Què s'amaga darrere del terme criptomonedes, una inversió o un engany?
imagen

L'evolució de les tecnologies ha portat a les persones consumidores noves maneres de realitzar compres i inversions, fets que comporten nous perills, de tal manera que molts usuaris i usuàries poden perdre fins i tot tots els seus estalvis. En 2009 va arribar a l'era d'Internet la criptomoneda, però què coneixem d'aquesta moneda virtual?

En què consisteixen?

Segons el Banc d'Espanya, una criptomoneda és una moneda virtual (no són bitllets ni monedes metàl·liques) que serveix per fer operacions de compra, venda i altres transaccions financeres. Aquest tipus de moneda opera de forma independent dels governs i bancs centrals i són divises que es troben a l'abast de qualsevol persona.

Aquelles que obtenen una criptomoneda la guarden en carteres electròniques que estan protegides amb contrasenya, poden transferir diners de cartera a cartera de manera anònima, però la persona a la qual l'arriben aquests diners ha d'acceptar la transacció.

Inversions a través de criptomoneda

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya van emetre un comunicat sobre el risc de les criptomonedes com a inversió. Moltes d'elles, com el Bitcoin i Ether, han experimentat una elevada volatilitat en els seus preus, la qual cosa ha portat a un augment significatiu de la publicitat, a vegades agressiva, per atreure inversors. El Banc d'Espanya i la CNMV ja van advertir en 2018 sobre el risc d'aquesta mena d'inversions a causa de, entre altres factors, la seva extrema volatilitat, complexitat i falta de transparència que les converteixen en una aposta d'alt risc.

Des del punt de vista legal, les criptomonedes no tenen la consideració de mitjà de pagament, no compten amb el suport d'un banc central o altres autoritats públiques i no estan cobertes per mecanismes de protecció al client com el Fons de Garantia de Dipòsits o el Fons de Garantia d'Inversions. Llavors... què porta a pensar que són segures i que cal invertir en les criptomonedes? Hi ha persones que pensen que el fet que estiguin fiscalitzades per Hisenda les fa segures, i això no té res a veure. També, ens trobem que empreses com Paypal (i altres) accepten pagaments en criptomonedes, però realment no es té ni suport ni coneixement real sobre com funciona el mercat.

De fet, han aparegut en els últims temps nombrosos quiosquets d'inversió que ofereixen rendibilitats increïbles per agafar estalvi de persones consumidores i fer-ho servir per al rastreig i la recaptació de criptomonedes. Alguns d'aquests quiosquets, ja estan sent investigats pels jutges.

Com detectar un frau?

Et donem una sèrie de claus per poder detectar aquest tipus d'engany.

• Frases mal redactades. Les companyies que fan servir aquest tipus de frau utilitzen softwares de traducció automàtics que fa que moltes vegades siguin frases incoherents.

• Beneficis instantanis. Cap plataforma multiplicarà els seus diners en menys de 24 hores.

• Termes legals. Revisi totes les dades del lloc web. Moltes d'aquestes plataformes diuen la veritat sota l'exempció de responsabilitat. Si el lloc web en el qual es troba no té informació legal, és un exemple clar d'estafa.

• No tot és el que sembla. L'aparició de continguts publicitaris enganyosos que ofereixen guanys extraordinaris és un altre motiu de frau, ja que aquestes empreses utilitzen aquest tipus d'informació per a la captació de clients.

• Buscar informació sobre la plataforma. Obtenir totes les dades sobre l'aplicació o el portal en el qual et trobes, ja que moltes de les informacions que ofereixen les plataformes fraudulentes són deficients.

• Llegir amb deteniment tot el contracte amb el proveïdor de bitllets digitals. A diferència dels bancs i les companyies de targeta de crèdit, és possible que no assumeixin la responsabilitat de reposar-te els diners en cas de robatori.

Així i tot, no és possible negar el gran auge de les monedes digitals. Europa no vol quedar-se enrere i els bancs centrals ja estan canviant el seu discurs buscant oferir un producte amb les mateixes prestacions, però amb la seguretat i garanties de les inversions institucionals. Així que Europa llançarà l'euro digital. La gran diferència amb les criptomonedes en curs és que estarà sotmesa a regulació, ja que el BCE delimitarà el marc operatiu, els controls i les característiques tècniques.

No obstant això, davant aquest panorama innovador i de candent actualitat, ens trobem amb una altra realitat, el consum desmesurat d'energia i recursos que costa el seu manteniment. Segons una anàlisi del Centre de Finances Alternatives de la Universitat de Cambridge (CCAF, per les seves sigles en anglès), el bitcoin, consumeix més electricitat a l'any que Finlàndia, Suïssa o l'Argentina.Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

02-10-2023 BARCELONA Mesas Informativas / Repartos
Carpa/Mesa informativa Día de la Educación Financiera.

03-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 1. Aprender a conocer el dispositivo móvil y las herramientas básicas.

04-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Ahorro e Inversión
Debate del grupo temático de ahorro inversión.

10-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 2, conocer dónde se pueden descargar las aplicaciones y cómo hacerlo con seguridad.

10-10-2023 BARCELONA Grupo Igualdad y Consumo
Debate del grupo temático de igualdad y consumo.

11-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Hipotecas
¿Tienes varios préstamos y no los puedes pagar? ¿Conoces la ley de la Segunda Oportunidad? Descubre si puedes acogerte a ella.

17-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 3, saber manejarse y descubrir los programas de videoconferencias más utilizados.

18-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Seguros
El consumidor paga por unas peores condiciones en la atención médica privada, a un mayor coste mientras crecen los beneficios de las aseguradores.

19-10-2023 BARCELONA Grupo Temático de OTROS TEMAS
Banca online, principales funcionalidades de las aplicaciones, ventajas, inconvenientes y sistemas de seguridad.

23-10-2023 BARCELONA Grupo Temático Alimentación - Economía Circular
Análisis del día mundial de la Alimentación (16/10)

24-10-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Alfabetización Digital Módulo 4, las redes sociales más utilizadas por los usuarios y aprender a interactuar con ellas.

24-10-2023 BARCELONA TALLERES FORMATIVOS
charla informativa sobre seguros. Las vinculaciones y ventas combinadas de seguros a los prestamos hipotecarios y personales, un gran negocio para la banca.

25-10-2023 BARCELONA Grupo Temático de OTROS TEMAS
Debate del grupo temático de operativa bancaria. Principales fraudes en medios de pago, como defenderte ante la falta de protección bancaria.

07-11-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul d'alfabetització digital - 1 Aprendre a desenvolupar les habilitats bàsiques per utilitzar tots els ajustaments del telèfon mòbil.

08-11-2023 BARCELONA Grupo Temático Ahorro e Inversión

14-11-2023 BARCELONA TALLER ALFABETIZACIÓN DIGITAL
Mòdul d'alfabetització digital - 2 conèixer les aplicacions més rellevants i on es poden descarregar i instal·lar de manera segura. Presencial a la seu AICEC-ADICAE.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Dia Mundial del Malbaratament Alimentari
Taller de factures
Programa d'Alfabetització Digital mes de setembre
Properes activitats d'AICEC-ADICAE el mes de setembre
Programa d'activitats del cicle d'alfabetització digital programat per al mes de juliol
Properes activitats d'AICEC-ADICAE el mes de juliol

Actualment hi ha 269 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email