La banca continua augmentant les seves comissions malgrat la seva estratègia de reducció de canals per prestar serveis
imagen

Un informe d’ADICAE revela que gairebé un de cada tres euros que ingressa la banca són per comissions, i equivalen a 470 euros anuals per persona a Espanya

Totes les grans entitats van incrementar els seus ingressos per comissions entre 2020 i 2021, en volums que oscil·len entre el 5% i el 21%

L'Associació urgeix al Ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya a corregir l'actual laxitud de la regulació i la supervisió en matèria de comissions i despeses repercutides a les persones consumidore

 Barcelona, 10 de febrer de 2022. Santander, CaixaBank, BBVA, Sabadell i Bankinter van ingressar per comissions un total de 21.043 milions d'euros en 2021, gairebé un 6,5% més que en 2020. Xifres que superen de llarg els 22.000 milions d'euros si se sumen els resultats d'Unicaja, Kutxabank i Ibercaja (malgrat que en els dos últims casos només hi ha disponibles dades dels primers 9 mesos de 2021).

Aquestes quantitats suposen ja entre un 25% i un 30% del total d'ingressos del negoci bancari (gairebé un de cada tres euros que ingressa la banca són per comissions), i superen en import al total de beneficis de 2021 del sector (19.666 milions d'euros sumant les cinc entitats citades).

Segons assenyala ADICAE, que ha recollit aquestes dades dels comptes de resultats de 2021 dels principals bancs a Espanya, les progressives restriccions d'atenció al públic i l'aposta pels canals en línia “autogestionats” per a la relació amb la clientela no han anat aparellades a una reducció dels costos que, en forma de comissions, s'apliquen a les persones consumidores, sinó que per contra les comissions s'han continuat incrementant. "No és de rebut que la principal font d'ingressos de la banca sigui el preu d'uns serveis que en molts casos haurien de ser considerats com a bàsics, per a tota la ciutadania", reivindica el president d’ADICAE, Manuel Pardos.

D'aquesta manera, les entitats bancàries han deixat d'aplicar les comissions com la seva definició legal estableix (“quantitats que es carreguen per despeses hagudes o serveis efectivament prestats i sol·licitats o acceptats per les persones consumidores”) per a convertir-les en una pota fonamental del seu negoci, incrementant-les sistemàticament per aconseguir sanejar els seus balanços a costa de les persones usuàries.

En paral·lel, ADICAE destaca com les dades posen de manifest que les absorcions i fusions bancàries hagudes, lluny de generar beneficis per a les persones consumidores, no han contingut l'increment sostingut de les comissions que se'ls apliquen, al mateix temps que han restringit l'accés als serveis i obert a Espanya el debat de l'exclusió financera.

Menys oficines, menys atenció, més comissions

Paradoxalment, aquesta tendència creixent en els preus de les comissions no va ni molt menys acompanyada amb un servei, una atenció o una activitat bancària millors, més transparents, més personalitzades i més diverses. "El pla de xoc que avança la banca, sense concretar, és una maniobra de distracció que les persones consumidores no ens creiem", reacciona Manuel Pardos a les declaracions de l’Associació Espanyola de Banca (AEB) comprometent un catàleg de mesures imprecís que, a més, serà voluntari.

Tal com apunta ADICAE, la digitalització de les finances hauria de precisament motivar una reducció de les comissions, especialment d'aquelles més comunes i generalitzades. Així, és completament injustificat que s'augmentin les comissions de manteniment de comptes, de targetes, i d'execució d'operacions quan els sistemes i aplicacions informàtiques permeten precisament reduir a mínims els costos vinculats a aquestes operatives.

Les entitats financeres han quadruplicat el preu dels seus serveis bancaris al llarg de l'última dècada, i per això ADICAE qualifica d'imprescindible i peremptori abordar la manera d'establir unes “regles de joc” justes en la matèria, que evitin el permanent trasllat a les persones consumidores d'increments abusius de costos que, lluny de respondre a increments en la qualitat o abast dels serveis prestats, només es fonamenten en la cerca de majors ingressos costi el que costi per a la millora de balanços.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President de ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació, a través de videoconferència o per via telefònica.

Ingressos per comissions per entitat 2021-2020

Comissions totals 2021 i 2020

Global evolució comissions 2021-2020

Percentatges creixement per entitats 2021-2020

Ratis comissiones sobre beneficis atribuïts i sobre ingressos del negocio bancarisDes d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

12-12-2022 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Jornada sobre transparencia en los contratos de crédito hipotecario "La reforma del crédito inmobiliario: Hacia un mercado europeo sostenible, inclusivo y digital". Ponentes: Alicia Agüero Ortiz (UAM) Xavier Iniesta Torres (Assessoria Jurídica) Julià Guimerà i Gargallo (ACC) Javier Jiménez Chacón (Advocat ADICAE) Raquel Iglesias Pajares (Colegi Notarial de Catalunya) Vanessa Jiménez Serranía (UOC)

13-12-2022 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debat del desenvolupament del paper de la dona en la economia financera. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZElfu2rpjgqG9W_5iNYfPeg-xV3ow9HqHdk

13-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul 4: Identitat digital. En aquest taller et presentarem les principals xarxes socials, les seves funcionalitats farem un exercici pràctic per posar en pràctica els coneixements

14-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Taller de Banca Online cerrado para los alumnos del Casal Concordia del barrio de Poble Sec. Se hará un taller para que conozcan la asociación, lo que hacemos y impartir un taller sobre el acceso a la banca digital y los riesgos a sufrir una ciberestafa.

14-12-2022 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
En esta sesión se hablará de la subida de los precios de los productos de alimentación por la inflación. ¿Cómo está afectando a las familias y qué futuro se prevé? Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYtcO6tqjwqHdGymWH2MvGFR83YbZ73pXX_

15-12-2022 BARCELONA Reuniones de afectados Cláusulas Suelo
Reunión de cara a poder organizar la participación de socios y afectados de Cláusula Suelo de ADICAE en comités de participación activa. Preparando acciones reivindicativas por el mal funcionamiento del sistema de justicia y de los juzgados especializados. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpdOqpqD0tGtVbwCb9pnEkqW4_8WDT71gL

16-12-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller formativo en Cáritas Sabadell para formar en educación financiera a las personas desempleadas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament
Programa jornada Ametlla de Mar 2022

Actualment hi ha 261 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email