Bankinter van ingressar per comissions un total de 21.043 milions d'euros en 2021, gairebé un 6,5% més que en 2020. Xifres que superen de llarg els 22.000 milions d'euros si se sumen els resultats d'Unicaja, Kutxabank i Ibercaja (malgrat que en els dos últims casos només hi ha disponibles dades dels primers 9 mesos de 2021).

Aquestes quantitats suposen ja entre un 25% i un 30% del total d'ingressos del negoci bancari (gairebé un de cada tres euros que ingressa la banca són per comissions), i superen en import al total de beneficis de 2021 del sector (19.666 milions d'euros sumant les cinc entitats citades).

Segons assenyala ADICAE, que ha recollit aquestes dades dels comptes de resultats de 2021 dels principals bancs a Espanya, les progressives restriccions d'atenció al públic i l'aposta pels canals en línia “autogestionats” per a la relació amb la clientela no han anat aparellades a una reducció dels costos que, en forma de comissions, s'apliquen a les persones consumidores, sinó que per contra les comissions s'han continuat incrementant. "No és de rebut que la principal font d'ingressos de la banca sigui el preu d'uns serveis que en molts casos haurien de ser considerats com a bàsics, per a tota la ciutadania", reivindica el president d’ADICAE, Manuel Pardos.

D'aquesta manera, les entitats bancàries han deixat d'aplicar les comissions com la seva definició legal estableix (“quantitats que es carreguen per despeses hagudes o serveis efectivament prestats i sol·licitats o acceptats per les persones consumidores”) per a convertir-les en una pota fonamental del seu negoci, incrementant-les sistemàticament per aconseguir sanejar els seus balanços a costa de les persones usuàries.

En paral·lel, ADICAE destaca com les dades posen de manifest que les absorcions i fusions bancàries hagudes, lluny de generar beneficis per a les persones consumidores, no han contingut l'increment sostingut de les comissions que se'ls apliquen, al mateix temps que han restringit l'accés als serveis i obert a Espanya el debat de l'exclusió financera.

Menys oficines, menys atenció, més comissions

Paradoxalment, aquesta tendència creixent en els preus de les comissions no va ni molt menys acompanyada amb un servei, una atenció o una activitat bancària millors, més transparents, més personalitzades i més diverses. "El pla de xoc que avança la banca, sense concretar, és una maniobra de distracció que les persones consumidores no ens creiem", reacciona Manuel Pardos a les declaracions de l’Associació Espanyola de Banca (AEB) comprometent un catàleg de mesures imprecís que, a més, serà voluntari.

Tal com apunta ADICAE, la digitalització de les finances hauria de precisament motivar una reducció de les comissions, especialment d'aquelles més comunes i generalitzades. Així, és completament injustificat que s'augmentin les comissions de manteniment de comptes, de targetes, i d'execució d'operacions quan els sistemes i aplicacions informàtiques permeten precisament reduir a mínims els costos vinculats a aquestes operatives.

Les entitats financeres han quadruplicat el preu dels seus serveis bancaris al llarg de l'última dècada, i per això ADICAE qualifica d'imprescindible i peremptori abordar la manera d'establir unes “regles de joc” justes en la matèria, que evitin el permanent trasllat a les persones consumidores d'increments abusius de costos que, lluny de respondre a increments en la qualitat o abast dels serveis prestats, només es fonamenten en la cerca de majors ingressos costi el que costi per a la millora de balanços.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació, a través de videoconferència o per via telefònica.

Ingressos per comissions per entitat 2021-2020

Comissions totals 2021 i 2020

Global evolució comissions 2021-2020

Percentatges creixement per entitats 2021-2020

Ratis comissiones sobre beneficis atribuïts i sobre ingressos del negocio bancarisDes d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

23-03-2023 BARCELONA Reunión Consejo General
Reunió socis Barcelona per la preparació de l'Assemblea General d'AICEC-ADICAE Online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZUpcuCtrD8vE9M79UKeQZ_K-mfnLolp6QXO

23-03-2023 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Iniciació a les TIC

24-03-2023 BARCELONA Reuniones de afectados otros casos o Temas
Resolem tots els dubtes sobre les últimes sentències del Banc d'Espanya Online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAuc-2tpzwtHdVjF43BFWBtJdx00ozThzUl

25-03-2023 BARCELONA Asamblea General AUTONÓMICA / PROVINCIAL
Reunim als socis i sòcies de Catalunya a la propera Assemblea General.  Online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZItceurrD0uG9a0mp98MKc8w8HG1Wx40uok Presencial amb inscripció prèvia: https://docs.google.com/forms/d/1s4NhGUYA1DxkbD426rym5tG5pu5uRI6ritP_J9yNDWM/edit

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa 15M
Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament

Actualment hi ha 262 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email