El jutjat declara ferm la sentència que condemna a CajaSur a retornar les despeses hipotecàries a tots els clients
imagen

La diligència judicial de 31 de gener de 2022, declarant la fermesa de la decisió, aclareix l'executivitat de la sentència, que no pot ser recorreguda

ADICAE prepara l'execució, com a iniciadora de la demanda col·lectiva, a la qual podran incorporar-se de forma summament senzilla les persones consumidores que ho desitgin per a la recuperació de 1.095 euros per hipoteca

Barcelona, 4 de febrer de 2022. La sentència, a part de la fonamental extensió d'efectes al conjunt de persones consumidores clients de CajaSur, aplica la doctrina consolidada del Tribunal Suprem i validada pel TJUE per establir quines despeses correspon retornar, motiu pel qual possiblement l'entitat no ha recorregut en termini donant lloc a la fermesa de la decisió.

Com assenyala la diligència del Jutjat Mercantil 1 de Còrdova, la sentència ha esdevingut ferma "al no interposar-se cap recurs en el termini atorgat a les parts per a això". I encara que dona 5 dies per recórrer la mateixa diligència (no la sentència, ja ferma al no haver estat recorreguda), es tracta d'una previsió lligada a qüestions formals, que no pot versar sobre el contingut de la sentència.

Com AICEC-ADICAE va destacar ahir, aquesta històrica decisió judicial determina la devolució de les despeses a totes les persones consumidores i clients de CajaSur i estableix en el fonament Tercer de la sentència els criteris per fer efectiva la restitució en execució de sentència.

Aquests criteris es concreten en acreditar haver pagat les despeses, a haver-ho fet sobre la base de les clàusules declarades nul·les, i haver contractat la hipoteca com a persona consumidora, havent-li estat imposades les citades clàusules. D'aquesta manera el jutjat Mercantil 1 de Còrdova ja ha establert el col·lectiu al qual s'ha de retornar les despeses (tots els clients de CajaSur que reuneixin les condicions assenyalades), sense necessitat que cadascuna de les persones consumidores interposi demanda sol·licitant la nul·litat de la clàusula.

En conseqüència, les més de 75.000 persones (segons estimacions d'ADICAE) beneficiades per aquesta acció col·lectiva no hauran d'assumir les despeses d'un nou procés judicial per a la nul·litat, sinó que bastarà amb sumar-se a l'execució de sentència que iniciarà l'Associació, amb uns costos insignificants i simbòlics propis de l'actuació d'una associació de persones consumidores i usuàries com ADICAE.

Sumar-se a aquesta execució de sentència i obtenir la devolució, d’aproximadament 1.095 euros indegudament pagats com a mitjana, és un procés summament senzill, i requerirà bàsicament aportar còpia de l'escriptura del préstec hipotecari i les factures de les despeses abonades. Aquestes factures solen estar habitualment en la mateixa carpeta que l'escriptura, encara que ADICAE ajudarà a qualsevol que tingui dificultats per a localitzar les despeses.

CajaSur, amb presència principal a Andalusia (especialment a Còrdova), va arribar a tenir 486 sucursals a tota Espanya en 2008 (441 a Andalusia i 45 repartides per diferents comunitats autònomes), la qual cosa, unit al fet que en 2010 va ser comprada per BBK (després integrada en el grup Kutxabank) apunta al fet que hi haurà afectats per aquest abús que podran veure rescabalats els seus drets per tot el territori, a més d'Andalusia.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon  607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d'ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

12-12-2022 BARCELONA Actos / Conferencias / Debates
Jornada sobre transparencia en los contratos de crédito hipotecario "La reforma del crédito inmobiliario: Hacia un mercado europeo sostenible, inclusivo y digital". Ponentes: Alicia Agüero Ortiz (UAM) Xavier Iniesta Torres (Assessoria Jurídica) Julià Guimerà i Gargallo (ACC) Javier Jiménez Chacón (Advocat ADICAE) Raquel Iglesias Pajares (Colegi Notarial de Catalunya) Vanessa Jiménez Serranía (UOC)

13-12-2022 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debat del desenvolupament del paper de la dona en la economia financera. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZElfu2rpjgqG9W_5iNYfPeg-xV3ow9HqHdk

13-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul 4: Identitat digital. En aquest taller et presentarem les principals xarxes socials, les seves funcionalitats farem un exercici pràctic per posar en pràctica els coneixements

14-12-2022 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Taller de Banca Online cerrado para los alumnos del Casal Concordia del barrio de Poble Sec. Se hará un taller para que conozcan la asociación, lo que hacemos y impartir un taller sobre el acceso a la banca digital y los riesgos a sufrir una ciberestafa.

14-12-2022 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
En esta sesión se hablará de la subida de los precios de los productos de alimentación por la inflación. ¿Cómo está afectando a las familias y qué futuro se prevé? Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYtcO6tqjwqHdGymWH2MvGFR83YbZ73pXX_

15-12-2022 BARCELONA Reuniones de afectados Cláusulas Suelo
Reunión de cara a poder organizar la participación de socios y afectados de Cláusula Suelo de ADICAE en comités de participación activa. Preparando acciones reivindicativas por el mal funcionamiento del sistema de justicia y de los juzgados especializados. Presencial o online: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwpdOqpqD0tGtVbwCb9pnEkqW4_8WDT71gL

16-12-2022 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
Taller formativo en Cáritas Sabadell para formar en educación financiera a las personas desempleadas.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament
Programa jornada Ametlla de Mar 2022

Actualment hi ha 261 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email