El Pla de Formació Financera de la CNMV i el Banc d'Espanya accentua el dèficit formatiu de les persones consumidores 13 anys després de la seva vigència
imagen

El Pla de Formació Financera de la CNMV i el Banc d'Espanya accentua el dèficit formatiu de les persones consumidores 13 anys després de la seva vigència

AICEC-ADICAE confirma que gairebé la meitat de  les persones consumidores basen la seva formació financera únicament en la seva "experiència personal"

Amb motiu del Dia de l'Educació Financera que es va celebrar dilluns, AICEC-ADICAE actualitza l’enquesta 'Com veuen els consumidors la seva educació financera', i observa que la banca segueix sense explicar clarament als seus clients les condicions dels seus contractes; un 40% no entenen bé les comunicacions del seu banc.

L'associació analitza com han evolucionat les percepcions de les persones consumidores sobre la seva educació financera entre 2013 i 2021. El diagnòstic, preocupant: un 48% dels enquestats reconeix una competència financera baixa o molt baixa, xifra que no varia en els últims anys.

El 81% de la ciutadania reconeixen haver signat un contracte sense entendre-ho correctament, xifra molt superior al 49% que van traslladar aquesta inquietud l’any 2016, i al 73% que ho van fer en 2013. AICEC-ADICAE mostra la seva preocupació per la ineficàcia de les propostes formatives dels supervisors i les entitats bancàries, i presenta un manifest reivindicant un canvi en els seus criteris.

Barcelona, 4 d’octubre de 2021. Les dades recollides per ADICAE entre més de 1.200 persones consumidores en tota Espanya posen de manifest resultats preocupants en matèria d'educació financera. El percentatge que reconeix haver signat algun contracte bancari sense entendre-ho s'ha incrementat del 49% al 81% des de 2016. Encara que la pràctica totalitat de les persones consumidores reconeix com a important (29,76%) o molt important (68,90%) l'educació financera, una de cada tres estima que no és suficient per si mateixa per a corregir els actuals desequilibris en les relacions banca-persones consumidores.

AICEC-ADICAE, en el Dia de l'Educació Financera, convida a la ciutadania a unir-se als milers de persones consumidores que s'han format a través de la plataforma en línia d'educació financera i de consum d’ADICAE, perquè es puguin enfrontar a les injustícies i enfortir els seus drets de manera col·lectiva. La necessitat és aquí, i la mateixa enquesta revela la importància d'una formació financera que serveixi per evitar abusos en contractar i tenir major seguretat en fer-ho (72% de respostes).

Dos de cada tres persones consumidores qualifiquen d’“insuficient i ineficaç” l'actuació del Banc d'Espanya i la CNMV en el foment de l'educació financera, i un 62% consideren poc eficaços els serveis de reclamacions existents. Quant a qui ha d'impartir la formació, el 55% dels consultats assenyala que no ha de ser la banca o el sector financer qui el faci. Un aclaparador 98% considera que hauria de vigilar-se i controlar-se millor tota la publicitat bancària.

Les respostes de les persones consumidores reflecteixen que les entitats financeres i els organismes supervisors i reguladors han d'abandonar l'enfocament vigent en aquest Pla de Formació Financera que CNMV i Banc d'Espanya mantenen des de fa 13 anys. Un enfocament basat a continuar tractant a la persona consumidora com un mer client acrític, despullat de drets, una simple signatura en un contracte financer, les conseqüències del qual desconeix.

Aquests plans quinquennals han servit només per a rentar la imatge del sector bancari, evitant en les seves accions de formació cap esment als drets de consum, a les reclamacions i a la mala praxi bancària. Res apareix respecte als fraus massius del sector bancari i financer a Espanya que són els més abundants de tot el marc europeu. És evident que l'educació financera institucional no està permetent superar els problemes existents, i que la banca no està fent un esforç real per a fer comprensible les seves comunicacions.

És més, aquests plans ni tan sols eduquen; al final, són ‘l'assaig-error'’ i ‘Internet’ els principals consellers financers de les famílies espanyoles. ADICAE insisteix que l'educació financera només pot ser entesa com a competència per al desenvolupament econòmic i financer de les persones consumidores. La formació financera ha de servir per a generar persones consumidores crítiques, responsables i solidàries, a través d'una actitud reivindicativa, participativa: ensenyar a les persones consumidores a organitzar-se, a reclamar i a defensar-se dels possibles abusos de la banca.

Juntament amb l'enquesta realitzada per ADICAE (les dades completes i creuades es presentaran en els pròxims dies) l'associació ha organitzat, amb motiu del Dia de l'Educació Financera, un cicle de conferències-debat que es va inaugurar la tarda del 4 d'octubre i continuarà el dia 19 i 25 d’octubre, en la qual es farà balanç de la situació dels coneixements i la competència de les persones consumidores a l'hora de relacionar-se amb la banca, les entitats financeres i les grans empreses de consum, a més de presentar-se el manifest que enfront de la realitat i futur de l'educació financera ha elaborat ADICAE.

Per a entrevistes o qualsevol qüestió vinculada a la nota de premsa poden contactar amb el telèfon 607261951 o bé a través de l'email prensa@adicae.net per a declaracions del President d’ADICAE i de l'equip tècnic de l'Associació a través de videoconferència o per via telefònica.



Des d' volem que participis en la teva defensa i en la defensa organitzada de tots els consumidors. Com més siguem, amb més força defensarem els nostres drets! Contacta amb nosaltres i envia'ns un e-mail amb les teves propostes de participació.

en imatges

Últimes fotos de la galeria

Calendari d'activitats al gener
Nou programa d'Alfabetització Digital
Bon Nadal i pròsper any nou a tots els nostres socis i sòcies
Jornada sobre el crèdit
Celebració de la nostra tradicional Copa de Cava
Jornada el Crèdit a debat

Actualment hi ha 289 fotografies a la Galeria d'Imatges.

Accedir a la Galeria d'Imatges

Segueix l'actualitat i participa en les nostres xarxes socials

Serveis de l'Associació

Asesoría on-line

Assessoria d'
Faci les seves consultes a través de correu electrònic amb total confidencialitat al nostre equip d'assessors i rebi resposta en un temps rècord.

ADICAE - Asociación de Usuarios de Bancos, Cajas y Seguros de España
ADICAE Servicios Centrales: c/Gavín, 12 local, 50001 ZARAGOZA (España).
N.I.F. G50464932. Inscrita con el N° 5 en el registro de Asociaciones de Consumidores del Instituto Nacional de Consumo de España. Email