ADICAE espera que el Govern espanyol compleixi la seva promesa amb el preu de la llum i anticipa un canvi de model cap a la sostenibilitat
imagen

La jornada "L'Economia Circular i els Consumidors" organitzada per ADICAE en el Círculo de Bellas Artes de Madrid testifica l'existència d'una gran majoria ciutadana que trasllada la seva inquietud pel futur del nostre medi ambient i el nostre accés als béns i serveis bàsics. Sobre la taula, la seva reivindicació unànime d'un nou model crític i responsable.

Durant els dos pròxims anys, la Comissió Europea proposarà un paquet de mesures i normatives que caminaran cap a la sostenibilitat en la producció i la transparència en el consum, amb l'objectiu de fomentar un Pacte Verd Europeu que compti amb les persones consumidores i asseguri un enfocament social i sostenible de l'economia.

Les persones consumidores, a Espanya i a Europa, volen prendre mesures i ser partícips en aquest profund canvi en la vida de tot el món. No obstant això, la lentitud en el canvi de sistemes productius i la rentada d'imatge verda de les mateixes empreses alenteixen el procés. El finançament i la inversió en sostenibilitat augmenten, però a ritme encara insuficient.

Les persones consumidores encara sofreixen dificultats. L'import mitjà de les hipoteques a Espanya marca màxim per sobre dels 143.000 euros, segons l'INE. Les comissions ja suposen un de cada tres euros en ingressos de la banca i el cost de l'energia segueix en la seva senda alcista. El president d’ADICAE, Manuel Pardos, recorda la promesa que va fer el Govern espanyol perquè el preu de la llum tanqui enguany al mateix nivell que en 2018.

Barcelona 1 de desembre de 2021. El president d’ADICAE, Manuel Pardos, ha clausurat la Jornada 'L'Economia Circular i els consumidors' posant el focus en el repte en el qual ens trobem com a societat davant un nou model de consum. "En ADICAE ens considerem consumidors verds, digitals i socials", ha reconegut, alhora que insistia en la importància d'avançar cap a un canvi per un model de consum en el qual la sostenibilitat i la preocupació pel món del demà substitueixin al consum desaforat i abusiu.

A més, Pardos ha volgut recordar el paper de lideratge de l'associació, no sols en matèria de defensa dels usuaris financers, sinó "participant en tots els temes de consum", des d'un punt de vista col·lectiu i crític. Un clar exemple és la campanya de formació i mobilització que ADICAE ha impulsat sobre el tema elèctric. Una campanya que, ha recordat el president d’ADICAE, no ha acabat: "continuarem sortint al carrer fins a comprovar que es compleix la promesa del Govern que el rebut de llum dels consumidors torni a nivells de 2018". "El Govern té poders suficients per complir-la".

A més, el president d’ADICAE ha assenyalat que aquesta futura nova economia ha de fonamentar-se en la sosteniblidad, el canvi de la concepció de consum, la digitalització i una política social fonamentada en la igualtat entre ciutadans. Sobre aquestes idees, les diverses taules relacionades amb banca i inversió, alimentació, obsolescència programada i mobilitat han desgranat durant la Jornada diversos aspectes sobre sectors econòmics clau. En tots ells una idea comuna, la necessitat d'un esquema normatiu precís i compromès amb la sostenibilitat, el consum responsable, la transparència i els drets dels consumidors.

"L'economia circular té futur", conclou Manuel Pardos, "i estem parlant de bastant més que el reciclatge, no sols el reciclatge i la reparabilitat”. Es tracta, explica el president d’ ADICAE, d'un canvi integral en el model de producció, comercialització i consum de béns i serveis, que posi als consumidors en el centre de la prioritat econòmica amb un enfocament respectuós amb el planeta i el medi ambient. "Som milions, a tot el món, els que estem empenyent aquest procés, tota una revolució".

Un procés no exempt d'obstacles. L'IPC mostra tendències preocupants, amb increments molt elevats de preus ja no sols en energia i electricitat, sinó traslladats a l'alimentació, entre altres sectors. La taxa d'estalvi dels consumidors espanyols és de les més baixes d'Europa, i els pressupostos familiars segueixen amb problemes no sols per a destinar alguna cosa a estalvi, sinó fins i tot per a poder atendre les principals despeses i els serveis més bàsics. L'INE confirma, a més, que l'import mitjà de les hipoteques toca màxims de nou, 143.000 euros. "Ens podrien llevar l'optimisme, però si els consumidors romanem units, l'avanç serà imparable", finalitza el president d’ADICAE.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.


 

 Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Programa 15M
Programa d'activitats mes de desembre 2022
Programa Jornada Greenwashing
Tríptic consum per a gent gran
Tríptic estalvi i inversió
Tríptic Ciberestafes en mitjans de pagament

Actualment hi ha 262 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email